Dodaj do ulubionych

UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.?

29.01.16, 12:21
Tak to trochę wygląda po lekturze poniższego artykułu:

toiowo.eu/2016/01/28/legionowo-jak-prywatyzuje-sie-gminny-majatek/
Obserwuj wątek
    • aganiok32 Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 29.01.16, 13:12
      Cyrk na kółkach. Ktoś ma jeszcze wątpliwości co do ograniczenia kadencji - szczególnie w samorządach - do max 2?
      • bimm Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 03.02.16, 22:06
        Ja mam - czym jest ograniczenie kadencji? Zajmijmy się parlamentarzystami, którzy siedzą od wieków. A jak jest nieuczciwy samorządowiec to sami go pogonimy. Choćby gadali na Sokolnickiego, że charakterny to jakoś afer mu nie przypisują. A od kiedy jest? Od zawsze. A Kurek w Mszczonowie? Dlaczego ich karać za chociażby Romana?
        • grandpress Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 04.02.16, 14:31
          gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/serock/afera-w-serocku-zarabiaja-i-decyduja-dalej/
          proszę.
        • aganiok32 Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 05.02.16, 16:15
          Życzę powodzenia w pogonieniu samorządowca, do którego należy władza nad 80% etatów w gminie. KZB, wodociągi, urząd, szkoły, przedszkola, inne instytucje. Wszystko podlega gminie. Jak sądzisz jaki przekaz przed wyborami dostają pracownicy? Jak przyjdzie ten/ta nowa, to was wszystkich zwolni. Dodaj teraz do tego rodziny tych pracowników oraz wszelkie firmy prywatne żyjące z układu samorząd-firma oraz rodziny właścicieli tych firm. I już wiesz, dlaczego niektórzy siedzą na stołkach po 20 kilka lat. Dodam, że jestem za 2 kadencyjnością na wszelkich szczeblach władzy, w Sejmie też.
          • ralphie Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 05.02.16, 23:08
            A ja dodam tylko, że wg statystyk, w Legionowie co 5-ty mieszkaniec to pracownik administracji państwowej. Statystki dostępne w necie. Nie dziwią wyniki wyborów w Legionowie. Sprawdźcie skąd głosy miał Grabiec i ile, a przecież janosikowe, NDM, niemal światowiec, a głosów jedynie 1/5 uprawnionych z powiatu. Przypadek? ;)
            Mam mieszane odczucia względem kadencyjności, bo jeśli ktoś się sprawdza to po co go wymieniać?
            • zdebeq Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 06.02.16, 09:53
              No właśnie, może zdaniem tych 75%, którzy oddali głos, obecny prezidą się sprawdza.
              • ralphie Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 08.02.16, 10:56
                > No właśnie, może zdaniem tych 75%, którzy oddali głos, obecny prezidą się sprawdza.

Czyli 31,7% ze wszystkich, którzy mogli wybrać - wybrali obecnego poprzez krzyżyk lub olanie sprawy :)
            • grandpress Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 06.02.16, 13:13
              Daj te statystyki. Czekam albo uznam, że kłamiesz. Ja znalazłem statystki ale w żadnych nie wyczytałem że w Legionowie mieszka ok. 3 tys. pracowników adm. państwowej. Poza tym Grabiec zebrał 24,4% głosów w Legionowie:parlament2015.pkw.gov.pl/349_Wyniki_Sejm/0/1/0/140801 Więc bliżej 1/4 niż 1/5.
              • kka69 Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 06.02.16, 20:49
                24,5 % to chyba więcej niz 1/5 ( 20%) ?
              • ralphie Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 08.02.16, 10:48
                > Daj te statystyki. Czekam albo uznam, że kłamiesz.

Chociażby tu: toiowo.eu/2016/01/08/legionowo-komu-placi-wladza/
                Poza tym: BDL na stronach GUS, US w Warszawie, biuletyny i statystyki z regionu...

> Poza tym Grabiec zebrał 24,4% głosów w Legionowie

Tak ale przy uwzględnieniu frekwencji i ilości ważnych głosów.
                Jeśli weźmiesz pod uwagę ilość zdobytych przez niego głosów (6211) do całkowitej liczby uprawnionych (40861) to ten procent inaczej wygląda (15,2%)
                • grandpress Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 09.02.16, 19:35
                  1. W artykule piszą o 1800 (razem ze spółkami) reszta to stek bzdur, który kupy się nie trzyma bo założenie że rodzina składa się z 4 osób i co, dzieci głosują, czy babcia w ramach wdzięczności :) ? Kupa bzdetów, fakty: 1800 (chociaż naciągane) i liczba głosów na Smogorzewskiego. Podlinkuj proszę te dane, bo ja takich o jakich ty mówisz znaleźć nigdzie nie mogę. Mam wątpliwości, czy nie nadinterpretujesz i manipulujesz jak w tym przytoczonym artykule.

2. O tym nie mówiłeś. Jak porównasz z liczbą głosów w całym kraju, albo chociaż w województwie to wyjdzie jeszcze mniej.
                  • ralphie Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 10.02.16, 13:16
                    > 1. W artykule piszą o 1800 (razem ze spółkami) reszta to stek bzdur

Dlaczego stek? Jakby dodać do tego szkoły, przedszkola i np. SMLW niby niezależną i inne "niezależne formalnie" to może oscylować. ;) Mnie z ich danych wychodzi ponad 2000 potencjalnych wyborców. ;) Dzieci też mogą głosować, w samym BOK w UM widziałem ze 3 panie, których dzieci na bank osiągnęły zdolność. :)

Na stronach GUS masz np.:
                    stat.gov.pl/bdl/app/dane_podgrup.hier?p_id=955908&p_token=1564931174
                    Niestety z danymi bardzo lokalnymi tam ciężko ale średnia w Mazowieckim pracowników publicznych do liczby ogólnej wychodzi mi ok. 15% z porównania podgrup "Pracujący (faktyczne miejsca pracy) sektor publiczny wg płci i rodzaju własności" i "Pracujący wg statusu zatrudnienia i płci".

> 2. O tym nie mówiłeś. Jak porównasz z liczbą głosów...

Nie ma takiej potrzeby. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, że PKW podaje wynik w odniesieniu do ilości ważnych głosów oddanych, a nie wszystkich uprawnionych, przez co ma się mylne pojęcie o wielkości wygranej. Te 24% odnosi się do 60%, a nie 100% uprawnionych. Nieobecność na wyborach też jest jakimś wyborem.
                    • grandpress Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 10.02.16, 13:31
                      1. To stek insynuacji i bzdur . 1800 jest wszystkich, łącznie z tymi co tam dodawałeś. Ja widziałem w BOK kilka pań co to mają po 30 i 35 lat. Szybko musiałyby wystartować, żeby potwierdzić twoja tezę. Dalej brniesz w niepotwierdzone bzdury. Ot - twoje prawo :) Co do danych GUS to twoje twierdzenia wywiedzione z tych danych obrażają logiczne myślenie. A gdzie miejsce w tych statystykach np. na rodziny polityków PiS, którzy pracują w przeróżnych urzędach. Oni głosowali na Smogorzewskiego? Kolejny argument obalający tę bzdurną tezę. No i cyfry ni wraz dalej się nie zgadzają. Czyli co tych danych jednak nie ma?
                      2. Nie, nie ma się mylnego pojęcia. Wystarczy wiedzieć jakie dane się czyta. Nie róbmy z ludzi debili.
                      Co do sedna. Smogorzewski prowadzi taką politykę, że nie musi zatrudniać ludzi na etatach, żeby na niego głosowali. Załatwił sobie głosy aktywnych seniorów (Park Seniora), masą inwestycji (często na kredyt) ludzi którzy widzieli jak to miasto rozwinęło się względem ościennych oraz wystrzeliło jeżeli chodzi o komfort życia - zestaw sobie z NDM, albo Wołominem. Porównaj a zrozumiesz dlaczego rządzi tak długo. I te etaty, oczywiście na niego głosują, ale ja twierdzę, że nie wszystkie i że to nie jest klucz do wygranych wyborów i betonowania układu. To zbyt małe liczby.
                      Co do dalszego rządzenia, to atrakcyjność tego miasta stwarza teraz dla Smogorzewskiego problemy, bo mamy zanieczyszczone powietrze, kolejki w przychodniach czy żłobkach. Mamy ścisk (akceptowalny) w SKM. Jeżeli znajdzie się ktoś, kto na te potrzeby odpowie lepiej niż Smogorzewski, to nawet te mityczne etaty nie uratują mu stołka. Jeżeli za to się weźmie, będzie mógł sobie dalej spokojnie rządzić. Przy masie błędów, bucie itp. to całkiem sprawnie zarządzający człowiek.
                      • sikorski_hubert Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 10.02.16, 17:12
                        Na sukces składa się wiele czynników, nigdy nie jest to jeden czynnik. Można dyskutować nad tym który z nich w danym przypadku miał większy wpływ. Czy było to zatrudnianie wielu pracowników, czy też fakt że dane miasto/gmina jest zagłębiem PO/PiS/PSL itd., albo np. władza jest powiązana z dużym przedsiębiorcą który zatrudnia wiele osób z okolicy (Legionowa to nie dotyczy bo tu nie ma takich przedsiębiorstw;p).

Myślę że nasze władze wiele zawdzięczają temu że w warszawie też rządzi PO. Dzięki temu mamy SKMke. Podejrzewam ze gdyby władze Legionowa nie było z PO nie dostawali byśmy tyle kasy ze schetynówki, jak i dotacji ze Szwajcarii. Do pewnych rzeczy potrzeba kontaktów, nie określam tego jako coś złego, po prostu stwierdzam fakt.

Tak jak pisałem w innym temacie, władza demoralizuje ludzi, powoduje również tworzenie się układów które przybierają różne kształty. Takim przykładem jest to co stało się z działką koło stadionu.

Z innej beczki teraz będzie. Wyobraźmy sobie że w wieczornym wydaniu widomości, tyle samo poświęca się czasu dla PiS, co Moje Legionowo poświęcało go przed wyborami na PO. Niezła by była afera, co nie? Czy w przypadku Legionowa mieliśmy taką aferę która zatrzęsła naszą władzą? Nie, bo lokalne afery trudniej nagłośnić, a łatwiej wyciszyć. Lokalne media mają bardzo ograniczoną możliwość wywołania ?powszechnego potępienia?, a w wielu gminach praktycznie nie ma radnych opozycyjnych. Wyobraźmy sobie sejm w którym mamy 400 posłów partii rządzącej... Dlatego właśnie, ze względu na specyficzny charakter sprawowania władzy w samorządach trzeba wprowadzić kadencyjność.

Oczywiste jest że kadencyjność nie rozwiąże wszystkich problemów. W wielu przypadkach będzie to wyglądać tak że wybory wygra ten komu rękę uściśnie obecna władza. Jest to jednak jedyny sposób na rozbijanie tych układów jakie sami tworzymy. Inna sprawa że nikt tej kadencyjności nie wprowadzi, jedyne co przychodzi mi do głowy to domaganie się pisemnych oświadczeń od kandydatów, że w przypadku dwukrotnej wygranej nie będą ubiegali się ponownie o stanowisko. Naturalne że ci którzy starają się o władze podpiszą się pod tym, a ci którzy już ją mają tego nie zrobią.... a ci pierwsi jak wygrają to w przyszłości to oleją...
                        • zdebeq Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 10.02.16, 18:01
                          ja jako niepodważalny autorytet powiem tak:
                          Jakoś nie widzę, żeby osoby będące w opozycji do rządzącej frakcji rzeczywiście cokolwiek działały oprócz ustawiania ciotków pociotków tu i tam.
                          i może w tym tkwi siła p. Smogorzewskiego, że coś tam w cv może sobie wpisać. Jest rozpoznawalny.
                          Czy dobrze czy nie, to wybory są od tego, żeby to ocenić. I nie widzę problemu, żeby szykujący się do wyborów w następnej kadencji kontrkandydat stanął na rzęsach i przekonał głosujących, że warto iść na wybory i oddać głos właśnie na niego.
                          • ralphie Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 10.02.16, 21:20
                            I znów masz rację. Smogorzewski jest najlepszy z najgorszych i w tym tkwi klucz jego sukcesu. :)
                            • zdebeq Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 10.02.16, 23:03
                              kwestia punktu widzenia. Może się okazać, że jest primus inter pares
                              • ralphie Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 11.02.16, 08:51
                                Bo ma przewagę w postaci decyzyjnego stołka w UM eksponowanego na widok publiczny?
                                • zdebeq Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 11.02.16, 10:01
                                  To jest tak że ma. Jeżeli założymy, że wybory nie zostały sfałszowane i rzeczywiście został wybrany tak bardzo dużą większością głosów na kolejną kadencję, to znaczy, że ludziki, które poszły na głosowanie tak go właśnie ocenili.
                                  Gadanie, że poszli zatrudnieni w UM ludzie, to jakaś żenada niegodna dorosłego człowieka.
                                  I ponownie mówię: tak samo jak nie widziałem przed poprzednimi wyborami, tak samo nie widzę obecnie, żadne publicznej aktywności, która miała by zasugerować obecność jakiegokolwiek sensownego kontrkandydata.
                                  • ralphie Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 11.02.16, 13:19
                                    > Gadanie, że poszli zatrudnieni w UM ludzie, to jakaś żenada niegodna dorosłego człowieka.

Widać, że sam dla siebie byłeś/jesteś szefem ;)
                      • ralphie Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 10.02.16, 21:18
                        Dla Ciebie stek dla mnie podstawa do weryfikacji. Swego czasu sam niedowierzałem tej ilości urzędników, nie przekonał mnie nawet raport GUS w tym temacie ale zadałem sobie nieco trudu i próbowałem szacować na podstawie różnych danych podawanych przez instytucje, bo wprost nie podaje prawie żadna. Ty wolisz dane na tacy, Twój wybór, Twoja logika. Pobaw się trochę bazą BDL, dojdziesz do ciekawych wniosków, chociażby z baz dotyczących samorządów. :)
                        PiS w urzędach? Tak są, teraz pewnie ich przybędzie. :) Jednak w znacznej przewadze są wyznawcy obecnej władzy, widać to było ewidentnie na profilach fb, urzędników prowadzących bezpośrednie wyznanie wiary Grabcowi. Wyłamali się nieliczni.

Ok, do sedna. Nie musi zatrudniać? To czemu to robi? Otóż pisałem już o przejęciu redaktora z lokalnej gazety. Potwierdzenie celowości tego działania uzyskałem od partyjnego współpracownika naszych dwóch lokalnych guru. To samo z Zadrożnym, nie wiem, czy Talarski to ta sama melodia. Kupił przychylność psujących im PR, czy taka była potrzeba dla dobra mieszkańców? ;)
                        Owszem, przed wyborami kupił też seniorów, strzał w 10, sprawdź dane dotyczące wieku mieszkańców, zobacz, gdzie wypada druga górka. :)
                        Od lat porównuję Legionowo z NDM i niestety tam widzę rozsądniejsze zarządzanie. Mają dwa wiadukty nad torami, w tym jeden w centrum. Widziałeś nowe rozwiązania drogowe? Tereny na przeciwko osiedla przy Modlińskiej? Powstaje kolejna galeria, wyznacznik prestiżu w naszych czasach, niemalże i w jakimś stopniu miejsca pracy i dla przedsiębiorców. A co my mamy? Rozgrzebane DK61, jeden bezkolizyjny przejazd pod torami (wiadukt i tak już był) z pokręconymi dojazdami, nowe bloDla Ciebie stek dla mnie podstawa do weryfikacji. Swego czasu sam niedowierzałem tej ilości urzędników, nie przekonał mnie nawet raport GUS w tym temacie ale zadałem sobie nieco trudu i próbowałem szacować na podstawie różnych danych podawanych przez instytucje, bo wprost nie podaje prawie żadna. Ty wolisz dane na tacy, Twój wybór, Twoja logika. Pobaw się trochę bazą BDL, dojdziesz do ciekawych wniosków, chociażby z baz dotyczących samorządów. :)
                        PiS w urzędach? Tak są, teraz pewnie ich przybędzie. :) Jednak w znacznej przewadze są wyznawcy obecnej władzy, widać to było ewidentnie na profilach fb, urzędników prowadzących bezpośrednie wyznanie wiary Grabcowi. Wyłamali się nieliczni.

Ok, do sedna. Nie musi zatrudniać? To czemu to robi? Otóż pisałem już o przejęciu redaktora z lokalnej gazety. Potwierdzenie celowości tego działania uzyskałem od partyjnego współpracownika naszych dwóch lokalnych guru. To samo z Zadrożnym, nie wiem, czy Talarski to ta sama melodia. Kupił przychylność psujących im PR, czy taka była potrzeba dla dobra mieszkańców? ;)
                        Owszem, przed wyborami kupił też seniorów, strzał w 10, sprawdź dane dotyczące wieku mieszkańców.
                        Od lat porównuję Legionowo z NDM i niestety tam widzę rozsądniejsze zarządzanie. Mają dwa wiadukty nad torami, w tym jeden w centrum. Widziałeś nowe rozwiązania drogowe? Tereny na przeciwko osiedla przy Modlińskiej? Powstaje kolejna galeria, wyznacznik prestiżu w naszych czasach, niemalże. A co my mamy? Rozgrzebane DK61 i dworzec, jeden bezkolizyjny przejazd pod torami (wiadukt i tak już był) z pokręconymi dojazdem, nowe bloki, stos mniejszych hipermarketów i KZB z władzą jednoosobową w osobie sam wiesz kogo? :)
                        Trochę się rozpasał, aż zapomina się z tym kryć. :)
                        • grandpress Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 11.02.16, 12:26
                          Każdy może mieć inne wnioski. Niektórzy mądre, niektórzy głupie. Dlatego chcę żebyś podał cyfry, bo te nie kłamią. Widać masz z tym problem. Szkoda czasu żeby brnąć w to dalej.
                          Raczej wszyscy, których się da wymieni się na tych z PiS, co nie oznacza, że ich przybędzie. To będzie pełna wymiana. 8 lat na głodzie byli, teraz będzie szaber ile się da. Ot proste prawo polityki.
                          Nikt nie powiedział, że nie musi, czy musi zatrudniać swoich. Powiedziałem, że podane przez ciebie cyfry są idiotyczne. Tyle.
                          Z tymi personaliami, to wiesz że coś dzwoni ale nie wiesz dokładnie gdzie i dlaczego. Lubisz wyciągać wnioski, może kiedyś wyciągniesz właściwe ?
                          Chyba kpisz z NDM? Tam nie ma żadnego sensownego zarządzania. Referendum zaraz będzie i ty mówisz o sensownym zarządzaniu? Wiadukty wybudowało PKP i tyle. Też mamy dwa, w tym jeden z nieporównywalnie większym ruchem samochodów. Pokaż mi w Legionowie takie puste pola to będziemy dyskutować co do przeznaczenia gruntów na galerie i reszta tralala.
                          Dobrym wyznacznikiem jakości zarządzania okolicą jest np. wartość nieruchomości. Porównaj wartość mieszkań w świetnie zarządzanym NDM i słabo zarządzanym Legionowem. Różnie w odległości od Warszawy to tylko 10 km co w obecnych czasach oznacza jakie 10-15 minut samochodem więc raczej nie ma decydującego znaczenia.

Ps. Nie wiem czy masz jakieś szefa, ale zacznij pisać na facebooku i zacznij merytorycznie go oceniać. Zobaczy jakie będą konsekwencje takiego podejścia.
                          • ralphie Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 11.02.16, 16:41
                            Jeśli uważasz dane "poważnych" instytucji za idiotyczne, cóż mogę poza spasowaniem? ;)

> Ps. Nie wiem czy masz jakieś szefa, ale zacznij pisać na facebooku i zacznij merytorycznie go oceniać. Zobaczy jakie będą konsekwencje takiego podejścia.

Przecież ja właśnie o tym. Nowy szef obstawi się swoimi. Historia w powiecie zna takie przypadki.
                            • grandpress Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 12.02.16, 11:44
                              Nie dane tylko twoje ich naciąganie po własną teorię. Taka różnica :) Nie chcesz ich przedstawić tylko odsyłasz do strony GUS-u po czym stwierdzasz, że właściwie to tych danych tam nie ma, tylko trzeba wyciągnąć wnioski z innych. Masz rację, spasuj, albo pokaż te cyfry których mówisz, bez naciągania i nadinterpretacji. Będziemy dyskutować dalej.

No to czemu uważasz to za złe skoro to standard? P. Kownacki słusznie zrobił, bo mu bruździli inni byli wójtowie, albo wieczni kandydaci.
                              • zdebeq Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 12.02.16, 17:23
                                nie wiem czy szanowni Panowie mają szefów, ale obawiam się, że ocena na fejsbuku jest pomysłem głupawym
            • i.blotny Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 07.02.16, 14:01
              No właśnie w tym celu - żeby nie robić klik, tylko wymieniać na bieżąco. 10 lat to wystarczają długo żeby zrealizować swoje obietnice wyborcze i ustąpić miejsca innym. Tak samo wymienia się prezydenta RP, USA czy Rosji.
    • muzyk_z_miasta Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 29.01.16, 15:26
      no, ale przepraszam - czego spodziewacie, skoro wy sami pozwalacie, by adminem tej grupy była osoba, biorąca od romana wynagrodzenie? Przyzwolenie na bezhołowie zaczyna się właśnie na takim poziomie :)

pozdrawiam,

Marcin
      • zdebeq Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 31.01.16, 01:23
        Póki co to domniemanie winy nie występuje w KK.
        • muzyk_z_miasta Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 07.02.16, 09:30
          póki co ze współpracy z miastem i jego jednostkami organizacyjnymi czerpie profity tak wiele osób, że domniemanie (ani KK) nie jest potrzebne; roman trzyma za jajka tysiące ludzi w Smogogrodzie do tego tego stopnia, że boją się upomnieć nawet o toksyczne powietrze, jakim oddychają.
          • zdebeq Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 07.02.16, 09:44
            Chyba popadasz w paranoję.
            • muzyk_z_miasta Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 10.02.16, 23:31
              jak zawsze :)

co jednak nie podważa ani korpucjogennych układów w mieście (sprawdź kto jest największym pracodawcą w Legionowie), ani też nie zmniejsza zapylenia PM10 w mieście (przypomnieć treść ustawy antysmogowej?).

tak więc nazywaj to dowolnie; prawdziwą paranoją jest Twoja własna bezczynność.

M
              • grandpress Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 11.02.16, 12:28
                Nie przesadzajmy już tak z tą twoją ostatnią aktywnością :) ale czekamy z wypiekami na kolejne projekty :)
    • ralphie Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 10.02.16, 22:07
      Jednak folwark? Przy czym radnym zapaliła się kontrolka?

toiowo.eu/2016/02/10/legionowo-kolejna-dzialka-po-znajomosci/

gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/legionowo/legionowo-minister-zbuduje-szkole-przy-jagiellonskiej-tam-gdzie-byl-bajkowy-dom/
      • grandpress Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 11.02.16, 12:31
        Spoko, folwark jak folwark, ale opozycja była za a wstrzymali się radni z prezydenckiego. Może tak na prawdę to wartościowy projekt?
        • ralphie Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 11.02.16, 13:20
          > Może tak na prawdę to wartościowy projekt?

Idea budowy placówki oświatowej, jak najbardziej TAK. Niesmak pozostaje przy sposobie doboru podmiotu wykonawczego...
          • grandpress Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 11.02.16, 14:46
            Zależy kto ma jakie smaki. Obecnie rządzący na ten przykład konkursy na stołki w ogóle polikwidowali.
            • ralphie Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 11.02.16, 16:30
              A ktoś miał wątpliwości, że obecni to zmienią? Przecież to ta sama stara gwardia zawodowych wyjadaczy.
              • grandpress Re: UM Legionowo - prywatny folwark Romana S.? 12.02.16, 11:45
                Powiem więcej, żadna inna ekipa tego nie zmieni, włącznie z Kukizowcami, Korwinistami itd...
    • ralphie A SMLW Szymona R.? 05.03.16, 11:58
      toiowo.eu/2016/03/04/rodzynki-dla-rodzinki-prezesa/
      Czyli potrafią zarządzać właściwie... tyle, że prywatnymi biznesami...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka