Dodaj do ulubionych

Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internecie

12.11.08, 07:50
Grzebiąc po sieci, doszukałem się czegoś takiego
www.mapywig.org/m/wig25k/German/P39-S32-D_Jablonna_Legjonowo_1940.jpg
czyli skanu niemieckiej mapy Legionowa z 1940 roku
(myślę, że rotunda i ralphie będą szczególnie zainteresowani, o ile już
wcześniej jej nie znali)

Co wynika z pierwszego rzutu oka na mapę:
1. Zasadnicza sieć ulic w Legionowie nie zmieniła się czasów okupacji
2. Na mapie można dojrzeć, dokąd w Jabłonnie dojeżdżała kolejka wąskotorowa
3. Wreszcie wiem, gdzie była część Legionowa, zwana Cegielnią
4. W Lasach Legionowskich zaznaczona jest Leśniczówka Bukowiec - już wiem skąd
drzewa owocowe w środku lasu...

A co Wam się rzuciło w oczy?
Obserwuj wątek
    • ralphie Re: Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internec 12.11.08, 09:48
      Strona owszem znana ale dzięki, że przypomniałeś. Pojawiło się sporo nowych
      starych map ;) Tej nie widziałem.
      Warto zwrócić uwagę też na Hutę Szkła, która produkowała butelki m.in. dla
      browaru Okocim :) Na allegro można nabyć takie butelczyny za jedyne od 20 do
      40zł :) W wikipedi jest kilka słów o niej, a jako ciekawostkę polecam lekturę
      eksperymentów tam prowadzonych ;)
      pl.wikipedia.org/wiki/Huta_Szk%C5%82a_%22Jab%C5%82onna%22
      Kolejka wąskotorowa działała jeszcze w latach 50-tych ubiegłego stulecia, starsi
      mieszkańcy pamiętają. Kursowała aż do Karczewa. Druga podobna kursowała między
      Zegrzem, a Markami. Mnie zainteresował dodatkowo układ torów w koszarach. Jeden
      tor wokół całego poligonu, drugi łączący część koszar przy Strużańskiej, oraz
      brak bezpośredniego połączenia między torami do Nasielska i Zegrza.
      Psychomaszyno gratulacje :)
      • kowalndm Re: Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internec 12.11.08, 10:40
        Gmina Jabłonna - Legjonowo 1500 mieszkańców. Czy mam rozumieć, że
        Legionowo byo najpierw częścią Jabłonnej. Stacja Legionowo też miała
        nazwę Jabłonna.
        I przy okazji: od kiedy Legionowo ma prawa miejskie?
        • psychomaszyna Re: Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internec 12.11.08, 10:45
          Oj, Wikipedia się kłania
          pl.wikipedia.org/wiki/Legionowo
        • rotunda Re: Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internec 24.11.08, 23:02
          1500 to nie jest liczba mieszkańców a liczba domostw, liczbę tę należy pomnożyć przez 5 i otrzymamy przybliżoną liczbę mieszkańców 7500. Liczbę mieszkańców podaje się na mapach topograficznych od ok. 20 lat. Cegielnia była wówczas samodzielną wsią, a nie częścią Legionowa, miała ponoć złą opinię... Na mapie brak Bukowca a las dochodzi do szosy.
          Psychomaszyno, fajnie, że przypomniałeś te mapę.
      • kwitkows Re: Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internec 12.11.08, 23:10
        > Zegrzem, a Markami. Mnie zainteresował dodatkowo układ torów w koszarach. Jeden
        > tor wokół całego poligonu, drugi łączący część koszar przy Strużańskiej, oraz

W tym czasie był to poligon, gdzie saperzy tory mogli sobie rozkładać i pakować. Mieli nawet most, które także mogli demolować do woli.

> brak bezpośredniego połączenia między torami do Nasielska i Zegrza.

Mapa jest niemiecka. Może to tylko przekłamanie? Układ koszar ma małe błędy, więc wszystko jest możliwe.

Jeśli lubicie stare mapy to tutaj jest Legionowo na mapie niemieckiej z 1915 roku, ale niestety tylko setka:
        tnij.org/ccpd
        • psychomaszyna Re: Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internec 13.11.08, 07:14
          1. Mapa jest niemiecka, ale rok wydania i inne informacje na tym wortalu
          sugerują, że może być wydana w oparciu o źródła z polskich, przedwojennych,
          wojskowych map topograficznych, które są uznawane za bardzo dobrej jakości.
          2. Składany, wojskowy, most saperski (taki jak most Syreny) to jeszcze kilka lat
          temu był magazynowany przy torach kolejowych na Kozłówce (ot taka ciekawostka).
          • jorge_76 Re: Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internec 13.11.08, 14:00
            A gdzie można znaleść jakieś zdjęcia Legionowa z czasów wojny?
            • postrach_szefowej Re: Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internec 13.11.08, 20:40
              Polecam "Wiatr i duch"; jest tam kilka unikalnych zdjęć z czasów
              wojny (np. niemieccy żołnierze na Rynku w Legionowie, niemiecki
              sklep w domu przy Piłsudskiego 11).
          • kwitkows Re: Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internec 13.11.08, 22:24
            W sumie masz rację, na WIGowkiej setce też nie ma torów do Nasielska.
      • margo99 Re: Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internec 13.11.08, 07:46
        a podałby kolega linki do tych butelek na allegro? :)
        • psychomaszyna Re: Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internec 13.11.08, 07:47
          Ale tylko mailem na priv. Inaczej będę musiał wyciąć.
          • jorge_76 Re: Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internec 13.11.08, 14:32
            Jesli ktoś nie widział, to polecam tę stronę:
            www.forty.waw.pl/
    • uwaga_tramwaj Re: Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internec 13.11.08, 21:14
      ooo:)

moje okolice praktycznie niezmienione, za to ul. Kazimierza Wielkiego chyba
      została porządnie okrojona?
      • godgod Kopie mapy,starych zdjęć Legionowa 13.11.08, 21:45
        A nie wiecie przypadkiem, gdzie można zdobyć/nabyć kopie map, starych zdjęć Legionowa? Interesuje mnie format A3 i większy o dobrej rozdzielczości. Mam do zagospodarowania ściany na klatce schodowej i pomyślałem sobie, że fajnie by to wyglądało oprawione.
        Może nasze muzeum historyczne w dawnej porodówce robi jakieś kopie?
        Pytanie dodatkowe - ma może ktoś skan dawnej mapy z Ludwisinem?
        Pytam poważnie...
        • kwitkows Re: Kopie mapy,starych zdjęć Legionowa 13.11.08, 23:09
          > A nie wiecie przypadkiem, gdzie można zdobyć/nabyć kopie map, starych zdjęć Leg
          > ionowa? Interesuje mnie format A3 i większy o dobrej rozdzielczości. Mam do za

Ta mapa WIG 1:25 000 jest w rozdzielczości pozwalającej na wydruk w oryginalnej wilkości ok. 50x50cm. Dokładniejszej starej mapy nie znajdziesz.
          Karte des westlichen Russlands chyba da się z tego pliku wydrukować też prawie w oryginalnym rozmiarze ok. 40x40cm, ale to jest już tylko 1:100 000. WIGowskie setki są bardzo popularne i bez trudu ściągniesz dobry skan.
      • ralphie Piłsudskiego 14.11.08, 07:57
        Piłsudskiego na odcinku Sowińskiego - Sobieskiego, też ma inny przebieg niż obecnie.
    • oz_patryk os. piaski / koszary 23.11.08, 12:34
      koszary są na tej mapie o wiele większe, obecnie schowane w głębi, za tamtych
      czasów były po obu stronach Warszawskiej/Zegrzyńskiej i jak widać na mapie tory
      kolejowe wchodziły na tyle głęboko w koszary żę przechodziły przez Zegrzyńską. Z
      tego co kojarzę w Legionowie kiedyś były Wojska Kolejowe.
      • kwitkows Re: os. piaski / koszary 23.11.08, 18:07
        Koszary wybudowane były po obu stronach dzisiejszej ul.Zegrzyńskiej, tak jak na poniższych mapkach:
        www.forty.waw.pl/content/view/322/32/
    • dziadek_pl Re: Mapa Legionowa z 2 wojny światowej w Internec 30.11.08, 14:36
      ciekawa mapa z 1933r i kolorowa !
      www.mapywig.org/m/wig100k/P39_S32_WARSZAWA_POLNOC.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka