Dodaj do ulubionych

Workcamp w Wieliszewie

31.07.08, 16:01
Zapraszam was do lektury bloga workcampowiczów, którzy jak co roku porządkują
teren nad Jeziorem Zegrzyńskim.
www.wieliszew.pl
Obserwuj wątek
    • oz_patryk Re: Workcamp w Wieliszewie 01.08.08, 10:45
      co robią? porządkują?

ostatnio byłem nad zelewem właśnie w Wieliszewie na rybach, przeraziły mnie
      stada śmieci.

nie tyle co mam pretensje do sprzątających którzy z tego co rozumiem sprzątają
      raz w roku, co na pierwszym miejscu do gminy która nie podstawiła żadnego
      kontenera na śmieci a na drugim miejscu do wędkarzy którzy śmieci generują i
      zamiast zabrać je np do domu i tam się ich pozbyć to zostawiają w krzakach.

dziwne jest to że każdy wędkarz w obowiązku ma posprzątać stanowisko połowu, nie
      tylko z własnych śmieci co również ze śmieci które na nim zastał. Tak mówi
      rozporządzenie PZW. szkoda że nie jest respektowane. pomimo że kontrolerów z PZW
      nie widziałem nad zalewem od wieków to policja z Wieliszewa często po wale się kręci
      • damka3 śmieci 01.08.08, 13:43
        to naprawdę rzecz niepojęta, dlaczego gminy oszczędzają na
        wystawieniu kontenera? Problem dotyczy nie tylko Wieliszewa, ale
        wielu gmin. Zauważyłam, że niektórym "piknikującym" nad wodą czy w
        lesie nie przeszkadzają śmieci i bałagan, a i jeszcze dokładają co
        swoje (po czym za tydzień przyjeżdżają w to samo miejsce na
        swoje "śmieci").
        No a jeśli już ktoś zabiera odpadki ze sobą to gdzie je ma
        pozostawić, na przystanku autobusowym, czy zabrać ze sobą do domu?
        • jorge_76 Re: śmieci 01.08.08, 14:00
          W Wieliszewie są worki foliowe na śmieci na plaży, ale niektórym
          burakom nie chce się podejść 5 krokó żeby wyżucić peta.
          • oz_patryk Re: śmieci 01.08.08, 14:24
            plaża jest chyba jedynym miejscem gdzie są worki. przejdź się kilka metrów
            dalej, w krzakach kryją się stada śmieci.

dla mnie plaża w Wieliszewie jest w ogóle paradoksem. Z jednej strony widzi się
            w telewizji co chwilę kampanię reklamową pt. płytka wyobraźnia itp gdzie mówi
            się że najwięcej wypadków i uszkodzeń ciała (nie tylko) nad wodą powodują osoby
            pod wpływem alkoholu a na wspomnianej plaży można bez problemu kupić piwo.
            • pawelkownacki Re: śmieci 01.08.08, 18:17
              miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34889,5544114,Caly_swiat_sprzata_nad_Zalewem_Zegrzynskim.html
              a co do oburzonych postepowaniem gminy. Każdy - dosłownie każdy ma obowiązek
              podpisać umowę na wywóz śmieci. Kontenery, które są na terenie gminy wieliszew
              są dosłownie zarzucane smieciami przez mieszkańców Legionowa, NDM,Nasielska etc...
              Kontenery w mysl przepisów to nie jest obowiązek gminy. CDN
              • psychomaszyna Jak to ze śmieciami będzie 01.08.08, 21:12
                1. Kontenery wprost nie są obowiązkiem gminy, ale jeśli gmina chce zapłacić
                więcej za śmieci + za ich zbieranie ze swoich terenów, to zapłaci.

Dlaczego?
                tinyurl.com/5hgk7p
                Ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach
                "Art. 3.
                1. Utrzymanie czystości i porządku w gminach należy do obowiązkowych zadań
                własnych gminy.
                2. Gminy zapewniają czystość i porządek na swoim terenie i tworzą warunki
                niezbędne do ich utrzymania, a w szczególności:
                (...)
                3) zapobiegają zanieczyszczaniu ulic, placów i terenów otwartych, w
                szczególności przez: zbieranie i pozbywanie się, z zastrzeżeniem art. 5 ust. 4,
                błota, śniegu, lodu oraz innych zanieczyszczeń uprzątniętych z chodników przez
                właścicieli nieruchomości oraz odpadów zgromadzonych w przeznaczonych do tego
                celu urządzeniach ustawionych na chodniku;(...)"

2. W niedalekiej przyszłości jedynym sensownym rozwiązaniem jest przejęcie przez
                gminy gospodarki odpadami, na co pozwala wspomniana ustawa, po przeprowadzeniu
                referendum gminnego. Zapewne będzie się z tym wiązało opracowanie jakiegoś
                systemu opłat uzależnionych od ilości mieszkańców na danej nieruchomości itp. I
                wtedy obojętne, gdzie kto będzie wyrzucał śmieci (ten słynny problem z
                podrzucaniem śmieci), bo i tak za nie zapłaci. A ludzie będą pilnować, żeby nikt
                z innych gmin nie podrzucali śmieci, bo po jakimś czasie przekonają się, że to w
                ich interesie (nic nie motywuje do działania tak jak pieniądze wydane z własnej
                kieszeni).

3. Ewentualnie za sprzątanie śmieci zapłacą niestety Lasy Państwowe (nad czym
                strasznie ubolewam). Likwidując publiczne kontenery gminy de facto przerzucają
                te koszty na leśników.

4. Faktem jest, że dopóki nie wzrośnie w ludziach świadomość obywatelska, dopóki
                będzie dominowało przekonanie, że: to co publiczne, to nie moje, to nic się nie
                zmieni.
        • pawelkownacki Re: śmieci 01.08.08, 20:41
          Jak napisałem poprzednio - każdy powinien zabierać swoje śmieci ze sobą do domu.
          Oczywiście mówimy o sytuacji idealnej, kiedy wszyscy Polacy stosują się do
          przepisów. Ale czy mamy być zawsze skażeni tym bałaganiarstwem? Przecież
          zabranie śmieci nic nie kosztuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka