e-legionowo 24.11.05, 03:17 ztm.waw.pl/wspolnybilet.php jak widac jest mozliwe porozumienie ale czemu dotyczy to tylko samej Wawy, czy znow chodzi o doplaty ze strony gmin podwarszawskich tak jak w przypadku autobusow ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
keechaczu Re: Wspolny bilet MZA - KM 24.11.05, 09:22 moze to pewnego rodzaju kara za zbyt duzy opor we wspolpracy??Patrz przypadek Jablonny. Odpowiedz Link Zgłoś
korwin3 Re: Wspolny bilet MZA - KM 24.11.05, 21:12 ZTM pewnie nie ma zamiaru dopłacac za mieszkańców gmin podwarszawskich. Zreszta ta umowa dotyczy tylko odcinka Warszawa Ursus- Warszawa Wschodnia. Proponuję za to przejażdżkę nowoczesnym pociągiem SKM z Warszawy Zachodniej do Warszawy Falenicy póki przejazd do grudnia jest jeszcze w ramach promocji darmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkalg Re: Wspolny bilet MZA - KM 24.11.05, 23:17 Wspólny bilet powstał tylko i wyłacznie wskutek remontu Al. Jerozolimskich. Presja społeczna mieszkańców Ursusa była tak wielka że urzędasy się ugięły. W ten sposób też powstał wspólny bilet 3 lata temu: zawalił się waidukt w al. Jerozolimskich i też tylko dla mieszkańców tego rejonu wprowadzono w życie ten bilet. Także uważam, że nie należy przedstawiać teorii spiskowych w tej kwestii. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Wspolny bilet MZA - KM 25.11.05, 00:10 dokladnie. Skonczy sie remont Alej i wszystko wroci do starego systemu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
korwin3 Re: Wspolny bilet MZA - KM 27.11.05, 00:42 Zetkalg się myli. Zapomniał również ,że parę lat temu karta miejska z biletem sieciowym upoważniała przez parę miesięcy do przejazdów pociagiem w I i II strefie WWK czyli u nas do Legionowa Przystanku. Wiem bo sam tak jeździłem. Potem urzędasy wożące swe dupy samochodami nie mogły się dogadac i tak trwa to do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: Wspolny bilet MZA - KM 27.11.05, 12:48 korwin3 napisał: > Zetkalg się myli. Zapomniał również ,że parę lat temu karta miejska z biletem > sieciowym upoważniała przez parę miesięcy do przejazdów pociagiem w I i II > strefie WWK czyli u nas do Legionowa Przystanku. Wiem bo sam tak jeździłem. > Potem urzędasy wożące swe dupy samochodami nie mogły się dogadac i tak trwa to > do dziś. obaj macie racje, poprostu chodzi o dwa rozne bilety: - aktualny ZTM-KM - funkcjonujacy na terenie Wawy i jak pisze zetkalg mozliwe ze postal z tych a nie innych powodow oraz ze zostanie niedlugo skasowany, zostal wprowadzony zeby troche przygasic "pozar" jakim byl remont wiaduktu kolejowego i kilometrowe korki w godzinach szczytu - "dawny" ZTM-PKP - funkcjonowal tak jak piszesz i aktualny tak naprawde nie jest kontynuacja tego poprzedniego Odpowiedz Link Zgłoś
miim133 Re: Wspolny bilet MZA - KM 28.11.05, 00:22 a moze jak zaczna remontowac Jablonnie albo beda robic obwodnice Jablonny(kiedys) to i nam dadza jezdzic pociagami na karty miejskie. ps;zaplacili byscie 10zl wiecej miesiecznie do karty miejskiej zeby mozna bylo jezdzic pociagiem? bo ja tak..moze pasazerowie powinni taka petycje napisac. paranoja wiem, ale moze to jest rozwiazanie(??) Odpowiedz Link Zgłoś
zetkalg Re: Wspolny bilet MZA - KM 27.11.05, 12:52 Podałem przczyny powstania biletu. owszem, potem rozszerzono zasięg jego występowania. Odpowiedz Link Zgłoś
ejko Re: Wspolny bilet MZA - KM 27.11.05, 04:09 ale Wy ludzie jesteście naiwni... wspolny bilet, SKM... zwykla kiełbasa wyborcza ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
korwin3 Re: Wspolny bilet MZA - KM 28.11.05, 20:08 SKM (własnośc Warszawy) to nie kiełbasa wyborcza bo już jeździ i bodajże ma już 3 pociągi. Już 100x pisano na tym forum o bilecie aglomeracyjnym ale urzędasom się nie śpieszy. Oczywiste jest ,że mógłby kosztowac więcej niż miejski i sieciowy. Ale to jest widocznie problem nie do przezwyciężenia. Podobnie jak poprawa komunikacji z Legionowa do Warszawy. Powiedzcie jakie 50 tys. miasto położone u wrót stolicy ma w UE tak haniebną komunikację jak Legionowo. W Niemczech docierałby do nas S-bahn który dowiózłby nas do centrum Warszawy. A u nas co? Prezydent Smogorzewski nie może dogadac się z ZTM aby puścili autobus na Piaski. Hańba! Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Wspolny bilet MZA - KM 28.11.05, 21:34 a dzisiaj Weis (chyba tak sie pisze to nazwisko?) drazyl w Radiu Zet problem tego jak to sie dzieje ze na stronach niemieckiego odpowiednika PKP mozna juz znalezc nowy rozklad dla polskiego pkp a na naszych stronach na prozno szukac takiej informacji. Niestety zarowno z PKP jak i w firmie obslugujacej system nie potrafili jakos logicznie tego wytlumaczyc :) Skonczylo sie na tym ze widocznie nikt im do tej pory nie zglosil takiej potrzeby a w niemczech ktos taka poptrzebe zglosil :) Ale skoro Weis juz im powiedzial to niedlugo i u nas bedzie mozna taki rozklad ogladac z wyprzedzeniem :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zetkalg Re: Wspolny bilet MZA - KM 28.11.05, 22:24 ja już dawno podałem tego linka z rozkładem jazdy... jest parę tematów niżej Odpowiedz Link Zgłoś
korwin3 Re: Wspolny bilet MZA - KM 29.11.05, 20:10 W Bundes Republice istnieje NIEMIECKA firma Hafas. Opracowuje ona elektroniczne rozkłady jazdy dla kilku krajów w tym Niemiec i Polski. Na tych rozkładach można sprawdzac połączenia w całej Europie. Niestety POLSKIE PKP SA i PKP Informatyka słusznie mając natrętnych klientów w d...e nie udostępniła rozkładu na swoich stronach. Niech bydło nie przeszkadza i czeka! Ta hołota ma wymagania i chciałaby podróżowac tanio i wygodnie korzystając z dogodnych polączeń. Szczytowa bezczelnośc. A nawiązując do linku z rozkładem DB to kiedy do niego zajrzałem zauważyłem ,że informacje dotyczące PKP były wówczas niekompletne. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna.j Re: Wspolny bilet MZA - KM 12.01.06, 00:38 Ja się za bardzo nie znam na tym co do kogo należy jeśli chodzi o uzgodnienia z PKP, ale wczoraj znalazłam coś takiego na forum wołomińskim: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=267&w=32736680 Czy myślicie, że zadziałałoby to u nas? Gdyby tak każdy zainteresowany napisał maila do prezydenta? :) Po przeczytaniu postu dotyczącego porannych opóźnień w kursowaniu pociągów, to sądzę, że wiele osób pozostanie obojętnych... Ale w godzinach popołudniowych, w czasie korków na Modlińskiej, to pewnie wiele osób by się pokusiło na powrót pociągiem, gdyby można było pojechać na wspólnym bilecie. Odpowiedz Link Zgłoś
gapajestem Re: Wspolny bilet MZA - KM 12.01.06, 13:39 Jeżeli chcemy mieć wspólny bilet to raczej powinniśmy słać mail'e do PKP, a właściwie do Koleji Mazowieckich: www.mazowieckie.com.pl/site.php5/article/4/130.html Nie chcę nikogo zniechęcąć, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Wspolny bilet MZA - KM 12.01.06, 14:00 tak samo mysle, Prezydent miasta nie jest wlascicielem PKP, ani nie ma na ta spolke jakiegos wplywu. Lepszym adresatem jest jakis prezes czy dyrektor z PKP, lub nawet Wojewoda mazowiecki ktory w PKP kupuje poszczegolne polaczenia na dany rok. Ale Prezydent? No chyba ze prezydent Warszawy (ktorego obecnie nie ma), byc moze On moglby wywrzec jakis nacisk. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
korwin3 Re: Wspolny bilet MZA - KM 12.01.06, 22:59 Smogorzewski też by mógł im krwi napsuc. Tu potrzeba stworzenia koalicji na rzecz biletu aglomeracyjnego w skład której powinni wejśc : KM, Samorząd Województwa, władze Warszawy i ościennych gmin, ZTM Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Wspolny bilet MZA - KM 12.01.06, 23:17 KM i ZTM odpada, to nie w ich interesie. Pomysl, teraz kazdy musi kupic bilet miesieczny u jednych i u drugich (czyli razem dwa). Zas w przypadku wspolnego biletu posiadacze tych drozszych biletow MZA mogliby jezdzic takze podmiejskimi pociagami. Co z tego wynika ze Oni (PKP i ZTM) dobrowolnie musieliby zrobic zrzutke na pokrycie dziury powstalej po tej czesci niewykupionych miesiecznych biletach na PKP. I generalnie caly czas sie o to rozbija (o ile mi wiadomo), ze PKP zada dosc sporej kasy za wejscie w taki uklad. A znow inna strona nie bardzo chce sie zgodzic na podniesienie cen tej karty miejskiej (bo przeciez mialo byc taniej...). Mysle ze latwiej doszliby do porozumienia, jesli ta karta miejska kosztoalaby tyle ile teraz kosztuje bilet na PKP + bilet na ZTM, ale wtedy to jest bez sensu, bo tylko taka roznica ze kupujesz od razu dwie rzeczy a nie musisz chodzic do dwoch okienek. Miasto Warszawa tez nie bardzo ma w interesie zeby doplacac PKP, bo niby czemu ma doplacac za mieszkancow Aglomeracji Warszawskiej, skoro Ci podatki placa gdzie indziej (male uproszczenie). Oczywiscie wiadomo, skoro dojezdzaja do pracy w wawie to jednak jakis zysk miasto z tego ma, ale... czy Warszawa doplaci do PKP czyy nie to zysk bedzie taki sam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jablonna1 Wspólny Bilet ZTM/KM 13.01.06, 00:53 Skargi dotyczące przejazdów pociągami Kolei Mazowieckich należy kierować tu: www.koleje.mazowieckie.com.pl/site.php5/Show/6.html Prośby dotyczące wydłużenia trasy SKM do Legionowa albo wprowadzenia wspólnego biletu KM/ZTM należy kierować do Romana Smogorzewskiego oraz do Stanisława Szweycera (dyr.Biura Komunikacji m.st.Warszawy): # Stanisław Szweycer # Roman Smogorzewski # Szybka Kolej Miejska # Zakres Obowiązywania Wspólnego Biletu ZTM/KM Z Legionowa do Wawy można dojechać również autobusami PKS/PPKS: # www.ppksndm.aplus.pl , ppks.sekretariat@wp.pl # www.pks.ostroleka.pl , pks@pks.ostroleka.pl # www.pks-ciechanow.com.pl , biuro@pks-ciechanow.com.pl # www.ppks-przasnysz.pl , pksprzasnysz@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jablonna1 Wspólny Bilet ZTM/KM 13.01.06, 00:54 Skargi dotyczące przejazdów pociągami Kolei Mazowieckich należy kierować tu: www.koleje.mazowieckie.com.pl/site.php5/Show/6.html Prośby dotyczące wydłużenia trasy SKM do Legionowa albo wprowadzenia wspólnego biletu KM/ZTM należy kierować do Romana Smogorzewskiego oraz do Stanisława Szweycera (dyr.Biura Komunikacji m.st.Warszawy): # Stanisław Szweycer # Roman Smogorzewski # Szybka Kolej Miejska # Zakres Obowiązywania Wspólnego Biletu ZTM/KM Z Legionowa do Wawy można dojechać również autobusami PKS/PPKS: # www.ppksndm.aplus.pl , ppks.sekretariat@wp.pl # www.pks.ostroleka.pl , pks@pks.ostroleka.pl # www.pks-ciechanow.com.pl , biuro@pks-ciechanow.com.pl # www.ppks-przasnysz.pl , pksprzasnysz@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś