11.09.23, 19:57
Czyli składzik starych rzeczy...
macie taki, czy na bieżąco sie pozbywacie? wink
Obserwuj wątek
    • camella Re: Lamus. 11.09.23, 20:18
      Ja mam taką zasadę,że jak coś kupię to muszę coś wyrzucić.Pokorcilo mnie i kupiłam mały wazon kryształowy na pchlim targu.Umyty wybłyszczony czeka na kwiatki.Tylko co wyrzucić teraz ,znajdzie się parę rzeczy aby zrobić więcej przestrzeni.
      • ruda.replay Re: Lamus. 11.09.23, 20:23
        Ogólnie, to ze mnie okropny wyrzucacz wink ale....po ostatniej akcji...gdzie jest sznurek do podwiązania iglaków, to stwierdziłam, że musze troche przystopować. Coś tam zalega w garażu, nie powiem, że nie....
        ciuchy lądują w worze i wyworzę do pobliskiego pojemnika...bo tylko przekładam z kata w kąt, a i tak...nie mam co na siebie ubrac wink
        • camella Re: Lamus. 11.09.23, 20:30
          A sznurki ciągle dokupuję,mam specjalny koszyk na sekator i sznurki.
          Zrobiłam teraz wór ciuchów po lecie ,wypralam myślałam że koniec a tu daje na nowo.Zaczynam wyciagać 😁
          • ruda.replay Re: Lamus. 11.09.23, 20:39
            Mam wiklinowy kosz, taki na duży dymion...i tam upycham te małe narzędzia....pod ręką muszą być wink
            Z lenistwa nie garażuję, wiec zamiast po bokach, to często, jak postawię wink
            i wiecznie tam układam i wiecznie jest nie tak, jak trzeba wink
            • camella Re: Lamus. 11.09.23, 21:05
              Powinien być bardziej płaski ,i jak pod ręką to wszystko tam ląduje i rękawice również zapewne.
              • ruda.replay Re: Lamus. 11.09.23, 21:18
                Też mam taki, ale upchałam do niego drewno do kominka...
                Rękawice, a jakże są, kiedyś na półkach...tu zalegały, tam leżały i szukanie...to zgromadziłam w jednym miejscu...fajne te domki ogrodowe są, podobają mi się....na rzeczy potrzebne...byle nie rupieciarnia wink no, ale z czasem robi się mała graciarnia wink
                • camella Re: Lamus. 11.09.23, 21:42
                  Też mi się podobają te domki narzędziowe,ale zobacz czasem lubię popatrzeć na coś takiego
                  • camella Re: Lamus. 11.09.23, 21:42
                    To jest dopiero zagracanie 😁
                    • leziox Re: Lamus. 11.09.23, 23:02
                      Nie przywiązuję się specjalnie do rzeczy i jak mam za wiele, to robię tzw. akcję odszczurzania domu z niepotrzebności.
                      Jako że handluję wszystkim możliwym, to czasem się zbierają rzeczy, które zalegają, a już człek na tym zarobiony jest. Bywa, że oddaję za darmo, aby tylko zrobić miejsce na nowości. I co ciekawsze, oddać za darmo i tak wychodzi taniej, niż wywieźć to na wysypisko. smile
                      • leziox Re: Lamus. 11.09.23, 23:17
                        O, takie rzeczy mi zawalają np:
                      • leziox Re: Lamus. 11.09.23, 23:17
                        O, takie rzeczy mi zawalają np.
                  • mala200333 Re: Lamus. 12.09.23, 06:30
                    Siąść na tymfotelu z kawusia …
                  • ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 12:06
                    camella napisała:

> Też mi się podobają te domki narzędziowe,ale zobacz czasem lubię popatrzeć na c
                    > oś takiego

To jest naprawdę fajne smile)
                    podoba mi się ...
                    ktos ma większy ogród, to nic, tylko takie sobie zafundowac smile
                    • ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 12:07
                      to jest odpowiedź do Camellki....tam, gdzie ta urocza altanka...żle mi wskoczył post smile
    • leziox Re: Lamus. 11.09.23, 23:20
      No wlasnie, czasem cos zawala.
      • leziox Re: Lamus. 11.09.23, 23:21
        Sorry, przez chwilę forum jakby zwariowało.
      • camella Re: Lamus. 12.09.23, 08:12
        Śliczny ten bucik,nie kupuję takich rzeczy bo potem tylko z odkurzaniem problem.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 08:28
          Mnie by się ten wazon z gejszami? podobał. Tylko jakie kwiaty by pasowały?
          • camella Re: Lamus. 12.09.23, 08:30
            To chyba duży wazon,powinno się mieć taki jeden w domu.Kwiaty np.sloneczniki albo długie róże.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 08:32
              No jakiś jest, ale nie ozdobny sam z siebie. To każdy kwiat pasuje.
              Tu by się raczej prosiły jakieś kwitnące wiśnie.
              • camella Re: Lamus. 12.09.23, 08:43
                To tylko sztuczne ,ale ładnie by się prezentował z tymi kwitnącymi wiśniami.
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 08:50
                  Dlaczego sztuczne? Mamy w kraju - co prawda nie te japońskie, ale dałyby radę.
                  • camella Re: Lamus. 12.09.23, 08:55
                    Ja mam gałązki wiśni tylko na wiosnę ,prz ścinaniu drzew wkładam do wazonu i mam niedługo piękne kwiaty ale krótko kwitną.Nie widziałam w kwiaciarni nigdy.
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 08:59
                      To wszystko prawda. u mnie ten wazon to by sobie normalnie stał w jakiejś witrynce jako ozdoba sama sobie - a na krótko uzupełniony kwieciem. Zresztą w takiej sytuacji i coś poza wiśnią by się dobrało.
                      • camella Re: Lamus. 12.09.23, 09:06
                        Są przecież chińskie róże,orchidee jakbyś się upierał że chińskie ma być .Słoneczniki też rosną w Chinach.Ja bym też w witrynie postawiła i okazjonalnie do dużych świeżych kwiatów używała.
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 09:12
                          Pardą, ale to jest wzór japoński, więc akurat chińskie psują jak pięść do nosa. No nie lubią się tam smile
                          U nas kwiaty cięte pojawiają się w rytmie szkolnym - przynajmniej skarbówka się nie czepia, że to dochód podlegający opodatkowaniu big_grin
                          • camella Re: Lamus. 12.09.23, 09:25
                            No przepraszam miałam napisać japoński 😁😁😁coś mi się pomyliło ale w Japonii również kwitną róże i słoneczniki.Japonskie gejsze układały piękne kompozycje z kwiatów...
                            No nie wiem co z tym dochodem..tyle kwiatów że tylko wazony kupować i na rynkach sprzedawać 😁😁😁
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 09:29
                              Jasne, nauczyciel po godzinach odbierania kwiatów ciętych nie wiadomo ile dni temu - natychmiast popyla na jakiś straganik big_grin
                              I w ogóle weź - nie podpowiadaj im. Pamiętam jak kiedyś mieli pomysła, że jak student dostaje prawo do zniżek na komunikację miejską - to powinien płacić od tego podatek. Bo przecież otrzymał dochód w postaci połowy ceny biletu normalnego. Wtedy główne państwo to ucięło, ale kto wie...
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 07:04
      U mnie różne "przydasie" lądują w piwnicy.
      Po czym często się okazuje, że się o nich zapomniało i kupiło coś nowego... Właśnie przy obecnych porządkach dotarłem na dno pojemnika z różnymi farbami itp i odkryłem nawet dwie napoczęte butelki rozpuszczalnika. Jedna miała na sobie plamę farby akurat w miejscu daty produkcji; druga dumnie prezentowała rok 2013. Okres ważności: 12 miesięcy...
      • leziox Re: Lamus. 12.09.23, 09:16
        Ta waza z gejszami jest wysoka na jakies 20 cm, więc wielkie kwiaty też tam nie będą pasować.
        Ale takie wiązaneczki dla ukochanej to spoko.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 09:34
          Ah, czyli to taki bibelocik ozdobny po prostu.
          • ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 09:35
            ładne te Leźkowe skorupki wink
            bucik super....w ogóle se tak, jak to u nas mówią "przyśpyrlał" cacka smile
            • leziox Re: Lamus. 12.09.23, 09:39
              Kiedyś dostałem na domowej wystawce dwie spore skrzynie porcelanowych figurek. Rodzinka chciała to wszystko wywalić, takie pamiątki po babci, no to ja szybko z paniką w oczach to zabralem, zanosząc do auta i oddalając się w pośpiechu, aby się nie rozmyślili. Na flomarku miałem za to wszystko łącznie ponad 500 euroszmat. smile
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 09:45
                Kuwa, ja się muszę zorientować może jednak, czy u nas są takie domowe wyprzedaże. Ale z tego co kojarzę to raczej jakieś ogłoszenia na OLX i różne scamy... Odechciewa się.
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 09:46
                  A, na takie jakieś wystawki na targu to nie raz zwiedzałem, ale ale to jakieś gówna za piedroloną kasę.
              • ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 09:46
                Działa u mnie taki flomark....z wystawek przywiezione...
                cuda niewida tam są....i o dziwo...niezłe kanapy....smile
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 09:53
                  Rany, tylko nie kanapa po przejściach!
                  • ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 12:07
                    Wiem, co masz na myśli...
                    niektóre, zwłaszcza te skorzane maja nowe obicia
      • ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 09:44
        asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> U mnie różne "przydasie" lądują w piwnicy.
        > Po czym często się okazuje, że się o nich zapomniało i kupiło coś nowego... Wła
        > śnie przy obecnych porządkach dotarłem na dno pojemnika z różnymi farbami itp i
        > odkryłem nawet dwie napoczęte butelki rozpuszczalnika. Jedna miała na sobie pl
        > amę farby akurat w miejscu daty produkcji; druga dumnie prezentowała rok 2013.
        > Okres ważności: 12 miesięcy...

A propo's piwnicy...byłam niedawno z koleżanką w jej piwnicy. Napomknełam w luźnej rozmowie, ze muszę kupić duży słój...i od słowa do słowa - ona ma i mi da! tylko chodźmy do piwnicy. Podreptałam za nią....Matko Ty moja Kochana! od razu stanęły mi przed oczami wory, takie 200 l i ładowanie tego dobrodziejstwa. Jak można zawalić tak piwnicę....wszystko tam było....stare talerze, słoiki puste i pełne, dywany, chodniki, krzesła, stół, książek niezliczone ilości - istny sajgon. Oczywiście skomentowałam zawartość, a jakże big_grin na co otrzymałam odpowiedź, że...nie widziałam jeszcze, co tam w tylnej części. Gdyby była moja, to po pierwsze nie znosiłabym starego pojemnika na śmieci, tylko prosto na śmietnik...a gdyby dopadła mnie taka "przydaśka", to nie spałabym w nocy wiedząc, że taka ilość zalega mi we własnej piwnicy wink żeby dostać się do słoja, to trzeba przewalić zawartość, ale przynajmniej zobaczyłam, co ludzie znoszą do piwnicy....powiem tak....fotele stojące w przejściu, jakaś ława....
        odgórnie nakaz uprzątnięcia!
        • leziox Re: Lamus. 12.09.23, 09:52
          A ja wywiózłbym to wszystko na rynek, albo poumieszczał w bezpłatnych ogłoszeniach i kaska by była.
          Kwestia podejścia do sprawy.
          big_grin
          • ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 10:11
            Tym bardziej, że niektóre książki w skórzanych oprawach wink i..piękny, dużych rozmarów łuk...przywieziony i dany w prezencie...bodajże z jakiegoś egzotycznego kraju wink
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 09:58
          Oj to musiała być duża piwnica. U nas to szybko niedasie dojść do tyłu - to się trzebi.
          A w przejściu to ciągle coś stoi - ale mogę się założyć, że to po tych, co się wyprowadzili. No bo monitor komputerowy kineskopowy to by przecież trzeba jechać do specjalnego punktu. A tak to jeb, mnie nie ma, niech inni się martwią...
          • ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 10:09
            Jest jeszcze jakas wózkownia, jak mi powiedziała, ale nie miałam odwagi tam zajrzeć smile
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 10:28
              u nas też coś było, ale ktoś to chyba sobie ukradł na piwnicę
              Ale nie drążyłem.
              • ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 10:32
                Szkoda, że o suszarni nie wspomniała...kiedyś takie były, ale czy teraz, to pojęcia nie mam smile
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 10:40
                  No u nas tego nie było. Bo my mamy balkony w postaci hoho wielkiej loggi (stąd kwestia dotarcia do barierki). Natomiast faktycznie w kamienicy, w której się wychowałem to balkoniki były małe - tak na kilka sznurów. I była wielka przestrzeń na poddaszu na takie sprawy. Też jakaś pralnia nawet.
                  • ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 10:43
                    To sobie wypobraź, ile różnych skarbów na strychach, w piwnicach, innych dziurach zalega i ludzie nawet nie wiedzą, co posiadają...
                    • leziox Re: Lamus. 12.09.23, 10:47
                      Ano właśnie. Z tego można naprawdę dobrze żyć.
                      big_grin
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 11:01
                        No właśnie. A co ja mam robić? Zaglądać ludziom na strychy? u nas to albo ktoś wywala do śmieci, albo próbuje zrobić wielki biznes.
                        Tu nie ma tak jak w usa czy gdzie indziej, że jak kto chce zrobić miejsce w garażu to wystawia za centy dla dzieciaków na kieszonkowe...
                        • ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 11:06
                          Lezio w innym wątku wspomniał o Italii....tam są takie wystawki...
                          czasem stały piękne, niezniszczone komplety rattanowe, cud miód wręcz...
                          buty, które nie sprzedały sie w sezonie, w pudełkach...lodówki....umyć i wstawić w kuchni...no, ale co..na plecy weźmiesz? trzeba szukać transportu do Polski, jakos zorganizować...
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 11:10
                            no i to chodzi. Dlatego mówię, że może poszukam czegoś w Polsce... I nie na zarobek, bo ja nie mam zdolności handlowych. Dla siebie tylko.
                            • ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 11:24
                              W ubiegłym roku wystawiałam za bramę meble...dwa foteliki z poduchami, okrągły stolik ze szklanym blatem - wiklinowe, kanapę w bardzo dobrym stanie, jakies dywaniki, szafki...może z godzinę stały...ktoś potrzebuje, niech bierze...
                              mnie ulga, nie musze czekać, aż gabaryty będą brać w grudniu przeważnie...
                              czasem przechodzę drogą między działkami...widzę w reklamówkach jabłka, cukienie...ludzie wystawiają, a że jest to droga na cmentarz, wiec ludzie przechodzą i kto chce, to może brać...
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 11:27
                                A u mnie jakieś chamy sobki. Nic nie wystawią. No ale wiadomo - Wielkopolska big_grin
                                • ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 12:00
                                  No, pacz, jaki ten naród różny suspicious
                                  eee, tu byś nazbierał...duży masz bagażnik w Skodzie? smile
                                  • leziox Re: Lamus. 12.09.23, 15:25
                                    Jakis czas temu wystawiłem na ulicę dużą lodówkę, z napisem: "sprawna, do oddania", bo wymieniałem na nową. Wielkie pudło zniknęło w ciągu paru chwil, nikt nic nie widział i nie słyszał, aż się zdziwiłem, że tak można.
                                    big_grin
                                    • ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 15:42
                                      Syn wystawił fotele, to facet zapytał, czy można wink
                                      bo kartki żadnej nie było....pewnie chciał się upewnić wink
                                      bo wiesz...niech człek wywlecze przed bramę, bo np wiezie do tapicera wink
                                      a tu mu zwiną sprzed chałupy big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka