Dodaj do ulubionych

Co dobrego ostatnio czytaliscie?

08.06.05, 21:59
Moze kilka tytułów godnych uwagi...
Czytałam Olgi Tokarczuk " Ostatnie historie",piekne opowiadania,acz nieco
smutne,za to owiane mgiełką magii,głęboko refleksyjne,zachęcajace do zadumy i
spojrzenia na swiat z troche innej perspektywy...polecam!

Obserwuj wątek
    • myha1 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 08.06.05, 22:04
      A ja własnie czytam "Życie przed toba" Emile Ajar.
      To bardzo wzruszajaca opowieść chłopca z okresu wojny.
      Zapowiada się ciekawie..
      A w ogóle bardzo lubię Nurowską..
      Pozdrawiam
      • Gość: nelena Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 22:12
        Myha,napisz coś o Nurowskiej,o czym pisze,jaki to rodzaj literatury?
        Pozdrawiam!
        • myha1 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 08.06.05, 22:35
          Gość portalu: nelena napisał(a):

> Myha,napisz coś o Nurowskiej,o czym pisze,jaki to rodzaj literatury?
          > Pozdrawiam!

Nurowska to pisarka , która pisze ksziązki raczej dla kobiet.
          Bohaterkami sa kobiety, którymi rządzą uczucia ( często skrajne , krańcowe)
          W jej powieściach mozna wyczuc nute ironii.
          Przeczytałam ; Po tamtej stronie smierc , Listy miłosne , Rosyjski kochanek,
          Imię Twoje...
          Mogę je polecić , napewno się spodobają.

Ale polecam Ci też dwie książki Waris Dirie : Kwiat Pustyni i Córka Nomadów.
          Jest to autentyczna historia modelki , pochodzącej z Somalii , która opisuje
          straszne życie kobiet w tym kraju na podstawie własnej historii..
          Książki świetne , takie które sie czyta jednym tchem..
          Naprawde warto!
      • Gość: nelena Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 22:14
        A czytałas " Los utracony" Imre Kertesza?
        Tez historia chłpca,który przeszedł pieklo obozu,bardzo mną wstrząsneła..
        • ballest Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 08.06.05, 22:20
          Olga Torczuk, baardzo dobra, mysle, ze wie co pisze !
        • annak12 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 08.06.05, 22:25
          Ja czytam "Wzgórze Watykanusa" Kazimierza Sidora
          Książka jest próbą ukazania polityki ostatnich pontyfikatów w różnych jej
          przekrojach.Otrzymałam ją niedawno z dedykacją:
          "Cel ma sens wówczas,
          gdy pomaga ci rosnąć,
          a wzrastasz przez zdobywanie go
          a nie samo osiągnięcie"

Polecam
    • laband Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 08.06.05, 22:39
      moze niy ostatnio, ale polecom z lekich ksionzkow jeszcze roz "Illuminati" -
      czytou ktos to?
      autor Dan Brown
      • rita100 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 08.06.05, 22:55
        Mistrz i Małgorzata - Bułhakowa
        i
        Moskwa-Pietuszki - Jerofiejewa

• sloneczko1 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 08.06.05, 23:08
      ja sobie postanowiłam kupować jedną książkę na 2 miesiące,ostatnio
      przeczytałam:Miłość pod niebem Iranu(James Buchan),Dziecko Estery(Jean
      Sasson),Spotkamy się pod drzewem ombu(Santa Montefiore)Akty Wiary(Erich
      Segal),Odwet(Jilliane Hoffman),no i słynny ostatnio Kod Leonarda da Vinci(Dan
      Brown)---
      • laband Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 08.06.05, 23:11
        to juz je couko biblotyczka :)
        • rita100 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 08.06.05, 23:12
          A ja juz Kod Leonarda mam przeczytany - i stwierdzam , że bardzo dobra książka -
          wciaga, a na obraz Leonarda patrzę już innym wzrokiem :)
          • sloneczko1 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 08.06.05, 23:15
            Rito
          • laband Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 08.06.05, 23:16
            frelkom polecom "Die Päpstin" - po polsku chyba Papiyzyca to bydzie
        • sloneczko1 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 08.06.05, 23:14
          lubia czytać -kisz tego pytauach Cie sie o te linki do ksionżek kiere niy moga
          miec ani znyjść w biliotece
          • laband Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 08.06.05, 23:19
            jo tysz lubia czytac (zawsze wuasciwie lubiouech) ale jak sie robi to niystety
            niywiela czasu na to sie ostowo, ale jak mom urlop to nadrobiom to z nawiazkom :)

kedys poradziouech ksionzka we dziyn przeczytac - som ludzie kere specjalizujom
            sie we szybkim czytaniu!
            • athanazyja_zmij Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 09.06.05, 00:27
              > Co dobrego ostatnio czytaliscie?

Posty Ballesta.
              Coz za kunszt literacki, minal sie calkiem z powolaniem! Ta dystynkcja slowa,
              te niesamowite konotacje jezykowe, ta zniewalajaca aura delikatnosci i
              poetyczkosci. Ta genialna wirtuozeria slowa, te przecudowne metafory, ta
              wyrafinowana retoryka!
              I nieslychane kreowanie z zniewalajaca sugestywnoscia swiata fikcji.
              Przecudowny, nieslychany pamietnik schizofrenika!

A tak serio, to nic co ostatnio czytalam nie zasluguje na miano dobrego...:(
              No, moze... tak srednio... dla jaj... ponabijania sie z konwencji literackich i
              innych ksiazek - Narrenturm Sapkowskiego.
              Bozych wojownikow nie czytalam, nieco drogie te ksiazki, a z szybkoscia
              skupowania ich do bibliotek ciezko.
              • sloneczko1 Re: do Athanazji_zmij 09.06.05, 04:46
                na tym wątku mówimy o książkach a nie krytykujemy naszych
                współforumowiczów,choćby byli nie wiem kim--jak masz mu coś do powiedzenia
                napisz to na innym wątku albo poślij mu post na skrzynkę--chociaż parę wątków
                zostaw w spokoju od takich osobistych wycieczek--nie życzymy się tego i to jest
                jak myślę nie tylko moje zdanie
                • sss9 Re: do Athanazji_zmij 09.06.05, 08:27
                  sloneczko1 napisała:

> na tym wątku mówimy o książkach a nie krytykujemy naszych
                  > współforumowiczów,choćby byli nie wiem kim--jak masz mu coś do powiedzenia
                  > napisz to na innym wątku albo poślij mu post na skrzynkę--chociaż parę wątków
                  > zostaw w spokoju od takich osobistych wycieczek--nie życzymy się tego i to jest
                  > jak myślę nie tylko moje zdanie

hahahahahahahahahaaaa..!!! sloneczko żałosne... : ))))))))))))))
              • nelena Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 09.06.05, 07:54
                Zapomniałam jeszcze o Wiśniewskim ( Samotność w sieci) i jego Losie
                powtórzonym,ciekawa ksiazka,opisuje dzieje człowieka ( ludzi),szukajacych
                bliskośći i walczących ze stereotypami małego miasteczka...warto!
              • laband Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 09.06.05, 10:01
                Narrenturm czytouech richtik ze satysfakcjom - nojpiykniejsze som w niyj mozno
                te opisy sabatu, no i oczywiscie niy omiyszkom pedziec ize akcja dzieje sie we
                Slonsku :))

Czi ta nastympno "czynsc" juz wyszua?
                • Gość: nelena Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:19
                  Laband,a jakiej ksiązce piszesz?
                  • laband Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 09.06.05, 12:21
                    autorNarrenturmu zapowiadou ciong dalszy o ile sie niy myla (?)
                    • Gość: athanazyja_zmija Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:25
                      oj Sloneczko humor to masz oryginalny, a nawet jego brak :-)
                      Ja tam jestem zwolennikiem Irzykowskiego, Boya i innych moich drogich
                      pamfleciarzy i paszkwilantow :)
                      Coz, nie kazdy umie sie smiac...
                      • Gość: athanazyja_zmij Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:26
                        Wyszla nastepna czesc, to chba Bozy Wojownicy - juz od dawna w ksiegarniach.
                        • laband Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 09.06.05, 12:27
                          dziynki za info - niy wiedziouech, a pora razy kedys sam pytouch i niy bouo
                          wtedy chyba jeszcze tego abio zodyn niy zauwazou
                          • athanazyja_zmij Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 09.06.05, 12:34
                            taa to na razie moja jedyna ulubiona ksiazka Sapkowskiego, bo saga o Wiedzminie
                            mnie jednak nie przekonala...ale ryczalam ze smiechu nad parodiami ryckow w
                            Narrenturm:)
                            • betoniarz-zbrodniarz Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 09.06.05, 12:44
                              co sądzicie o pisarstwie Stephena Kinga?
                              • Gość: sss9 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.pc.tek.pl 09.06.05, 12:46
                                po Misery skończyło się pisarstwo. zaczęła się produkcja.
                                • betoniarz-zbrodniarz Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 09.06.05, 12:49
                                  "bastion" jest dobry - zwłaszcza tam gdzie King nie przesadza z tą metafizyką.
                              • athanazyja_zmij King 09.06.05, 12:48
                                Nie czytalam wiele, ale przynajmniej "Lsnienie" uwazam za genialny film:)Ale
                                rzuccie jakims dobrym tytulem to w wakacje z checia zerkne, bo lubie te
                                klimaty. Z horroru siedzialam tylko nad Lovecraftem i Stefanem Grabinskim czy
                                Edgarem Allanem Poe...:)
                                • betoniarz-zbrodniarz Re: Grabiński 09.06.05, 12:50
                                  Właśnie chciałem zapytac, czy ktoś pamięta jeszcze nowele Grabińskiego - dla
                                  mnie mistrzostwo to opowiadania kolejowe... rewelacja.
                                  • athanazyja_zmij Re: Grabiński 09.06.05, 12:53
                                    betoniarz, a nie wiesz czy da sie w gole zakupic gdzies ten zbior? Albo caly
                                    wybor opowiadan Grabinskiego? Te kolejowe sa super, szczegolnie ze duzo jezdze
                                    pociagami:)
                                    Te wczesniejsze tez fajne byly, takie... wiejace poganstwem:) Niestety z
                                    dostepnoscia ich troche ciezko :(
                                    • aqua Re: Grabiński 09.06.05, 12:56
                                      Natchnęliście mnie na nowe kierunki, a myślałem że już prawie wszystko
                                      przeczytałem:) Nie wiedziałem, że jest Grabiński:)
                                • braid Re: King 09.06.05, 12:51

cichym scigalam go lotem ...E.Poe
                                  • braid Re: King 09.06.05, 12:52
                                    czy alex joe?
                                    • betoniarz-zbrodniarz Re: joe alex 09.06.05, 12:55
                                      czyli Maciej Słomczyński
                                • Gość: sss9 Re: King(Lśnienie - film) IP: *.pc.tek.pl 09.06.05, 12:51
                                  trzeba pamiętać , że King letko oszalał i zaczął kręcić swoje horrory na nowo
                                  (brrr...). jeśli film Lśnienie (genialny), to tylko ten pierwszy , z Jackiem
                                  Nicolsonem !
                                  • athanazyja_zmij Re: King(Lśnienie - film) 09.06.05, 12:53
                                    Oj, nie widzialam nawet, ze byla inna wersja Lsnienia :) Ja widzialam to
                                    zNicolsonem. A z ktorego roku sa te inne?
                                    • betoniarz-zbrodniarz grabiński - namiar 09.06.05, 12:58
                                      polecam ten antykwariat antykwariat.literacki.com/
                                    • Gość: sss9 Re: King(Lśnienie - film) IP: *.pc.tek.pl 09.06.05, 12:58
                                      oh.., tego nie pamiętam , ale młodsze. w "nowym" Lśnieniu kaleczy rolę aktor
                                      znany z sitkomu "Wings" (u nas o dziwo pt. Skrzydła)
                                  • betoniarz-zbrodniarz Re: King(Lśnienie - film) 09.06.05, 12:56
                                    zdecydowanie tylko wersja Kubricka! Charakterystyczny jest fakt, że King
                                    nienawidzi tej ekranizacji.
                                    • athanazyja_zmij Re: King(Lśnienie - film) 09.06.05, 13:02
                                      dzieki, pora podreczyc sprzedawcoc w antykwariacie za Grabinskim, zreszta o ile
                                      pamietam jakis wstep do jego opowiadan sam Stasiu Lem pisal, ktory
                                      paradoksalnie gardzi fantastyka:)
                                      • betoniarz-zbrodniarz grabiński 09.06.05, 13:03
                                        własnie sprawdzałem - jest to wydanie Grabińskiego z nowelami kolejowymi,
                                        zamawiaj od razu.
                                        • Gość: ballest Borowiak IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 09.06.05, 13:20
                                          Bardzo dobra jest ksiazka Mariusza Borowiaka
                                          "Mala flota bez mitow"

Warto naprawde przeczytac !

--

pyrsk

ballest
                                        • Gość: Pit Re: grabiński IP: 150.254.85.* 09.06.05, 13:34
                                          betoniarz-zbrodniarz napisał:

> własnie sprawdzałem - jest to wydanie Grabińskiego z nowelami kolejowymi,
                                          > zamawiaj od razu.

Swietna pozycja Zbrodniarzu sam czytalem w czasach mlodzienczych te opowiadania
                                          z cyklu "demon ruchu". "Maszynista Grot", "Slepy Tor" czy "Ultima thule" to
                                          najlepsza klasyka z tego typu literatury na swiecie. Polecam takze cykl
                                          opowiadan w ktorych jest utowr pt "Pozarowisko".
                            • Gość: laband Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.05, 22:26
                              Wiedzmina widziouech niystety ino jako film i moga pedziec ize bou darymny ...
    • Gość: sss9 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.pc.tek.pl 09.06.05, 14:57
      Roland Topor - Cztery róże dla Lucienne.
      gorąco polecam ! do autobusu i do pociągu. : )
      • Gość: nelena Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 19:22
        Dzięki za pare tytułów,poszukam tego i owego,zawsze warto sie troche
        spostrzezeniami powymieniac,jest mnostwo tytulów na rynku,trzeba powybierać
        dobra literature spośród zalewu zwykłej szmiry!
        • myha1 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 09.06.05, 22:42
          Jeżeli lubisz książki z wątkiem kryminalnym , to przypomniała mi się świetna
          książka oparta na faktach autentycznych pt. Wall Street od podszewki, niestety
          gdzieś mi się zawieruszyła i nie pamiętam autora.
          Sa to wspomnienia maklera giełdowego traktujące o Jego wielkiej karierze i
          jeszcze większym upadku.
          Książka z gatunku tych, co jak się zacznie trzeba skończyć w tym samym dniu..(
          no moze w następnym , bo dosyć opasła :))
          A jeżeli jeszcze ktos orientuje się chociaż troszkę w regułach giełdy
          to ...łohoho

Warto przeczytać!
      • athanazyja_zmij Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 09.06.05, 23:24
        Gość portalu: sss9 napisał(a):

> Roland Topor - Cztery róże dla Lucienne.
        > gorąco polecam ! do autobusu i do pociągu. : )
        Topora tez jakis zbior czytalam, ale juz nie pamietam ktory..
        Humor mistrzowsko czarny, to lubie! :)
        Z czarneego humory tez kiedys zafascynowana bylam Kurtem Vonnegutem i jego
        ksiazkami "Rzeznia numer piec", "Matka noc", "Kocia kolyska", "Sniadanie
        mistrzow".
    • sloneczko1 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 10.06.05, 08:30
      Dwudziesta Żona ,Święto Róż,Cesarzowa Orchidea,Wyznania Gejszy,Wstrząs,Córka
      Rzeki,Śnieżny Lis, Anna Karenina,Przeminęło z wiatrem,Cichy Don,Szatańskie
      Wersety,a można jeszcze coś ciekawszego:Kapitał Karola Marksa ,no i
      Biblię---pozdrawiam i życzę ciekawej lektury--
    • Gość: nelena Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 17:23
      No i oczywiscie Statek ŁYSIAKA,wprawdzie nie ostatnio czytany,za to ulubiony...
      • laband Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 11.06.05, 22:15
        Lysiak, he,he!

mom kumpla kery sie w nim zaczytuje na smierc, ale prziznom sie ize az tak na
        mie wrazynia niy robi tyn bonapartysta :)
        • ballest Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 11.06.05, 22:30
          A jou zaczon czytac story o Rommlu, niy skuli tego, ze uojciec w Afryce
          walczou, ale skuli tego, ze go bardzo szanujam jako CZLOWIEKA, tak na
          marginiesie to ta ksionszka jest po polsku skryslonou!
        • nelena Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 11.06.05, 22:33
          laband napisał:

> Lysiak, he,he!
          >
          > mom kumpla kery sie w nim zaczytuje na smierc, ale prziznom sie ize az tak na
          > mie wrazynia niy robi tyn bonapartysta :)
          Łysiak to pisarz bardzo błyskotliwy,wielki erudyta,znawca zarówno historii jak
          i sztuki,doskonały obserwator życia politycznego,mistrz puenty,kpiarz i
          przesmiewca wszelkiej głupoty!
          Jego literatura-jak wiadomo,nie wszystkim jest na ręke,sa tacy,którzy go nie
          trawią,sa tacy którzy nie rozumieją i sa tacy,którzy-jak powiedzialeś,zaczytuja
          sie na śmierć!
          Taka indywidualność nie pozwala na obojętność!
          ja należę do tych drugich,he he
          • krwawa_wilczyca Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 11.06.05, 23:46
            >Bardzo dobra jest ksiazka Mariusza Borowiaka
            >"Mala flota bez mitow"

Kto to powiedzial? "Powiedz mi jakie ksiazki czytasz, a powiem ci, jakim
            czlowiekiem jestes."
            W kazdym razie, mial chlop/baba racje :)

Osobiscie polecam wszystkim wielbicielom mitow "Enuma Elisz. Babilonski poemat
            o stworzeniu swiata" oraz "Edde poetycka" :)
          • laband Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 12.06.05, 09:46
            jo wiym Nelyna ize on mo swoich zagorzauych zwolynnikow i tysz ale zagorzauych
            przeciwnikow - jo niyma ani jedyn ani drugi, rozumia odniego "kontrowersyjnosc",
            ale osobiscie on mi niy odpowiado na tela cobych wszyske odniego ksionzki
            przeczytou -
            • meg_s Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 12.06.05, 09:58
              nie czytuję od pewnego czasu Łysiaka - jak już pisałam źle znoszę egzaltację -
              ale przeczytane dawno i wiele razy jego "Wyspy zaczarowane" to jedna z książek
              o których śmiało moge powiedzieć że zaważyły na moim życiu
              • laband Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 12.06.05, 10:06
                w odniego przipadku ze okreslyniym egzaltacji sie zgodzom
              • Gość: nelena Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 10:23
                Laband,ulubiony Statek,Wyspy zaczarowane,Malarstwo białego człowieka,jak
                wczesniej wspomniałam,za wszystkie pozycje za wiedze autora,fantastyczne
                poczucie humoru,bardzo ciekawa narrację,ciekawe czy czytałeś Statek?
                • laband Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 12.06.05, 10:34
                  niy tego niy, i niy pamiyntom juz ani tych tytuow odniego ksionzek kery
                  czytouech, ale pytom sie na wszelki wypadek jak byscie mie faktycznie przekonali
                  to przinajmiyj cobych sie wzion za cos lepszego jak do tyj pory :)
                  • Gość: nelena Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 10:51
                    Laband,przeczytaj Statek,potem refleksjami sie podziel,ciekawa jestem,moze
                    zmienisz zdanie..?
                    • laband Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 12.06.05, 10:52
                      obejzymy, mozno na urlop sie na to jeszcze plac i czas znondzie

ale na zicher musza przidki znonsc we ksiyngarni drugo czynsc Narrynturmu :)

• Gość: nelena Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 11:01
                        Laband,powodzenia w łowach!
                        • Gość: laband Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.05, 11:35
                          nawzajym przijymnych lektur winszuja :)
                          • sss9 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 15.06.05, 11:13
                            dla tych , którzy lubią bajdy na resorach w stylu "Kodu Leonarda" , ale znacznie
                            lepiej napisana (nie dla egzaltowanych pensjonarek) i "udokumentowana" pozycja :
                            Święty Graal , Święta Krew - M. Baigent , R. Leigh , H. Lincoln
                            • ebenezer_1 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 15.06.05, 17:04
                              Zabieram się za "Gdy oślica ujrzała anioła" Nicka Cave'a ...
                              Zabieram się, zabieram, i zabrać nie mogę ... ;-)
                              • Gość: sss9 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.pc.tek.pl 15.06.05, 17:16
                                u mnie trwa to od daty wydania. ; )))
                                kilka razy już brnąłem przez kilka stron i poddawałem się.
                                • ebenezer_1 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 15.06.05, 17:21
                                  No właśnie, ja dopiero zacząłem. To znaczy "dopiero" w sensie ilości
                                  przeczytanych stron, czasowo to już trwa ;-)))
    • Gość: Pit Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: 150.254.85.* 15.06.05, 17:26
      Ja czytalem ostatnio "Kartki z wiezienia" Eligiusza Niewiadomskiego. Naprawde
      interesujaca lektura.
    • sss9 Re: Poszukuję... 17.06.05, 08:27
      ...książki J. Kofty i S. Friedmana "Fachowcy/Dialogi na cztery nogi".
      już ją kiedyś czytałem , ale po wysłuchaniu płyt z niektórymi skeczami ,
      zapragnąłem ją mieć.
      może komuś z was "zawadza" na półce ? ; )

• stasiek17 Re: Poszukuję... 17.06.05, 08:34
        szukałeś na allegro ?

www.allegro.pl/showcat.php?id=7
        • sss9 Re: Poszukuję... 17.06.05, 08:36
          taaa widziałem - jakiś czas temu było nawet parę różnych wydań , ale jakoś nie
          miałem wtedy "nastroju".
          • betoniarz-zbrodniarz Re: Poszukuję... 17.06.05, 08:39
            sprawdź tutaj antykwariat.literacki.com/ wypróbowany adres

ja swoją drogą poszukuję jakichkolwiek książek Michaiła Zoszczenki.
            • sss9 Re: Poszukuję... 17.06.05, 09:02
              dzięki ! jeśli nikt się nie zgłosi z książką w garści , sprawdzę ! ; )
              • sss9 Re: Poszukuję... 17.06.05, 10:39
                jest na allegro. jeszcze pięć dni. poczekam. : )
    • Gość: sss9 Re: nie na temat... IP: *.pc.tek.pl 18.06.05, 12:00
      ...ale bardzo dobre jak na 21 wiek :

Gazeta.pl > Wiadomości > Deser > Na deser
      Sobota, 18 czerwca 2005

Śmiertelne egzorcyzmy

pi, PAP 17-06-2005, ostatnia aktualizacja 17-06-2005 09:33

Młoda zakonnica, z której wypędzano diabła w prawosławnym klasztorze we
      wschodniej Rumunii, nie przeżyła egzorcyzmów

W klasztorze św. Trójcy w miejscowości Tanacu "opętaną" przywiązano do
      drewnianego krzyża i zakneblowano ręcznikiem. Po trzech dniach na krzyżu, bez
      jedzenia i picia, 23-letnia zakonnica zmarła.

- Była opętana przez złe duchy. Modliłyśmy się za nią. Z duchowego punktu
      widzenia postąpiłyśmy prawidłowo - uważa jedna z zakonnic, uczestniczących w
      egzorcyzmach.

Sprawę śmierci zakonnicy bada zwierzchnictwo rumuńskiego Kościoła

prawosławnego i policja.
      • hansgrubber Re: nie na temat... 18.06.05, 23:42
        "No logo" Naomi Klein - polecam. :)
        • annak12 Re: nie na temat... 19.06.05, 09:21
          dla miłośników podróżowania,poznawania niesamowitych miejsc zamieszkiwanych
          przez białe damy i błędnych rycerzy polecam:
          Miejsca niezwykłe (cuda Polski)

Jest tam też o "naszym Kórniki"
    • Gość: ballest Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? IP: *.dip.t-dialin.net 19.06.05, 09:32
      Adolf Hitler: Mein Kampf
      • sloneczko1 Re: Co dobrego ostatnio czytaliscie? 19.06.05, 11:35
        szatańskie wersety
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka