19.04.07, 11:57
Tunel między Al.Krakowską a Al.Róż jest tematem bardzo kontrowersyjnym.
Umieszczona na stronie Legionowa sonda pyta o to czy chcemy taki tunel. Jednak
czy na tej trasie zostaną dopuszczone większe tonaże - o to nie pyta....

Każdy z mieszkańców chce poprawy komunikacji w naszym mieście. Wiadukt czy
tunel jest konieczny dla Legionowa. Tylko nie wpuszczajmy tirów do miasta !
Ani to ekologiczne, ani ekonomiczne i na pewno nie z korzyścią dla
mieszkańców. Odsyłam do "TOIOWO", do ostatniego numeru i artykułu na ten temat...
Obserwuj wątek
    • aganiok32 Re: tunel 19.04.07, 12:04
      czy artykuł ten można przeczytać gdzieś na sieci?
      Ja mam dość TIRów w Serocku, to co się u nas obecnie dzieje - to jakiś dramat.

• w.iwo Re: tunel 19.04.07, 12:19
        chyba jeszcze nie... myślę że zamieszczą w późniejszym czasie na stronie
        gazety... póki co jeszcze jest w kioskach...
        na str.14 jest ciekawy list dotyczący właśnie "obwodnicy"
        pozdrawiam Aganiok32 :o)
        • madziulec Re: tunel 19.04.07, 16:30
          W swoim czasie bardzo interesowlam sie modernizacja linii kolejowej E65 i zebralam wiele interesujacych informacji.
          Co wiecej - przeczytalam wszystkie tomy nas dotyczace, bo sa umieszczone w sieci.

Staralam sie najwazniejsze wiadomosci zebrac tu: nowybukowiec.mojeforum.net/przebudowa-linii-kolejowej-i-informacje-o-tym-vt155.html
          Jesli ktos chce informacji gdzie znalezc wszystkie informacje chetnie podam linki
    • amelka1341 Re: tunel 19.04.07, 17:00
      Tak się zastanawiam - a TIROM się będzie "opłacało" do nas skręcać i jechac
      przez ten tunel - a nie jechać prosto Zegrzyńską? Choć jak będą korki, to
      pewnie będą szukać objazdów. Ale faktycznie - TIRom trzeba by powiedziec
      stanowcze NIE. A co do całej sprawy - szczerze mówiąc to mnie troszkę przeraża
      ta astronomiczna prędkość pociągów.. no ale może dlatego że kolej to dla mnie
      sąsiad z naprzeciwka - i pomysł wcześniej poruszany na forum, żeby ograniczyć
      prędkość pociagów w naszym mieście do rozsądnego minimum jest jak najbardziej
      dobry (jak tam zauważono w Twoim linku Madziulcu- Legionowo to wraz z Tczewem
      najwieksze miasto na trasie).
      • ralphie Re: tunel 19.04.07, 17:13
        Nie bardzo potrafię sobie wytłumaczyć, dlaczego tunel akurat tutaj na przystanku. Patrząc na mapę i ruch samochodowy w Legionowie wydaje mi się, że tunel bardziej przydałby się przy ul. Kwiatowej/ul. Polnej. Tam dość często staje się w oczekiwaniu na przejazd składu.
        Z informacji o modernizacji tej trasy wynika, że ten przejazd będzie wzbogacony tylko o przejście podziemne dla pieszych (?). Poza tym istnieje drugi przejazd dość często uczęsczany w okolicach cmentarza i o iole się nie mylę ma być zlikwidowany (?). Czyżby jego rolę miał przejąć tunel?
        Wracając do tunelu, rozumiem, że ma on uzasadnienie w przypadku ul. Krakowskiej ale jak on ma się do Al. Róż? A może w planach zapisano, że Krakowska wraz z Al. Legionów ma tworzyć większą arterię?
        Zatem, dlaczego tunel akurat tam?
      • madziulec Dla zainteresowanych z forum innego 19.04.07, 17:29
        www.ic.rail.pl/viewtopic.php?t=2892
        Tam znajdziecie linki do wspomnianego przeze mnie studium wykonalnosci
    • kampfschwimmer Re: tunel 13.07.07, 14:20
      Na łamach To i Owo ukazała się relacja z ostatniego spotkania w sprawie tunelu
      toiowo.tio.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=929&Itemid=1
      Pojawiają się głosy za płytkim tunelem.

Według mnie należy rozdzielić sprawę głębokości tunelu a sprawę ruchu TIR-ów w
      Legionowie.

Głęboki tunel jest potrzebny chociażby po to, aby zapewnić przejazd pojazdów
      Straży Pożarnej, czy ze względów wojskowych. Zakaz ruchu TIR-ów na ulicach
      Legionowa może spokojnie rozwiązać organ zarządzający drogą w sposób
      administracyjny np. wprowadzenie zakazów.
      • w.iwo Re: tunel 13.07.07, 17:10
        wystarczyłoby po prostu ograniczyć tonaż...
        pomyśleć o obwodnicy dla Legionowa i Chotomowa poza miastem...
        może faktycznie więcej tuneli... co pozwoliłoby na rozłożenie ruchu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka