Dodaj do ulubionych

Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest!

10.03.07, 13:15
Witam.
Zapewne wszyscy wiecie, że nasz kochany prezydent bez przetargu i po cichu
wydzierżawił dawny teren żwirowni pod sortownię śmieci.
Cały teren (blisko 8 000 m2) będzie dzierżawił za ledwo 2 500 zł na miesiąc, a
sortownia będzie przynosić zyski w wysokości około 200 000 zł TYLKO dla osoby
prywatnej z Mławy, która ma zamiar ją postawić.
Czy są tu osoby, które poprą protest dotyczący budowy sortowni?
Nie muszę chyba wspominać, że z Legionowa powoli robi się SYF, a nie miasto -
szczególnie jeśli chodzi o III parcelę. Zlewnia szmba, sortownia śmieci, teren
tylko pod przemysł.
Czyżby nasz Romanek chciał się ODGRODZIĆ od III parceli?
Nie oszukujmy się, on z naszej części zrobi BURDEL!
Nie mówiąc już o tym jak drastycznie spadną ceny za grunt w tych okolicach.
Od następnego poniedziałku mam zamiar zabrać się za zbieranie podpisów na
terenie III parceli, ale wierzę, że nie tylko nam to będzie przeszkadzać.
To nie tylko skażenie środowiska, czy o kilka(naście) więcej śmieciarek
przemieszczających się po całym Legionowie - pomyślcie jaki to będzie miało
psychologiczny wpływ na ludzi, którzy będą chcieli się do naszego miasta
wprowadzić, albo je odwiedzić.
No bo co tu jest do zwiedzania oprócz beznadziejnie drogiego ratusza?
Sortownia śmieci i zlewnia szamba?
Nie pozwólmy na to!
Obserwuj wątek
    • w.iwo Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 10.03.07, 21:30
      Popieram...
      parcela III to najbardziej zaniedbana część Legionowa, omijana przy kolejnych
      inwestycjach jak sierotka... a jest to miejsce na rozbudowę miasta, wiele tu
      wolnych działek, graniczących z pięknym lasem... niestety jak narazie w lesie
      przybywa śmieci i gruzu, nie widziałam tu nigdy w okolicy patroli, które mogłyby
      odstraszyć potencjalnych bandziorów ekologicznych... (śmieszne... ile lat będzie
      mnie straszyć butelka czy stare opony, które ktoś przez "oszczędność" wyrzucił
      przy drodze ?)... miejsce które było cudowne na spacery zamienia się w wysypisko
      i najwyraźniej nikt się tym nie przejmuje...
      denerwuje mnie nie informowanie lub wprowadzanie w błąd przeciętnego obywatela
      (sama to doświadczyłam przy kanalizacji), tylko po to żeby nie było szumu przy
      sprawie...
      popieram protest z całego serca... chcę mieszkać przyzwoicie... nie na
      wysypisku... tego typu inwestycje powinny być umiejscawiane poza obrębem miast !
      • korek222 Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 11.03.07, 10:31
        polityka zagospodarowania przestrzennego to najtrudniejsza nie tylko w teorii
        kompetencja władzy samorzadowej ,wydzielanie terenow dla przemyslu i
        przedsiebiorczosci to jeden ze sposobow na wzrost nie tylko dochodow miasta czy
        gminy nie pisze czy ma to byc na parceli tej czy innej ale niewątpliwie
        Legionowo nie może być tylko sypialnią Warszawy ,około 30 procent mieszkańców
        powinno znależć pracę na swoim terenie inaczej bowiem pojawiają się gigantyczne
        problemy komunikacyjne.Uwaga na szacunki ekonomiczne co do rentownośći
        działalnośći usługowej typu sortownia smieci.Napisałeś o miesięcznych zyskach
        200 tysięcy złotych.Rentowność takich firm to od 5 d0 10 % czyli powinna ona
        przerobić na ten zysk minimum 2 mln złotych ,myślę ze tyle za wywóz śmieci nie
        płacą miesiecznie mieszkańcy Legionowa ,prosty rachunek 20 tysięcy gospodarstw
        domowych po 10 złotych miesięcznie na wywoz śmieci to zaledwie DWIESCIE tysiakow
        skad sie wezmie brakujace 1,8 mln zlotych w obrocie ,protestuj wiec przeciwko
        lokalizacji jesli tak uwazasz ale zostaw wyliczenia ekonomiczne w spokoju albo
        sam poza Legionowem załóż taki zakład wilk syty i owieczka cała a Tobie sporo
        kasy 200 tys miesiecznie zostanie pozdrawiam jp
        • m_agilla Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 11.03.07, 12:34
          Po 1. Jestem kobietą.

Po 2. Napisałeś: "około 30 procent mieszkańców powinno znależć pracę na swoim
          terenie" - czyli uważasz, że te 30 %, czyli załóżmy nawet te 5 000 ludzi
          znajdzie zatrudnienie w sortowni? Nie oszukujmy się.

Po 2. Będą mieli zyski w wysokości 200 000 zł, albo i więcej - prosty rachunek
          (Ty akurat widać, że nie masz o tym pojęcia). I kto w ogóle mówi o 2 mln? Policz
          sobie ile za wywóz śmieci będą płacić mieszkańcy Legionowa, jeśli od KAŻDEGO (i
          3-miesięcznego dziecka i 90-letniego staruszka) będzie pobierana opłata w
          wysokości 5 zł za wywóz śmieci.
          Ich zyski będą wynosić ponad 200 000 zł, jeśli odliczyć wynajem terenu, zapłatę
          pracownikom itp. to nawet, jeśli będą mieli na czysto 150 000, to jest kupa forsy.

A po 4. Nie zostawię wyliczeń ekonomicznych, bo byłam kilka dni temu na wizycie
          u prezydenta i dokładnie wiem jakie to będą pieniądze.
          • polokokt Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 11.03.07, 19:32

> Po 2. Napisałeś: "około 30 procent mieszkańców powinno znależć pracę na swoim
            > terenie" - czyli uważasz, że te 30 %, czyli załóżmy nawet te 5 000 ludzi
            > znajdzie zatrudnienie w sortowni? Nie oszukujmy się.

Piszac trzydziesci procent zapewne na myśli było, że ogólnie we wszystkich
            zakładach na terenie powiatu czy gminy tyle osób powinno pracować. Wiadomo, że w
            sortowni będzie pracowało kilkanascie czy kilkadziesiąt osób (strzelam). Ale w
            innym zakładziku następne kilka osób i w kolejnym jakimś produkującym reklamówki
            znów kilka osób itd itp i się powinno zebrać 30%.

>
            > Po 2. Będą mieli zyski w wysokości 200 000 zł, albo i więcej - prosty rachunek
            > (Ty akurat widać, że nie masz o tym pojęcia). I kto w ogóle mówi o 2 mln? Polic
            > z
            > sobie ile za wywóz śmieci będą płacić mieszkańcy Legionowa, jeśli od KAŻDEGO (i
            > 3-miesięcznego dziecka i 90-letniego staruszka) będzie pobierana opłata w
            > wysokości 5 zł za wywóz śmieci.
            > Ich zyski będą wynosić ponad 200 000 zł, jeśli odliczyć wynajem terenu, zapłatę
            > pracownikom itp. to nawet, jeśli będą mieli na czysto 150 000, to jest kupa for
            > sy.

Mylisz zysk z przychodem. 200.000 PLN powstale z 50000 ludzi x 5 PLN to jest
            przychod a zysk to jest wtedy jak od tego odliczymy koszty. Jesli zatrudnimy
            pracownika któremu damy 1500 PLN na reke (nie wiem jakie sa place w sortowniach)
            to pracodawce w skali roku 10-ciu pracowników będzie kosztowało grubo ponad 300
            000 pln (czy 10-ciu pracowników na taki powiat legionowski starczy, tego też nie
            wiem), do tego taka sortowania to sa maszyny i urządzenia które tez nie kosztują
            15 tys pln.... więc się trochę będą zwracały. Jakby to był taki złoty interes
            jak piszesz, to już zaciągnąłbym kredyt jakby miał mi się w 5 miesięcy zwrócić
            :) i potem tylko czyste zyski.

Poza tym plan zagospodarowania przestrzennego naszego miasta uchwalony był w
            2001 roku. Czemu od tamtej pory nikt nie protestował, tylko teraz jak już coś ma
            powstać.... Tamten teren był przeznaczony już od 6 lat na taki lekki przemysł i
            nikt nie protestował. Spodziewaliście się że w ramach lekkiego przemysłu
            powstanie tam park krajobrazowy? Niczym jak z Rozpudą, jak wydano 200 mln pln na
            projekt (całość inwestycji to 450 mln pln, z tego cała dokumentacja kosztuje
            deczko poniżej połowy, więc 200 mln już wydano) to teraz nagle się znaleźli Ci
            co mówią że trzeba teraz te 200 mln pln wyrzucić do kosza i zacząć wszystko od
            nowa... :)

Pozdrawiam
            • diverse_women Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 11.03.07, 21:09
              > Czemu od tamtej pory nikt nie protestował, tylko teraz jak już coś ma
              > powstać....
              Ale wtedy nikt nam nie powiedział, że tam będzie akurat sortownia śmieci.

> Tamten teren był przeznaczony już od 6 lat na taki lekki przemysł i
              > nikt nie protestował.
              Nie nazwałabym tego syfu lekkim przemysłem...

Zgadzam się z opinią m_agilly, trzeba walczyć (chociaż faktycznie pomyliła
              pojęcie zysku z obrotem) :)

Aha, polokokt - mój ojciec powiedział, jak o tym usłyszał od radnego, że w takim
              razie, to on będzie wynajmować ten teren, skoro to tylko 2 500 i na pewno jakby
              się dogadał z mieszkańcami Os. Młodych, to nawet jakby każdy dał 2 zł na
              miesiąc, to by woleli to niż smród i brud! Tylko, że co z tego, skoro teraz to
              już nic się nie zmieni. Jedynie możemy to blokować.

Ale te 8 000 metrów... Kurczę - ale by był park + plac zabaw dla dzieci!
              • polokokt Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 11.03.07, 22:59

> > Czemu od tamtej pory nikt nie protestował, tylko teraz jak już coś ma
                > > powstać....
                > Ale wtedy nikt nam nie powiedział, że tam będzie akurat sortownia śmieci.

Znaczy co, po uchwaleniu planu zagospodarowania mieli opublikowac liste jakiego
                rodzaju zaklady zaliczaja sie do takiego lekkiego przemyslu i rozeslac do
                wszystkich legionowian?

>
                > > Tamten teren był przeznaczony już od 6 lat na taki lekki przemysł i
                > > nikt nie protestował.
                > Nie nazwałabym tego syfu lekkim przemysłem...

No niestety, teren od dawna byl przeznaczony na dzialalnosc tego typu. Wiadomo,
                6 lat temu w tamtym miejscu było mniej zabudowy a teraz jest więcej. Ale...
                skoro wiadomo na co teren jest przeznaczony to budując się tam (oczywiście wiem,
                ze część osób z tego rejonu stoi przed faktem dokonanym, bo mieszka tam od 20
                lat) trzeba się liczyć, że prędzej czy później jakiś zakład się pojawi, a
                loterią już jest to "jaki". Przecież jak przychodzi inwestor do legionowa, to
                idzie do miasta i pyta się gdzie miasto ma tereny na jakas dzialalnosc i co
                miasto moze zaproponowac, i wtedy miasto (nie konkretnie wlasnie Romek czy nie
                Romek...) wyciaga plan zagospodarowania przestrzennego i pokazuje lokalizacje
                ktore moze zaproponowac. No wierc z tym trzeba sie liczyc. Ale OK, powiedzmy ze
                tu nam nie pasuje ta sortownia. Wiec co prostestujacy proponuja? gdzie ja
                przeniesc, macie jakies propozuycje. Czy tylko tu nie bo My, gdzies indziej, ale
                gdzie to juz nie wiadomo?
                Pozdrawiam
                • m_agilla Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 11.03.07, 23:11
                  Chociażby na Łajski - tam jest mnóstwo terenów, gdzie w okręgu nawet 1 km nie ma
                  żywej duszy.
                  Mogę pokazać przynajmniej 5 miejsc na mapie, gdzie możnaby to zrobić.

P.S. A nie dziwi Cię to, że nie zrobiono przetargu? Tylko po cichu Pan
                  Smogorzewski wydzierżawił teren osobie zupełnie prywatnej z Mławy?
                  Dla mnie to zastanawiające. Nawet mój "sąsiad", który jest w radzie, powiedział,
                  że to szwingiel.
                  • polokokt Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 11.03.07, 23:29
                    1. jesli sasiad uwaza ze to przekret, to zamiast sie dzielic z Toba powinien isc
                    do prokuratury, sadu czy na policje (nie wiem, nie znam sie) i tam to zglosic.
                    Od przekretow sa specjalne instytucje. A tak to teraz przez nastepne 10 lat beda
                    historie o wielkim przekrecie, byz moze podstawne lub bezpodstawne. Nie dowiemy
                    sie dopuki nie sprawdzi odpowiednia instytucja.
                    2. Czy tereny na łajskach które proponujecie są we władaniu miasta czy są prywatne?
                    3. kupilas dzialke w 2001 roku (lub pozniej) w tej okolicy?
                    • madziulec Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 11.03.07, 23:33
                      Najlatwiej zalatwic cos rekoma sasiada lub w ogole czyimis - czyli.. mam problem, nie ja go rozwiaze, napisze na forum, niech ludzie o tym poczytaja, oni zalatwia to za mnie. Znane i od dawna stosowane, neikoniecznie tu.

Zawsze sie mowi o przekretach, bo nikomu si enie miesci w glowie, by ktos mogl cokolwiek zrobic zgodnie z przepisami, by ktos jakas uczciwa praca mogl dojsc do majatku, by ktos w ogole mogl zrobic cos wlasciwego. Nie wiem czy oceniamy innych podlug siebie????

To takie wolne wnioski.
                      • m_agilla Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 11.03.07, 23:50
                        :) Zabawne :)

Napisałam tu tylko po to, żebyście właśnie MI POMOGLI się tym zająć.
                        40 osób nic nie zdziała (na razie tyle będzie ze mną współpracować)
                        Potrzebne jest min. 1 000 osób.

madziulec,
                        wolałabym, żebyś nie udzielała się już w tym temacie, jeśli masz pisać takie
                        rzeczy - forum jest m.in. po to, żeby poznać zdanie innych, a nóż widelec, ktoś
                        się przyłączy.
                        • madziulec Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 11.03.07, 23:52
                          Jak widac narazie nie masz charyzmy by zebrac te 1000 osob ;))))

Mysle, ze najlepiej scharakteryzowal Cie post Zazenki i podpisuje sie pod nim obiema rekoma i polecam wszystkim, by go przeczytali, bo jest bardzo wywazony.
                          • m_agilla Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 11.03.07, 23:57
                            Na razie byłam tylko w tych kilkunastu domkach, które są położone na wysokości
                            sortowni i AŻ 40 osób podpisało protest. Zrobiłam to w 2h, więc proszę, daruj
                            sobie teksty o charyzmie. Wystarczy, że wejdziemy na teren osiedla w te 40 osób
                            i w jeden weekend będziemy mieli 1000 podpisów. Tyle, że nie każdy ma czas te
                            podpisy zbierać i potzrebujemy więcej ludzi.
                            • madziulec Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 12.03.07, 00:02
                              Wiesz, powiem Ci tak - ludzie nie sa tacy wyrywni. 40 to nie 1000. Taka jest prawda. Sczzegolnie jesli chodzi o ludzi starszych.
                              Oczywiscie mozesz mowic o zatruciu, ale to nie dociera tak latwo.
                              Mozesz probowac przekonywac. Dopoki cos nie stanie za oknem, nie zacznie dymic, czy w inny sposob nie zanieczysci (widoczny sposob oczywiscie, bo jakies tam zanieczyszczenie gleby ludziom nadal niewiele mowi) to ludziom jest to obojetne.
                              Ludzie tacy juz sa, bo gdyby byli inni nie wywalaliby stert smieci do lasu, nie smieciliby na ulicach, nie zanieczyszczaliby srodowiska.

To takie oczywiscie luzne nadal spostrzezenia.
                              I nadal polecam Ci jednak lekture postu Zazenki, ktora jak widze popiera Twoja idee calym sercem, a jednak z jakiegos powodu chyba jednak nie chcialaby podpisac protestu, ktory sformulujesz ....
                              • madeinussa Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 12.03.07, 00:07
                                Witam!
                                Na wstępie...
                                Protest jest napisany w 8 zdaniach, jasno, przejrzyście, konkretnie, KULTURALNIE
                                I Z PEŁNYM SZACUNKIEM. Sama go podpisałam. I będę aktywnie uczestniczyć w
                                prowadzeniu dalej tego protestu.
                                Chciałam też dodać, że nie tylko m_agilla zabrała się za zbieranie podpisów.
                                Aktywnie uczestniczy też w tym kilka innych osób z ul. Suwalnej, Olszankowej i
                                Grzybowej, które na własną rękę zbierają podpisy, więc być może jest ich już
                                400, ale na razie nie wiemy tego. Dopiero zaczniemy się tym zajmować.
                                Pozdrawiam.
                    • m_agilla Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 11.03.07, 23:55
                      Działkę mamy tu od kilkudziesięciu lat, mieszkamy dokładnie 15.
                      Nigdy nikt nie zaglądał w zagospodarowania przestrzenne i plany, bo nikomu to
                      nie było potrzebne.
                      Problem jaki się pojawił ostanimi czasy, to była zlewnia, na szczęście nie czuć
                      zapachu, dopiero jakieś 200-300 metrów od naszych okolic, jakieś smrody się
                      unoszą, ale nikt się nie skarży, nawet Ci, co mieszkają bliżej. "Zapachy" raczej
                      dla mieszkańców nie są uciążliwe, bo nikt nie mieszka aż tak blisko, żeby to
                      odczuwał.
                      Teraz pojawił się problem sortowni, ale jest to dużo większy problem, bo hala
                      będzie równolegle do kilkunastu domów przy ul. Olszankowej, dlatego musimy jakoś
                      zawalczyć, albo chociaż blokować.
                      Potrzebna jest tylko pomoc i poparcie. O to apeluję.
                      Bo większość ludzi nawet nie wie, że ma być u nas sortownia.
                      • madziulec M_agilla a takie pytanie 12.03.07, 00:05
                        Co jest wieksza "bomba ekologiczna"??
                        Sortownia czy istniejaca zlewnia????

Bop mi sie wydaje ze zlewnia tak na czysty chlopski rozum, bo sortownia to chyba nie...
                        Ale jesli sie myle chetnie poslucham.
                        • madeinussa Re: M_agilla a takie pytanie 12.03.07, 00:09
                          Wtrącę :) Zlewnia jest w miarę daleko od ludzi. Sortownia będzie graniczyć z
                          niektórymi domami nawet po 25-50 metrów...
                        • m_agilla Re: M_agilla a takie pytanie 12.03.07, 00:11
                          Powiem Ci tyle, że mniej uciążliwa jest dla mnie zlewnia, bo jest wystarczająco
                          daleko od wszystkich, a warczące ciężarówki będą jeździć i zwalać śmieci niemal
                          pod naszymi działkami. Nie wspominając już o myszach, szczurach czy ptakach, bo
                          tego na pewno przybędzie.
                          • madziulec Re: M_agilla a takie pytanie 12.03.07, 06:56
                            Czyli np. hurtownia kwiatow na cala Europe Zachodnia w ogole bylaby dla Ciebie sasiadem nei do zniesienia, bo:
                            - samochodow od cholery (malych ale bardzo czesto)
                            - zapachy nawozow itp.

Celowo wybralam kwiaty, bo okazuje sie, ze najbardziej przeszkadzac Ci beda potencjalnie jezdzace ciezarowki, a nie zastanawiasz sie prawdopodobnie nad rzeczywistym zagrozeniem ekologicznym jakie niesie zlewnia.
                            Fajnie...
                            • madeinussa Re: M_agilla a takie pytanie 12.03.07, 11:17
                              madziulec, nie porównuj kwiatów z gównami i szczynami...

> - samochodow od cholery (malych ale bardzo czesto)
                              Przy sortowni będzie jeździć dużo i śmierdzących.

> - zapachy nawozow itp.
                              Chyba nie rozróżniasz smrodu szamba i śmieci od nawozów.

> a nie zastanawiasz sie prawdopodobnie nad rzeczy
                              > wistym zagrozeniem ekologicznym jakie niesie zlewnia.
                              Przecież napisane było wyżej, że m.in. to też insekty, zanieczyszczenie
                              środowiska i ptactwo.

Pozdrawiam.
                              • madziulec Re: M_agilla a takie pytanie 12.03.07, 11:20
                                Nawozy i srodki ochrony roslin potrafi aniezgorzej smierdziec ;)))
                                Pokazuje tylko to, ze nie masz poijecia co tak naprawde TOBIE przeszkadza.
                                • madeinussa Odpowiem może za m_agillę i kilka innych osób: 12.03.07, 11:23
                                  > nie masz poijecia co tak naprawde TOBIE przeszkadza.
                                  Oczywiście, że wiemy co!

1. SMRÓD
                                  2. Brud
                                  3. Warczące ciężarówki co 15 minut
                                  4. Zanieczyszczenie środowiska (tj. gorsze warunki życia)
                                  5. Rozmnożenie się insektów.
                                  • madziulec Re: Odpowiem może za m_agillę i kilka innych osób 12.03.07, 11:34
                                    - Sortownia to nie wysypisko.
                                    - Nie wiadomo co ile beda przejezdaly ciezarowki i nie wiadomo jakiej wielkosci
                                    ;) ( to mysle, ze jest dosc ciekawe studium ekonomiczne, pdoobnie jak wyliczenie
                                    ile bedzie zarabial wlasciciel sortowni ;)
                                    - w czym pogarasza sie zanieczyszczenie srodowiska jesli jest zlewnia? - ja na
                                    przyklad o zlewni nie slyszalam, mowie szczerze i wg mnie zlewnia stanowi
                                    wieksza bombe i wieksze zagrozenie ekologiczne niz sortownia

Co do insektow moge sie zgodzic choc zalezy to od rodzaju odpadow, ktore beda
                                    sortowane, bo jesli np. makulatura i pdpady zwiazane z recyklingiem szeroko
                                    pojetym to na puszki na przyklad insekty nie poleca.
                      • polokokt Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 12.03.07, 01:08
                        > Nigdy nikt nie zaglądał w zagospodarowania przestrzenne i plany, bo nikomu to
                        > nie było potrzebne.

No cóż, nieznajomość prawa/przepisów z niczego nie zwalnia. Taka niepisana (a
                        może gdzieś spisana?) zasada. A jak ktoś się nie interesuje tym co się tyczy
                        jego osoby to jak widać traci. Ale nie o tym chciałem...

Zadałem sobie chwilę trudu i przeczytałem ten plan zagospodarowania
                        przestrzennego i z niego jasno wynika, że od 2001 roku wiadomo doskonale, że ten
                        teren nie tylko jest przeznaczony na tzw "przemysł" ale wręcz dokładnie było
                        określone "utylizacja odpadów"... Poza tym ten teren i okolica od dłuuugich już
                        lat kojarzona jest z jakąś tam działalnością przemysłową. Tak więc uważam że
                        obudzili się Państwo troszkę z ręką w nocniku. I co więcej, z tego co widzę, w
                        rejonie miasta nie ma drugiego takiego terenu przeznaczonego na taką
                        działalność. Więc w sumie wielkiego wyboru nie było. Boję się, że teren na
                        Łajskach, proponowany jako alternatywny, jest we władaniu Gminy Wieliszew (ale
                        pewien nie jestem, bo na planie dokładnie nie sprawdzałem a i wnioskuję tylko ze
                        wcześniejszej wypowiedzi dokładne położenie).
                        Oczywiście, każdemu przysługuje prawo walki o swoje, ale... nie wiem jeszcze czy
                        pod tym protestem bym się podpisał, gdyż jak na razie argumenty są mizerne (w
                        sensie, że jeśli tam nie mieszkam to jestem średnio przekonany, a jak na razie
                        to widzę tylko że to Państwo za wczasu nie reagowaliście, a teraz pojawiają się
                        argumenty w stylu wielkich pieniędzy i jeszcze większych przekrętów (z planu
                        zagospodarowania wynika że ten przekręt był ustawiany od 6 lat...) . A może
                        warto byłoby przedstawić na forum treść tego protestu który macie Państwo
                        spisany na kartce. Może to bardziej przekona.
                        Ale... z drugiej strony. Uważam, że jeśli miasto za tzw. "grosze" oddało teren
                        jakiejś firmie która ma świadczyć usługi na rzecz miasta, to koszt tych usług
                        musi być zauważalnie niższy (i to powinno być ujęte w umowie), od takich samych
                        usług oferowanych przez firmy które takie usługi oferują na wolnym rynku. Ale,
                        jaka będzie cena, to się zapewne dowiemy za jakiś czas, gdy będzie juz wiadomo
                        jakie miasto ma zapotrzebowanie i gdy będzie opublikowane konkretne
                        zapotrzebowanie ze strony miasta.
                        A jeszcze co do wyliczenia i tych 200 tys pln. To należy pamiętać, że sortowanie
                        odpadów to tylko mały kawałek drogi odpadów na wysypisko (lub do innego zakladu
                        który jakoś te śmieci wykorzysta) i jeśli faktycznie 5 PLN od osoby kosztowałoby
                        posortowanie śmieci to nie wiem ile musielibyśmy płacić za wywóz takich śmieci
                        od osoby. Bo transport (samochód, paliwo, pracownicy) takich odpadów zapewne nie
                        będzie tańszy niż sortowanie.
                        Pozdrawiam
                        • madeinussa Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 12.03.07, 11:18
                          Tak, obudziliśmy się z ręką w nocniku i mamy zamiar rękę wyjąć, umyć i wylać
                          siki z nocnika, a sam nocnik wywalić :)
                          • ssenga Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 12.03.07, 11:20
                            :D
                      • psychomaszyna Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 15.03.07, 00:32
                        1. To, że nikt nie zaglądał w plany zagospodarowania przestrzennego kompromituje
                        właścicieli działki. Spali, gdy wszystko się rozstrzygało i można było
                        protestować. Teraz się obudzili i robią hałas o to co przespali.

2. Każda inwestycja powinna być rozważana przede wszystkim według kryteriów
                        celowości i niezbędności. Celowość to, czy dana inwestycja zaspokaja rzeczywiste
                        potrzeby ludzi w danym miejscu. Niezbędność to to, czy nie można zrobić tego w
                        inny sposób, w innym miejscu.

Odpady segregować trzeba. Ale można spokojnie to robić w innym miejscu np. w
                        zakładzie zlokalizowanym przy wysypisku, gdzie i tak śmierdzi, czy przy spalarni
                        śmieci. Jeśli gdzieś w bliskiej okolicy byłaby z sortownią zlokalizowana
                        spalarnia, to byłoby jakieś uzasadnienie.

Co do segregowania - czytałem gdzieś na Internecie ostatnio (może na Gazecie
                        nawet), że mimo wrzucania przez ludzi plastiku, papieru i szkła do oddzielnych
                        pojemników te surowce wtórne są i tak mieszane przy opróżnianiu tych pojemników
                        z powodu braku odpowiednich wozów transportowych.

To niestety niweczy ludzką aktywność.

Dlaczego do tego nawiązuję? Ktoś ze znajomych, bodajże z Żyrardowa, powiedział
                        mi, o ile dobrze sobie przypominam, że tam rozdaje się właścicielom posesji
                        worki na segregowanie śmieci i odbiera od nich za darmo.

Może warto byłoby powtórzyć to w Legionowie? Chociaż patrząc ile śmieci jest
                        wyrzucanych w lasach tuż przy granicy Legionowa można z góry założyć, że się nie
                        uda. Innym znanym procederem uprawianym przez właścicieli posesji jest
                        wyrzucanie śmieci do śmietników publicznych lub na osiedlach. Sam znam niedaleko
                        mieszkających niedaleko mnie znane małżeństwo przedstawicieli szanowanej
                        powszechnie profesji, którzy właśnie tak robią.

Tak więc pozostaje pytanie do właścicieli działki:

- Czy mimo, że zapewne macie umowę na wywóz śmieci z posesji, to zamawiacie
                        odpowiednią ilość pojemników, a części śmieci nie "upłynniacie" w inny sposób?
                        - Czy bylibyście gotowi przystąpić do programu częściowego segregowania śmieci,
                        jak to dzieje się w Żyrardowie?

A może władze miasta powinny ściągnąć jakiegoś ambitniejszego inwestora i myśleć
                        o zlokalizowaniu tam spalarni śmieci? Jakoś nasze miejskie władze idą niestety
                        na łatwiznę. Dokładnie jak to jest z nowymi chodnikami i ulicami. Ładne i łatwo
                        zrobić, więc efektownie wygląda w kampanii wyborczej. Tymczasem o drugim żłobku
                        nikt nie wspomniał nawet, bo to trudne i mało efektowne. Więc łatwiej prostą
                        segregatornię śmieci niż jakiegoś poważnego inwestora ze spalarnią.
    • zazenka Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 11.03.07, 22:09
      generalnie jestem przeciwna sortowni. Uważam, ze nikoniecznie musi byc taka w
      Legionowie. Wolę nawet dopłacać o 1 zł więcej do moich śmieci żeby sobie
      jechały do sortowni poza Legionowo. Chetnie więc zaprotestuję :)

Mam jednak kilka uwag do autorki wątku, które powoduja u mnie odruch niechceci
      i wachanie czy w ogóle przyłączać się do takiej akcji a przede wszystkim
      niechęć do uczestniczenia w jakiej kolwiek akcji wraz z m_agolla :(( Dodam, ze
      temet jak najbardziej mnie dotyczy, bo mieszkam bardzo blisko planowanej
      sortowni.

Można protestować, pokazywać władzy niechęć itd. ale z szacunkiem i kulturą.
      Denerwują mnie zwroty typu "nasz Romanek", "zrobi burdel". Pisz o konkretach i
      faktach, nie ma powodu do używania populistycznych haseł - nie jestes Lepperem.
      Po co zestawiasz temat sortowni z ewentualnymi zarobkami wlaściciela? Już
      pomijam to, ze robisz to nierzetelnie ale wkurza mnie bazowanie na niskich
      instynktach, zazdrości i pokazywaniu zobaczcie ile on będzie z tego miał! Dla
      mnie właściciel może sobie zarabiać i milion dolarów dziennie - mało mnie to
      obchodzi. Interesuje mnie tylko to żeby sortownia byla poza Legionowem.

Zdecyduj się czy boli Cie to, ze wlaściciel sortowni za dużo na tym interesie
      zarobi czy to, ze bliskośc sortowni niesie ze sobą pewne zgrożenia ekologiczne,
      zwiększony ruch ciężarówek i śmieciarek itd.

Podsumowując bylabym pierwszą chetną do podpisania protestu ale ton i treśc
      Twojej wypowiedzi powodują, ze nie mam ochoty protestowac razem z Tobą :((
      • m_agilla Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 11.03.07, 23:08
        Info o tym ile będzie kasy z tego właśnie "burdelu", podałam raczej jako
        argument przeciwko. Chyba nie nazwiesz tego super ekologiczną fabryką?

Pan z Mławy będzie robił dużo kasy, a my będziemy się truć. Raczej chodziło mi o
        to, że np. za 10% zysku niech nam zagęszcza las, buduje mury i niweluje "straty"
        itp. Tylko, że takiej osobie nie zależy, żeby nie było rybitw, albo szczurów
        (chociaż zarzekają się, że będą kontrole sanepidu). Wierzysz w to, że nie będzie
        tam nawet myszy? Ja nie.

Zazenko,
        Czy byłaś w Mławie zobaczyć sortownię owego przyszłego właściciela? W pobliżu
        nie ma ani jednego domu, a tym bardziej bloku. Jeśli nie, to może napierw
        przejedź się, zobacz i sprawdź, czy Ciebie to też nie zdenerwuje. Ja już swoje
        widziałam...

Mnie od granicy sortowni dzieli 35 metrów i jestem bardzo zażenowana i
        zdenerwowana, że powstaje to właściwie po sąsiedzku z moją działką.
        Być może Ty mieszkasz kilkaset metrów albo nawet licząc w kilometrach, od
        obecnej żwirowni, ale ja widzę cały teren z okna i dla mnie to hańba, co nasz
        prezydent zrobił.

Ktoś wspomniał o planach z 2001 - ale czy tak naprawdę, ktoś nam w 2001
        powiedział, że tam będzie akurat sortownia? Nie.
        Dlatego walczyć trzeba teraz.

> Podsumowując bylabym pierwszą chetną do podpisania protestu ale ton i treśc
        > Twojej wypowiedzi powodują, ze nie mam ochoty protestowac razem z Tobą :((

Ton i treść mojej wypowiedzi nie ma nic do rzeczy, jeśli chodzi o sprzeciwienie
        się sortowni. Powiem Ci tylko tyle, że 80% mieszkańców III parceli nawet nie ma
        pojęcia o powstaniu tej sortowni, dlatego trzeba na nich nacisnąć.

Gdybyś powiedziała: "Pan Smogorzewski dla Naszego dobra wybuduje nam super
        ekologiczną i nowoczesną sortownię śmieci kilka metrów dalej" - to czy tak
        naprawdę ktoś będzie w ogóle myślał o protestowaniu?

Ja odnoszę się z pełną kulturą, nikogo nie obrażam, a pisząc "nasz Romanek"
        miałam raczej na myśli ironię, ponieważ ja spotkałam go OSOBIŚCIE kilka dni temu
        i wyśmiał mnie prosto w twarz, jak powiedziałam, że będziemy protestować.

"No to protestujcie!" i dodał, żeby się stąd wyprowadzać, bo to i tak teren pod
        przemysł.

I kto tu jest bezczelny?
    • madziulec no i gdzie w koncu ta sortownia? 12.03.07, 07:07
      Pytanie: (kategoria: Inne)
      Panie Prezydencie gdzie sie znajduje dawna fabryka domów przy Suwalnej gdzie ma znajdowac sie sortownia śmieci
      (Magda, 15.02.2007 r.)

Odpowiedź:
      Jest to działka o numerze ewidencyjnym 3/18, o powierzchni 7800 m2 w obrębie ewidencyjnym 70, położonym przy ul. Suwalnej. Działka jest oddalona od ulicy. Jej położenie można sprawdzić w planie zagospodarowania przestrzennego (część 2, różowy kolor na górze), zamieszczonym na naszej stronie internetowej.

www.legionowo.pl/index.php?cmd=prezydent&opt=wykaz&kategoria=all&szukaj=&page=8
      Przyznaje, ze sie lekko gubie.
      • madziulec Re: no i gdzie w koncu ta sortownia? - wersja 2 12.03.07, 07:08
        Pytanie: (kategoria: Inne)
        Szanowny Panie Prezydencie
        Ponownie zwracam się do pana z kolejnymi pytaniami dotyczącymi sortowni. Moje pytania dotyczą planowanej budowy sortowni odpadów.
        Proszę o dokładną informację na której działce, w którym miejscu ma ona powstać. W jednej z Pana odpowiedzi padła informacja, że na działce nr 3/18 w obrębie 70( zaznaczonej na różowo a w planie jest to kolor szary), w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego pod sortownię przeznaczone są dwa onszary: jeden to jest właśnie działka 3/18 oznaczona symbolem C-1 NU2, a drugi teren to obszar oznaczony symbolem C-1 NU1, znajdujący sie na tyłach elektrociepłowni. W miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego dla miasta Legionowa jest zapisane wyraźnie, iż pod segregację i utylizację odpadów jest przeznaczony teren oznaczony symbolem C-1 NU1. N ałamach gazety pojawiły się kiedyś informacje, że sortownia ma powstać na tyłach elektrociepłowni. Jaka jest prawda?
        Bardzo proszę o dokładną informację o lokalizacji sortowni, ponieważ brak informacji powoduje szereg niezadowoleń i spekulacji mieszkańców osiedla i pobliskich domków jednorodzinnych
        (Edyta, 19.02.2007 r.)

Odpowiedź:
        Pani Edyto,
        sortownia śmieci powstanie na obszarze oznaczonym symbolem C-1 NU2, na działce w obrębie ewidencyjnym 70, pod nr ewidencyjnym 3/18. Owszem, teren ten oznaczony jest kolorem szarym w planie zagospodarowania przestrzennego (kolorem różowym zakreślona jest ta działka w załączniku graficznym do Uchwały Rady Miasta Legionowo nr IV/34 z 24 stycznia 2007 r. jeszcze przed powiększeniem). Działka, o której mowa, nie znajduje się na tyłach elektrociepłowni.
      • madeinussa Re: no i gdzie w koncu ta sortownia? 12.03.07, 11:13
        W czym się gubisz? Chyba wyraźnie widać:

www.legionowo.pl/miasto/pliki/plan_zagospodarowania/leg2.jpg
        Pozdrawiam.
      • ssenga Re: no i gdzie w koncu ta sortownia? 12.03.07, 11:20
        witać madziu, że Ci nie zależy, więc jak CI nie zależy, to po porstu już nic nie mów
        • madziulec Mnie tylko interesuje stan faktyczny. 12.03.07, 11:29
          Dziwne, ze nie zaatakowano Zazenki, Polokokta.
          Dziwne, ze pojawiaja sie znow nicki, ktore nie maja nic nigdy ani wczesniej ani
          pozniej nic do powiedzenia.
          Szkoda.

Bo nie jest mi obojetne co bedzie w rowniez i MOIM Legionowie. Tylko, ze w 2001
          Legionowo MOIM nie bylo, ciekawe co wiec M_agilla wtedy robila, kogo wybierala
          na swoich radnych??? Jak wtedy dbala o swoje interesy??? Jak dbali o swoje
          interesy jej sasiedzi????

Dlaczego teraz podnosi larum??? Czy to nie jest odrobine za pozno???
          Polokokt ladnie napisal - ze w planie zagospodarowania przestrzennego wyraznie
          jest napisane co tam bedzie, czy zaginela wiec zdolnosc w narodzie do czytania?
          A moze po prostu ktos myslal, ze to nigdy nie powstanie???
          A jednak zaczelo powstawac i wtedy sie obudzili ludzie i zaczeli protestowac, ze
          tak byc nie moze????? I maja pretensje do calego swiata. Tylko dlaczego? Moze
          powinni miec do siebie pretensje i zal, ze w momencie gdy ten plan byl uchwalany
          to im bylo to obojetne, w momencie gdy mozna bylo cos zmienic (przypomnijmy,
          bagatela 6 LAT TEMU!!!) to ci ludzie NIC nie zrobili, siedzieli sobie przez cale
          6 lat z zalozonymi rekoma a teraz winia caly swiat, ze cos zlego beda mieli za
          plotem i zadaja od wszystkich by pomogli im dzialac przeciwko temu czemus.

A swiadomosc obywatelska nadal kuleje. I znow potem zasna do nastepnego zrywu...
          Az znow cos im beda budowac pod nosem...
          A mi sie nie chce takim ludziom pomagac i widze, ze wielu osobom takze nie -
          zreszta jest ladne powiedzonko: jak sobie poscielesz, tak sie wyspisz. Jak widac
          - mieszkancy ladnie sobie poscielili. Spali cale 6 lat. Wyspali sie... A teraz
          bedzie ich troche glowa bolala.
    • ssenga POPIERAM! 12.03.07, 11:19
      Niech mi tylko spróbują to smietnisko postawić!! Wrrr!!
      • maro56 Re: POPIERAM! 12.03.07, 18:01

CYTAT
        Odpowiedź:
        Pani Edyto,
        sortownia śmieci powstanie na obszarze oznaczonym symbolem C-1 NU2, na działce w
        obrębie ewidencyjnym 70, pod nr
        ewidencyjnym 3/18. Owszem, teren ten oznaczony jest kolorem szarym w planie
        zagospodarowania przestrzennego (kolorem różowym
        zakreślona jest ta działka w załączniku graficznym do Uchwały Rady Miasta
        Legionowo nr IV/34 z 24 stycznia 2007 r. jeszcze
        przed powiększeniem). Działka, o której mowa, nie znajduje się na tyłach
        elektrociepłowni.
        =========================================================================

Z tej odpowiedzi wynika prezydent nawet nie wie że PEC Legionowo to CIEPŁOWNIA !!!
        elektrociepłownia produkuje prąd a w PEC nie jest produkowany.
        A te śmieci może sobie segregować u siebie na działce.
        • guayazyl1 sortownia smieci... 12.03.07, 19:50
          kazdy protest jest zasadny jesli nowy obiekt spowoduje wiekszy halas, emisje
          zanieczyszczen, zagrozenie zdrowia albo chocby obnizenie komfortu zycia. nie ma
          znaczenia, ze sprzeciwu nie bylo na etapie planowania inwestycji chociaz jego
          skutecznosc bylaby wtedy wieksza.
          nawet jak protesty nie wstrzymaja budowy to nacisk spowoduje, ze wykonawcy beda
          zmuszeni do wyjatkowej starannosci aby uszczerbek dla srodowiska byl mniejszy.

ciezko przemawia do wyobrazni przecietnego Kowalskiego cos czego fizycznie nie
          ma. rysunki... symulacje...wyliczenia to jest dobre dla technokratow.
          przecietnemu Kowalskiemu najlepiej do wyobrazni przemawia hałasujaca
          ciezarowka, brud i fetor za jego płotem. dlatego nie jestem zaskoczony, ze
          protestu nie bylo szesc lat temu. ale szesc lat temu mogly byc tez inne
          zalozenia techniczne, inne emisje i my tez bylismy inni ze swoja swiadomoscia.
          dlatego nie kpił bym z ludzi i nie stawiał im pytania co robili pare lat temu.

tak przy okazji...do skutecznego protestu potrzeba jednak paru fachowcow, to
          znaczy zoologow, gleboznawcow, inzynierow ochrony srodowiska. zwyczajnych
          amatorow to decydenci spławiaja od reki.
          • korek222 Re: sortownia smieci... 12.03.07, 21:07
            cieszy mnie bardzo ze aggilla to Kobieta i ze tak mocno walczy o przestrzeganie
            prawa ,ja nie jestem z Legionowa więc nie koncentrowalem sie na tym czy
            lokalizacja jest dobra czy zła choć pamiętać nalezy ze tylko 10 procent
            funkcjonujących na Mazowszu wysypisk śmieci ma pozwolenie zintegrowane .Oznacza
            to nic innego, ze wkrotce będzie wydana decyzja o zakazie ich eksploatacji.Po
            drugie segregacja i sortowanie zbieranych odpadow to jeden ze skutecznych
            sposobów zmniejszania masy odpadów składowanych na wysypisku czy podlegających
            dalszemu przerobowi w zakładzie utylizacji śmieci ( dla znacznej części śmieci
            warszawskich jest to spalarnia )co jak wiadomo podnosi ceną dla firm śmieciowych
            ale także i w konsekwencji dla konsumentów a zarazem wytwórców śmiecia
            wszelakiego czyli NAS.pisałem o tym ze Inicjatorka tej dyskusji i protestu
            zarazem myli się w zakresie dochodowości tej działalności.I co gorsza potwierdza
            to w innych wystąpieniach tkwi w błędzie.otoz po sortowaniu firma ta będzie
            miała koszty związane z zagospodarowaniem resztek najmniej 30 % objętości i
            około 50 % wagi niestety i to pod warunkiem ze beda to klasyczne odpady
            komunalne z duzym nasyceniem papieru szkła i plastiku.Dlatego Słoneczko
            uzyskanie taaaaaaaaakiej jak piszesz rentowności tego dzieła i do tego kosztem
            miasta jest niemożliwe.Ktoś tu pisał o potrzebie w takich sprawach zapytania się
            ludzi którzy maja choćby jakąś elementarna wiedzę.tak się składa ,ze przez lata
            analizowałem wnioski do funduszy ochrony środowiska a dzisiaj pracuję w komisji
            ochrony środowiska województwa mazowieckiego.polecam kontakt z powiatowym
            wydziałem ochrony środowiska ,wiosiem czy tez woj.funduszem możesz to
            sprawdzić.W układzie metropolitalnym warszawy niedlugo zostaniemy bez możliwości
            taniego legalnego pozbywania sie odpadow i o tym tez trzeba pamiętać.zamiast
            protestować moze na poczatek udaj sie do UM do stosownych wydziałów i
            posprawdzaj czy to trzyma się jakieślogiki i prawa.pozdrawiam jp
            • w.iwo Re: sortownia smieci... 13.03.07, 12:06
              Kochani, nie interesuje mnie kto i ile zarabia na tym interesie, oraz czy
              autorka mówi do naszego Prezydenta Romuś... nie interesuje mnie też
              bezproduktywna dyskusja, która odchodzi od tematu sortowni w naszym mieście...
              madziulec wybacz, zawsze Cię podziwiałam w Twojej zapalczywości, ale rozumiem
              ludzi którzy będą mieszkali w sąsiedztwie wysypiska śmieci.... mają prawo
              protestować...
              bardzo podoba mi się wypowiedz Guajazyla...
              problem utylizacji śmieci jest bardzo ważny... jestem za sortownią, ale w
              miejscu które nie byłoby uciążliwe dla ludzi !!!

trochę faktów by się niewątpliwie przydało, choćby informacja jaki to rodzaj
              sortowni...
              natomiast pewnym jest fakt, że na III parceli ludzie nie mają pojęcia o
              zamiarach budowy !!! i to jest nieuczciwe...
              Dla przykładu zacytuję wypowiedź władz Łodzi. Chodzi o podejście do ludzi, nie
              traktowanie ich w sposób: mogłeś się orientować sam a teraz płacz, twoja wina bo
              nie czytasz raportów z posiedzeń rady... "Wszyscy wiedzą, a szczególnie ci,
              którzy chcą zlokalizować inwestycję utylizującą jakiekolwiek odpady, na jakie
              protesty mogą napotkać ze strony okolicznych mieszkańców. Przykładów na ten
              temat jest wiele. Jak to się stało, że projekt ten został zrealizowany przy
              współpracy ze społecznością lokalną?
              W realizacji zakładów przetwarzających odpady szalenie ważna jest współpraca z
              lokalną społecznością. Ja ten rodzaj debat, mogę powiedzieć, że przećwiczyłam na
              różnych inwestycjach. Doświadczenie też zdobywałam za granicą, gdzie czasami
              trzeba było bardzo długo mediować nad lokalizacją tego rodzaju inwestycji. To
              wszystko zaowocowało w Łodzi, gdzie wypracowaliśmy sobie metodę, polegającą na
              tym, że wizualizujemy mieszkańcom to wszystko, co zamierzamy wybudować. Podobnie
              było i na Lublinku, a później liczne rozmowy i spotkania z mieszkańcami,
              członkami lokalnego samorządu. Byli na nich przedstawiciele służb ochrony
              środowiska, architektury. Wyjaśniali, dyskutowali, a także negocjowali wiele
              spraw. W wyniku tych często trudnych dla obydwu stron spotkań, na przykład
              udoskonaliliśmy technologię w sortowni odpadów. Mieszkańcy bowiem obawiali się,
              że w strumieniu stałych nieczystości komunalnych znajdą się na przykład baterie,
              lekarstwa, które później trafią na składowisko balastu stanowiąc swoistą bombę
              ekologiczną. Szybko zaprosiliśmy projektanta, który dokonał istotnych zmian w
              technologii sortowni - wprowadził proces segregacji wstępnej, podczas której
              wychwytywane są odpady tzw. problemowe. W podobny sposób rozwiązaliśmy sprawę
              "kurzenia" ze składowiska balastu, którego powierzchnia ma około 9-10 ha.
              Mieszkańcy obawiali się, że składowane odpady podmuchami wiatru będą roznoszone
              po okolicy. Żeby tego uniknąć, opracowaliśmy technologię pokrywania
              poszczególnych warstw tam składowanych odpadów, pulpą z "brudnego" papieru
              pozyskiwanego w sortowni, jak również częściowo prasowanie odpadów (składowanie
              w belach). Rozwiązaliśmy też dzięki sugestiom mieszkańców sprawę odpadów
              organicznych, aby za dużo nie trafiało ich na składowisko balastu."

Więc jeśli można zrobić prezentację przyszłego ratusza - to można i zapoznać
              ludzi z segregownią odpadów. Można przewidzieć jaki będzie wpływ sortowni na
              środowisko, jaki będzie na ludzi... mam nadzieję, że odpowiednie badania zostały
              przeprowadzone... a my zostaniemy o tym powiadomieni !!!
              Problemy mogą być różne od bakterii, pasożytów, szczurów, kurzenia, dymu
              spalarni, odgłosów, zapachów, widoku, do wpływu na zdrowie okolicznych ludzi i
              wód gruntowych. Powinni zbadać to specjaliści. Nie wiem jak wyglądają przepisy
              dotyczące lokalizacji takich sortowni, ale bliskość osiedla mieszkaniowego
              wydaje mi się nielogiczna...

Dla ciekawskich polecam artykuły o sortowniach w innych miastach (z różnych
              punktów widzenia) pozdrawiam

www.atest.com.pl/article.php?id=aa0206_4
              www.recykling.pl/recykling/index.php/search/?q=sortownia+%C5%9Bmieci&s.x=22&s.y=10
              www.rabka24.com/index.php?dzial=1&art=455
              • w.iwo Re: sortownia smieci... 13.03.07, 12:10
                III parcela potrzebuje miejsca zabaw dla dzieci, boiska, parku, chodników,
                ludzkich nawierzchni... jest najbardziej zaniedbaną częścią Legionowa :o(
                zapraszam na spacer...
        • ralph123 Re: POPIERAM! 15.03.07, 08:19
          Małe sprostowanko.
          Elektrociepłownia wytwarza zarówno prąd jak i ciepło w wyniku jednego procesu
          technologicznego.
    • zazenka Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 14.03.07, 21:43
      Dowiadywałam się w UM:
      1. mają być przeprowadzone konsultacje społeczne
      2. cała sprawa nie jest jeszcze pewna

Zobaczymy...
      • ralphie Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 15.03.07, 08:17
        Ad.1. Czy mamy jakąś propozycję umiejscowienia sortowni? Obawiam się troszkę spychologii społecznej. Mieszkańcy okolic Suwalnej nie chcą jej w pobliżu co jest zrozumiałe. Wynik konsultacji społecznych może być "NIE PRZY ul. Suwalnej". OK, przeniosą w inne rejony, a tam kolejni mieszkańcy oprotestują. Może poprostu podać sensowną lokalizację biorąc pod uwagę (na ile się da) interes mieszkańców powiatu, a nie tylko ul. Suwalnej.
        Ad.2. Znaczy się, nie jest pewne, czy w ogóle będzie, czy na ul. Suwalnej? :)

I jeszcze taka luźna uwaga w celach samouświadomienia ;) Czy sortownia na pewno psuje image powiatu i czy wydziela nieprzyjemne zapachy? Ilekroć przejeżdżałem obok oczyszczalni ścieków w okolicach Selgrosu, ani razu nie odniosłem wrażenia, że tam "przetwarza" się coś paskudnego. Powietrze bezwonne, a wokół zbiorników z tym czymś ładna zielona trawka i ogólnie widok nie odrzucał.
        • zazenka Re: Sortownia ŚMIECI przy ul. Suwalnej! Protest! 15.03.07, 09:06
          odp ad. 1 Ja raczej rozumiem, ze konsultacje społeczne nie będą głównie
          dotyczyły tego czy przy ul. Suwalnej czy gdzie indziej (zwłaszcza, ze biorąc
          plan zagospodarowania, to okolice Starostwa, to jedyne miejsce pod takie
          inwestycje) a raczej jak będzie wyglądała ta inwestycja, jakie niesie ze sobą
          zagrożenia a jakie plusy. Myślę, że inwestor będize musiął wykazać mieszkańcom,
          ze zostaną zachowane odpowiednie standardy a mieszkańcy powinni mieć możliwość
          wpłyniecia np. na ich podniesienie.

ad.2 cała inwestycja nie jest jeszcze pewna, tzn. moze w ogóle tej sortowni nei
          być :)
          • w.iwo Re: Sortowni nie będzie... 29.05.07, 23:13
            www.legionowo.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=1124
            • psychomaszyna Re: Jeżeli, to spalarnia śmieci 30.05.07, 08:57
              Jeżeli coś tam budować, to trzeba pomyśleć o spalarni śmieci.
              • m_agilla Re: Jeżeli, to spalarnia śmieci 30.05.07, 13:38
                > Jeżeli coś tam budować, to trzeba pomyśleć o spalarni śmieci.

Na swojej działce sobie tą spalarnie wybuduj!

A sortowni nie będzie tez dlatego, że facet się przeztraszył protestów i tak
                powiedział na spotkaniu,
                • psychomaszyna Re: Jeżeli, to spalarnia śmieci 30.05.07, 13:58
                  Przeczytaj sobie
                  proekologia.pl/print.php?content.481
                  A jak nie, to zawsze możesz swoje śmieci składować u siebie...
                  • ralphie Re: Jeżeli, to spalarnia śmieci 30.05.07, 15:48
                    Z dwojga złego wolałbym sortownię. Spalarnia na bank będzie emitować do atmosfery "coś", sortownię możnaby "uszczelnić". Spalarnię dla własnego spokoju chyba lepiej umiejscowić zdala od zabudowań mieszkalnych, a wytworzone ciepło wykorzystać do podgrzania na przykład wody do c.o.
                    • psychomaszyna Re: Jeżeli, to spalarnia śmieci 30.05.07, 16:53
                      A to zależy od tego w jakiej temperaturze będą spalane śmieci - im wyższa tym
                      lepiej.
                      W Wiedniu jest spalarnia w centrum miasta i nie narzekają.

Jeżeli mamy myśleć ekologicznie, to nie podrzucajmy innym własnych śmieci...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka