Dodaj do ulubionych

Która jest godzina ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 15:40
coś zegar zaczął chodzic do tyłu ;)
Obserwuj wątek
    • carrramba Re: Która jest godzina ? 03.02.05, 15:55
      Gość portalu: turysta napisał(a):

> coś zegar zaczął chodzic do tyłu ;)

rozumiem, ze biologiczny i to Cie tak cieszy :) powodzenia w takim razie :)
      moj jakos leci do przodu, jak zwariowany............
      • laband Re: Która jest godzina ? 03.02.05, 16:12
        dziynki za fajno muzyka!
        • Gość: turysta Re: Która jest godzina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 16:23
          dalej nie wiem która godzina ?
          Pociąg uciekł, następny dopiero jutro.
          Chyba zwiedzę Gliwice
          Od czego zacząć ?
          • carrramba Re: Która jest godzina ? 03.02.05, 16:29

> dalej nie wiem która godzina ?
            > Pociąg uciekł, następny dopiero jutro.
            > Chyba zwiedzę Gliwice
            > Od czego zacząć ?
            16:25 , proponuję skoczyc na dobrego bluesa /Zbrosławice/ :)
        • carrramba Re: Która jest godzina ? 03.02.05, 16:23
          :)
          • ballest Re: Która jest godzina ? 03.02.05, 22:20
            www.gliwiczanie.pl/
            www.gliwiczanie.pl/Ee/spacer1/spacer1.htm
            www.gliwiczanie.pl/Albumy/Ballest/index1.html
            • Gość: turysta Re: Która jest godzina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:32
              dobre te linki, pikne
              Dalej nie wiem , która jest godzina ? Podaliście nieprawidłową. Znów musze
              zostać dzień dłużej. Hotel "QUBUS" na Dworcowej 27 nawet przyjemny.
              Mam już plan miasta. Zwidziłam Gliwice nocą i odnalazłam duchy przeszłości.
              Miasto nie jest bezpieczne. W starej bramie czycha nocą albo Niemiec , albo
              Ślązak, albo Polak. Ale te duchy ...to coś takiego...niepowtarzalnego

Smiychy, kusiczki i tańce,
              nie łopuszczajom nos dzisioj,
              choć po stu rokach,
              żyjom tu insze ludzie.

Dzwony bijom i grajom na ratusza wieży
              Czy niy majom one cudownego klangu!
              Dzwony dźwiynczom na ratusza wieży
              Mogłbych tak słuchać godzinami
              Zawdy som nom wierne i poczciwe,
              jak to sie piyknie słucho
              kiedy sobie łod czasu do czasu rypnom
              bo to som richtig

Całkiym zwariowany na mini jo jes
              zwariowany na mini jeżech,
              ei-jaj, a-jaj, jaj
              Pszes to som my bliżyj natury
              i to na richtigym tropie.
              • Gość: turysta Re: Która jest godzina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:46
                idę do Piasta teraz na objad, nie wiem czy będe jeszcze w kafejce
                moze jeszcze coś zwiedze ?
                • carrramba Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 14:48
                  Podaj nr pokoju, to wpadniemy do Ciebie :))
                  • Gość: turysta Re: Która jest godzina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:01
                    mam cel turystyczny , a nie towarzyski
                    • ballest Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 15:05
                      Carramba, lazego, nie podrywaj turysty, bo bedzie zle myslal o Gliwicach, a
                      Gliwice to nie Zbroslawice, to jest wlasciwie najpiekniejsze miasto na Slasku.
                      Zbroslawice , w tych stronach moj kolega knajpa uotwar! zreszta wielkou i
                      bardzo znanou!
                      • Gość: turysta Re: Która jest godzina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:32
                        zapytam się jeszcze
                        Czy macie jakieś zdjęcia ul. Zwycięstwa ?
                        I o jakie zwycięstwo w nazwie tej ulicy chodzi ?
                        Czy zmienili nazwę tej ulicy ?
                        • laband Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 15:35
                          schlesien.nwgw.de/Glywice_na_starych_postkartach/?gal1=Wilhelmstrasse&gal2=0,thumb,
                        • meg_s Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 15:56

> I o jakie zwycięstwo w nazwie tej ulicy chodzi ?

ducha nad materią
                          • laband Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 15:57
                            chciaua bys?
                        • ballest Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 17:45
                          Zmienili, turysto, zmienili, a to Z Wilhelmstrassy na Zwyciestwa, dlaczego
                          Zwycieatwa, moze o Monte Cassino chodzilo, albo Lenino, nie wiem, co na mysli
                          ta nazistowskie uosiouki mieli!
                          Wiem ale ze tam nie zwyciezyli.
                          • Gość: Braid Re: Która jest godzina ? IP: *.net-htp.de 04.02.05, 17:57
                            To ci schikowski przypomne ,
                            zwyciestwa nad faszystowskimi bandytami pokroju twojego ojca uosiolku;)
                            Do twojej hitlerowskiej lepetynki nie doszlo jeszcze ze starty schikowski bronil zbrodniczego systemu? Zwyciestwo bylo wlasnie nad hitlerowskimi bandziorami jak stary schikowski..i dla tego zmienili nazwe ;)))
                      • carrramba Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 15:57
                        ballest napisała:

> Carramba, lazego, nie podrywaj turysty, bo bedzie zle myslal o Gliwicach, a
                        > Gliwice to nie Zbroslawice, to jest wlasciwie najpiekniejsze miasto na Slasku.
                        > Zbroslawice , w tych stronach moj kolega knajpa uotwar! zreszta wielkou i
                        > bardzo znanou!

Bellestt, odczep sie z łaski swojej, dziwny to turusta. na hotel ,a. na obiad
                        ma, a zegarka nie ma ?
                        • Gość: turysta Re:do carramby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 09:52
                          dziwny to turusta. na hotel ,a. na obiad
                          > ma, a zegarka nie ma ?
                          płacę za wejście na internet od godziny 3 zł i nie mam zamiaru ani grosza
                          przeznaczać na rozmowę typu - "patrzcie stać go na hotel i objad, a na zegarek
                          nie." Jakieś metody ubeckie ? Dlatego wypraszam cię z mojego watku.
                    • carrramba Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 15:40
                      Nie pochlebiaj sobie , nikt nie myslał o towarzyskim , hahaah :))
    • szalonymedyk Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 15:51
      Co do Zbrosławic się zgadzam- akurat tu mieszkam:)) Jesli chodzi o knajpke
      pewnie chodzi o "Stodołe" Koncerty tutaj to istna uczta duchowa...
      Pozdrawiam
      • carrramba Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 18:12
        szalonymedyk napisał:

> Co do Zbrosławic się zgadzam- akurat tu mieszkam:)) Jesli chodzi o knajpke
        > pewnie chodzi o "Stodołe" Koncerty tutaj to istna uczta duchowa...
        > Pozdrawiam

ups :))))a to się znalazłeś, no ?:))) ja tam wpadnę do Ciebie, jak mówiłam :))
    • laband Re: Która jest godzina ? 04.02.05, 20:59
      turysta, kebys bez cufal trefiou na tyn banhof to mozno nom tysz powiysz wiela
      pizuo na banhofie?
      • Gość: elo banhofie?????? IP: *.solarnet.pl 05.02.05, 01:47
        u nos sie godo na berzie...
        • Gość: turysta Re: banhofie?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:02
          hallo Gliwicznie
          Zegarów macie pod dostkiem i na dworcu znajdzie się nie jeden. Siedząc w
          kafejce prościej jest się zapytać i po prawej stronie watku wyskoczyła godzina
          15.40
          Ciekawe ile macie zegarów na swoich zabytkach - jeden zauważyłam - jest na
          Ratuszu, są jeszcze inne gdzieś ?
          • Gość: turysta Re: banhofie?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:14
            schlesien.nwgw.de/Glywice_na_st arych_postkartach/?
            gal1=Wilhelmstrasse&gal2=0,thum b,

Oj, ta strona przywołała duchy przeszlości, zdjęcia ul Zwycięstwa, chyba z
            przed stu lat. Jedna kamienica rzuciła mi się w oczy - ona jest do dziś,
            cudowny obiekt zabytkowy.
            Co do nazwy ulicy, to wiadomo chodzi o ostatnie zwycięstwo. Ale ta poprzednia
            stara nazwa - co oznaczała ? Od jakiegoś nazwiska - kim był ten czlowiek ?
            Napewno wiecie .
            • Gość: turysta Re: banhofie?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:18
              Wyjeżdzam na weekend - może do poniedziałku się doliczycie tych zegarów.
              Czy historia czasu to też historia zegarów ?
            • ballest Re: banhofie?????? 05.02.05, 10:35
              Turysta, ten czlowiek to bou niemiecki Kajzer czytej Cesarz niemiecki, a
              dlaczego Cie tak historia Gliwic interesuje, podoba sie Tobie to miasto, co?
          • ballest Re: banhofie?????? 05.02.05, 10:26
            Turysto, najpiekniejsze Zegar jest nad wejsciem do Dyrekcji Ballestremowskiej,
            dzisiaj Sad Administracyjny.
            Jak idziesz od dworca ta slynny wilymstrassom, to za Klodnicom druga ulica
            wprawo, tzn.za Hausoberschlesien (dzisiej UM)pierwza na prawo i zobaczysz
            bardzo duzy bialy gmach, spojrz do gory i zobaczysz nad wejsciem na dachu
            wspynialy zegar, najfajniejszy w Gleiwitz!
            • ballest Re: banhofie?????? 05.02.05, 10:27
              jest nawet w sieci

www.gliwiczanie.pl/Reportaz/zegary/sad_06.jpg
              • Gość: turysta Re: banhofie?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:54
                dziękuję, niesamowite, jeszcze mam troche czasu do pociagu, przyjrzę się
                dokladnie. Ale okaz z tego zegara.
                Ale ten budynek na ul. Zwyciestwa bardzie jest czerwony. Stoi na rogu ulicy.
                Czy on jest prywatny ?
                Wilhelm - chodzi o cesarza austro-wegier ?
                uciekam
                dyskutujcie , ja z checią poczytam
                • ballest Re: banhofie?????? 05.02.05, 10:59
                  nie ! - chodzi o cesarza niemieckiego !
                  • ballest Re: banhofie?????? 05.02.05, 13:21
                    Turysta, kaj ues se straciou?
                    • Gość: Henriqe Re: banhofie?????? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.02.05, 16:43
                      Pojechal na Weekend!
                      • ballest Re: banhofie?????? 05.02.05, 20:35
                        szkoda, ale ten Zegar u Ballestremow jest richtig najfajniejszy w calych
                        Glywicach, turysta to tez przyznou!
                        Myslisz widziou go abo nos yno za bouzna robi!
                  • Gość: turysta Re: banhofie?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:39
                    Oj, śpieszac się, Cesarza Galicji przewiozłam ulicą Zwycięstwa w Gliwicach.
                    Chyba Kajzer Wilhelm nie miałby nic przeciwko temu ?
                    • Gość: turysta Re: zegary czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:49
                      Hallo, kłaniam się nisko i jestem pod wrażeniem waszej strony. Nie
                      przypuszczałam, ze temat czasu znajduje sie na waszej bardzo przejżystej i
                      pięknej stronie. Zegarów macie mnóstwo i róznorodne, tak dużo ,że cięzko
                      zliczyć, Są w nich elektroniczne na Bumarze Labędy, ale są i rodzynki zegarowe
                      do ktorych zaliczyć można zegar na Gliwickiej Katedrze, na Parafi Świętej
                      Rodziny, na Ratuszu. Straż Pożarna przy ul. Wrocławskiej jest zabytkowa i
                      zegar , ktory kawał czasu odmierza również. Są też tylko miejsca na zegary,
                      czyli były kiedyś i już ich nie ma. Czy myślicie nad uzupełnieniem tego
                      mierzonego czasu ?
                      Ballest ma rację - najpiękniejszy zegar jest na budynku Sądu Administracyjnego -
                      wygląd ma kominkowy, zajmuje większą częśc na dachu, doskonale wkomponowany w
                      architekturę budynku.
                      Ten zegar mógłby brać udział w konkursie na najpiękniejsze zegary
                      Czy wiecie, że wszystkie zegary mają tarcze okrągłe , a tylko jeden ma tarcze
                      kwadratową ?
                      • Gość: Braid Re: zegary czasu IP: 62.206.176.* 07.02.05, 12:08
                        Witam,
                        Troszke z innej beczki...
                        jak juz wspominalas piszesz z jakiejs kafejki internetowej..wiec mnie to
                        zainteresowalo.
                        Poruszasz sie mniej wiecej na lini centrum -rynek - dworzec glowny wiec ta
                        kafejka musi sie znajdowac
                        wlasnie w centrum. Poniewaz sie chyba wybiore na swieta w rodzinne Gliwickie
                        strony bardzo jestem zainteresowany
                        mozliwoscia wstapienia do takiej internetowej kafejki. Dlatego tez mam pytanie
                        do "turysty (tki)"
                        Gdzie dokladnie powstala te kawiarenka i jakie sa ceny surfowania ????
                        Bede wdzieczny za odpowiedz ..
                        Pozdrawiam

Braid
                        • Gość: turysta Re: zegary czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 12:54
                          Witaj
                          Szukam swojego znaku czasu w Gliwicach, dlatego jestem. W hotelu którym się
                          zatrzymałam jest dostęp do internetu, jako gośc hotelowy płacisz 3zl.
                          Poniewaz nie za bardzo chcecie ze mną rozmawiać wkrótce wyjadę, ale jeszcze
                          moze uda mi sie ustalic dawne i częste miejsce mojego pobytu w Gliwicach.
                          Szukam tego miejsca, miejsca publicznego.
                          pozdrawiam
                          teraz ide do ksiegarni na rynek
                          • ballest Re: zegary czasu 07.02.05, 13:06
                            Na wilymstrasie jest lepsza Ksiegarnia, jak ta Sw.Jacka na rynku, nazywa sie
                            spotkania !
                            Jest tez na Wieczorka dobra, nawet w Internecie jest!
                            • Gość: turysta Re: zegary czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 10:53
                              Rynek macie bardzo ładny, tradycyjny z Ratuszem na środku. Wokół Arkady
                              dodające jemu uroku Ciekawe do czego wykorzystuje się ten taras przy Ratuszu ?
                              Pewnie wykorzystywany jest jako trybuna honorowa:)
                              Były tam napewno wiece i defilady :)
                              Dobrze, nie męczę was bardziej, wyjeżdzam
                              Acha, pociągi jadące przez Śląsk , niestety często zwalniają prędkość, a widoki
                              nie są zbyt interesujące, najczęściej zaniedbane obiekty i stare rozpadające
                              się kamienice w których jeszcze mieszkają ludzie.
                              Nie trafiłam na swoje miejsce - a był to Tenisowy Klub "Piast" Gliwice
                              Teraz wsiadam do pociągu i odjazd
                              pozdrawiam
                              • Gość: ballest Re: zegary czasu IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 08.02.05, 11:21
                                dziekuje turysko za odwiedziny, ciesze sie, ze poznalas wielkomiejski charakter
                                Gliwic, bo Gliwice to nia jakis zlepek Wsi jak Katowice Czy Zabrze, Gliwice
                                jako jedne z nielicznych miast na Slasku Rynek maja !

--

pyrsk
                                ballest
                                • laband Re: zegary czasu 08.02.05, 13:51
                                  oczywiscie miou Ballest na mysli te wiynksze miasta
                                  • ballest Re: zegary czasu 08.02.05, 20:54
                                    Laband napewno niy, Sosnicowice, Toszek, albo Mikolow !
                                    • laband Re: zegary czasu 08.02.05, 21:11
                                      mosz recht, Pyskowice tysz niy
                            • meg_s Re: 08.02.05, 22:54
                              księgarni "Spotkania" już nie ma
                              • ballest Re: 08.02.05, 23:56
                                a jakou jest?
                                • meg_s Re: 09.02.05, 09:24
                                  różne są - np Matras, Ossolineum, U Piotra .....
                                  generalnie ubywa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka