pawelkownacki 31.07.08, 16:01 Zapraszam was do lektury bloga workcampowiczów, którzy jak co roku porządkują teren nad Jeziorem Zegrzyńskim. www.wieliszew.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oz_patryk Re: Workcamp w Wieliszewie 01.08.08, 10:45 co robią? porządkują? ostatnio byłem nad zelewem właśnie w Wieliszewie na rybach, przeraziły mnie stada śmieci. nie tyle co mam pretensje do sprzątających którzy z tego co rozumiem sprzątają raz w roku, co na pierwszym miejscu do gminy która nie podstawiła żadnego kontenera na śmieci a na drugim miejscu do wędkarzy którzy śmieci generują i zamiast zabrać je np do domu i tam się ich pozbyć to zostawiają w krzakach. dziwne jest to że każdy wędkarz w obowiązku ma posprzątać stanowisko połowu, nie tylko z własnych śmieci co również ze śmieci które na nim zastał. Tak mówi rozporządzenie PZW. szkoda że nie jest respektowane. pomimo że kontrolerów z PZW nie widziałem nad zalewem od wieków to policja z Wieliszewa często po wale się kręci Odpowiedz Link Zgłoś
damka3 śmieci 01.08.08, 13:43 to naprawdę rzecz niepojęta, dlaczego gminy oszczędzają na wystawieniu kontenera? Problem dotyczy nie tylko Wieliszewa, ale wielu gmin. Zauważyłam, że niektórym "piknikującym" nad wodą czy w lesie nie przeszkadzają śmieci i bałagan, a i jeszcze dokładają co swoje (po czym za tydzień przyjeżdżają w to samo miejsce na swoje "śmieci"). No a jeśli już ktoś zabiera odpadki ze sobą to gdzie je ma pozostawić, na przystanku autobusowym, czy zabrać ze sobą do domu? Odpowiedz Link Zgłoś
jorge_76 Re: śmieci 01.08.08, 14:00 W Wieliszewie są worki foliowe na śmieci na plaży, ale niektórym burakom nie chce się podejść 5 krokó żeby wyżucić peta. Odpowiedz Link Zgłoś
oz_patryk Re: śmieci 01.08.08, 14:24 plaża jest chyba jedynym miejscem gdzie są worki. przejdź się kilka metrów dalej, w krzakach kryją się stada śmieci. dla mnie plaża w Wieliszewie jest w ogóle paradoksem. Z jednej strony widzi się w telewizji co chwilę kampanię reklamową pt. płytka wyobraźnia itp gdzie mówi się że najwięcej wypadków i uszkodzeń ciała (nie tylko) nad wodą powodują osoby pod wpływem alkoholu a na wspomnianej plaży można bez problemu kupić piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelkownacki Re: śmieci 01.08.08, 18:17 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34889,5544114,Caly_swiat_sprzata_nad_Zalewem_Zegrzynskim.html a co do oburzonych postepowaniem gminy. Każdy - dosłownie każdy ma obowiązek podpisać umowę na wywóz śmieci. Kontenery, które są na terenie gminy wieliszew są dosłownie zarzucane smieciami przez mieszkańców Legionowa, NDM,Nasielska etc... Kontenery w mysl przepisów to nie jest obowiązek gminy. CDN Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Jak to ze śmieciami będzie 01.08.08, 21:12 1. Kontenery wprost nie są obowiązkiem gminy, ale jeśli gmina chce zapłacić więcej za śmieci + za ich zbieranie ze swoich terenów, to zapłaci. Dlaczego? tinyurl.com/5hgk7p Ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach "Art. 3. 1. Utrzymanie czystości i porządku w gminach należy do obowiązkowych zadań własnych gminy. 2. Gminy zapewniają czystość i porządek na swoim terenie i tworzą warunki niezbędne do ich utrzymania, a w szczególności: (...) 3) zapobiegają zanieczyszczaniu ulic, placów i terenów otwartych, w szczególności przez: zbieranie i pozbywanie się, z zastrzeżeniem art. 5 ust. 4, błota, śniegu, lodu oraz innych zanieczyszczeń uprzątniętych z chodników przez właścicieli nieruchomości oraz odpadów zgromadzonych w przeznaczonych do tego celu urządzeniach ustawionych na chodniku;(...)" 2. W niedalekiej przyszłości jedynym sensownym rozwiązaniem jest przejęcie przez gminy gospodarki odpadami, na co pozwala wspomniana ustawa, po przeprowadzeniu referendum gminnego. Zapewne będzie się z tym wiązało opracowanie jakiegoś systemu opłat uzależnionych od ilości mieszkańców na danej nieruchomości itp. I wtedy obojętne, gdzie kto będzie wyrzucał śmieci (ten słynny problem z podrzucaniem śmieci), bo i tak za nie zapłaci. A ludzie będą pilnować, żeby nikt z innych gmin nie podrzucali śmieci, bo po jakimś czasie przekonają się, że to w ich interesie (nic nie motywuje do działania tak jak pieniądze wydane z własnej kieszeni). 3. Ewentualnie za sprzątanie śmieci zapłacą niestety Lasy Państwowe (nad czym strasznie ubolewam). Likwidując publiczne kontenery gminy de facto przerzucają te koszty na leśników. 4. Faktem jest, że dopóki nie wzrośnie w ludziach świadomość obywatelska, dopóki będzie dominowało przekonanie, że: to co publiczne, to nie moje, to nic się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelkownacki Re: śmieci 01.08.08, 20:41 Jak napisałem poprzednio - każdy powinien zabierać swoje śmieci ze sobą do domu. Oczywiście mówimy o sytuacji idealnej, kiedy wszyscy Polacy stosują się do przepisów. Ale czy mamy być zawsze skażeni tym bałaganiarstwem? Przecież zabranie śmieci nic nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś