ptasiara 24.09.05, 07:29 Ciekawy artyluł o niezwykłej kobiecie. Wprost niewiarygodne jak toczą się ludzkie losy i jakie życie pisze scenariusze. Czytałam to -jak niemalże powieśc kryminalną!! Życzę dużo zdrowia bohaterce tego artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola994 Re: Izabella od wyroków 24.09.05, 08:38 Wspaniała i Piękna Pani Izabello,to się nadaje na film. Odpowiedz Link Zgłoś
mondokane Re: Izabella od wyroków 24.09.05, 09:28 Rzeczywiscie, moglby powstac swietny film. Historia i dramat tego pokolenia to przeciez dusza naszego kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
nastja Re: Izabella od wyroków 24.09.05, 09:51 to juz jest prawie gotowy scenariusz. czytając ten wywiad widziałam już czerwoną szminkę pani Izabeli i zimny wzrok żandarma gapiącego sie na jej kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
szwet14 Re: Izabella od wyroków 25.09.05, 17:22 "Zimny wzrok"? Daruj, ale ten zandarm byl mezczyzna, a nie "robocopem". Dlatego jej sie udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
ashtanga za mąż wychodzi sie tylko raz 26.09.05, 15:19 piękne wspaniałe ciekawe wzruszające dobry wywiad, doskonałe opowiesci. wycieczka po sercu przedwojennej warszawy w wyjatkowych okolicznosciach Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff [...] 25.09.05, 15:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jarumin Re: Swa sluzba oslabiala zniszczenie komunizmu. 25.09.05, 16:04 vinogradoff! Ufff! Coś Ty wymyślił. Pomieszanie z poplątaniem. Cóż za interpretacja historii. Odpowiedz Link Zgłoś
zdechlywilczur Niesamowita!!! Chcę ciągu dalszego!!! 200 lat!!! 24.09.05, 10:05 O cholera, ale baba!!! Wielka prośba do Gazety - wyślijcie do Pani Izabelli reportera, niech ona jeszcze opowiada. O wszystkim, co jej się w życiu przydarzyło. Książkę o niej proszę napisać! Długą, wyczerpującą. Szybko, do roboty!!! Niech Izabella od Wyroków żyje 200 lat, w dobrym zdrowiu i ku chwale Saskiej Kępy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
shoga Re: Niesamowita!!! Chcę ciągu dalszego!!! 200 lat 24.09.05, 11:57 Tak, to niezwykle interesuąca osoba! "Duszkiem" przeczytałam wywiad i jak ktoś wcześniej oczami wyobraźni zobaczyłam "kadry" z ewentualnego acz nieistniejącego filmu! Chętnie bym taki film obejrzała albo chociaż coś jeszcze poczytałabym ze wspomnień pani Izebeli. Odpowiedz Link Zgłoś
fatso60347 Re: Niesamowita!!! Chcę ciągu dalszego!!! 200 lat 24.09.05, 12:15 Dziekuje Gazecie za piekne chwile spedzone przy czytaniu wspomnien Pani Horodeckiej. Jestem powojennym synem wlasnie takiego prawnika z Sadow Specjalnych AK a moje powojenne peregrynacje sprawily, ze w Nowym Jorku spotkalem proletariusza z Woli, naowczas kolege "po fachu" Pani Horodeckiej, wykonawce wyrokow, pseudo "Kindzior". Kindzior byl nie tylko zawodowym zabojca ale tez sam zostal "laureatem" KS'a od AK, za rozboj-samowolke. Gdy jego wlasni koledzy przyszli go rozwalic to moj znajomek bawil wlasnie nad Wisla, wraz z dziewczyna. Ukrywal sie pozniej az do Powstania, wyrok mu zawieszono, walczyl i przezyl. Po wojnie byl bandyta w NSZ, mial KS'a od komunistow, uciekl na Zachod. Jest oczywiste, ze surowe acz sprawiedliwe prawo polskiego Podziemia musialo byc wymuszane w czasach powszechnej pogardy dla obowiazkow czlowieczenstwa. Gdy wokol panowaly smierc za lyzke marmolady oraz zdrada najwyzszych wartosci to jedynie grozba suurowego odwetu trzymala slabych w ryzach. Pozwoli Pani, ze oddam jej salut bo to dzieki Pani m.inn. nie musze sie dzisiaj wstydzic, ze jestem Polakiem. Dr Christopher R Robak, London Odpowiedz Link Zgłoś
joladam Re: Niesamowita!!! Chcę ciągu dalszego!!! 200 lat 25.09.05, 19:52 Mam zaszczyt od trzydziestu lat być w szerokim kręgu Jej bliskich znajomych. Autobiografia tej niezwykłej osoby ukazała się nakładem wydawnictwa AIDA - Sopot 1992 pod tytułem "Ocalone od niepamięci". Informacje o innych publikacjach: Cezary Chlebowski - "Cztery z tysiąca", Leszek Gądek - "Polska karząca 1939-1945", Filip Trzaska - Siedlecki "Sylwetki członków KG AK". Jest to tylko część bibliografi.A może warto doprowadzić do spotkania z Panią Izabellą w scenerii Muzeum Powstania Warszawskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
jarumin Re: Niesamowita!!! Chcę ciągu dalszego!!! 200 lat 26.09.05, 09:56 Warto pamiętać i doprowadzić do spotkania w Muzeum Powstania Warszawskiego i innych uczestników tych walk. Utrwalić ich wspomnienia, pokazać w TVP. Nie może być tak jak z legionistami Józefa Piłsudskiego - w 90 rocznicę wybuchu I w. św. media nie wspomniały o tym ani słowem. Przez lata byli na cenzurowanym mimo, że to m.in. "dzięki nim Polska odzyskała niepodległość" (Ignacy Mościcki). Pozdrawiam - Andrzej Rumiński. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra83 Re: Izabella od wyroków 24.09.05, 12:02 BRAWO!!!!! dziekujemy!!!! i zycze 200 lat zycia :) Odpowiedz Link Zgłoś
ubuntu Re: Izabella od wyroków 24.09.05, 13:13 Jestem pod wrażeniem Pani Izabelli. Odpowiedz Link Zgłoś
martaci1 nie-sa-mo-wi-te!!! 24.09.05, 14:22 ale chyba nie chcialabym zyc w takich czasach. tymczasem chyba powraca temat zdrajcow wsrod Polakow - skoro mozna mowic o tych, co sprzedawali dla gestapo, to dlaczego nie mozna podac nazwisk tych, co sprzedawali dla sb? Odpowiedz Link Zgłoś
mezzoforte1 Re: Izabella od wyroków 24.09.05, 17:43 Dziękujemy Pani Izabello!!!! Dziękujemy i składamy wyrazy najwyższego uznania!!! No i oczywiście czekamy na więcej opowieści, książkę a może i film. Odpowiedz Link Zgłoś
ada.wierzbicka Re: Izabella od wyroków 24.09.05, 20:26 A dzisiaj Polki czytają tabloidy i głosuja na lewicę... Odpowiedz Link Zgłoś
antykretyn MARZY MI SIE ABY REAKTYWOWAC TAKA AK 24.09.05, 21:59 od wyrokow smierci i zaczac likwidowac : -Poslow zlodziei -Prezesow oszustow i wyzyskiwaczy ludzi wypracowujacych bogactwo firm -Bandytow mafijnych i pospolitych -Specow od prywatyzacji okradajacych Narod i jego majatku wypracowanego przez 45 lat -I wszystkich innych szubrawcow temu podobnych Byloby to bardziej skuteczne i radykalne niz wszystkie parodie wymiaru sprawiedliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
olewin ZŁOTO - KOBIETA !! 25.09.05, 03:59 jestem pełen szacunku dla odwagi, zimnej krwii i poświęcenia pani Izabelli. Życzę zdrowia, 100 lat życia .. Proszę napisać książkę - opublikować swoje wspomnienia dla nieświadomej historii swjego kraju młodzieży .. Odpowiedz Link Zgłoś
olewin Re: ZŁOTO - KOBIETA !! 25.09.05, 04:01 przepraszam NIE 100 a 200 latek życzę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jarumin Re: Izabella od wyroków 25.09.05, 15:48 Panu Włodzimierzowi Kalickiemu serdeczne gratulacje za wspaniały artykuł-rozmowę z panią Izabellą Horodecką. Jestem dla niej pełen podziwu i uznania. Kilka dni temu czytałem książkę Igora Śmiałowskiego "Igoraszki z Melpomeną" gdzie m.in. było o wykonaniu podobnego wyroku na żonie aktora Junoszy Stępowskiego w VII 1943 roku. Zginął Junosza, zasłoniwszy żonę swym ciałem przed kulami z pistoletu oddanymi przez młodych konspiratorów z ZWZ. Ponoć sprawa jej pieniężnych malwersacji do dziś jest niewyjaśniona. Pana Kalickiego proszę o kontakt. Artykuł chcę wysłać do redaktora Wileńskiego tygodnika Nasz Czas, który zbiera wszelkie informacje o Wilnianach, a pani Izabella (starsza odemnie o 30 lat) 10 lat swego życia spędziła w Wilnie, które jest i moim rodzinnym miastem. Pozdrawiam - Andrzej Rumiński Odpowiedz Link Zgłoś
grandys Re: Izabella od wyroków 25.09.05, 18:18 ..a ja myslalem ze wszyscy Polacy byli bohaterami.. a tu masz bylo tez duzo donosicieli.. czy to aby prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Izabella od wyroków 25.09.05, 19:20 Ech, podziwiam też, ale nasuwa mi się cyniczna refleksja: co Pani Izabeli z tego przyszło? Co nam? Odpowiedz Link Zgłoś
frigidus Zuch kobieta 25.09.05, 20:02 dobrze że Gazeta potrafi dostrzec czasami innych bohaterów niż gen. Kiszczak czy Jaruzelski... Odpowiedz Link Zgłoś
marta47 Re: Izabella od wyroków 25.09.05, 20:35 niezwykla kobieta. mam nadzieje, ze o takich wlasnie bohaterach nigdy nie zapomnimy. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrawko-dragan Re: Izabella od wyroków 25.09.05, 20:55 Wielu lat w zdrowiu i szczęściu.Szacunek PaniIzo. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Izabella od wyroków 26.09.05, 09:57 Nareszcie coś wartościowego do przeczytania w WO, na pewno takich kobiet jak p. Izabela jest więcej, warto się pospieszyć i spisać ich relacje z tamtych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: straszne jak ona to opowiada z zimna krwia 29.09.05, 11:53 Owszem, jej zimna krew moze przerazac, glownie dlatego ze na szczescie dla nas, nie zyjemy w czasach codziennego bezposredniego zagrozenia zycia wlasnego i bliskich. Opowiesc tym bardziej niesamowita, ze prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: straszne jak ona to opowiada z zimna krwia 29.09.05, 12:47 opowiada z zimną krwią, bo dzięki temu przezyła wojnę... Oprócz tego, że robiła to dla ojczyzny, to tak naprawde było w tym też sporo trochę nudzącej sie , osamotnionej kobiety po 30-stce. Tak myslę... Maż wywieziony,nie da sie go wyciągnąć, a zyć tzreba, nie tylko myśleć o tym, ze jest zupełnie sama...Szkoda, ze nie spotkali sie po wojnie , bo to jej całkowicie zniszczyło zycie osobiste, a to ogromna szkoda.Niemniej , dużo zdrowia zyczę. I zazdroszczę tej pewnosci, że zawsze typowaliście dobrze.. Odpowiedz Link Zgłoś