IP: 62.67.84.* 29.09.01, 13:11
Jak widzicie przyszlosc naszego „niebieskiego planety“?
Czy jestesmy generacja albo jej ojcami , ktora go do zaglady doprowadzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ee Re: Only Time IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 18:36
      Widzę tę przyszłość czarno - ludzie wcale nie mądrzeją, a niestety mają do
      dyspozycji coraz skuteczniejsze środki zagłady.
      • Gość: Ballest Re: Only Time IP: *.67.165.49.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 29.09.01, 20:16
        Jetsem Twego zdania , jeszcze 10 lat wstecz bylem optymista, dzisiaj przez ten
        rozwoj we wszystkich mozliwych kierunkach (np. Klonowanie zwierzat, ludzi)
        stracimy szybko kontrolle nad nasza ziemia.
        • Gość: XJ600 Re: Only Time IP: *.necik.pl 29.09.01, 20:40
          Fakt że wraz z postępem technicznym wszelkie przemiany zachodzą coraz szybciej.
          W tym równiz zmiany w środowisku Ziemi. Ale zwróćcie uwagę na to, że na
          przykład ocieplenie klimatu następuje nie tylko z naszej winy, ale też w sposób
          naturalny (wzmożona aktywność wulkaniczna). W historii naszej planety, na tle
          której historia ludzkości to zaledwie mały promil, było wiele ociepleń klimatu
          i zlodowaceń. Wydaje mi się, że jesteśmy nie tylko gatunkiem, który generuje
          przemiany, ale też najgorzej się do tych przemian przystosowuje.
          • Gość: Ballest Re: Only Time IP: *.67.137.11.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 29.09.01, 21:39
            Ale ile gatunkow juz wyginelo i jeszcze wyginie , codziennie ginie kilka
            gatunkow jakis stworzen "boskich", a my chyba tez do nich bedziemy nalezymy.
            • Gość: XJ600 Re: Only Time IP: *.necik.pl 29.09.01, 21:51
              A ile wyginęło bez udziału człowieka! Zwierzęta powoli ale zaczynją się
              przystosowywać do środowiska jkie człowiek tworzy wokół nich. Coraz częściej
              dzikie zwierzęta można spotkać w miastach. Na placu grunwaldzkim mieszkją sowy,
              w Krakowie na Wawelu sokoły wędrowne, gdzieś w parku zamieszkała rodzina
              dzików... My też się przystosowujemy ale tylko i wyłącznie dzięki technice. To
              może być dla nas zgubne ne dłuższą mete.
              • Gość: Ballest Re: Only Time IP: *.67.137.11.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 29.09.01, 22:09
                Zauwaz, ze kiedys jak byla epidemia ospy, to tylko najmocniejsi przezyli, przy
                dzumie tez,(pozniej byli na nia immun) bo nie bylo zadnych lekarstw, lekarzy ,
                spitali itd. ktorzy slabe jednostki podpierali.Nasze spoleczenstwo ziemskie
                stalo sie przez ten dobrobyt( mam na mysli wyzej wym.spitale itd.) slabe i jak
                przyjdzie na nas jakas kleska to nie mamy zadnych mozliwosci sie jej
                przeciwstawic , bo jestesmy za slabi.Przez ta globalizacje i swiat krotkich
                drog rozprzestrzeniaja sie choroby z niezwykla szybkoscia.Kiedys jak w Afryce
                ktos na cos zachorowal to w Europie nawet o tym nikt nie wiedzial, dzisiaj jest
                nasz Swiat duzo bardziej wrazliwy i nie ma szans sie przed jakimis kleskami
                globalnymi bronic, bo pelnej izolacji w naszym swiecie nie ma.
                • Gość: XJ600 Re: Only Time IP: *.necik.pl 29.09.01, 22:23
                  Słusznie. Wymyslamy wciąż nowe lekarstwa, ale choroby też ciągle ewoluują,
                  pojawiają się nowe.
                  Gdy czytałem książkę napisaną przez tybetańskiego lamę, zdałem sobie sprawę, że
                  za pomocą techniki wyważamy drzwi, które były kiedyś otwarte, a potem sami je
                  zamknęliśmy i teraz nie chce nam się szukać do nich klucza. Książka ta pokazuje
                  jak wielkie możliwości są ukryte w człowieku. Wiele z nich może osiągnąć każdy
                  jeżeli tylko włoży w to trochę pracy (no i będzie miał się od kogo uczyć).
                  • Gość: Ballest Re: Only Time IP: *.67.137.11.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 29.09.01, 22:36
                    Choroby to jest jedna z przyszlych klesk, jak wyglada sytuacja z manipulowanymi
                    genami, klonowaniem , no i ciagle nowe rodzaje broni chemicznej,
                    gentechnicznej, wirusowe i bakterialne bronie nad ktorymi caly czas w
                    laboratoriach calego swiata sie pracuje.Na takie kleski nie jestesmy
                    przygotowani.
                    • Gość: Ee Re: Only Time IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 23:05
                      Ludzkość zachowuje się jak małpa, której do ręki dano brzytwę.... Gatunki
                      ginęły i w sposób naturalny, ale człowiek zmienia swe otoczenie w takim tempie,
                      że żadna ewolucja za tym nie nadąży.
                    • Gość: XJ600 Re: Only Time IP: *.necik.pl 29.09.01, 23:36
                      Myślę, że pewne organizmy, jak bakterie, przetrwają i dadzą początek nowemu
                      życiu. A jeśli człowiek nie przetrwa - cóż, sam tego chce.
                      • Gość: Ee Re: Only Time IP: 157.158.202.* 01.10.01, 09:30
                        Wyobraziłam sobie kulę ziemską pokrytą grubą warstwą bakterii... brrrrr, a
                        gdzie miejsce Stwórcy???
                        • Gość: Ballest Re: Only Time IP: 10.145.112.* / 212.94.237.* 01.10.01, 10:28
                          Mamy tylko pytania, a zadnej odpowiedzi,bo jak !!!
                          Tak samo jak w piosence Enyi " Only Time"
                          Ta piosenka jest z Sweet November , mysle ze nasz listopad tez bedzie slodki.
                          • Gość: Ee Re: Only Time IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.01, 20:40
                            Jak ta "trzcina myśląca"... A czy to dobrze, czy źle, że zadajemy pytania? Tak
                            patrzę na tych którzy o nic nie pytają i nie mają żadnych wątpliwości, że chyba
                            są oni znacznie szczęśliwsi.
                            • Gość: Ballest Re: Only Time IP: 10.145.112.* / 212.94.237.* 02.10.01, 06:47
                              Ty masz byc moze racje, niektorzy zyja, bo zyja a jutro ich nie obchodzi.
                              My sie robimy troski o nasza ziemie ale klesce zapobiec nie potrafimy.
                              Pamietajcie, czasami w zalu odczuwamy odrobine szczescia jak nas ktos bliski
                              pocieszy.
                              Czy jesien to pora roku do rozwazan?
                              • Gość: Ee Re: Only Time IP: 157.158.202.* 02.10.01, 14:36
                                Nie wiem, czy to jesień, choć istotnie wiosną jestem znacznie bardziej
                                optymistyczna. I tak kiedyś wszystko szlag trafi... Tylko kiedy? Czy doczekam
                                wnuków?
                                • Gość: Szwager Re: Only Time IP: 217.96.251.* 02.10.01, 14:57
                                  jo niyma optymista abo pesymista , ale piero szczeli nos ludzi a planeta na
                                  kero godomy ziymia bydzie piykniejszo jak bola - chyba .
                                  • ballest Re: Only Time 02.10.01, 22:01
                                    Ee!!! jou tysz wnukow nie mom. ale moze sie doczekom.
                                    Czy tyn swiat bydzie dla nich taki laskawy jak dlo nos, bo nom wlasciwie nic
                                    nie brakuje , my zyjemy w przesycie.
                                    • Gość: XJ600 Re: Only Time IP: *.necik.pl 03.10.01, 02:55
                                      ballest napisał(a):

> bo nom wlasciwie nic
                                      > nie brakuje , my zyjemy w przesycie.

Tylko ciągle nam wszystkiego mało.
                                    • Gość: Ee Re: Only Time IP: 157.158.202.* 03.10.01, 07:26
                                      Brakuje nam poczucia spełnienia, brakuje spokoju wewnętrznego, zadowolenia z
                                      własnego życia i wielu innych równie ważnych rzeczy....
                                      • ballest Re: Only Time 03.10.01, 11:03
                                        Ja tylko myslalem o sprawach materialnych , ale musze wam napisac, ze bylem na
                                        grzybach a ich jest niemozliwie duzo,tyle jeszcze w zyciu nie widzialem, jou
                                        tam w zabobony nie wierzam, ale moja oma zawsze godaua jak jest duzo grzybow to
                                        jakos kleska przidzie.
                                        • Gość: Ee Re: Only Time IP: 157.158.202.* 03.10.01, 11:12
                                          O Jezu, następny Wernyhora!!
                                          • ballest Re: Only Time 03.10.01, 11:32
                                            Co znaczy Wernyhora?
                                            • Gość: Ecik Re: Only Time IP: 64.124.150.* 03.10.01, 11:53
                                              ballest napisał(a):

> Co znaczy Wernyhora?

to imię znaczące, ukraiński odpowiednik polskiego "Waligóry". Nosi je siłacz z
                                              ukraińskich bajek, który wraz ze swym bratem, również mocarzem Rwydubem -
                                              pokonuje smoka i wyzwala spod jego wladzy królewnę.
                                              Ale Wernyhora to nie tylko postać z bajki. To także żyjący w XVII wieku ukraiński
                                              wróżbita, przyjaciel Polaków, któremu przypisuje się autorstwo przepowiedni
                                              powtarzanej w naszym kraju do dzis.

więcej na: http://www.rudykot.pl/~irielle/wernyhora.htm

• ballest Re: Only Time 03.10.01, 21:31
                                                To ten Wernyhora sie duzo nie pomylou,
                                                zreszta Bismarck tyz niy.
                                                • Gość: Mada Re: Only Time IP: *.necik.pl 04.10.01, 22:21
                                                  Trawestując słowa Churchilla - człowiek jest najgorszym stworzeniem , jakie
                                                  istnieje, ale inteligentniejszego jescze nie ma ( i jak tak dalej pódzie pewnie
                                                  nie będzie)
                                                  A w ramach ciekawostki, czytałam kiedyś takie opowiadania fantastyczno-
                                                  naukowe, gdzie w teza brzmiała : ludzkośc zatacza cykle. Każdy kolejny cykl ,
                                                  prowadzi do samozagłady i ludzkośc zaczyna wszystko od nowa - i ja wiem...ale
                                                  coś w tym jest. Ile zjawisk by to wytłumaczyło- - na przykład wszelkie
                                                  niewiadome związane ze Starożytnym Egiptem itd....
                                                  Widocznie i nas czeka ten koniec... :):(
                                                  • Gość: XJ600 Re: Only Time IP: *.necik.pl 04.10.01, 23:29
                                                    Gość portalu: Mada napisał(a):

> A w ramach ciekawostki, czytałam kiedyś takie opowiadania fantastyczno-
                                                    > naukowe, gdzie w teza brzmiała : ludzkośc zatacza cykle. Każdy kolejny cykl ,
                                                    > prowadzi do samozagłady i ludzkośc zaczyna wszystko od nowa - i ja wiem...ale
                                                    > coś w tym jest.

Taka teoria znana była już w antycznej Grecji.
                                                  • Gość: Ballest Re: Only Time IP: *.67.152.146.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 05.10.01, 20:29
                                                    Do dzis zadna z wielkich KULTUR nie przezyla , dlaczego nasza mialaby przezyc?
                                                  • Gość: Ee Re: Only Time IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.01, 21:15
                                                    Wielkie kultury wschodu, jakoś się trzymają - nie zniszczył ich ani komunizm
                                                    (Chiny) ani kapitalizm (Japonia).
                                                  • Gość: Ballest Re: Only Time IP: *.67.156.80.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 05.10.01, 21:49
                                                    Gość portalu: Ee napisał(a):

> Wielkie kultury wschodu, jakoś się trzymają - nie zniszczył ich ani komunizm
                                                    > (Chiny) ani kapitalizm (Japonia).
                                                    Ee bylas kiedys w Japonii ? , wpierw ich kultura nie miala nigdy wplywu na dzieje
                                                    swiata dzisiaj sa dokladnie z ameryknyzowani , to nasza Europa jest zlota.
                                                    Co zostalo z hinskiej kultury ? Bac moze te dumne dziouchy na polnocy Chin reszta
                                                    to ubostwo i uwielbianie wszystkiego co z USA albo Europy przyszlo.
                                                  • Gość: Mada Re: Only Time IP: *.necik.pl 05.10.01, 21:30
                                                    Tak, coś mi faktycznie kojarzyło się z Grecją i z cyklami- ale potem
                                                    opowiadanie fantastyczno-naukowe już mnie tak zasugerowało... że nawet nie
                                                    pomyslałam,że może być to zaczerpniete skądś indziej ....
                                                  • Gość: Ballest Re: Only Time IP: *.67.156.80.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 05.10.01, 22:09
                                                    Grecka i rzymska kultura ?

To byl naprawde dobrobyt, tylko jak w dobrobycie bywa, nikt sie nie staral juz
                                                    o panstwo tylko o zadowolenie swoich zachcianek i dlatego senatorowie rzymscy
                                                    wiecej interesowali sie "Kto ma ladniejszego mlodzienca" jak polityka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka