mike56 28.10.08, 21:45 Legionowskie CSP jeszcze w b.r. zakupi 260 radiowozów, a w 2009 kolejnych ponad 240 sztuk. Hurrra. moto.wp.pl/kat,89554,wid,10511758,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guayazyl1 Re: Bezpieczeństwo jest bezcenne 29.10.08, 13:51 az tyle? nie uwazasz, ze to szokujaco duzo? takie potrzeby ma szkoła? zakład dydaktyczny? ja sobie nawet nie potrafie wyobrazic takiej ilosci samochodow na policyjnym parkingu. dziwie sie ale nie znam szczegołow. Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: Bezpieczeństwo jest bezcenne 29.10.08, 18:53 guayazyl1 napisał: > az tyle? nie uwazasz, ze to szokujaco duzo? takie potrzeby ma > szkoła? zakład dydaktyczny? > ja sobie nawet nie potrafie wyobrazic takiej ilosci samochodow na > policyjnym parkingu.> > dziwie sie ale nie znam szczegołow. --- zapewne to wielokrotnie za dużo jak na potrzeby dydaktyczne wszystkich szkół policyjnych w Polsce; może CSP jest oddziałem gospodarczym dla kilku KW i auta są dla nich przeznaczone - ale to tylko domysły; liczyłem na słowo ze strony odpowiedniego rzecznika; tak czy inaczej,należy mieć nadzieję, że pieniądze przewidziane na radiowozy przełożą się na wymierne korzyści w zakresie bezpieczeństwa wewnętrznego; - Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Bezpieczeństwo jest bezcenne 30.10.08, 13:44 zapytałem rzecznika prasowego CSP. czekam na odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Bezpieczeństwo jest bezcenne 30.10.08, 13:57 troszke sie wyjasnilo. ze strony internetowej CSP wynika, ze: "Do CSP dotarła pierwsza partia samochodów KIA ceed SW z kontyngentu, jaki zostanie oddany w najbliższym czasie dla polskiej Policji. Są to samochody osobowe w policyjnej wersji oznakowanej. Część z nich (140 sztuk) zostało zakupionych w ramach sponsoringu i sfinansowane zostaną przez jednostki samorządu terytorialnego oraz ze środków w ramach programu Modernizacji Policji. Pozostałe zostaną zakupione w całości ze środków Modernizacji. Do CSP samochody trafiły w celu odbioru ilościowo-jakościowego, a następnie jednostki terenowe będą je sukcesywnie odbierać do własnego użytku". tyle informacja. wiec moze wszystkie samochody, ktore trafia do CSP beda tylko odbierane jakosciowo i testowane. Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: Bezpieczeństwo jest bezcenne 30.10.08, 15:20 guayazyl1 napisał: ... tyle informacja. wiec moze wszystkie samochody, ktore trafia do CSP beda tylko odbierane jakosciowo i testowane. --- jakaś ta informacja jest niespójna albo niepełna - bo kto i gdzie będzie odbierał, testował i dystrybuował pozostałe ponad 2,5 tys. aut? ale może rzecznik da sensowniejszą odpowiedź; Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: Bezpieczeństwo jest bezcenne 30.10.08, 15:38 niedawno pokonywałem trasę do Białegostoku jadąc na spotkanie towarzyskie po latach; ludzie niedługo nie da się pokonywać tras po Polsce z prędkością większą niż szybkość dyliżansu; no chyba że ktoś ma kasy co niemiara i ochotę na ponowne zdawanie egzaminu na prawo jazdy; wszytko przez szare skrzynki, których od Wyszkowa do celu minąłem ze dwadzieścia; wkrótce w Legionowie pojawią się pierwsze cztery takie zwalniacze – to akurat dobrze, bo uważam, że na uliczkach miejskich jeździmy za szybko; toiowo.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=1551&Itemid=1 Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Bezpieczeństwo jest bezcenne 30.10.08, 17:42 a takie rzeczy? url.ceplus.pl/17e6 to chyba dobrze? u mnie funkcjonuje podobny system na kazdym wiekszym skrzyzowaniu. w asfalcie jest petla indukcyjna. pelni ona funkcje detektora ruchu. zielone swiatlo albo zielona strzalka zapali sie w zaleznosci od nasilenia ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: Bezpieczeństwo jest bezcenne 30.10.08, 18:50 guayazyl1 napisał: a takie rzeczy? ... to chyba dobrze? u mnie funkcjonuje podobny system na kazdym wiekszym skrzyzowaniu. w asfalcie jest petla indukcyjna. pelni ona funkcje detektora ruchu. zielone swiatlo albo zielona strzalka zapali sie w zaleznosci od nasilenia ruchu. --- ty o technice poprawiającej płynność ruchu, a ja wprost przeciwnie; oby zainstalowano te pętle indukcyjne w wawie, w celu poprawienia przepustowości ulic i tylko do tego celu, a nie przy okazji do identyfikacji jadących za szybko (np. 51km/godz.) Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Bezpieczeństwo jest bezcenne 30.10.08, 20:32 tak przy okazji o tym wspomnialem. Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: Bezpieczeństwo jest bezcenne 30.10.08, 21:12 guayazyl1 napisał: > tak przy okazji o tym wspomnialem. --- być może, ale chyba nie na łamach cl; Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: Bezpieczeństwo jest bezcenne 31.10.08, 15:01 wątek o bezpieczenstwie na drogach jest tak pojemny, ze zmiesci sie w nim i nowy radiowoz i radar i petla indukcyjna i wiele innych rzeczy. a Pani rzecznik CSP nie odpisała mi. moze ma urlopik. w kraju to juz tradycyjne, ze sie bierze wolne w wigilie wigilii. no nic. zaczekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Bezpieczeństwo jest bezcenne 01.11.08, 18:22 no taki mamy popaprany kraj z rządzącymi na czele, ze zamiast poprawiać bezpieczeństwo przez budowanie dróg, to wymyślili sobie że takie skrzynki są panaceum na wszystko i stawia się je wszędzie gdzie się da. Efek taki, że na wczasy szybciej dolatuje się do Afryki niż do Gdańska oddalonego o 350km czy do Krakowa gdzie jest podobny dystans. Generalnie jeżdzenie po kraju zaczyna być bez sensu. Jeszcze na mazurki jakimiś bocznymi drogami idzie jakoś sprawnie dojechac, bo bałtyk to ja już sobie odpuściłem do czasu wybudowania jakiejs autostrady. W miastach ok, prędkość powinna być kontrolowana na odpowiednim poziomie. Ale na trasach krajowych głównym celem powinno być wybudowanie takich dróg, aby mógł włączyć tempomat na 110 czy 130 i wyłączyc go po 3-4h u celu podróży. U nas natomiast główne siły są zaangażowane w to jaki system najlepiej sprawdzi się podczas kontroli prędkości na Katowickiej z ograniczeniem do 60 czy 70. Dramat. Z Włoch do granicy z Polską jedzie się 10h (ile krajów przejezdzamy przez ten czas?) Z CHorwacji to samo. Do Legionowa od granicy za to, tez sie jedzie okolo 10h. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 dostalem odpowiedz 04.11.08, 18:09 na moje pytanie czy to prawda, ze CSP zakupilo az tyle radiowozow, pani rzecznik odpowiedziala: Nie. Zaszło nieporozumienie. Odsyłam Pana do naszej strony internetowej (i tu jest informacja ktorą juz wczesniej na forum cytowalem). Owszem, samochody trafią do CSP, bo właśnie u nas będą przechodzić odbiór ilościowo-jakościowy. Ale zaraz po tym, z Centrum będą odbierane przez jednostki terenowe Policji z całego kraju. Jak Pan widzi, nasza szkoła nie ma zamiaru zakupować aż takiej dużej ilości radiowozów. Pozdrawiam :) podinsp. Anna Galant, rzecznik CSP tyle pani rzecznik. Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 Re: dostalem odpowiedz 04.11.08, 21:11 Pani rzecznik po przekroczeniu bramy CSP stała się jakaś mało wylewna. Tak czy inaczej wygląda na to, że wkrótce niemal cały tabor policyjny zostanie wymieniony na nowy. Ale to akurat jest w porządku, przecież auta szybko się niszczą jeżdżąc po dziurawych drogach. Odpowiedz Link Zgłoś