Dodaj do ulubionych

korek do warszawy

08.10.06, 10:03
Jeszcze jedna nurtująca mnie sprawa. Dlaczego, jezeli wyjadę Transludem z
pętli 723 o god. 6.07 to w centrum jestem o 7.00-7.07. Natomiast jeśli wyjadę
z pętli o 6.18 to w centrum jestem najwcześniej o 8.00? O co tu chodzi? Chyba
Pan Marcin z Chotomowa zna się na tym korku do warszawy. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • zetkalg Re: korek do warszawy 08.10.06, 11:50
      Od ok: 6:10 zaczyna się korek, więc w ostatniej chwili umykasz z porannego piekła.
      • chotomow72 Re: korek do warszawy 08.10.06, 12:01
        witam,

Nie znam się na korkach :) ale obsewracje ma podoone. Po prostu po 6.20-6.30
        zaczynamy wszyscy jechać do Warszawy i fatalna organizacja ruchua w Jabłonnie +
        źle ustawione światła, blokują poranny i wieczorny nadmiar ruchu. Potem włączają
        się w nas "cwaniaczki", kombinujemy, wyprzedzamy, zajeżdżamy i tak bywa
        finalnie, ze cała zmiana świateł mija a my sobie stoimy :)

potrzeba nam:

1. Wyłużeniia cyklu świateł w Jabłonnie, obecny jest za krótki,
        2. Przedłużenie dwupasmóki przez Jabłonnę i innego malowania Modlińskiej do
        Nowego Dworu (zmieszczą się tam spokojnie 3 pasy,
        3. Odblokowanai prawego pasa na Modlińskiej (teraz są trzy, choć spokojnie
        zmeszczą się cztery)
        4. Last but not least - potrzeba nam kultury jazdy i zmniejszenia
        ciśnienia/pośpiechu (np. ja nadal nie wiem, czemu tak trudno kierowcom zakumać
        zaadę "suwaka", na zachodzie potrafimy a u siebie nie?)

Oczywiście, do tego potrzebujemy też innego wójta w Jabłonnie :P

pozdrwiam,

Marcin
        • e-legionowo Re: korek do warszawy 08.10.06, 14:07
          chotomow72 napisał:

> witam,
          >
          > Nie znam się na korkach :) ale obsewracje ma podoone. Po prostu po 6.20-6.30
          > zaczynamy wszyscy jechać do Warszawy i fatalna organizacja ruchua w Jabłonnie +
          > źle ustawione światła, blokują poranny i wieczorny nadmiar ruchu. Potem włączaj
          > ą
          > się w nas "cwaniaczki", kombinujemy, wyprzedzamy, zajeżdżamy i tak bywa
          > finalnie, ze cała zmiana świateł mija a my sobie stoimy :)
          zgadzam sie z Toba

> potrzeba nam:
          >
          > 1. Wyłużeniia cyklu świateł w Jabłonnie, obecny jest za krótki,
          potwierdzam, do tego brak dobrej synchronizacji swiatel przy obi i tych przy
          kosciele

> 2. Przedłużenie dwupasmóki przez Jabłonnę i innego malowania Modlińskiej do
          > Nowego Dworu (zmieszczą się tam spokojnie 3 pasy,
          tak, to co sie dzialo ostatnio na modlinskiej od strony nowiaka (korek w weekend
          az do lasu !!! to jakas paranoja, duza czesc kierowcow chciala by zjechac w lewo
          na chotomow lub dalej na legionowo, ale musi stac bezsensownie w korku a co za
          tym idzie wydluzajac go :(

> 3. Odblokowanai prawego pasa na Modlińskiej (teraz są trzy, choć spokojnie
          > zmeszczą się cztery)
          az sie boje pomyslec co byloby gdyby pomalowac 4 pasy zamiast 3 dotychczasowych,
          ci wszyscy kierowcy jezdzacy na pamiec ...brrrr

> 4. Last but not least - potrzeba nam kultury jazdy i zmniejszenia
          > ciśnienia/pośpiechu (np. ja nadal nie wiem, czemu tak trudno kierowcom zakumać
          > zaadę "suwaka", na zachodzie potrafimy a u siebie nie?)
          zgadza sie, potwierdzam

> Oczywiście, do tego potrzebujemy też innego wójta w Jabłonnie :P
          hehehe

dlatego jak tylko slysze na CB ze są jakiekolwiek drobne oznaki korka na
          Warszawskiej do Wawy lub z powrotem na MOdlinskiej do Jabłonny, wtedy objazd
          Płochocińską, koło więzieniaw Białołęce, przez Grabine i Józefów, aż do Strużańskiej
          • zuziknatropie Re: korek do warszawy 08.10.06, 14:31
            ..ten objazd Strużańską w któryś piątek rano zajął mi 2 godz i umożliwił
            czytanie gazety (tak, prowadząc autko czytałam gazete takie zawrotne było tempo)
            ..no niezła alternatywa...Potrzebne jest NATYCHMIASTOWE i RADYKALNE działanie a
            nie przedwyborcze obiecanki-cacanki!
            • e-legionowo Re: korek do warszawy 08.10.06, 14:37
              > ..ten objazd Strużańską w któryś piątek rano zajął mi 2 godz i umożliwił
              > czytanie gazety (tak, prowadząc autko czytałam gazete takie zawrotne było tempo
              > )
              > ..no niezła alternatywa...

nikt nie gwarantuje ze kazdy "skrót" bedzie zawsze 100% wolny, masz wolna wole
              wiec wybierasz ktoredy jedziesz
              o ile przejazd plochocinska + struzanska dosc czesto sie przytyka lub wrecz
              korkuje, to przejazdu kolo wiezenia w Bialolece jeszcze nie widzialem
              zakorkowanego, ale napewno sie to kiedys zdarzy
              • zuziknatropie Re: korek do warszawy 08.10.06, 16:33
                wole to ja mam wolną tylko alternatywe kiepską...
                poza tym nie o to chodzi zebysmy sie przepychali miedzy soba, tylko o to ze
                dojazd do wawy z dnia na dzień jest coraz gorszy, a na obwodnicy NIC sie nie
                dzieje...
                • e-legionowo Re: korek do warszawy 08.10.06, 17:08
                  zuziknatropie napisała:

> wole to ja mam wolną tylko alternatywe kiepską...
                  > poza tym nie o to chodzi zebysmy sie przepychali miedzy soba, tylko o to ze
                  > dojazd do wawy z dnia na dzień jest coraz gorszy, a na obwodnicy NIC sie nie
                  > dzieje...

masz racje, przepraszam :)
                  a co do obwodnicy to i tak nic ona nie zmieni, przesuna sie tylko korki z okolic
                  Kosciola w Jablonnie i Warszawskiej/Zegrzynskiej do zwezenia w Bukowie, bo tam
                  "warszawskie" barany z UM nadal nie planuja poszerzenia 400m Modlinskiej do
                  chwili wybudowania nowego mostu "polnocnego" po powstaniu ktorego dopiero sa
                  planowane remonty i przebudowy
                  przy tym debilizmie remont trasy Torunskiej na odcinku most Grota-Roweckiego
                  oraz przebudowa ronda Starzynskiego wyglada jak pikus :(
    • aganiok32 zaraz zapewne mi się dostanie ;) ale ja jestem 08.10.06, 18:39
      zdania, że do Warszawy samochodami powinni jeździć ci, którzy naprawdę muszą,
      tj np pracują jeżdżąc samochodem, inni oczywiście od czasu do czasu też by
      mogli, bo na przykład robią zakupy, albo wracają później itd. NIestety Warszawa
      się zapchała, niewiele już brakuje, żeby na amen. I z miejscowości, które jak
      Legionowo mają możliwość transportu koleją, właśnie na tę formę powinien byc
      przerzucony cały ciężar dowozu ludności do Warszawy.
      Sorry, ale szlag mnie trafia kiedy nie mogę dojechac na czas do pracy, bo bez
      przerwy ktoś wjeżdża na pas dla autobusów, łamiąc zresztą przepisy.
      Zresztą, nie rozumiem jaka to frajda stać codziennie po 1,5 godziny w 2 strony
      czyli w sumie 3 w spalinach....
      • zuziknatropie Re: zaraz zapewne mi się dostanie ;) ale ja jeste 08.10.06, 19:08
        Aga zgadzam się, ale mysle ze wiesz ze zycie nie kończy się na pracy, a w
        Legionowie nie ma porządnego basenu, trasy rolkowej, kina, kawiarni, nawet
        porzadnego klubu fitness (jakich w wawce jest pełno), a i sklepy także zamykają
        o 18 itp. Wolałabym to wszystko miec tutaj i spokojnie sobie wracac z pracy,
        najlepiej jeszcze pachnącym, cichutkim autobusikiem (ciekawe kiedy w końcu
        zlikwidują te stare, śmierdzące, przerdzewiałe z klekocącymi oknami??). Niestety
        nie mam takiej możliwości a walizki także nie mam siły targac codziennie do
        wawy:( wracanie po zmroku takze jest mało przyjemne:( i mysle, ze wiekszosc nie
        jezdzi autkiem do wawki dla przyjemnosci, bo to wątpliwa przyjemność codziennie
        walczyć o przeżycie...
      • vivero Re: zaraz zapewne mi się dostanie ;) ale ja jeste 10.10.06, 09:51
        Zgadzam się z Tobą. Jazda autobusem jest o wiele bardziej przyjemna. Ja mam
        akurat wygodnie bo do roboty idę 5 minut od końcowego przystanku Transluda.
        Wygląda to tak, że rano jadę autem na pętlę, zostawiam je tam, kupuję w kiosku
        gazetę i wsiadam do czystego i ciepłego autobusu. Mam wygodniej niż samochodem
        (mogę sobie poczytać zamiast w...wiać się w korku), taniej (benzyny by mi
        ochochlował w 2 strony za ponad 20 zeta), szybciej (jedzie pasami dla
        autobusów), nie płacę w centrum za parking i nie szukam miejsca do
        zaparkowania.
        Czasem patrzę przez szybę na auta które stoją w korku, przeważnie jedzie jedna
        osoba. Ludzie, nie potrzeba żadnych obwodnic czy innych patentów. Po prostu
        trochę zdrowego rozsądku. Założę się , że większości tych kierowców nie chce
        się jechać inaczej niż własnym pachnącym i cieplutkim autem. Pozdrawiam
        • aga1000 Re: zaraz zapewne mi się dostanie ;) ale ja jeste 26.10.06, 23:40
          Tak, tylko zapewne nieliczni mają tego farta, ze pracują w pobliżu przystanku
          Transludu... Dla tych, którzy muszę sie "przebić" na drugą stronę Wisły nie ma
          za specjalnej alternatywy dla ciepłego autka :-)))Pociag OK, zwłaszca od kiedy
          szybko można przesiaść się do metra. Małe ale: Legionowo nie jest malutką
          miescinką (jak nie przymierzając Włoszczowa :-)i dostanie się na stacje oznacza
          dla niektórych długi spacer i stratę dodatkowego pól godziny w jedną stronę.
          Gdyby tam był duzy strzeżony parking, zeby podjechać-o byłoby miło.
          A tak na marginesie-czy ktoś sie orientuje jak to jest z obwodnicą Jabłonny?
          Niby cos tam się dzieje, ale zastanawiałam się ostatnio czy jej wybudowanie nie
          pogorszy codziennego koszmaru dojazdów z Legionowa? Bo czy przy Obi nie powstaną
          kolejne światła, zeby mozna było wjechać na obwodnicę? No i powinien być w
          takiej sytuacji dodatkowy pas do skrętu w lewo z Legionowa, a cos ani widu ani
          słychu? Jak to jest?

vivero napisał:

> Zgadzam się z Tobą. Jazda autobusem jest o wiele bardziej przyjemna. Ja mam
          > akurat wygodnie bo do roboty idę 5 minut od końcowego przystanku Transluda.
          > Wygląda to tak, że rano jadę autem na pętlę, zostawiam je tam, kupuję w kiosku
          > gazetę i wsiadam do czystego i ciepłego autobusu. Mam wygodniej niż samochodem
          > (mogę sobie poczytać zamiast w...wiać się w korku), taniej (benzyny by mi
          > ochochlował w 2 strony za ponad 20 zeta), szybciej (jedzie pasami dla
          > autobusów), nie płacę w centrum za parking i nie szukam miejsca do
          > zaparkowania.
          > Czasem patrzę przez szybę na auta które stoją w korku, przeważnie jedzie jedna
          > osoba. Ludzie, nie potrzeba żadnych obwodnic czy innych patentów. Po prostu
          > trochę zdrowego rozsądku. Założę się , że większości tych kierowców nie chce
          > się jechać inaczej niż własnym pachnącym i cieplutkim autem. Pozdrawiam
          • ygloo Re: zaraz zapewne mi się dostanie ;) ale ja jeste 27.10.06, 07:51
            przy OBI będzie rondo.
            proponuję zapoznać się z planem obwodnicy na stronie jabłonny:
            www.jablonna.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=77&lang= - tam jest
            link do planu obwodnicy (w frmacie .tif).
            PS. zastanawia mnie co ta obwodnica da, skoro Warszawa jak narazie nie ma w
            planach poszerzenia kawałka Modlińskiej w Bukowie :/
            • e-legionowo Re: zaraz zapewne mi się dostanie ;) ale ja jeste 27.10.06, 08:38
              to proste da przesuniecie korka w strone Bukowa i w efekcie bedzie taki sam
              horror przy zwezeniu od strony Jablonny jak aktualnie przy zwezeniu od Wawy
              kolejny bubel za kilkaset tys zlotych, tak jak nieszczesny dojazd do autostrady
              ze Strykowa do Poznania
            • kwitkows Re: zaraz zapewne mi się dostanie ;) ale ja jeste 28.10.06, 17:53
              Jak to nie ma? W 2008 rozpoczyna sie generalna przebudowa Modlinskiej od Zerania FSO do Jablonny. Lacznie z pociagnieciem linii tramwajowej na Tarchomin, generalnym remontem wiaduku nad Plochocinska i mostu przy EC... Jak wiem, ze mogli by sie dogadac i zrobic ten interesujacy nas kwalek Modlinskiej teraz, ale nie znaczy to ze nie maja zandnych planow.

Wiecej tutaj juz pisalem:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=93&w=47237067&a=47237067

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka