Dodaj do ulubionych

zawieszone konto - nie odebrałem przesyłki

18.01.09, 23:00
Witam i proszę o poradę. Brałem udział w aukcji, kupiłem przedmiot i
zdecydowałem się na przesyłkę za pobraniem. Na następny dzień dostałem
wiadomość od Zespołu Allegro, że konto sprzedającego zostało zawieszone i
prosi się o wstrzymanie wpłat do czasu wyjaśnienia sprawy! Przy okazji przy
koncie zaczęły pojawiać się negatywne komentarze odnośnie oryginalności
sprzedawanego towaru! Nie odebrałem przesyłki na poczcie więc wróciła do
sprzedającego! Dzisiaj otrzymałem wiadomość od sprzedawcy z informacją żebym
zapłacił koszty tej przesyłki w sumie 22zł. Napisał także, że w wypadku nie
zapłacenia tek kwoty sprawa zostanie przekazana firmie windykacyjnej!
I moje pytanie - czy mogę spokojnie spać? Czy taka kwota z takiej sprawy może
trafić do firmy windykacyjnej?
Uważam, że postąpiłem dobrze bo ustrzegłem się oszusta. Zresztą wiele osób z
tego co widziałem zrobiło podobnie!
Bardzo proszę o odpowiedz i z góry dziękuje ;)
Obserwuj wątek
    • puszysta_pani Re: zawieszone konto - nie odebrałem przesyłki 19.01.09, 04:49
      Niezupelnie - zleciles usługę przesyłki pobraniowej, ktora została
      wykonana. I zwrotu tych kosztów domaga się sprzedawca. Mówiąc
      szczerze, to bardzo denerwujący moment dla sprzedawcy - zwrot
      przesyłki pobraniowej. Miales prawo oddać towar i odzyskać
      pieniądze - po uznaniu, że nie odpowiada Ci on (zakladam, ze to byla
      opcja kup teraz i kupowales od firmy, ale to zupełnie inna historia.

pozdrawiam, Anna
      • kondis30 Re: zawieszone konto - nie odebrałem przesyłki 19.01.09, 10:31
        Nie to nie była żadna firma! Kiedy zobaczyłem, że zbiera dużo negatywów
        podzwoniłem do osób które je wystawiły i okazało się, że dostali podróbki
        (perfumy). Gdybym odebrał towar warty 5 zł co bym wtedy mógł zrobić?
        A po drugie miałem informacje od Allegro żeby się wstrzymać z płatnościami dla
        tego sprzedawcy więc jak miałem się wstrzymać? Nie odebrałem towaru i tyle :)
        • x.e.n.a Re: zawieszone konto - nie odebrałem przesyłki 19.01.09, 20:17
          kondis30 napisał:

> Gdybym odebrał towar warty 5 zł co bym wtedy mógł zrobić?

Ale towaru jednak nie odebrałeś. Nie wiesz zatem, co było w paczce. Może sprzedawca, przestraszony negatywami za handel podróbkami, akurat Tobie wysłał oryginały? Może nawet specjalnie nie rozpakował jeszcze paczki, która wróciła od Ciebie, by móc udowodnić (przed sądem etc.), że w środku były 100% oryginały?
          Oczywiście zdaję sobie sprawę, że brzmi to mało prawdopodobnie (ale nie jest niemożliwe!). Pewnie na Twoim miejscu większość zachowałaby się tak samo, tzn. odmówiła przyjęcia przesyłki - niemniej wytrąciłeś sobie argument z ręki. W tej chwili to Ty nie wywiązałeś się z transakcji (na co sprzedawca ma dowód), Ty natomiast nie masz żadnego dowodu, że w środku były podróbki. I podejrzewam, że jeśli sprzedawca podejmie jakieś kroki prawne w tej konkretnie sprawie (sąd, firma windykacyjna), to racja będzie leżała po jego stronie.
          Chyba lepiej zwrócić koszty przesyłki (w każdym razie ja bym zwróciła i miała wobec siebie czyste sumienie)

Pozdr.
          xena
          • kondis30 Re: zawieszone konto - nie odebrałem przesyłki 19.01.09, 23:10
            No ale ja się trzymam przy swojej wersji! Brałem udział w licytacji Allegro a
            dzień po wygranej przyszła wiadomość od Zespołu Allegro o wstrzymaniu się z
            zapłatami u tego sprzedawcy! Myślę, że każdy dobry adwokat będzie miał sprawę
            wygraną po mojej stronie :) Gdybyście posłuchali uczciwych kupujących którzy
            zostali oszukani to byście mieli jedno - NIE ODBIERAJ TEJ PRZESYŁKI!!!
          • annna84 Re: zawieszone konto - nie odebrałem przesyłki 19.01.09, 23:15
            "I podejrzewam, że jesli sprzedawca podejmie jakieś kroki prawne w tej
            konkretnie sprawie (sąd, firm
            > a windykacyjna), to racja będzie leżała po jego stronie."
            W tej sytuacji nie jest to takie pewne. Allegro kazało mu się wstrzymać z
            płatnością, na koncie zaczęły się pojawiać negatywy, miał więc powody żeby nie
            odebrać paczki. Inna sprawa, że sprzedawca, który popełnił przestępstwo
            sprzedając podróbki, raczej nie będzie w tej sytuacji leciał do sądu.
    • tosieuda Re: zawieszone konto - nie odebrałem przesyłki 20.01.09, 12:52
      ja miałam podobną sytuację,
      tzn zamówiłam przesyłkę pobraniową,
      a na drugi dzień zauwazyłam, ze konto uzytkownika zostało
      zablokowane,
      zadzwoniłam do niego, bo tel był podany w mailu o kupnie przedmiotu
      i porozmawiałam, powód był podobny, tzn zablokowali mu konto, bo
      ktoś doniósł, ze sprzedaje podróbki perfum, ale chodziło o inne
      perfumy niz ja kupiłam i najpierw blokują konto, a potem sprawę
      wyjasniają, tak przynajmniej powiedział mi sprzedawca,
      ja przesyłkę odebrałam i były w niej jak najbardziej oryginalne
      perfumy, porównywałąm je z tymi kupionymi w seforze, były w 100%
      identyczne, wszelkie naklejki itp, zapach równiez, więc jeśli to
      jednak była podróbka, w co wątpię to idealna, odpowiadająca moim
      wymaganiom, więc jestem zadowolona
      i to, ze sprzedawca ma zablokowane konto moim zdaniem nie oznacza
      zawsze, ze towar będzie trefny, mój taki nie był....
      • kondis30 Re: zawieszone konto - nie odebrałem przesyłki 20.01.09, 22:42
        Oczywiście zgadzam się z tym, że konto może być z różnych powodów zablokowane!
        Ale ja zadzwonić do sprzedającego nie mogłem bo nie podał nr. tel co mnie bardzo
        zdziwiło. Dzwoniłem do osób które dostały podrobione perfumy i w kilku wypadkach
        potwierdzały takie same usterki! Uszkodzone opakowanie perfum, całkiem inny
        zapach, wylewająca się zawartość z flakonika, itp. Rozmowy były z wieloletnimi
        allegrowiczami z dużą ilością pozytywnych komentarzy!
        Zresztą najważniejsza była informacja od Allegro - Zalecamy wstrzymanie się z
        wpłatą pieniędzy do czasu wyjaśnienia wszystkich wątpliwości i odwieszenia konta
        Sprzedającego.
        Podejrzewam że sprzedający sprzedawał oczywiście też oryginalne perfumy ale przy
        okazji zbliżających się świąt i dużym popycie na te towary chciał dorobić
        podróbkami!
        Dlaczego miałem odebrać i ponosić większe koszta?
        • stella_102 Re: zawieszone konto - nie odebrałem przesyłki 22.01.09, 14:18
          Ja jestem w podobnej sytuacji i zupełnie nie wiem co mam zrobić?
          Ostatnio kupiłam towar na Allegro, wybrałam opcję przesyłki za pobraniem i może
          na szczęście...
          otóż dzisiaj wchodząc na konto Sprzedającego zauważyłam, iż
          jego konto zostało zablokowane - ZAWIESZONE.
          Przesyłka ma być lada dzień, a ja mam teraz pewne obawy, czy powinnam
          ją odebrać i opłacić. Zaznaczam, iż towar ten będzie mnie kosztował
          ponad 1500 zł, więc nie małe pieniądze, a w razie niezadowolenia z towaru, jego
          wady lub jakiegoś uszkodzenia, boje się, że będę mieć problemy ze
          skontaktowaniem się z tym Sprzedającym, ewentualnym zwrotem pieniędzy itd.
          Bardzo Was proszę o jakąś poradę, bo ja już sama nie wiem jak powinnam postąpić
          w tej sytuacji.
          Dodam jeszcze, iż opisałam całą sytuację w mailu do Zespołu Allegro, ale kiedy
          uzyskam jakąś odpowiedź????
          Poza tym, napisałam maila z moimi obawami do samego Sprzedającego, ale on
          również mi jeszcze nie odpisał...
          Ps. Dla mnie osoba, której konto Zespół Allegro postanowił zawiesić
          jest najprawdopodobniej osobą nieuczciwą, która złamała regulamin
          Allegro, stąd moje obawy przed odbiorem i opłaceniem przesyłki.
          Ratujcie!!! Co mam robić??? Przesyłka może dojść do mnie nawet dziś... Help Help
          AAA dodam jeszcze, że Sprzedawca ten, jak na razie ma same POZYTYWY, a jeden
          nawet od Kupującego ten sam wózek i w tym samym czasie co ja:-/
          • tosieuda stella 22.01.09, 18:56
            ja na Twoim miejscu nie odebrałabym tej przesyłki, kwota 1500zł to
            nie jest kwota przy której mozna ryzykowac, takie jest moje zdanie,
            a tym bardziej, ze sprzedający się nie odzywa, jeśli masz jego nr
            tel to zadzwoń, moze się czegoś dowiesz....
            • kondis30 Re: stella 22.01.09, 22:39
              No ja przy takiej kwocie to tez bym nie ryzykował! Raz już nie odebrałem teraz
              wiem, że drugi raz tez nie odbiorę przy takich okolicznościach! Kiedy Allegro
              które jest po części odpowiedzialne za wystawiane aukcje daje sygnał, że należy
              się wstrzymać z wpłatami do czasu wyjaśnienia ja się do tego stosuję!
              A przesyłka pewnie poleży na poczcie dwa tygodnie więc możesz doczekać
              odwieszenia konta i wyjaśnienia spraw ze sprzedającym! Ja się jeszcze nie
              doczekałem sprzedający ma coraz więcej negatywów a konto ma dalej zawieszone! Ha
              nawet nie mogłem się z nim skontaktować telefonicznie bo nie podał nr. telefonu!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka