ruda.replay 11.09.23, 19:57 Czyli składzik starych rzeczy... macie taki, czy na bieżąco sie pozbywacie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camella Re: Lamus. 11.09.23, 20:18 Ja mam taką zasadę,że jak coś kupię to muszę coś wyrzucić.Pokorcilo mnie i kupiłam mały wazon kryształowy na pchlim targu.Umyty wybłyszczony czeka na kwiatki.Tylko co wyrzucić teraz ,znajdzie się parę rzeczy aby zrobić więcej przestrzeni. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 11.09.23, 20:23 Ogólnie, to ze mnie okropny wyrzucacz ale....po ostatniej akcji...gdzie jest sznurek do podwiązania iglaków, to stwierdziłam, że musze troche przystopować. Coś tam zalega w garażu, nie powiem, że nie.... ciuchy lądują w worze i wyworzę do pobliskiego pojemnika...bo tylko przekładam z kata w kąt, a i tak...nie mam co na siebie ubrac Odpowiedz Link
camella Re: Lamus. 11.09.23, 20:30 A sznurki ciągle dokupuję,mam specjalny koszyk na sekator i sznurki. Zrobiłam teraz wór ciuchów po lecie ,wypralam myślałam że koniec a tu daje na nowo.Zaczynam wyciagać 😁 Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 11.09.23, 20:39 Mam wiklinowy kosz, taki na duży dymion...i tam upycham te małe narzędzia....pod ręką muszą być Z lenistwa nie garażuję, wiec zamiast po bokach, to często, jak postawię i wiecznie tam układam i wiecznie jest nie tak, jak trzeba Odpowiedz Link
camella Re: Lamus. 11.09.23, 21:05 Powinien być bardziej płaski ,i jak pod ręką to wszystko tam ląduje i rękawice również zapewne. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 11.09.23, 21:18 Też mam taki, ale upchałam do niego drewno do kominka... Rękawice, a jakże są, kiedyś na półkach...tu zalegały, tam leżały i szukanie...to zgromadziłam w jednym miejscu...fajne te domki ogrodowe są, podobają mi się....na rzeczy potrzebne...byle nie rupieciarnia no, ale z czasem robi się mała graciarnia Odpowiedz Link
camella Re: Lamus. 11.09.23, 21:42 Też mi się podobają te domki narzędziowe,ale zobacz czasem lubię popatrzeć na coś takiego Odpowiedz Link
leziox Re: Lamus. 11.09.23, 23:02 Nie przywiązuję się specjalnie do rzeczy i jak mam za wiele, to robię tzw. akcję odszczurzania domu z niepotrzebności. Jako że handluję wszystkim możliwym, to czasem się zbierają rzeczy, które zalegają, a już człek na tym zarobiony jest. Bywa, że oddaję za darmo, aby tylko zrobić miejsce na nowości. I co ciekawsze, oddać za darmo i tak wychodzi taniej, niż wywieźć to na wysypisko. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 12:06 camella napisała: > Też mi się podobają te domki narzędziowe,ale zobacz czasem lubię popatrzeć na c > oś takiego To jest naprawdę fajne ) podoba mi się ... ktos ma większy ogród, to nic, tylko takie sobie zafundowac Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 12:07 to jest odpowiedź do Camellki....tam, gdzie ta urocza altanka...żle mi wskoczył post Odpowiedz Link
camella Re: Lamus. 12.09.23, 08:12 Śliczny ten bucik,nie kupuję takich rzeczy bo potem tylko z odkurzaniem problem. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 08:28 Mnie by się ten wazon z gejszami? podobał. Tylko jakie kwiaty by pasowały? Odpowiedz Link
camella Re: Lamus. 12.09.23, 08:30 To chyba duży wazon,powinno się mieć taki jeden w domu.Kwiaty np.sloneczniki albo długie róże. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 08:32 No jakiś jest, ale nie ozdobny sam z siebie. To każdy kwiat pasuje. Tu by się raczej prosiły jakieś kwitnące wiśnie. Odpowiedz Link
camella Re: Lamus. 12.09.23, 08:43 To tylko sztuczne ,ale ładnie by się prezentował z tymi kwitnącymi wiśniami. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 08:50 Dlaczego sztuczne? Mamy w kraju - co prawda nie te japońskie, ale dałyby radę. Odpowiedz Link
camella Re: Lamus. 12.09.23, 08:55 Ja mam gałązki wiśni tylko na wiosnę ,prz ścinaniu drzew wkładam do wazonu i mam niedługo piękne kwiaty ale krótko kwitną.Nie widziałam w kwiaciarni nigdy. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 08:59 To wszystko prawda. u mnie ten wazon to by sobie normalnie stał w jakiejś witrynce jako ozdoba sama sobie - a na krótko uzupełniony kwieciem. Zresztą w takiej sytuacji i coś poza wiśnią by się dobrało. Odpowiedz Link
camella Re: Lamus. 12.09.23, 09:06 Są przecież chińskie róże,orchidee jakbyś się upierał że chińskie ma być .Słoneczniki też rosną w Chinach.Ja bym też w witrynie postawiła i okazjonalnie do dużych świeżych kwiatów używała. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 09:12 Pardą, ale to jest wzór japoński, więc akurat chińskie psują jak pięść do nosa. No nie lubią się tam U nas kwiaty cięte pojawiają się w rytmie szkolnym - przynajmniej skarbówka się nie czepia, że to dochód podlegający opodatkowaniu Odpowiedz Link
camella Re: Lamus. 12.09.23, 09:25 No przepraszam miałam napisać japoński 😁😁😁coś mi się pomyliło ale w Japonii również kwitną róże i słoneczniki.Japonskie gejsze układały piękne kompozycje z kwiatów... No nie wiem co z tym dochodem..tyle kwiatów że tylko wazony kupować i na rynkach sprzedawać 😁😁😁 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 09:29 Jasne, nauczyciel po godzinach odbierania kwiatów ciętych nie wiadomo ile dni temu - natychmiast popyla na jakiś straganik I w ogóle weź - nie podpowiadaj im. Pamiętam jak kiedyś mieli pomysła, że jak student dostaje prawo do zniżek na komunikację miejską - to powinien płacić od tego podatek. Bo przecież otrzymał dochód w postaci połowy ceny biletu normalnego. Wtedy główne państwo to ucięło, ale kto wie... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 07:04 U mnie różne "przydasie" lądują w piwnicy. Po czym często się okazuje, że się o nich zapomniało i kupiło coś nowego... Właśnie przy obecnych porządkach dotarłem na dno pojemnika z różnymi farbami itp i odkryłem nawet dwie napoczęte butelki rozpuszczalnika. Jedna miała na sobie plamę farby akurat w miejscu daty produkcji; druga dumnie prezentowała rok 2013. Okres ważności: 12 miesięcy... Odpowiedz Link
leziox Re: Lamus. 12.09.23, 09:16 Ta waza z gejszami jest wysoka na jakies 20 cm, więc wielkie kwiaty też tam nie będą pasować. Ale takie wiązaneczki dla ukochanej to spoko. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 09:34 Ah, czyli to taki bibelocik ozdobny po prostu. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 09:35 ładne te Leźkowe skorupki bucik super....w ogóle se tak, jak to u nas mówią "przyśpyrlał" cacka Odpowiedz Link
leziox Re: Lamus. 12.09.23, 09:39 Kiedyś dostałem na domowej wystawce dwie spore skrzynie porcelanowych figurek. Rodzinka chciała to wszystko wywalić, takie pamiątki po babci, no to ja szybko z paniką w oczach to zabralem, zanosząc do auta i oddalając się w pośpiechu, aby się nie rozmyślili. Na flomarku miałem za to wszystko łącznie ponad 500 euroszmat. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 09:45 Kuwa, ja się muszę zorientować może jednak, czy u nas są takie domowe wyprzedaże. Ale z tego co kojarzę to raczej jakieś ogłoszenia na OLX i różne scamy... Odechciewa się. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 09:46 A, na takie jakieś wystawki na targu to nie raz zwiedzałem, ale ale to jakieś gówna za piedroloną kasę. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 09:46 Działa u mnie taki flomark....z wystawek przywiezione... cuda niewida tam są....i o dziwo...niezłe kanapy.... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 12:07 Wiem, co masz na myśli... niektóre, zwłaszcza te skorzane maja nowe obicia Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 09:44 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > U mnie różne "przydasie" lądują w piwnicy. > Po czym często się okazuje, że się o nich zapomniało i kupiło coś nowego... Wła > śnie przy obecnych porządkach dotarłem na dno pojemnika z różnymi farbami itp i > odkryłem nawet dwie napoczęte butelki rozpuszczalnika. Jedna miała na sobie pl > amę farby akurat w miejscu daty produkcji; druga dumnie prezentowała rok 2013. > Okres ważności: 12 miesięcy... A propo's piwnicy...byłam niedawno z koleżanką w jej piwnicy. Napomknełam w luźnej rozmowie, ze muszę kupić duży słój...i od słowa do słowa - ona ma i mi da! tylko chodźmy do piwnicy. Podreptałam za nią....Matko Ty moja Kochana! od razu stanęły mi przed oczami wory, takie 200 l i ładowanie tego dobrodziejstwa. Jak można zawalić tak piwnicę....wszystko tam było....stare talerze, słoiki puste i pełne, dywany, chodniki, krzesła, stół, książek niezliczone ilości - istny sajgon. Oczywiście skomentowałam zawartość, a jakże na co otrzymałam odpowiedź, że...nie widziałam jeszcze, co tam w tylnej części. Gdyby była moja, to po pierwsze nie znosiłabym starego pojemnika na śmieci, tylko prosto na śmietnik...a gdyby dopadła mnie taka "przydaśka", to nie spałabym w nocy wiedząc, że taka ilość zalega mi we własnej piwnicy żeby dostać się do słoja, to trzeba przewalić zawartość, ale przynajmniej zobaczyłam, co ludzie znoszą do piwnicy....powiem tak....fotele stojące w przejściu, jakaś ława.... odgórnie nakaz uprzątnięcia! Odpowiedz Link
leziox Re: Lamus. 12.09.23, 09:52 A ja wywiózłbym to wszystko na rynek, albo poumieszczał w bezpłatnych ogłoszeniach i kaska by była. Kwestia podejścia do sprawy. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 10:11 Tym bardziej, że niektóre książki w skórzanych oprawach i..piękny, dużych rozmarów łuk...przywieziony i dany w prezencie...bodajże z jakiegoś egzotycznego kraju Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 09:58 Oj to musiała być duża piwnica. U nas to szybko niedasie dojść do tyłu - to się trzebi. A w przejściu to ciągle coś stoi - ale mogę się założyć, że to po tych, co się wyprowadzili. No bo monitor komputerowy kineskopowy to by przecież trzeba jechać do specjalnego punktu. A tak to jeb, mnie nie ma, niech inni się martwią... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 10:09 Jest jeszcze jakas wózkownia, jak mi powiedziała, ale nie miałam odwagi tam zajrzeć Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 10:28 u nas też coś było, ale ktoś to chyba sobie ukradł na piwnicę Ale nie drążyłem. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 10:32 Szkoda, że o suszarni nie wspomniała...kiedyś takie były, ale czy teraz, to pojęcia nie mam Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 10:40 No u nas tego nie było. Bo my mamy balkony w postaci hoho wielkiej loggi (stąd kwestia dotarcia do barierki). Natomiast faktycznie w kamienicy, w której się wychowałem to balkoniki były małe - tak na kilka sznurów. I była wielka przestrzeń na poddaszu na takie sprawy. Też jakaś pralnia nawet. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 10:43 To sobie wypobraź, ile różnych skarbów na strychach, w piwnicach, innych dziurach zalega i ludzie nawet nie wiedzą, co posiadają... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 11:01 No właśnie. A co ja mam robić? Zaglądać ludziom na strychy? u nas to albo ktoś wywala do śmieci, albo próbuje zrobić wielki biznes. Tu nie ma tak jak w usa czy gdzie indziej, że jak kto chce zrobić miejsce w garażu to wystawia za centy dla dzieciaków na kieszonkowe... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 11:06 Lezio w innym wątku wspomniał o Italii....tam są takie wystawki... czasem stały piękne, niezniszczone komplety rattanowe, cud miód wręcz... buty, które nie sprzedały sie w sezonie, w pudełkach...lodówki....umyć i wstawić w kuchni...no, ale co..na plecy weźmiesz? trzeba szukać transportu do Polski, jakos zorganizować... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 11:10 no i to chodzi. Dlatego mówię, że może poszukam czegoś w Polsce... I nie na zarobek, bo ja nie mam zdolności handlowych. Dla siebie tylko. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 11:24 W ubiegłym roku wystawiałam za bramę meble...dwa foteliki z poduchami, okrągły stolik ze szklanym blatem - wiklinowe, kanapę w bardzo dobrym stanie, jakies dywaniki, szafki...może z godzinę stały...ktoś potrzebuje, niech bierze... mnie ulga, nie musze czekać, aż gabaryty będą brać w grudniu przeważnie... czasem przechodzę drogą między działkami...widzę w reklamówkach jabłka, cukienie...ludzie wystawiają, a że jest to droga na cmentarz, wiec ludzie przechodzą i kto chce, to może brać... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lamus. 12.09.23, 11:27 A u mnie jakieś chamy sobki. Nic nie wystawią. No ale wiadomo - Wielkopolska Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 12:00 No, pacz, jaki ten naród różny eee, tu byś nazbierał...duży masz bagażnik w Skodzie? Odpowiedz Link
leziox Re: Lamus. 12.09.23, 15:25 Jakis czas temu wystawiłem na ulicę dużą lodówkę, z napisem: "sprawna, do oddania", bo wymieniałem na nową. Wielkie pudło zniknęło w ciągu paru chwil, nikt nic nie widział i nie słyszał, aż się zdziwiłem, że tak można. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Lamus. 12.09.23, 15:42 Syn wystawił fotele, to facet zapytał, czy można bo kartki żadnej nie było....pewnie chciał się upewnić bo wiesz...niech człek wywlecze przed bramę, bo np wiezie do tapicera a tu mu zwiną sprzed chałupy Odpowiedz Link