Gość: turysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 15:40 coś zegar zaczął chodzic do tyłu ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carrramba Re: Która jest godzina ? 03.02.05, 15:55 Gość portalu: turysta napisał(a): > coś zegar zaczął chodzic do tyłu ;) rozumiem, ze biologiczny i to Cie tak cieszy :) powodzenia w takim razie :) moj jakos leci do przodu, jak zwariowany............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Która jest godzina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 16:23 dalej nie wiem która godzina ? Pociąg uciekł, następny dopiero jutro. Chyba zwiedzę Gliwice Od czego zacząć ? Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Która jest godzina ? 03.02.05, 16:29 Gość portalu: turysta napisał(a): > dalej nie wiem która godzina ? > Pociąg uciekł, następny dopiero jutro. > Chyba zwiedzę Gliwice > Od czego zacząć ? 16:25 , proponuję skoczyc na dobrego bluesa /Zbrosławice/ :) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Która jest godzina ? 03.02.05, 22:20 www.gliwiczanie.pl/ www.gliwiczanie.pl/Ee/spacer1/spacer1.htm www.gliwiczanie.pl/Albumy/Ballest/index1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Która jest godzina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:32 dobre te linki, pikne Dalej nie wiem , która jest godzina ? Podaliście nieprawidłową. Znów musze zostać dzień dłużej. Hotel "QUBUS" na Dworcowej 27 nawet przyjemny. Mam już plan miasta. Zwidziłam Gliwice nocą i odnalazłam duchy przeszłości. Miasto nie jest bezpieczne. W starej bramie czycha nocą albo Niemiec , albo Ślązak, albo Polak. Ale te duchy ...to coś takiego...niepowtarzalnego Smiychy, kusiczki i tańce, nie łopuszczajom nos dzisioj, choć po stu rokach, żyjom tu insze ludzie. Dzwony bijom i grajom na ratusza wieży Czy niy majom one cudownego klangu! Dzwony dźwiynczom na ratusza wieży Mogłbych tak słuchać godzinami Zawdy som nom wierne i poczciwe, jak to sie piyknie słucho kiedy sobie łod czasu do czasu rypnom bo to som richtig Całkiym zwariowany na mini jo jes zwariowany na mini jeżech, ei-jaj, a-jaj, jaj Pszes to som my bliżyj natury i to na richtigym tropie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Która jest godzina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:46 idę do Piasta teraz na objad, nie wiem czy będe jeszcze w kafejce moze jeszcze coś zwiedze ? Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 14:48 Podaj nr pokoju, to wpadniemy do Ciebie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Która jest godzina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:01 mam cel turystyczny , a nie towarzyski Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 15:05 Carramba, lazego, nie podrywaj turysty, bo bedzie zle myslal o Gliwicach, a Gliwice to nie Zbroslawice, to jest wlasciwie najpiekniejsze miasto na Slasku. Zbroslawice , w tych stronach moj kolega knajpa uotwar! zreszta wielkou i bardzo znanou! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Która jest godzina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:32 zapytam się jeszcze Czy macie jakieś zdjęcia ul. Zwycięstwa ? I o jakie zwycięstwo w nazwie tej ulicy chodzi ? Czy zmienili nazwę tej ulicy ? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 15:35 schlesien.nwgw.de/Glywice_na_starych_postkartach/?gal1=Wilhelmstrasse&gal2=0,thumb, Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 15:56 Gość portalu: turysta napisał(a): > I o jakie zwycięstwo w nazwie tej ulicy chodzi ? ducha nad materią Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 17:45 Zmienili, turysto, zmienili, a to Z Wilhelmstrassy na Zwyciestwa, dlaczego Zwycieatwa, moze o Monte Cassino chodzilo, albo Lenino, nie wiem, co na mysli ta nazistowskie uosiouki mieli! Wiem ale ze tam nie zwyciezyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: Która jest godzina ? IP: *.net-htp.de 04.02.05, 17:57 To ci schikowski przypomne , zwyciestwa nad faszystowskimi bandytami pokroju twojego ojca uosiolku;) Do twojej hitlerowskiej lepetynki nie doszlo jeszcze ze starty schikowski bronil zbrodniczego systemu? Zwyciestwo bylo wlasnie nad hitlerowskimi bandziorami jak stary schikowski..i dla tego zmienili nazwe ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 15:57 ballest napisała: > Carramba, lazego, nie podrywaj turysty, bo bedzie zle myslal o Gliwicach, a > Gliwice to nie Zbroslawice, to jest wlasciwie najpiekniejsze miasto na Slasku. > Zbroslawice , w tych stronach moj kolega knajpa uotwar! zreszta wielkou i > bardzo znanou! Bellestt, odczep sie z łaski swojej, dziwny to turusta. na hotel ,a. na obiad ma, a zegarka nie ma ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re:do carramby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 09:52 dziwny to turusta. na hotel ,a. na obiad > ma, a zegarka nie ma ? płacę za wejście na internet od godziny 3 zł i nie mam zamiaru ani grosza przeznaczać na rozmowę typu - "patrzcie stać go na hotel i objad, a na zegarek nie." Jakieś metody ubeckie ? Dlatego wypraszam cię z mojego watku. Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 15:40 Nie pochlebiaj sobie , nikt nie myslał o towarzyskim , hahaah :)) Odpowiedz Link Zgłoś
szalonymedyk Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 15:51 Co do Zbrosławic się zgadzam- akurat tu mieszkam:)) Jesli chodzi o knajpke pewnie chodzi o "Stodołe" Koncerty tutaj to istna uczta duchowa... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 18:12 szalonymedyk napisał: > Co do Zbrosławic się zgadzam- akurat tu mieszkam:)) Jesli chodzi o knajpke > pewnie chodzi o "Stodołe" Koncerty tutaj to istna uczta duchowa... > Pozdrawiam ups :))))a to się znalazłeś, no ?:))) ja tam wpadnę do Ciebie, jak mówiłam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 20:59 turysta, kebys bez cufal trefiou na tyn banhof to mozno nom tysz powiysz wiela pizuo na banhofie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo banhofie?????? IP: *.solarnet.pl 05.02.05, 01:47 u nos sie godo na berzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: banhofie?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:02 hallo Gliwicznie Zegarów macie pod dostkiem i na dworcu znajdzie się nie jeden. Siedząc w kafejce prościej jest się zapytać i po prawej stronie watku wyskoczyła godzina 15.40 Ciekawe ile macie zegarów na swoich zabytkach - jeden zauważyłam - jest na Ratuszu, są jeszcze inne gdzieś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: banhofie?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:14 schlesien.nwgw.de/Glywice_na_st arych_postkartach/? gal1=Wilhelmstrasse&gal2=0,thum b, Oj, ta strona przywołała duchy przeszlości, zdjęcia ul Zwycięstwa, chyba z przed stu lat. Jedna kamienica rzuciła mi się w oczy - ona jest do dziś, cudowny obiekt zabytkowy. Co do nazwy ulicy, to wiadomo chodzi o ostatnie zwycięstwo. Ale ta poprzednia stara nazwa - co oznaczała ? Od jakiegoś nazwiska - kim był ten czlowiek ? Napewno wiecie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: banhofie?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:18 Wyjeżdzam na weekend - może do poniedziałku się doliczycie tych zegarów. Czy historia czasu to też historia zegarów ? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: banhofie?????? 05.02.05, 10:35 Turysta, ten czlowiek to bou niemiecki Kajzer czytej Cesarz niemiecki, a dlaczego Cie tak historia Gliwic interesuje, podoba sie Tobie to miasto, co? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: banhofie?????? 05.02.05, 10:26 Turysto, najpiekniejsze Zegar jest nad wejsciem do Dyrekcji Ballestremowskiej, dzisiaj Sad Administracyjny. Jak idziesz od dworca ta slynny wilymstrassom, to za Klodnicom druga ulica wprawo, tzn.za Hausoberschlesien (dzisiej UM)pierwza na prawo i zobaczysz bardzo duzy bialy gmach, spojrz do gory i zobaczysz nad wejsciem na dachu wspynialy zegar, najfajniejszy w Gleiwitz! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: banhofie?????? 05.02.05, 10:27 jest nawet w sieci www.gliwiczanie.pl/Reportaz/zegary/sad_06.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: banhofie?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:54 dziękuję, niesamowite, jeszcze mam troche czasu do pociagu, przyjrzę się dokladnie. Ale okaz z tego zegara. Ale ten budynek na ul. Zwyciestwa bardzie jest czerwony. Stoi na rogu ulicy. Czy on jest prywatny ? Wilhelm - chodzi o cesarza austro-wegier ? uciekam dyskutujcie , ja z checią poczytam Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: banhofie?????? 05.02.05, 10:59 nie ! - chodzi o cesarza niemieckiego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henriqe Re: banhofie?????? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.02.05, 16:43 Pojechal na Weekend! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: banhofie?????? 05.02.05, 20:35 szkoda, ale ten Zegar u Ballestremow jest richtig najfajniejszy w calych Glywicach, turysta to tez przyznou! Myslisz widziou go abo nos yno za bouzna robi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: banhofie?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:39 Oj, śpieszac się, Cesarza Galicji przewiozłam ulicą Zwycięstwa w Gliwicach. Chyba Kajzer Wilhelm nie miałby nic przeciwko temu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: zegary czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:49 Hallo, kłaniam się nisko i jestem pod wrażeniem waszej strony. Nie przypuszczałam, ze temat czasu znajduje sie na waszej bardzo przejżystej i pięknej stronie. Zegarów macie mnóstwo i róznorodne, tak dużo ,że cięzko zliczyć, Są w nich elektroniczne na Bumarze Labędy, ale są i rodzynki zegarowe do ktorych zaliczyć można zegar na Gliwickiej Katedrze, na Parafi Świętej Rodziny, na Ratuszu. Straż Pożarna przy ul. Wrocławskiej jest zabytkowa i zegar , ktory kawał czasu odmierza również. Są też tylko miejsca na zegary, czyli były kiedyś i już ich nie ma. Czy myślicie nad uzupełnieniem tego mierzonego czasu ? Ballest ma rację - najpiękniejszy zegar jest na budynku Sądu Administracyjnego - wygląd ma kominkowy, zajmuje większą częśc na dachu, doskonale wkomponowany w architekturę budynku. Ten zegar mógłby brać udział w konkursie na najpiękniejsze zegary Czy wiecie, że wszystkie zegary mają tarcze okrągłe , a tylko jeden ma tarcze kwadratową ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: zegary czasu IP: 62.206.176.* 07.02.05, 12:08 Witam, Troszke z innej beczki... jak juz wspominalas piszesz z jakiejs kafejki internetowej..wiec mnie to zainteresowalo. Poruszasz sie mniej wiecej na lini centrum -rynek - dworzec glowny wiec ta kafejka musi sie znajdowac wlasnie w centrum. Poniewaz sie chyba wybiore na swieta w rodzinne Gliwickie strony bardzo jestem zainteresowany mozliwoscia wstapienia do takiej internetowej kafejki. Dlatego tez mam pytanie do "turysty (tki)" Gdzie dokladnie powstala te kawiarenka i jakie sa ceny surfowania ???? Bede wdzieczny za odpowiedz .. Pozdrawiam Braid Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: zegary czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 12:54 Witaj Szukam swojego znaku czasu w Gliwicach, dlatego jestem. W hotelu którym się zatrzymałam jest dostęp do internetu, jako gośc hotelowy płacisz 3zl. Poniewaz nie za bardzo chcecie ze mną rozmawiać wkrótce wyjadę, ale jeszcze moze uda mi sie ustalic dawne i częste miejsce mojego pobytu w Gliwicach. Szukam tego miejsca, miejsca publicznego. pozdrawiam teraz ide do ksiegarni na rynek Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: zegary czasu 07.02.05, 13:06 Na wilymstrasie jest lepsza Ksiegarnia, jak ta Sw.Jacka na rynku, nazywa sie spotkania ! Jest tez na Wieczorka dobra, nawet w Internecie jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: zegary czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 10:53 Rynek macie bardzo ładny, tradycyjny z Ratuszem na środku. Wokół Arkady dodające jemu uroku Ciekawe do czego wykorzystuje się ten taras przy Ratuszu ? Pewnie wykorzystywany jest jako trybuna honorowa:) Były tam napewno wiece i defilady :) Dobrze, nie męczę was bardziej, wyjeżdzam Acha, pociągi jadące przez Śląsk , niestety często zwalniają prędkość, a widoki nie są zbyt interesujące, najczęściej zaniedbane obiekty i stare rozpadające się kamienice w których jeszcze mieszkają ludzie. Nie trafiłam na swoje miejsce - a był to Tenisowy Klub "Piast" Gliwice Teraz wsiadam do pociągu i odjazd pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: zegary czasu IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 08.02.05, 11:21 dziekuje turysko za odwiedziny, ciesze sie, ze poznalas wielkomiejski charakter Gliwic, bo Gliwice to nia jakis zlepek Wsi jak Katowice Czy Zabrze, Gliwice jako jedne z nielicznych miast na Slasku Rynek maja ! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: zegary czasu 08.02.05, 13:51 oczywiscie miou Ballest na mysli te wiynksze miasta Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: zegary czasu 08.02.05, 20:54 Laband napewno niy, Sosnicowice, Toszek, albo Mikolow ! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 09.02.05, 09:24 różne są - np Matras, Ossolineum, U Piotra ..... generalnie ubywa Odpowiedz Link Zgłoś