Dodaj do ulubionych

moje wrażenie po ...

16.09.16, 23:36
Zaraz jak to się cos nazywa? Nie, nie diabła nie pamietam. Poczekalnia?
Cos z szaleńcami? Z poczytalnymi? Dobra. Normalna jestem, mam dokumenty. Dziekuję komuś, kto wymyslał nazwę. Marketing lezy. Minus jeden. Ale to pierwsze piętro. Jeszcze tam dojdziemy.

Wrażenie nastepne: wchodze i co? echo... dosłownie. Jakiś smutny zahukany dośc pilnuje rowerów. Cos robi przy kablach przy kompie i to wszystko. Jest jeszcze jakieś pomieszczenie. Zamkniete. Przeszklone, a tam zwinięte wykładziny. Wrażenie kiepskie.
No nic. Poza tym wiatr hula.
Gdy już zchodzilismy na ławeczkach siedziały cichutko 2 panie, bo poczekalnia jest. Nieprzyjazna ta poczekalnia. strasznie.

No nic.
Idziemy do tej biblioteki. Hasał w niej prezydent. Dzieci zaczepiał. Ale nei wszystkie. Mój za stary. Właściwie pewnie oczekiwał, że rzuce mu się co najmniej na szyje i wdzięczności za budynek i te dobroc wybudowana. A ja nic..Zimno. Bo nawet dzień dobry mi nie powiedział. W końcu "sawułar wiwr" znam. Oczekiwałam czegos więcej. Bywa. No ale co ja tam wiem.

Przy okazji dowiedziałam się, że 2 pietro to sale. Jakies. Diabli wiedzą ogólnie chwilowo jakiego przeznaczenia. Bo stoja niewykorzystane.

Nie wiem chwilowo ile kosztował ten fortepian, ale 2/3 z niego stoi puste. Ekonomia wali po oczach. Jak nic.
Obserwuj wątek
    • metron1 Re: moje wrażenie po ... 17.09.16, 22:13
      Od początku było wiadomo że w budynku dworca jeżeli ten wytwór można nazwać dworcem będzie hulał wiatr.
      Byłem, widziałem, w poczekalni siedziała jedna, jedyna osoba, poza nią pusto i straszno.
      To jest najlepsza maszynka jaką widziałem do drenowania budżetu
      Gdyby ten obiekt wybudował kolej tak jak w Nasielsku czy Mławie mielibyśmy dużo mniejszy ale bardziej kameralny dworzec
      • madziulec Re: moje wrażenie po ... 18.09.16, 19:30
        Zastanawiam się gdzie jeszcze w Polsce wybudowano dworzec kolejowy w ostatniej dziesięciolatce
        • oz_patryk Re: moje wrażenie po ... 18.09.16, 21:51
          Jaki młody i piękny uczęszczałem do szkoły z internatem koło Mińska Mazowieckiego, w którym dworzec kolejowo-autobusowy był, jest i ma się dobrze. Tylko że tam jest dworzec, a nie centrum komunikacyjne tak jak u nas. Na tamtejszym można kupić tego niezdrowego kebaba tudzież zapiekankę jak i są budki połączenie kiosku ze sklepikiem szkolnym. tylko tam, mniej więcej te same kioski i bary są od kąd pamiętam. U nas żę mamy centrum komunikacyjne, jeżeli będą wyposażone w tego typu lokale znając życie ceny za wynajem będą wyśrubowane do poziomu stolycy, a nie będą zdroworozsądkowe - przykład Błękitne centrum - połowa sklepów to lokale które się max. po roku zwijają.

jak już się rozpisałem, to dodam jeszcze wspomnienie z przed ładnych parunastu lat, jak to pociągi jadące nad morze nie zatrzymywały się w Legionowie, pomimo że byliśmy na trasie. Z czasem zaczęły się zatrzymywać, tylko co z tego jak po bilet i tak trzeba było jechać do Stolycy. Cofnęliśmy się właśnie do tego momentu. Czy może się mylę? można u nas na chwilę obecną kupić bilet na pociąg jadący np. nad morze?

Więc tak jak to u nas od dawien dawna jest robione coś, oby tylko robić. Została oddana stacja kolejowa, chodzi mi dokładnie o ten moment gdy zaczęły jeździć skmki, przy wielkich wiwatach, po czym nasza władza zapomniała o parkingach, gdzie w tym samym czasie we Warszawie otwieranie kolejnego parkingu typu Park & Drive było już normą. przez wiele lat nie było poczekalni, gdzie w zimę zdarzało się że trudno było przejść przez tunel podziemny bo z zimna ludzie tam stali, ale Prezio twierdził że poczekalnia nie jest potrzebna bo tak często skmki i insze pociągi u nas jeżdżą. Wreszie gdy znalazł się sponsor, wzięto do realizacji firmę nikomu bliżej nie znaną, która dała ciała, ale naszczęście centrum komunikacyjne zostało poświęcone i to napewno dzięki temu zostało wreszcie ukończone, w okresie kiedy mało kto z poczekalni korzysta.
          brawo... brawo... brawissimo... Trzeba było tam przynajmniej bibliotekę albo kręgielnie otworzyć to by się coś działo.

reasumując, jak mam jechać nad morze to zapewne pojadę z Warszawy, bo u nas biletu nie kupie, a i tak nie wiem czy miał bym gdzie samochód zostawić, bo zamiast płacić za nasz płatny parking wolałbym sobie książkę na podróż kupić, a coś do picia to pewnie od Pani z wózkiem muszę sobie kupić bo przecież nikt nie pomyślał że pasażer też człowiek i cokolwiek przekąsić będzie chciał i kawy się napić. A te autobusy z centrum komunikacyjnego to gdzie wogóle jeżdżą? Jak taki człowiek z Wieliszewa, Nieporętu ma dojechać do starostwa? Rowerem? Dobrze że starostwa nie przenieśli do pcimia dolnego, tylko na obrzeża Legionowa, gdzie jeden autobus jeździ, pół legionowa nim może dojedzie.
          • kubu5 Re: moje wrażenie po ... 20.09.16, 15:32
            Tablice informacyjne straszą windowsem.
            W Biletomacie przestali przyjmować karty (za dużo prowizji?:)
            Wyjazdy z parkingu na piaski po blokowane że tylko czołgiem przejedziesz.
            Ciekawe ile kosztowało przywiezienie na jeden dzień tego małego parowoziku ?
            Jedyna atrakcja dworcowa zabrana a myślałem że zostanie na stałe.
            • kubu5 Re: moje wrażenie po ... 20.09.16, 15:33
              Podobno do gmachu dworca ma się przenieść straż miejska?
              Może w końcu zaczną gonić palaczy z peronów.
            • kubu5 Re: moje wrażenie po ... 24.10.16, 09:58
              Minął miesiąc, tablice nadal żrą prąd wyświetlając pulpit windowsa zamiast rozkładu jazdy.
              straż miejska od czasu do czasu robi akcję przypominającą o zakazie parkowania na rampie ale palaczy z peronu przegonić już się boi.
              Na parkingu parter zawsze pełny:) ale wyjazd od strony Piasek nadal zastawiony barykadami na czołgi - wojskowi wiedzą jak się bronić, nawet na emeryturze.
          • aga990 Re: moje wrażenie po ... 20.09.16, 15:36
            Ja też byłam, puste lokale świadczą, że wkrótce będą "zasiedlone", ale pewnie wtedy będzie narzekanie, że zamiast baru powinna być pralnia, albo odwrotnie.
            Jest poczekalnia, toalety, a bilet można kupić w biletomacie, w komórce lub u konduktora (i to bez prowizji) i nie trzeba jechać do W-wy. W Legio też zaparkujesz taniej niż w Warszawie, ale skoro lubisz człowieku przepłacać, twój wybór.

Książkę też wolisz kupić niż wypożyczyć w Bibliotece, która jest piętro wyżej.

Takich absurdów w tym wpisie powyżej jest znacznie więcej np. o gościach co niby z Nieporętu będą jeździć pociągiem do Legionowa, żeby się do starostwa dostać itp.

Ja się cieszę, bo moja córka jest zachwycona nową biblioteką. Dla mnie ważne jest też, że owa biblioteka nie kosztowała mnie jako podatnika zbyt wiele! Nie mam ochoty dopłacać do twojego parkowania przy stacji, ani dopłacać, żeby Ci ktoś sprzedał bilet na pociąg, którym pojedziesz raz w roku, a z moich podatków ma być zatrudniona osoba do sprzedaży tych biletów.
            • madziulec Re: moje wrażenie po ... 20.09.16, 16:19
              www.miejscowa.pl/2016/06/02/szok-i-niedowierzanie/

swoją drogą konkretnie ile kosztowało centrum komunikacyjne?
            • metron1 Re: moje wrażenie po ... 20.09.16, 23:19
              No i zaczyna się "twórcze kreowanie rzeczywistości"
              Niestety smutna prawda jest taka że nawet najbardziej obłożone dworce w największych miejscowościach nie przynoszą dochodu wręcz przeciwnie przynoszą straty
              Ktoś kto myśli że dworzec w Legionowie mieście które nie jest żadnym węzłem przesiadkowym będzie generował jakiś dochód to śmiem twierdzić że nie wie za dużo o realiach życia lub pisze "na zamówienie"
              Jak ktoś mi nie wierzy to proszę przejechać się na Dworzec Gdański i przejść się w stronę metra.
              Tysiące pasażerów wylewających się z praktycznie każdego pociągu rano, tysiące pasażerów wracających po południu, tysiące potencjalnych klientów i .....utrzymują się lokale typu piekarnia czy kiosk
              Czego tam już nie było szybkie przekąski, sklep z butami, sklep z bielizną, fryzjer, sklep z ciuchami
              Teraz te lokale stoją puste, ktoś kto myśli że w Legionowie ludzie będą masowo odwiedzać te punkty jest bardzo naiwny
              Jak dla mnie to co zrobiono jest to najbardziej idiotyczne połączenie jakie tylko mogło powstać
              Biblioteka na dworcu lub dworzec w bibliotece, to wszystko nie trzyma się kupy
              Po jaką cholerę Legionowo zaangażowało się w budowę dworca do tego w połączeniu z biblioteką
              Bibliotekę nawet najbardziej nowoczesną można było wybudować w innych duuużo lepszych lokalizacjach
              A zapomniałem że przecież prawie wszystkie działki należące do miasta zostały już opchnięte
              I teraz punktujemy, mamy poczekalnie z której korzystała JEDNA osoba, reszta po prostu przychodzi czy przyjeżdża prosto na konkretny pociąg
              Kasy nie ma, bilet kupuje się w biletomacie, po jaką cholerę budowano więc dworzec
              Gdyby to kolej wybudowała dworzec to nie płaciłabyś nic ze swoich podatków bo utrzymanie dworca wraz z kasą biletową wzięłaby na siebie kolej
              Oczywiście w Legionowie mamy tak rozwiniętą infrastrukturę, mnóstwo szkół czy żłobków, basenów, mamy wspaniałą komunikację lokalną że nie wiedząc już co mamy robić z kasą wybudowaliśmy sobie dworzec dodajmy kolejowy
        • kubu5 Re: moje wrażenie po ... 20.09.16, 15:28
          We Włoszczowej
    • ralphie Re: moje wrażenie po ... 21.09.16, 08:49
      Pal licho, jak to wygląda, rzecz gustu. ;)
      Ktoś wie, czy Szwajcarzy się zgodzili, czy zostajemy z ręką w nocniku?

toiowo.eu/legionowo-czy-szwajcarzy-pozwola/
      • madziulec Re: moje wrażenie po ... 21.09.16, 14:26
        tustolica.pl/dworzec-bez-kas-biletowych-budynkiem-zarzadza-biblioteka_73980 farsy ciąg dalszy ;)
    • sikorski_hubert Re: moje wrażenie po ... 23.10.16, 09:02
      Nieco w kontekście całej inwestycji, polecam artykuł o kształtowaniu przestrzenie publicznej.

"Dlaczego jak wyjadę spod domu autem, to mogę jechać przez całe miasto nie pokonując schodów i krawężników wyższych niż 15 cm? Da się tak zaprojektować drogę, prawda? A dlaczego chodnika się nie da? Dlaczego tzw. ciągi piesze nie mogą być właśnie prawdziwymi ciągami bez tych wszystkich absurdalnych przeszkód, które nam serwujecie? Przecież nas jest więcej. Każdy bywa pieszym, każdy był kiedyś dzieckiem, które rodzice wozili wózkiem. I prawie każdy z nas się zestarzeje i zabraknie mu sił."
      wiadomosci.onet.pl/kraj/polska-to-nie-jest-kraj-dla-slabych-ludzi-komentarz/65b63k
    • sikorski_hubert Re: moje wrażenie po ... 23.01.17, 15:37
      W końcu, po wielu latach pojawiły się podjazdy dla rowerów. Żeby nie psuć całej radość z tego przedsięwzięcia nie będę wspominał o poprzednim ustawieniu podjazdu ;) Zapanowała powszechna radość i optymizm że niebawem pojawią się podobne szyny na schodach na perony!
      • metron1 Re: moje wrażenie po ... 24.01.17, 00:22
        Rozumiem że ta rewelacyjnie zamontowana szyna została poprawiona. Jak ostatnio korzystałem z tego przejścia to nie widziałem ani jednej osoby która prowadziłaby rower korzystając z tej szyny, jej zamontowanie przy ścianie powodowało że każdy rower trzeba prowadzić w dużym pochyleniu
        • sikorski_hubert Re: moje wrażenie po ... 24.01.17, 18:51
          Tak, przesunęli ją, przetestowałem w poniedziałek i jest szał. Urzędnicy wyszli ze swojej strefy komfortu, teraz niech idą za ciosem i zrobią podjazdy na perony!
          • metron1 Re: moje wrażenie po ... 24.01.17, 20:49
            No faktycznie, szyna została przesunięta, po poprzedniej lokalizacji pozostały piękne dziury w terakocie.
            Jak można spartolić tak prostą robotę ????
            • kubu5 Re: moje wrażenie po ... 25.01.17, 11:39
              Czy był ogłoszony przetarg na te prace? Wygrała oferta najtańsza pana Janusza?
              Chciałbym zwrócić ponownie uwagę na te ekrany straszące windowsem po tylu miesiącach ciągłego wyświetlania tego samego obrazu nastąpiły już pewnie wypalenia pikseli i te wstrętne ikonki będą już do końca straszyć na wyświetlanych rozkładach jazdy. nie szkoda miastu prądu? jak i tak one pewne dopiero przed wakacjami ruszą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka