Dodaj do ulubionych

Szybko poszło

16.03.24, 11:36
Firma Gravis w Niemczech. W styczniu 2023 roku publicznie ogłosili, iż od zaraz nie będą przyjmować płatności gotówkowych, bo nie widzą dla tego rodzaju płacenia żadnej przyszłości. Tylko karty, online, etc., mimo iż przepisy niemieckie uważają płatności gotówkowe za zagwarantowane konstytucyjnie.
Klienci byli słusznie wkurwieni, bo to, było, nie było, ograniczało w pewnym sensie ich swobody obywatelskie.
A dzisiaj czytam, że 40 filii Gravisa w Niemczech zostaje zamkniętych.
Zapewne udławili się plastikiem, k.i.m. I fajnie, paszli won!
Pamiętam, kiedy podczas Plandemii sporo sklepów i zakładów fryzjerskich tak samo szurało, że nie będą brać gotówki, bo banknoty przenoszą wirusy, etc.
Praktycznie wszystkie z nich musiały pozamykać podwoje.
I fajnie, paszli won.
To ja chcę mieć wolność wyboru, jak wydaję swoją ciężko zarobioną kasę i w jakiej formie.
Nie będzie globalista pluć nam w twarz!
big_grin
Obserwuj wątek
    • ruda.replay Re: Szybko poszło 16.03.24, 22:46
      Nadejdzie taki czas, że wyboru jednak nie będzie. Dążą usilnie do tego. W sklepach widac podział...kto za gotówką, a kto za płatnościami plastikiem. Bywa, że jedna kasjerka obsługuje, kolejka stoi, a 6 kas samoobsługowych wolnych....gotówkę lubię mieć przy sobie, bo koperku u babci na targu nie zapłacę kartą smile
      • leziox Re: Szybko poszło 17.03.24, 00:44
        Zawsze będzie jakiś wybór, nie wierz w propagandę.
        • leziox Re: Szybko poszło 17.03.24, 00:50
          Zresztą, wiesz co? W naszym młodym wieku coraz częściej możemy na wszystko hoooj położyć.
          Co nam jeszcze mogą zrobić, z czym sobie rady nie damy? Niech się młode mimozy martwią, oraz "ostatnie pokolenie", hehe. Ostatnie, mam też nadzieję, bo takich kretynów nigdy jeszcze nie było i mam nadzieję że jak się pojawily, tak znikną w odmętach zapomnienia.
          • ruda.replay Re: Szybko poszło 17.03.24, 11:03
            Nie tak szybko, bo się rozmnażają. My, to dinozaury, na wymarciu, potrzeby się zmniejszają i na wiele, wiele sytuacji mamy wywalone. Co nas nie zabije, to nas wzmocni. Młodzi?! To już inny chów, wychowane na tabletach, sztucznych niańkach w łóżeczku i zupce ze słoika. Będą żreć robaki, chleb w tabletce, tyrać w korpo bez opamiętania...roboty. Na szczęście do tego czasu kiwne się na drugi świat nie mając zupełnej styczności z pomysłami, które gdzieś tam już się czają.
            • leziox Re: Szybko poszło 17.03.24, 15:05
              Na szczęście dla świata, nie cała młodzież, to oszołomy, opętane wbitą im przez możnych tego świata w łeb wizją ratowania klimatu.
              • ruda.replay Re: Szybko poszło 17.03.24, 15:59
                No, tak. Tylko ci mądrzejsi jakos słabo mogą się przebić przez pomysły oszołomów i ich decyzje...
                • leziox Re: Szybko poszło 17.03.24, 19:29
                  Wszystko na świecie ma swój czas, a pewne rzeczy muszą po prostu dojrzeć. Tak, jak rzekome jabłko Newtona.
                  big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka