Dodaj do ulubionych

idzie hipis z długimi włosami...

16.01.23, 11:45
synalek oświadczył, że będzie zapuszczał włosy. zapuszcza od jesieni.

no i teraz to wygląda tak, czyli kosmyki akurat do oczu włażą. a na głowie "wronie gniazdo".

matka moja mnie straszy, że od tych włosów w oczach zepsuje mu się wzrok, a i jemu zaczyna przeszkadzać. zakupiłam gumki, i raz poszedł do szkoły z dwoma "pędzelkami" po obu stronach czoła. moim zdaniem, wyglądał jak mały ryś, ale koledzy zaczęli rżeć, że dziewczynka. niestety, z jakiegoś powodu uznał, że to obciach, wyglądać jak dziewczynka (wtf?), i gumki poszły do lamusa.

czy naprawdę zepsuje sobie wzrok?
jak przetrwać do momentu, kiedy włosy będą naprawdę długie? jest jakaś super-męska alternatywa dla frotek (czarne były)?
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 11:49
      Fajne oczyska smile
      • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 11:53
        też je lubię!

:~)
    • andaba Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 11:50
      Jednak dwa pędzelki to obciach, faktycznie.

Mój syn tez sobie wymyslił w wieku szczenięcym włosy zapuścić (i do tej pory ma długie). No niestety, dopóki mu nie urosły na tyle, żeby związać z tyłu, to sobie "psuł wzrok". Ale nie martw się, myslę, żę to psucie wzroku istnieje tylko w wyobraźni pokolenia matek preferujących krótkie włosy u facetów i gładkie warkocze u dziewcząt.
      Moja mama do dziś ma bzika na tym punkcie, całe dzieciństwo miałam ściśle poprzypinane wsuwkami wszystkie opadające na czoło kosmyki, to samo próbowała robić moim córkom (oraz synowi).
      • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 11:54
        uff, moja mama ma dok-ład-nie tak samo.

dzięki!
      • daniela34 Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 11:55
        Cytat z tekstu okulistki (nie weryfikuję wrzucam po prostu):

"Zadbaj o długość grzywki. Włosy wchodzące do oczu mogą rysować powierzchnię nabłonka oka, spojówki i rogówki. Rysy powstałe w ten sposób dają dość duże poczucie dyskomfortu, podobnego do tego, gdy mamy ciało obce w oku. Są również wrotami do zakażenia bakteryjnego i mogą tam powstawać infekcyjne stany zapalne. U dzieci w wielu wzrostowym (do ok. 12. roku życia) ważne jest, aby oczy były odsłonięte i żeby bodźce docierały do nich jednocześnie i symetrycznie. W innym wypadku istnieje ryzyko wystąpienia niedowidzenia i zeza."
        • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:01
          :~(

no to jednak frotki...
          • daniela34 Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:07
            Wiesz co: najpierw weszłam do wątku, bo mnie tytuł zainteresował, a potem googlnęłam (nie mylić z golnęłam wink), bo też to słyszałam w dzieciństwie (nie do mnie kierowane, u mnie akurat grzywka nie stanowiła problemu, bo oczy mi się "zepsuły" na długo przed pojawieniem się u mnie grzywki) i w pierwszym odruchu chciałam potraktować jako "old wives tale." No bo przecież z grubsza wiemy, na czym polegają wady wzroku i że to nie od grzywki. No ale znalazłam coś takiego i wrzucam. Nie jestem w stanie sprawdzić, na ile pani okulistka ma rację.
            • alpepe Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:14
              Ma rację. To mówię ja, alpepe.
            • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:27
              jej wywód brzmi dość logicznie...
              • daniela34 Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:34
                Aha, z porad praktycznych: bliski mi starszy nastolatek (wiem, Twój syn jest młodszy, ale o ile pamiętam zamierzchłe czasy dzieciństwa, to w tym wieku się chce wyglądać bardziej dorośle niż mniej) nosił frotkę w okolicznościach prywatnych a poza domem - metalową, ciemną, wąską opaskę, prawie niewidoczną we włosach (ciemne ma)
              • andaba Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:37
                Ale weźcie pod uwagę, że etap wchodzących do oczu włosów to jest góra dwa miesiące.
                Nie sądzę, żeby przez ten czas się oczy popsuły.

Niektórzy ludzie maja permanentnie włosy w oczach i wzrok dobry (ja bym tak nie potrafiła, wsuwek nie noszę, ale tez nie lubie jak mi coś do oczu włazi, widać wpływ matki jest silniejszy, niz mi sie zdaje).

Podpowiem, że wygodniejsza od frotek w warunkach domowych oczywiście, może byc zwykła plastikowa opaska. jak odrabia lekcje, ogląda film, gra na komputerze, je obiad może sobie w domu włosy przytrzymać czymś, a przez te kilka godzin w szkole oślepnąć nie powienien.
                • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:45
                  no właśnie, włosy w oczach to nie jest efekt docelowy, też mi to przyszło do głowy, w domu opaska albo coś, może z czasem i w szkole da radę. tak jak pisałam, jemu szybko rosną.

swoją drogą, ciekawam, czy będzie mu się chciało nosić długie, czy nie zniesie konieczności mycia i czesania grzywy; jest zaskoczony, że ma się czesać, dotąd nie musiał, a mycie włosów o długości niecałego centymetra też inaczej wyglądało.
                  • andaba Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 13:13
                    Mój wytrwał do dziś, podcina jak osiągają długość wymaganą na peruki i oddaje..

Ale on miał wlosy "na grzybka' od drugiego roku życia, więc też trzeba było czesać.
        • ichi51e Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 13:38
          Zapalenie oka id podrażnienia włosami - rżę. Reszta tez bzdura przecież włosy nie blokują wizji
          www.nbcnews.com/health/body-odd/no-side-bangs-will-not-give-you-lazy-eye-flna771802
        • memphis90 Re: idzie hipis z długimi włosami... 17.01.23, 15:33
          Podoba mi sie pomysł, ze grzywka sprawia, ze bodźce świetlne docierają do oczu w rożnym czasie… Co prawda wg Hawkinga elektron może wybrać każdą możliwą drogę z punktu A do B, łącznie z przerwą na kawę w starbaksie w alternatywnym wymiarze, ale sądzę, ze włosy nie maja aż takiego wpływu na wybory elektronów co do alternatywnych rzeczywistości…
    • triss_merigold6 Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 11:50
      Idź z nim do fryzjera, niech mu podetnie włosy pod kątem zapuszczania, powinien wiedzieć o co chodzi.
      • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 11:57
        fakt, to powinno pomóc na efekt "wroniego gniazda", ale etap zapuszczania z przodu trzeba przebrnąć.
        • georgia.guidestones Re: idzie hipis z długimi włosami... 17.01.23, 15:30
          stephanie.plum napisała:

> fakt, to powinno pomóc na efekt "wroniego gniazda", ale etap zapuszczania z prz
          > odu trzeba przebrnąć.
          >
          Poszukaj wsuwek w kolorze wlosow.
    • jkl13 Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 11:54
      Mój na tym etapie nosił palemkę na czubku głowy. Rosła sobie ta palma chyba 2 lata, już mógł zawiesić włosy za uszy i wtedy... ogolił się na łyso. Morał - facetowi nie dogodzisz, niech nosi jak chce.
      • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 11:55
        jedna palma byłaby chyba spoko, ale jeszcze są za krótkie.
    • kochamruskieileniwe Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 11:55
      Mój ma długie. Etap "psucia wzroku" przetrwał bez zepsucia wzoku. Ale on sobie odgarniał, dodatkow ma miekkie i falujące, wię c chyba łatwiej niz proste i grube (chyba - tak mi sie po zdjęciu widzi)
      • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:00
        grube jak u dzika, sztywne, niesforne.

zawsze strzygliśmy "na rekruta", spokój był. ale chce, niech zapuszcza, nawet jestem ciekawa, co mu urośnie.
        • kochamruskieileniwe Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:05
          moj, w domu!, jak nikt (z koleżeństwa) nie widział!, gdy miał coś zrobic, a włosyt mu właziły do oczu - nosił opaskę. Jak tenisisci sprzed lat, hyhyhy
          https://legendysportu.pl/wp-content/uploads/2019/11/John-McEnroe-tenis.jpg
      • kanga_roo Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:00
        okulary słoneczne dobrze przytrzymują włosy
    • borsuczyca.klusek Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 11:56
      Dajcie chłopakowi żyć 🙄
      I żadnych frotek, gumek, opasek i innych bzdur.
      • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:03
        żyje, nie martw się!

• 7katipo Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:28
        Mój toleruje frotkę przy jedzeniu - żeby mu do talerza nie wpadały, i do wanny - gdy kąpiel bez mycia włosów, żeby się nie zamoczyły.
        Szkoda, mnie się bardzo podoba w związanych włosach 🤗
        • black_magic_women Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 19:42
          Mojemu panie nakładały frotkę w przedszkolu, właśnie do jedzenia. Strasznie to przeżywał. Aktualnie mąż go ostrzygł, bo wychowaczyni cośtam ciągle kwęka, ale wszyscy już tęsknimy za jego białą czapą (ma włosów na ka kilka glów)
    • nuka_2 Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 11:57
      Może „męska” opaska do włosów, są takie Nike czy innych firm sportowych.
      • triss_merigold6 Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:00
        Efekt Rambo.
        • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:03
          nie szkodzi, oni nie wiedzą, co to Rambo, mi nie chodzi, żeby był piękny, tylko żeby kudły do oczu nie leciały...
        • iwoniaw Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:04
          triss_merigold6 napisała:

> Efekt Rambo.

To nawet na czasie, te paskudne mody sprzed lat wracają 😀
        • iwles Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:15
          triss_merigold6 napisała:

> Efekt Rambo.

Albo efekt Davida Beckhama, który na początku pożyczał opaski od zony big_grin

Zresztą - wielu piłkarzy obecnie nosi opaski, szczególnie podczas meczów.
    • pyza-wedrowniczka Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:04
      Mój też tak miał. Jak go bardzo wkurzały, to zakładał taką cienką opaskę plastikową, ale często olewał i nosił na oczach. Teraz ma już dużo dłuższe, wzrok w jak najlepszym porządku.
      • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:08
        o fajnie, jest spora liga synów ematek z długimi włosami!
        • black_magic_women Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 19:43
          Ale w szkole, teraz 3 SP, jesteśmy w mniejszości, w przedszkolu w sumie też byliśmy.
          • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 19:47
            u młodego nie ma żadnego chłopaka z długimi włosami...
    • iwles Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:06

Ja wiem po sobie, że za długa grzywką przeszkadza mi w patrzeniu.
      To tak, jakby wisiała przed oczami non stop jakas tasiemka, czy wstazeczka i wzrok nie wie, jak i gdzie się ustawić z ostrością (że tak obrazowo opiszę).
      • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:15
        ja kilka razy w życiu zapuszczałam, i etap odrastającej grzywki majtającej się przed oczami był nieznośny, więc też wiem, jak to jest.
        czułam się głupia, jakbym nie potrafiła na niczym się skupić...
    • primula.alpicola Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:10
      Gumę do stylizacji, albo inne mazidło, ułoży to sobie palcami i nie będzie leciało w oczy.
    • motyllica Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:11
      a nie da się tej grzywki na bok jakoś albo na żelu czy paście do góry troszkę postawić?
      kup coś do stylizacji włosów i popróbujcie
    • daszka_staszka Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:13
      Zamiast gumek kup mu opaskę taka jak noszą długowłosi pilkarze
      • mdro Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:46
        Pomysł dobry, ale nie wiem, czy będzie się trzymała - włosy chłopaka wyglądają na grube i sztywne. Ale spróbować można.
    • piataziuta Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:14
      Ale żeś wymyśliła!
      Nawet ja bym się nie odważyła zrobić dwóch kucyków małemu chłopcu - bo to oczywiste, że będzie miał w klasie za to bęcki. 🤭
      Zostaw - nic mu się nie zepsuje. Nie on pierwszy zapuszcza włosy. wink
      Mnie cięli "na pieczarkę", a ja chciałam długie. Jak zrobiło się na głowie gniazdo, matka wygoniła mnie z domu do fryzjera, a ja poprosiłam o podcięcie "do zapuszczania". Fryzjer ogarnął temat (coś tam wyrównał, coś tam na czole skrócił), że i matka nie krzyczała, i ja byłam zadowolona.

Żelem można ewentualnie spróbować zgarnąć - ale przed wypuszczeniem do szkoły, trzeba ocenić czy fryzura nie wygląda głupio. wink

Fajny chłopak. smile
      • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:24
        aaale to nie były de facto "kucyki"!!! zresztą, nieważne, okazało się że rzeczywiście to nie był ten pomysł.

co do psucia się wzroku, są różne opinie, ale liczę na to, że etap włosów w oczach będzie trwał krótko, bo skubańcowi szybko rosną - jesienią był na zapałkę.

pójdziemy do fryzjera od zapuszczania, to raz, i spróbujemy czegoś do utrwalenia fryzury "na boczek".
        zresztą, jemu się naturalnie tak układają, do zdjęcia specjalnie zgarnęłam te kosmyki do przodu.

za komplement dziękuję w imieniu młodego. rzeczywiście, fajny bardzo chłopak, choć czasem mam przemożną chęć obedrzeć go ze skóry...
    • klaramara33 Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:21
      Super ,że zapuscza smileMój znajomy nosi z tego powodu opaskę.
    • berdebul Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:27
      Opaska. Guma do stylizacji i zaczekanie do góry.
    • andaba Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:41
      Aaa, właśnie, przypomniałyście mi!
      Mój ma włosy podobne jak syn stefki, był czas, jak końcówki mu celowały w oczy, że mu zaczesywałam do góry i na boki i pryskałam silnym lakierem smile
      Chodził tak do szkoły, jak nie wkładał czapki, to nawet się trzymało, przynajmniej do wu-efu.
      • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 12:46
        • ladymercury Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 13:14
          Zapleść sobie na górze a la Wikingsmile po dwóch stronach albo na środku- jakieś takie plątaninki, nie warkoczyk, bo za krótkie pewnie.
    • gama2003 Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 13:27
      Dziecię moje miało fazę na opaski takie bawelniane, czarne i granatowe.
      Wyglądał jak tenisista z mej młodości.
      Dziwiłam się w milczeniu, do czasu wizyty kilku innych tenisistów z klasy.
    • arthwen Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 13:28
      Nie chcę nic mówić, ale moje dziecię ma włosy zdecydowanie bardziej hippisowskiej długości (do połowy pleców) i nosi okulary tongue_out
      Obstawiałam do tej pory, że to wina genetyki (oboje z mężem jesteśmy okularnikami) i czytania po nocach, ale kto wie, może to te włosy. Ale już mu do oczu od dawna nie włażą, bo za długie...
      • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 13:39
        no właśnie. grzywka w oczach. czytanie przy latarce. fundowałam sobie i jedno, i drugie, a okularów nie noszę, dla mnie to geny.
        ale o genach syna nic nie wiem.
    • ichi51e Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 13:31
      Na tym zdjęciu to jeszcze są krótkie. Moje ma takie po obcięciu big_grin Jakim cudem oczy miałyby się psuć od tego ze coś je zasłania? Ze zeza dostanie? To tak nie działa…
      • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 13:36
        długie są w planach. dotąd zawsze były na 9 mm.
    • bei Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 14:03
      Gumkę opaskę-taką jak do tenisa czy innych sportów

www.zalando.pl/nike-performance-elastic-3-pack-nakrycie-glowy-blackwhiteblack-n1241n08r-q11.html?sizeshockne%20Size&allophones=0&wmc=SEM480_NB_GO._6748070217_703410928_38453349724.&opc=2211&mpp=google%7Cv1%7C%7Cpla-337823277546%7C%7C20852%7C%7Cg%7Cc%7C%7C161674294310%7C%7Cpla%7CN1241N08R-Q110ONE000%7C337823277546%7C1%7C&gclsrc=aw.ds&gclid=Cj0KCQiAiJSeBhCCARIsAHnAzT-_IKGQ-dKmKAp3VCGLtp_HIneeQiEG01xu0t0Yf7_jwaFq5GoJvXMaAux3EALw_wcB

Albo fryzura z przedziałkiem - rozgarnięte włosy na boki.

• bi_scotti Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 14:05
      Bandana. Cheers.
      • stephanie.plum Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 17:14
        o, może fajnie wyglądać. tylko, że zaraz zleci...
        • bi_scotti Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 17:29
          stephanie.plum napisała:

> zaraz zleci...
          >

? Jak zawiaze git, to nie zleci. A jak zleci, to znow zawiaze wink Cheers.
        • efka_454 Re: idzie hipis z długimi włosami... 17.01.23, 15:21
          stephanie.plum napisała:

> o, może fajnie wyglądać. tylko, że zaraz zleci...
          >

Jak dobrze zwiąże to nie zleci.
          Ewentualnie przypiąć wsuwkami
    • majenkirr Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 17:27
      Fajne oczyska 👀

Może taką opaskę mu kup? Moda wraca, ostatnio widziałam w nich kilkoro młodych ludzi płci obojga.
      • ichi51e Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 18:30
        chciałabym zobaczyć te fryzurę pod innym katem. czy ja dobrze widzę ze on ma sam przód obcięty niemal do skory? fajne.
      • ga-ti Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 21:47
        O, mamy taką opaskę, metalową, z Rossmanna chyba. Jest świetna, córka nosi, gdy chce włosy w kucyk i przylizane (ma kręcone i ciągle wychodzą jej z kucyka i wygląda, jak słoneczko wink ), syn też nosił, gdy zapuszczał włosy, właśnie gdy były jeszcze nierówne i częściowo za krótkie do kucyka.
    • kurt.wallander Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 18:52
      widziałam dzisiaj chłopaka w tego typu opasce, ewidentnie był też w trakcie zapuszczania włosów. https://doris-bizuteria.pl/3172-large_default/opaska-zygzak-z-grzebieniem.jpg
    • taje Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 19:57
      Oczy i włosy jak z mangi! Ja bym poszukała inspiracji na japońskich stronach fryzjerskich, serio smile

A tak w ogóle, bardzo lubię dłuższe włosy u chłopców. U mężczyzn też, przynajmniej tak długo jak włosy są ładne, gęste i zadbane. Tym bardziej należy kochać długie włosy u chłopców, tak szybko odchodzą wink
      • ichi51e Re: idzie hipis z długimi włosami... 16.01.23, 22:03
        Japończycy maja zupełnie inne włosy tego nie da się porównać. Tego typu co konie grzywę albo szczotka do zamiatania. Naprawdę mimo ze wyglądają jak jedwab są sztywne i szorstkie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka