Dodaj do ulubionych

firma ochroniarska

01.08.08, 15:22
którą firmę ochroniarską moglibyście polecić? Usilnie dobija się do
mnie Solid Security ale ram widziałam ich interwencję i
niekoniecznie mi się podobała. Na pewno jest jeszcze jedna firma
tylko nie pamiętam dobrze jak się nazywa EPL czy jakoś tak, ale
słyszałam na jej temat niedobre opinie, np że potrafią w ogóle nie
przyjechać na wezwanie. Czy ktoś kto korzysta z takich firm może się
ze mną podzielić swoim doświadczeniem i opinią? Będę bardzo
wdzięczna za wszelkie info. Pozdrawiam. Natalia.
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: firma ochroniarska 01.08.08, 15:37
      niestety nie pomoge, bo nie krozystam, ale ta druga firma to EPM:

www.epm-ochrona.pl/

Pozdrawiam
      • mamazuczka2006 Re: firma ochroniarska 05.08.08, 14:01
        Jest jeszcze Juwentus.
    • godgod Re: firma ochroniarska 06.08.08, 07:23
      Ja zrezygnowałem, jak u znajomych złodzieje sami 'grzecznie' poprosili o otwarcie domu i odbezpieczenie alarmu właściwym kodem (a nie jakimś tam cichym alarmem). Na coś takiego żadna firma nie jest przygotowana. Teraz mam psa, dobre zamki i sąsiadów. No i trzeba się oglądac za siebie, niestety. Ale takie czasy...
      • ralphie Re: firma ochroniarska 06.08.08, 08:23
        godgod napisał:
        > odbezpieczenie alarmu właściwym kodem (a nie jakimś tam cichym alarme
        > m). Na coś takiego żadna firma nie jest przygotowana.

Jeśli takie wiadomości masz od Twojego instalatora, to jak najszybciej go zmień i centralkę prawdopodobnie też...
        • godgod Re: firma ochroniarska 07.08.08, 12:27
          Każdy alarm można wyłaczyc, albo pozornie wyłączyc, działając pod przymusem. Mialem na myśli sytuację, gdy napastnik od razu uprzedził, że 'lepiej będzie' jak alarm bedzie wyłączony bez żadnych niespodzianek. Sytacja jest prawdziwa i miała miejsce u moich znajomych pod Wołominem. Zaryzykowalibyście w takiej sytuacji kombinowanie?
          • ralphie Re: firma ochroniarska 07.08.08, 13:09
            Sytuację najpierw należałoby ocenić i podjąć decyzję, którego zabezpieczenia
            użyć. Na podstawie jednej trudno powiedzieć, czy dane zabezpieczenie jest
            potrzebne, czy nie. Z drugiej strony im ich więcej tym większe
            prawdopodobieństwo, że któreś się przyda.
            Co do psów pilnujących to od znajomego instalatora wiem, że świetnie sobie z
            nimi radzą planując akcję.
            A jako jedną z niespodzianek przytoczę sytuację, gdy do nowo wybudowanego domu
            zapukał przedstawiciel ochroniarskiej firmy X i zaproponował współpracę.
            Właściciel stwierdził, że dziękuje, bo narazie nie ma co tu chronić. Parę dni
            później rzeczywiście nie było już co ochraniać... okna zniknęły. Podobna
            sytuacja miała miejsce właśnie w Wołominie. :) Prawdępowiedziawszy to nie sądzę,
            by firmy ochroniarskie były w stanie przy prawdziwej akcji coś zdziałać. Na
            rzezimieszków i dla pozornego spokoju ducha chyba jednak warto. Poza tym, do
            stacji monitorowania wysyłane mogą być również inne sygnały, gaz, pożar. Jesteś
            100km od domu, różnie bywa, zanim wrócisz do domu, zanim widzialne będą oznaki
            na zewnątrz budynku, może być za późno, a firma ochroniarska dostaje sygnał dużo
            wcześniej. Sam przyjazd patrolu i stwierdzenie, że faktycznie coś się pali to
            automatycznie telefon do odpowiednich służb.
            Są też i wady wynikające z niedoskonałości urządzeń alarmowych, generujących np.
            fałszywe alarmy. Za ponadplanowe interwencje inkasują dodatkową opłatę,
            pomijając fakt, że częste fałszywe alarmy usypiają czujność.
            • godgod Re: firma ochroniarska 07.08.08, 21:42
              Zgadzam się, a pies służy mi nie do ochrony, tylko do powiadomienia mnie, albo sąsiada, że coś jest nie tak. No i na drobnych pijaczków w zupełności wystarcza.
            • metron1 Re: firma ochroniarska 07.08.08, 22:12
              ralphie napisał:

> Sytuację najpierw należałoby ocenić i podjąć decyzję, którego
              zabezpieczenia
              > użyć. Na podstawie jednej trudno powiedzieć, czy dane
              zabezpieczenie jest
              > potrzebne, czy nie. Z drugiej strony im ich więcej tym większe
              > prawdopodobieństwo, że któreś się przyda.
              > Co do psów pilnujących to od znajomego instalatora wiem, że
              świetnie sobie z
              > nimi radzą planując akcję.
              > A jako jedną z niespodzianek przytoczę sytuację, gdy do nowo
              wybudowanego domu
              > zapukał przedstawiciel ochroniarskiej firmy X i zaproponował
              współpracę.
              > Właściciel stwierdził, że dziękuje, bo narazie nie ma co tu
              chronić. Parę dni
              > później rzeczywiście nie było już co ochraniać... okna zniknęły.
              Podobna
              > sytuacja miała miejsce właśnie w Wołominie. :) Prawdępowiedziawszy
              to nie sądzę
              > ,
              > by firmy ochroniarskie były w stanie przy prawdziwej akcji coś
              zdziałać. Na
              > rzezimieszków i dla pozornego spokoju ducha chyba jednak warto.
              Poza tym, do
              > stacji monitorowania wysyłane mogą być również inne sygnały, gaz,
              pożar. Jesteś
              > 100km od domu, różnie bywa, zanim wrócisz do domu, zanim widzialne
              będą oznaki
              > na zewnątrz budynku, może być za późno, a firma ochroniarska
              dostaje sygnał duż
              > o
              > wcześniej. Sam przyjazd patrolu i stwierdzenie, że faktycznie coś
              się pali to
              > automatycznie telefon do odpowiednich służb.
              > Są też i wady wynikające z niedoskonałości urządzeń alarmowych,
              generujących np
              > .
              > fałszywe alarmy. Za ponadplanowe interwencje inkasują dodatkową
              opłatę,
              > pomijając fakt, że częste fałszywe alarmy usypiają czujność.

Podobne opowiesci słyszalem od znajomych. Zgłosił się do nich
              przedstawiciel firmy ochroniarskiej z propozycją współpracy.
              Odmówili, po paru dniach po powrocie zastali kompletnie okradziony
              dom a to co nie dało się wyniesć zostało zniszczone.
              Przypadek ?????.
              Albo to że w pewnej okolicy nagle nastała plaga włamań, kiedy niemal
              wszyscy skorzystali z uslug reklamującej się firmy ochroniarskiej
              włamania skończyły się jak za pomocą czarodziejskiej różdzki
              • mamaaga9 Re: firma ochroniarska 07.08.08, 22:50
                podobno coś takiego miało miejsce na działkach koło Dębego
                jak nie skorzystałeś z ochrony to się włamywali, niszczyli i nawet
                podpalali
                :-///
                • metron1 Re: firma ochroniarska 08.08.08, 00:17
                  Mój znajomy miał działkę w okolicach Płocka. Po serii włamań do
                  domków letniskowych dostał "propozycję" od firmy ocgroniarskiej
                  Podejrzewam że jest niestety powszechny proceder
                  • polokokt Re: firma ochroniarska 08.08.08, 00:33
                    częściowo pewnie trochę jest w tym racji/prawdy, ale z drugiej strony, przecież
                    takie firmy prowadzą osoby, typu policjanci na emeryturze lub co najmniej osoby
                    ktore z policja się przyjaźnia. Więc taka firma ma dostęp do informacji gdzie
                    jest dużo włamań, a to jest to bardzo fajny grunt aby zaproponować swoje usługi.
                    Wiadomo , że tam gdzie nie ma włamań mniej osób się zdecyduje na usługę. Ale
                    oczywiście, nie wykluczam, że zapewne są firmy, które mogą pomagać obywatelom w
                    podjęciu jedynie słusznej decyzji :)
                    • w.iwo Re: firma ochroniarska 08.08.08, 10:51
                      dobry sąsiad to skarb w takiej przykrej sytuacji... psy łatwo uśpić lub
                      zlikwidować... czujki należy sprawdzać, żeby się nie wzbudzały same bez
                      powodu... czasem na niektórych złodziei wystarczy samo powieszenie tabliczki o
                      monitorowaniu (pewnie dlatego już z budowy zniknęły mi moje własne)... ale na
                      konkretnego złodzieja czasem nie ma rady... opracowują domek i w pięć minut
                      zanim ochrona przyjedzie opróżniają go z wartościowych rzeczy... niemniej zawsze
                      sprawdzą kto się opiekuje domek i jaki jest czas przyjazdu na posesję od
                      włączenia alarmu...
                      w zależności od umowy w miesiącu, raz możesz sprawdzić czas dojazdu od włączenia
                      alarmu... jeśli jest za długi, możesz reklamować opłatę za dany miesiąc... w
                      przypadku fałszywych alarmów konieczne jest odwołanie do centrali, są też ciche
                      alarmy albo piloty z uruchamianiem przyjazdu ochrony...
                      Solid zwykle przyjeżdża na posesję, wchodzi na teren i sprawdza czy nie ma
                      śladów włamania... ma obowiązek meldować właścicielowi domu stan zastany,
                      zawiadomić policję jeśli potrzeba i poczekać na niego jeśli sobie tego życzy...
                      niemniej jednak zawsze dobrze mieć dobrego sąsiada :o))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka