27.01.18, 20:46
Na wejściu forum góry piękne, otulone mgłami...
(to z okolic Lezia?)

Co jest z tymi górami, że tak fascynują, przyciągają, czarują?

Dziś z gór wiadomości dwie:
Radość,…nasi skoczkowie wygrywają!
Niepokój, gdy nasi alpiniści o życie walczą…
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Góry 27.01.18, 21:52
      Kiedys jedna pani stojac na szczycie Trzech Koron w Pieninach mowi-
      "..ech , zeby nie te gory to by byly widoki..."
      No! kto byl w Pieninach to wie jak tam wyglada.
      • urszulka_ma Re: Góry 28.01.18, 09:51
        Byłam, widziałam, oczywiście na spływie przełomem Dunajca, również smile
    • urszulka_ma Re: Góry 28.01.18, 10:13

nie ma dobrych wieści...
      • leziox Re: Góry 28.01.18, 15:39
        No niestety z Himalajów nie słychać wiele dobrego, to znaczy połowicznie można rzec - ktoś zszedł, a ktoś został w górach na zawsze. To koszty miłości do gór. Ale góry to przecież wieczna fascynacja i jest w nich coś takiego magicznego. Podobnie jak magiczne jest morze tylko oczywiście inaczej.
        Pieniny, chociaż wstyd się przyznać, jeszcze czekają na moją tam wizytę a i splyw Dunajcem należy do kategorii do odfajkowania. A góry z fotki - nie, one nie są z mojej okolicy.
        Nie mieszkam na Krecie smile
        • urszulka_ma Re: Góry 29.01.18, 08:28
          Niektóre komentarze pod informacjami o Himalajach są straszne
          nie wiem, skąd w ludziach tyle nienawiści...

urszulki na Krecie jeszcze nie było
          ale się właśnie tak zastanawiała,
          te dachy inna architektura
          no i roślinność, jej nie pasowała, wink

• leziox Re: Góry 29.01.18, 08:45
            Społeczeństwo nam jakieś takie się dziwne zrobiło.
            Mimo że niektórym nikt nic złego nie robi i nie dokucza, to oni jakoś nie mogą inaczej i zioną siarką i nienawiścią bezinteresowną.
            Nie wiem czym to tłumaczyć.
            A może lepiej nie tłumaczyć wcale.
            • urszulka_ma Re: Góry 29.01.18, 09:16
              "Życia nie mierzy się sumą oddechów, a ilością chwil, które zapierają dech.."

misyjne.pl/tomasz-mackiewicz-czlowiek-jest-tymczasowy-wideo/
              • urszulka_ma Re: Góry 29.01.18, 16:15
                rzeczywiście dech zapiera, gdy się tak człek w góry zapatrzy...
                ta przestrzeń ogromna, i świadomość, że one, te góry, tysiące lat stoją ...

urszulka w naszych, polskich, była chyba we wszystkich.
                i każde z nich, czy te wyższe, czy niższe, cieszą jednakowo oczy
                • leziox Re: Góry 29.01.18, 17:15
                  Ja czekam tylko na czerwiec, kiedy to wszystkie przełęcze w Alpach wolne będą od śniegu.
                  Mam tam trochę do objechania.
                  • urszulka_ma Re: Góry 29.01.18, 23:37
                    Urszulka była w Alpach, ale tylko w bawarskich - Garmisch-Partenkirchen.
                    • leziox Re: Góry 30.01.18, 22:41
                      Zaraz przy Garmisch leży Zugspitze, wdrapałaś się była tam?
                      Prawie 3000 m. Warto. smile
                      • urszulka_ma Re: Góry 30.01.18, 23:49
                        urszulka weszła tylko kawałek na skocznię,
                        później wjechała takim ciekawym tunelem na górę, ale już nie pamiętam jaka to była góra, bo dawno to było...
                        Pamiętam tylko niesamowite wrażenie z tej miejscowości,...
                        ...gdy się spacerowało jej ulicami, z każdego kątka czy prześwitu dachów, wyłaniały się ośnieżone grzbiety górskie. Było to takie zaskakujące, miało się wrażenie, że dosięgnąć można je dłońmi...
                        • urszulka_ma Re: Góry 02.02.18, 22:00
                          urszulka_ma napisała:

> urszulka weszła tylko kawałek na skocznię,
                          > później wjechała takim ciekawym tunelem na górę, ale już nie pamiętam jaka to b
                          > yła góra, bo dawno to było...
                          > Pamiętam tylko niesamowite wrażenie z tej miejscowości,...
                          > ...gdy się spacerowało jej ulicami, z każdego kątka czy prześwitu dachów, wyłan
                          > iały się ośnieżone grzbiety górskie. Było to takie zaskakujące, miało się wraże
                          > nie, że dosięgnąć można je dłońmi...

Z tego wyjazdu mam tylko kilka papierowych fotek (czyli dawno to było)
                          bo teraz, to się pstryka bez opamiętania wink
                          ale postaram się coś tutaj Wam wrzucić ...
                      • urszulka_ma Re: Góry 02.02.18, 21:44
                        chyba teraz Lezio rozumie,... dlaczego urszulka nigdy nie wejdzie na taką wysokość wink
                        w dół może iść...kilometrami! ale pod górę ? płucka wysiadają
                        • zegor Re: Góry 02.02.18, 21:54
                          Czerwone Caro..........
                          • urszulka_ma Re: Góry 02.02.18, 21:55
                            później były jeszcze mocniejsze, ...ale zawsze czerwone wink
                            • leziox Re: Góry 02.02.18, 22:05
                              Teraz przeważnie na wysokości też się wjeżdża i dochodzi najwyżej paręset metrów wygodnym szlakiem.
                              Czasy się zmieniają.
                              A co do kolejki w tunelu-taka startuje z Garmisch w kierunku Zugspitze, tylko potem trza się jeszcze przesiadać dwa razy.
                              • urszulka_ma Re: Góry 02.02.18, 22:14
                                leziox napisał:

> A co do kolejki w tunelu-taka startuje z Garmisch w kierunku Zugspitze, tylko p
                                > otem trza się jeszcze przesiadać dwa razy.

tak, właśnie wink
                                to jest na dole skoczni w Garmisch wink

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ng/di/ofky/iPnqcx7JE9RupWgMmB.jpg

a to, tak w połowie wink

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ng/di/ofky/Bsl0tyCnFreZSMiyTB.jpg
                                • urszulka_ma Re: Góry 02.02.18, 22:15
                                  urszulka_ma napisała:

a to jeszcze jakaś tamtejsza uliczka...wink no i urszulka oczywiście wink

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ng/di/ofky/wm3bgJyF0YThb8kzuB.jpg
                                  • zegor Re: Góry 02.02.18, 22:23
                                    Ja tam tylko widzę ....Urszulkę wink
                                    • urszulka_ma Re: Góry 02.02.18, 22:35
                                      no ładnie! czyżbym pomyliła zdjęcia? wink masz patrzeć na góry! wink
                                      • zegor Re: Góry 02.02.18, 22:38
                                        To dlatego,że zegor bez skrępowania
                                        i bez obaw o konsekwencje
                                        może powiedzieć,że kobieta mu się podoba wink
                                        I w całym kadrze widzi to,co warte obejrzenia wink
                                        • leziox Re: Góry 02.02.18, 22:40
                                          A pewnie, kto by tam najpierw patrzał na jakieś tam góry jesli Urszulka w pełnej krasie się jawi i to nawet koło skoczni w Gapie big_grin
                                          • leziox Re: Góry 02.02.18, 22:45
                                            Ps. u siebie mam w galerii jakies foty z Zugspitze ale na Youtube wiecej tego w skladance filmowej o Niemczech.
                                              • urszulka_ma Re: o tutaj ... 03.02.18, 21:26
                                                ups,... chodziło mi o 3 i 8 minutę nagrania wink
                                                • zegor Re: o tutaj ... 03.02.18, 22:12
                                                  Kocham góry !
                                                  Takie widoki to uczta dla oczu wink
                                                  • urszulka_ma Re: o tutaj ... 03.02.18, 22:23
                                                    urszulkę również oczarowały, góry oczywiście wink
                                                    nasz gospodarz - Leziox, ma w swoim zbiorze wiele ciekawych relacji z górskich wypadów
                                                    urszulka zrobiła sobie sobotni seans z ...górami wink

www.youtube.com/channel/UChtoSPlR6UA6tKFGjT5ccJA/videos?disable_polymer=1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka