Dodaj do ulubionych

Stapelia prosi o radę:)

24.01.12, 19:42
forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104441905,119732229,Re_Wyniki_wrzesien.html?wv.x=1
zarchiwizował sie mój wątek

zrobiłam sobie badania pół roku po porodzie. czuje się ok, trochę może kiepsko sypiam. łykam sobie wit D i omega3 i 50mg euthyroxu

FT4 46.15% [ wynik 1.06, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 22.50% [ wynik 2.16, norma (1.71 - 3.71)]
TSH 0,195 µIU/ml 0,350 4,940

tsh nadczynne a ft3 ledwo zipiesmile
i co z tym robic? zmniejszyć dawkę? poczekać? a moze to przez wit D?
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Stapelia prosi o radę:) 24.01.12, 20:06
      Nie ufałabym TSH za bardzo po porodzie.
      fT4 masz poniżej połowy normy.
      A jak się czujesz? Czy karmisz? Nie masz anemii? Ile brałaś E przed ciążą?
      • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 24.01.12, 20:15
        karmię, robiłam tylko morfologię - ładne mam wyniki. Przed ciążą też brałam 50, w trakcie też. Ja mam pół tarczycy, nie mam hashi.
        czuję się ok, czasem mam problemy z zaśnięciem, ale nie jakieś wielkie. włosy lecą, pewnie przez karmienie i po ciąży. Waga spadła ładnie po porodzie.
        hmm może poczekam na tej 50tce i zrobię za miesiąc.
        • djpa Re: Stapelia prosi o radę:) 24.01.12, 21:16
          Jeśli karmisz, to organizm potrzebuje więcej hormonów. No i idą mrozy. Myślę, że warto by sprawdzić, może ciut większa dawka pomogłaby na sen (ćwierć lub 1/8). Zawsze do poprzedniej dawki można będzie wrócić.

Moja mama opowiadała, że po urodzeniu dzieci już nigdy nie spała tak dobrze jak przed urodzeniem. Od kiedy została mamą, spała bardziej czujnie i każdy podejrzany hałas ją budził. Nie wiem jak jest teraz - kilka lat temu została babcią big_grin

Aha, miałam jakiś czas po porodzie problemy z zaśnięciem, prawie od razu pomogło mi na to żelazo, takie bez recepty. Jeśli karmisz, to organizm potrzebuje więcej żelaza, zdaje się, że co najmniej tyle, ile pod koniec ciąży.
          • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 25.01.12, 10:51
            hmmmm przekonuje mnie Twoja logika choć boję się wziąć większa dawkę żeby sie nie roztelepaćsmile tylko skąd to niskie tsh?
            czujność czujnością, ale czasem pomimo zmęczenia zasnąć nie mogę.
            do żelaza mogę wrócić bo porzuciłam je niedawnosmile
            • djpa Re: Stapelia prosi o radę:) 25.01.12, 11:36
              Życzę mądrości w decyzji i dużo zdrowia dla Ciebie i maluszka smile
            • pies_z_laki_2 Re: Stapelia prosi o radę:) 25.01.12, 13:32
              To nie jest bardzo niskie tsh. To górna granica normy jest za wysoka i to ten punkt odniesienia tak działa na wyobraźnię. Masz objawy nadczynności?
              • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 25.01.12, 14:57
                chyba nie mam, tylko to spanie a ja mam fisia na tym punkcie bo kiedyś 3 miesiące nie spałam i łaziłam jak nakręcona - koszmar i strasznie się boję:
                a: że to wróci
                b. że nadczynnością sobie to "sprowokuję"
                c. wyobraźnią sobie to sprowokuję - oj bo potrafię sobie nieźle nawkręcać smile

psie z łąki - też byś obstawiał zwiększenie dawki?
                • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 02.02.12, 20:08
                  byłam dziś u endo (dr B) smile
                  zrobił usg i nie podobał mu się lewy płat (ten co został po operacji) że ma obniżoną echogeniczność - 2 miechy po porodzie inna endo robiła usg i nic nie widziała. No i wcześniej przez 10 lat też nikt nie podejrzewał hashi.
                  mam zrobić przeciwciała i dostałam Novo, bo stwierdził, że zwiększanie samego Euthyroxu nic nie da. dostałam 75 - pół tabletki dziennie. I zobaczymy.
                  • bebelu Re: Stapelia prosi o radę:) 02.02.12, 20:50
                    A dlaczego Novo? Czy lekarz jakoś uzasadnił swoją decyzję poza stwierdzeniem, że zwiększanie Eutyroksu nic nie da? Z tego co czytam na forum to wprowadzanie Novo na początku ustalania dawki (a można powiedzieć, że Tobie po porodzie jest to potrzebne + nowa dignoza (Hashi)) nie jest wskazane, raczej należy poczekać aż sytuacja się ustabilizuje na jednej dawce i jesli Ft3 jest wtedy niskie to wtedy wprowadzić Novo.
                    Ja bym zbadała przeciwciała, ferrytynę i zwiększyła Eutyroks o 12,6.
                    • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 03.02.12, 11:26
                      zrobił szczegółowy wywiad, 100 pytań do. Zna mnie nie od dziś. Rozmawialiśmy i o karmieniu i o anemii. Głównie zwrócił uwagę na samopoczucie psychiczne no i wyszło, że potrzeba mi "trójki" a zwiększenie euthyroksu by mnie mogło roztelepać a nie poprawić samopoczucia. Ale masz rację, myślałam, żeby najpierw zrobić te przeciwciała i ferrytyne.
                      • djpa Re: Stapelia prosi o radę:) 03.02.12, 14:00
                        Myślę, że
                        1. Ferrytynę koniecznie zrobić trzeba.
                        2. Novo, jeśli już, to zaczynamy od ćwiartki.
                        3. Novo, jeśli już, to u Ciebie w taki sposób, aby całkowita dawka T4 była większa bądź równa (ze wskazaniem na większa) od obecnej. Teraz bierzesz E50, nie bierz mniej tyroksyny. I tak fT4 masz poniżej połowy normy. Jeśli fT4 jeszcze Ci spadnie, będziesz czuła się gorzej.
                        4. Gdyby to były moje wyniki i gdybym już miała Novo75, to bym do obecnej dawki E50 dołożyła ćwierć Novo75. Albo bym dodała samej tyroksyny i poczekała na wyniki ferrytyny.
                        5. Decyzja należy do Ciebie big_grin, to tylko moje prywatne zdanie big_grin
                        • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 03.02.12, 16:07
                          mam zobaczyć jak się czuję po tej połówce - jak nie będzie zmiany to 3/4 mam wziąć.
                          • djpa Re: Stapelia prosi o radę:) 03.02.12, 17:46
                            Tylko pamiętaj, że stosunek T3 do T4 w Novo jest 2 razy większy niż wytwarza te hormony tarczyca, a dodatkowo T3 z Novo wchłania się w około 95%, a T4 w 50%-75%, co jeszcze pogłębia nadmiar T3 w stosunku do T4. Gdzieś na forum był wątek osoby, która zamieniła E od razu na Novo tylko, Harmoniak bardzo tego nie polecała i miała rację, jak się okazało.
    • harmoniak Re: Stapelia prosi o radę:) 03.02.12, 21:15
      Przejrzałam cały wątek.

Djpa ma rację. Wprowadzanie nagle Novo kończyło się źle. Chyba zawsze, jeśli chodzi o przypadki opisane na tym forum. Powody są dwa: 1) huśtawka hormonalna: przejście do dużej dawki T3 od razu to niezły szok dla organizmu, 2) Novo nie jest potrzebne.

Jaką masz hemoglobinę? Koniecznie zrób ferrytynę. U mnie początek anemii objawia się wypadaniem włosów. Mam wtedy hemobloginę > 13.5 a ferrytynę ledwo powyżej normy. Potem oczywiście zaczyna spadać sama hemoglobina. Obecnie jestem pod opieką hematologa i dostaję żelazo mimo hemoglobiny = 14. Wszystko przez marną ferrytynę.

Co do Novo to odradzam mocno wprowadzania takiej dużej dawki zupełnie na początku. Jeśli wprowadzisz 1/2 Novo 75 (= 37.5 T4 i 7.5 T3) to można się spodziewać, że spadnie Ci FT4, FT3 wzrośnie, a może nawet przewyższy FT4. Mi (super) endo też chciała wprowadzić Novo dość szybko, po 2 tygodniach miałam przejść z ćwiartki do połówki Novo. Przez 3 dni po wprowadzeniu większej dawki przeżyłam takie podłe stany depresyjne jakie nie towarzyszyły mi przez całą chorobę. Przeszło od razu po zmniejszeniu dawki Novo. Tę dużą dawkę zlecił mi lekarz, ale pomylił się, to się zdarza.

Chcesz być ostrożna i nie chcesz wracać do bezsenności. I bardzo dobrze smile Z drugiej strony dr B radzi Ci dość ryzykowny krok. Na Twoim miejscu brałabym 37.5 T4 + 1/4 Novo (18.75 T4 + 3.75 T3) = 56.25 T4 + 3.75 T3. Uważam, że to najbezpieczniejszy sposób wprowadzania Novo. W dalszych miesiącach można by ewentualnie zwiększać Novo.

Możesz też zwiększyć sam Euthyrox o 12.5, z Novo się wstrzymać i zrobić wyniki za 4 tygodnie.

Ciekawe, czy Ci Hashi wyjdzie.

No smile
      • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 03.02.12, 21:50
        dzięki dziewczyny, jakoś mi się wydawało takie proste z tym Novo.
        plan mam taki: robię przeciwciała i ferrytynę i zobaczę co wyjdzie, hemoglobinę mam najlepszą w swoim życiu - 13smile
        No i wezmę 37,5 euthyroxu i 1/4 novo - bo boję się brać 50 Euthyroxu i 1/4 Novo - boję się, ze się roztelepię.
        • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 04.02.12, 11:42
          haha niezła jestem - myślę sobie co mam czekać, wezmę dziś te 37,5 e i ćwiartkę Novo - i rano zaspana łyknęłam tradycyjną 50 i ćwiartkę - może mnie nie poskręca od tegosmile))
          • anka.83 Re: Stapelia prosi o radę:) 04.02.12, 19:29
            dymówy z uszu być nie powinno, w sumie to tylko 12,5 T4 więcej. Ale daj znać, jak dzień minął, bom ciekawasmile
            • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 04.02.12, 19:58
              hehe dymów nie było, motorka w d.. teżsmile)))
              żyję, dziękujęsmile będę relacjonować dalejsmile
    • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 10.02.12, 15:41
      witamsmile
      mam już wyniki - b12 i ferrytyna wydaje mi się OK. A aTG? to hashi czy nie? o mamo - tyle na forum jestem a głupiam we własnej sprawie.

oceńcie proszęsmile

Witamina B12 347,00 pg/ml (189,00-883,00)
      Ferrytyna 102,64 ng/ml (4,63 -204,00)
      anty-TPO 1,85 IU/ml 5,61
      anty-TG 7,07 IU/ml 4,11
      • djpa Re: Stapelia prosi o radę:) 10.02.12, 19:51
        Jak na okres po ciąży, ferrytynę masz świetną big_grin

Przeciwciała rzeczywiście wskazują na stan zapalny. Ale możliwe, że to po ciąży, a potem ich nie będzie.
        • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 10.02.12, 20:11
          noo też jestem zdziwiona - zwłaszcza, ze wiadomo jak się je mając takie małe dzieckosmile
          nie zażywam żadnych witamin z żelazem.

czytam i te aTG nie są takie jednoznaczne dla hashi, może faktycznie coś się popieprzyło po porodzie. Zażywam 37,5 Euthyroxu i 1/4 Novo - na razie nic nie zauważyłam złegosmile
          • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 13.04.12, 21:15
            mam wyniki po 2 miechach
            TSH 0,263 (0,350-4,940)
            FT3 2,50 pg/ml (1,71-3,71) 38,50%
            FT4 1,00 ng/dl (0,70-1,48) - 39,5%
            anty-TG 5,85 IU/ml (4,11)

ładnie się równają - przeciwciała dalej są choć mniejsze ale chyba nie ma to większego znaczenia. Czuję się nieźle. Co myślicie? zwiększać ? zostawić na razie? biorę 37,5 euthyroxu i 1/4 novo
            • djpa Re: Stapelia prosi o radę:) 14.04.12, 08:27
              Warto podnieść nieco Euthyrox. Badania zapewne robiłaś na czczo przed Novo, czyli teoretycznie w momencie najniższego poziomu fT3. Oznacza to, że przez kilka, kilkanaście godzin w ciągu dnia zapewne fT3 jest wyższe od fT4.

Ale to dobrze, że się dobrze czujesz! smile
              Przy takich wynikach ja chyba nie miałabym siły się ruszyć i trzęsłabym się z zimna wink
              • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 14.04.12, 19:54
                jeny proszę Cięsmile ja śpię pod samym kocem z otwartym balkonemsmile gorąco mi jak cholera ale to może być kwesta braku hormonów płciowych po porodzie bo @ dalej braksmile
                ale mnie trochę kusi, żeby zwiększyć 50 euthyroxu i 1/4 novo to ile będzie? bo się gubię?
                • djpa Re: Stapelia prosi o radę:) 15.04.12, 08:52
                  Jeśli czujesz się bardzo dobrze, to nie warto zwiększać od razu do 50 E. Jeśli już, zwiększ E o 6.25, czyli do dawki 43.75. Zobaczysz, jak się poczujesz i zdecydujesz sama, co dalej.

Zanim zaczęłam się leczyć na niedoczynność tarczycy miałam takie niskie fT4. TSH miałam przy tym 5.60. Było mi bardzo zimno, tylko podczas upałów było mi ciepło, wcale się nie pociłam, nie potrzebowałam używać dezodorantów, miesiączki 3-4 razy w roku, ogromne zmęczenie.
                  • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 16.04.12, 11:07
                    kurcze mam tylko 50 i 75. Myślisz że jak będę brać 37,5 + 1/4 novo na zmianę z 50 i 1/4 novo to będzie ok?
                    • djpa Re: Stapelia prosi o radę:) 16.04.12, 17:54
                      Ćwierć E75 i pół E50 do Ci razem 43.75.

Osobiście nie lubię dawek na przemian, bo mi pryszcze wyskakują przy takim dawkowaniu uncertain
                      • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 17.04.12, 11:17
                        ha widzisz! widać muszę zwiększyć dawkę bo z inteligencją u mnie kiepskosmile dzięki!
                        • pies_z_laki_2 Re: Stapelia prosi o radę:) 18.04.12, 12:49
                          > ha widzisz! widać muszę zwiększyć dawkę bo z inteligencją u mnie kiepskosmile

Hihihi, już czytałam o zarzutach wymuszania na endo recepty na hormon w celu obniżenia wagi, ale żeby podnieść sobie dzięki Letroxowi iloraz inteligencji, to jeszcze nie słyszałam big_grin
                          • mama_dorota Re: Stapelia prosi o radę:) 18.04.12, 13:04
                            IQ podnieść to nie, ale rozjaśnić myślenie można.
                            • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 20.04.12, 12:56
                              heheheh no o to właśnie chodzismile
                              • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 13.06.12, 16:19
                                Biorę 1/2 50 euth + 1/4 75 + 1/4 novo 75 = 43,75 euthyroxu i reszta novo.

FT4 30.77% [ wynik 0.94, norma (0.7 - 1.48)]
                                FT3 54% [ wynik 2.79, norma (1.71 - 3.71)]

TSH 0,656 (0,350-4,940) zwiększyli w diagnostyce normy tsh do 5!!! no masakra jakaś!!

zwiększyć do 50 euthyrox? jak to jest jak niższe ft4 jest - niedoczynność nie? choć z drugej strony jakoś dobrze się czuję, lepiej śpię i taka nakręcona nie jestemsmile
                                • djpa Re: Stapelia prosi o radę:) 13.06.12, 21:25
                                  Myślę, że warto zwiększyć nieco Euthyrox, o 6.25 lub o 12.5 - wtedy właśnie razem będzie 50.
                                  • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 22.01.13, 18:07
                                    no to dzisiejsze wyniki na dawce Euth 50mg i novo 1/4 z 75 czyli biorę 50+18,75 t4 i 3,75 t3
                                    TSH 1,722µIU/ml 0,350-4,940
                                    FT3 3,27 pg/ml 1,71 -3,71 78%
                                    FT4 1,12 ng/dl 0,70 1,48 53%
                                    dodam, że nigdy nawet przed operacją nie miałam tak wysokiego TSH

mój endo chce zwiększać novo do 3/4 i cośtam dołożyć euthyroxu ale ja się bojesmile
                                    wiem, że jesteście ostrożne z novo
                                    więc co radzicie?smile
                                    • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 23.01.13, 13:16
                                      wzięłam 25+12,5 euthyroxu i 1/2 novo - to daje 75t4 i 15t3 zobaczymy
                                      • aniapn Re: Stapelia prosi o radę:) 23.01.13, 13:26
                                        Ja przy takich wynikach wzięłabym więcej Euthyroxu (12,5 lub 25), bo Ft 3 jest na dobrym poziomie (78%) a Ft 4 niższe - czyli brakuje tyroksyny, nie trójodotyroniny, a jak podniesiesz jednocześnie i Ft4 i Ft3, to trudno powiedzieć jak poszczególne wskaźniki się podniosą.
                                        • aniapn Re: Stapelia prosi o radę:) 23.01.13, 13:28
                                          A do tego podniesienie T3 z 3,75 na 15 jest zbyt szokujące dla organizmu, który ten hormon ma poziomie prawie 80%.
                                          • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 23.01.13, 13:59
                                            nie ja się pomyliłam - 1/2 novo to 7,5 t3
                                            czyli biore teraz 75 t4 i 7,5 t3
                                            no właśnie ja juz mam mętlik w głowie - mój endo taki hura optymista do tego novo jest i uparcie twierdzi, ze potrzeba mi trochę t3 bo samą t4 niewiele zdziałamy
                                            • djpa Re: Stapelia prosi o radę:) 23.01.13, 16:07
                                              Dodawanie 7.5 T3 przy takich wynikach moim zdaniem jest bez sensu.
                                              Ale swoją drogą dziwne te wyniki, dziwne jest to, że na czczo (??) masz tak dużo fT3 przy tak wysokim TSH przy stosowaniu Novo.
                                              Przy większej ilości Novo T3 na pewno w ciągu dnia na jakiś czas będzie poza normą.
                                              Zwiększyć warto Euthyrox, o ile te wyniki są OK, tym bardziej, że pisałaś, że trochę gorzej się czujesz. Moim zdaniem fT3 wyższe niż fT4 przy Novo daje właśnie gorsze samopoczucie.
                                              • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 23.01.13, 19:32
                                                nie były na czczo ale bez tabletki, akurat zjadłam śniadanie. Ale przecież badań nie trzeba na czczo.
                                                Kurde jestem pogubiona - wysłałam ci maila - zobacz proszęsmile
                                                • harmoniak Re: Stapelia prosi o radę:) 23.01.13, 20:58
                                                  TSH nie trzeba na czczo. Ale kiedyś na forum był eksperyment i FT4/3 były niższe po niż przed jedzeniem, jeśli dobrze pamiętam.

Czy poprzednie wyniki też robiłaś w ten sposób? Po śniadaniu? Jeśli nie, to nie można obecnych porównać ze starszymi.

Gdybym miała takie poziomy na czczo to zwiększyłabym FT4 o 12.5, T3 bez zmian i badania za 4 tygodnie. Novo najlepiej i najłatwiej zwiększać, gdy już jest sytuacja FT4% > FT3%. Wtedy łatwiej dobrać dawkę.

Bierzesz wit. D?

3/4 Novo to dla Ciebie obecnie zdecydowanie za dużo.

I ciekawostka: u mnie w rodzinie jest osoba biorąca Novo (1/4 z 75) z Euthyroxem (75) i miała przez długi czas przez TSH > 1. Nie wiem, czy ta tendencja się utrzymała, bo TSH nie było badane już dłuższy czas.
                                                  • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 23.01.13, 21:26
                                                    no akurat poprzednie badanie robiłam też po śniadaniu w grudniu
                                                    2012-12-19
                                                    tsh 1,16
                                                    ft3 3,09 69,00%
                                                    ft4 0,95 32,05%
                                                    tu już się tak sobie czułam, i wydaje mi się że brałam 50 i 1/4 i on po tym mi kazał brac na zmianę 12,5 t4 i 3/4 novo z 25 t4 i 1/2 novo. Zaczęłam tak brać, i po ok 10 dniach zaczęły się problemy ze snem. więc wróciłam do 50 i 1/4 i po 3 tyg jakoś zrobiłam te wczorajsze badania.
                                                    biorę 4000 wit D od miesiąca jakoś - wynik miałam 28
                                                    czyli lepiej 50+ 12,5 euthyroxu + 1/4 novo - to daje 81,25 t4 - hmm mam nadzieję ze to nie za dużosad
                                                  • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 24.01.13, 10:32
                                                    no dobra, wzięłam 75t4 i 3,25 t3 czyli o 6,25 mniej niż pisałyście - zobaczymy. we wtorek mam wizytę.
                                                    Zastanawiam się też czy to jakoś źle by było jakbym w pon zrobiła badania w innym labie - wiem że jest lepszy niż diagnostyka. Wtedy pominęłabym w analizie te ostatnie wyniki i zaczęła jakby od zera.
                                                    Zrobiłabym tez wtedy sód potas, kortyzol i to ACHcośtam do nadnerczysmile
                                                    hormonów płciowych nie zrobię bo a. nie wiem które b. nie wiem w której fazie cyklu się je robi. poza tym skoro karmię to i tak to będzie nie miarodajne pewnie.
                                                    co Wy na to?
                                                  • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 24.01.13, 11:35
                                                    ha! analizuje i analizuje. poniżej wyniki sprzed operacji i okresu masakrycznego samopoczucia
                                                    FT4
                                                    2009-09-23 1,09 50%
                                                    2009-08-26 1,12 53%
                                                    2009-08-05 1,12 55% tu się fatalnie czulam
                                                    FT3
                                                    2009-09-23 3,83 111%
                                                    2009-08-26 3,19 74%
                                                    2009-08-05 3,61 95% tu się fatalnie czułam

TSH
                                                    2009-09-23 1,1586
                                                    2009-08-26 0,5638
                                                    2009-08-05 1,3430 tu się fatalnie czułam

teraz:
                                                    TSH 1,722µIU/ml 0,350-4,940
                                                    FT3 3,27 pg/ml 1,71 -3,71 78%
                                                    FT4 1,12 ng/dl 0,70 1,48 53%

i ciut wcześniej:
                                                    2012-12-19
                                                    tsh 1,16
                                                    ft3 3,09 69,00%
                                                    ft4 0,95 32,05% tu było lepiej niż teraz ale bez rewelacji

no i tak jak pisze djpa - więcej ft3 niż ft4 to gorsze samopoczucie - to by się u mnie zgadzało.
                                                    jak analizowałam wątek to dobrze się czułam na wyrównanych hormonach nawet jak były ok 30% a tsh ok 0,8 i mniej.
                                                    No tylko jak teraz do tego dojśćsad
                                                  • pies_z_laki_2 Re: Stapelia prosi o radę:) 25.01.13, 17:10
                                                    Ostatnie wyniki:
                                                    > ft3 3,09 69,00%
                                                    > ft4 0,95 32,05%
                                                    i
                                                    > FT3 3,27 78%
                                                    > FT4 1,12 53%

Masz wyraźnie za mało T4 przy całkiem niezłym T3. Nie zmniejszaj więc dawki T4, tylko ją podnieś tak, żeby fT4 zaczęło się zbliżać do fT3. Z trendu wynika, że nie powinnaś podnosić dawki Novo (czyli T3), bo za chwilę będziesz poza normą. Zadbaj teraz o fT4.

Jak to zrobić? Dodając tyroksyny, nie zmniejszając Novo. I łykając jednego dnia tyle samo, co drugiego, i trzeciego, i cały czas tyle samo. Zupełnie nie rozumiem dlaczego (czy po co) masz skakać po dawkach, szczególnie dawkach T3? Jakie jest wyjaśnienie tego zalecenia?
                                                  • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 25.01.13, 18:38
                                                    skakanie po dawkach ma na celu zwiększanie o małe jednostki, ale ja tego nie lubię.
                                                    Przemyślałam to wszystko i bardzo mi zasugerował mail dpja (dzięki dzięki), która napisała, że po novo najpierw była poprawa krótka a potem kanał. I ja chyba też tak miałam. 2 tyg było ekstra a potem pomalutku z górkismile i wtedy zaczęło ft3 wyjeżdzać ponad ft4. I ta sama sytuacja była wtedy 3 lata temu gdzie czułam się koszmarnie.
                                                    Dziś wzięłam 75 euthyroxu i nie wzięłam novo. I teraz się zastanawiam czy nie brać co drugi dzień 75 t4 i co drugi 75t4 i 3,5 t3, czy zrezygnować z novo i zobaczyć. Wiem że się muszę na coś zdecydować bo inaczej nie będzie punktu wyjściasmile
                                                    kupiłam sobie też mleczko pszczele i Ashwagandhę już dawno się do tego przymierzałamsmile
                                                  • djpa Re: Stapelia prosi o radę:) 25.01.13, 21:43
                                                    Nie rezygnuj z Novo! Nie bierzesz dużo Novo, gdyby fT3 jeszcze urosło, zawsze można odstawić.

Obecnie też tyle Novo biorę co Ty, ale gdyby zrobiło się zimniej, planuję brać ciut więcej, aby T3 zamiast 3.75 było 5. Mam różne dawki Novo. Mi zimą więcej fT3 potrzeba, Harmoniakowi zdaje się, że też.

Warto natomiast u Ciebie dołożyć samego Euthyroxu, bo fT4 jest w połowie normy.

Moim zdaniem najlepiej i najzdrowiej jest, jeśli organizm sam sobie wytwarza fT3 z fT4. Dlatego przy Twoich wynikach lepiej inwestować w fT4, Euthyrox.
                                                  • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 25.01.13, 22:15
                                                    hehe no to mam zagwozdkęsmile) na 75 euthyroxu na pewno poprzestanę, może faktycznie tą ćwiarteczkę dołożę...
                                                  • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 26.01.13, 11:15
                                                    no to dałam czadu - chciałam wziąć jednak 75 i 3,25t3 a wzięłam 75 euthyroxu i 1/4 novo - czyli o 18 za dużo hehehe - kto chce żebym mu okna umyła bo mnie zaczyna nosićsmile))
                                                  • czupakabra27 Re: Stapelia prosi o radę:) 26.01.13, 14:07
                                                    Właśnie gadaliśmy z mężem, że nasze koty strasznie nam okna zapluły, więc dobrze się wstrzeliłaś z propozycjąsmile))

stapelia napisała:

> no to dałam czadu - chciałam wziąć jednak 75 i 3,25t3 a wzięłam 75 euthyroxu i
                                                    > 1/4 novo - czyli o 18 za dużo hehehe - kto chce żebym mu okna umyła bo mnie zac
                                                    > zyna nosićsmile))
                                                  • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 26.01.13, 14:38
                                                    hehe no niestety energii mi ta kosmiczna dawka nie dodała - jest mi gorąco i bez kija nie podchodźsmile))
                                                    psie_z_łąki - no w sumie masz rację - ok to stanęło - 75t4 i 3,75 t3 codziennie, zobaczymy za 4-6 tyg jaki to dało efekt
                                                  • pies_z_laki_2 Re: Stapelia prosi o radę:) 26.01.13, 12:59
                                                    > skakanie po dawkach ma na celu zwiększanie o małe jednostki, ale ja tego nie lubię.

Ale tu chodzi o skakanie na dawkach Novo czyli T3! Przy T4 jest mniejszy problem, ale T3 jest hormonem aktywnym, działającym bardzo szybko i dość krótko, dlatego można nawet dzielić dzienną dawkę Novo na dwie części łykane rano, i wieczorem. Ale jednego dnia jedną, a drugiego inną dawkę novo, to naprawdę fundowanie sobie huśtawki hormonalnej.

Howgh, to powiedziałam ja, pies z łąki (albo pies z laki). Dowodów medycznych na to co napisałam nie chce mi się szukać big_grin Dowody empiryczne - każdy łykający Novo może ich podać wiele...
                                                  • beba2 Re: Stapelia prosi o radę:) 26.01.13, 20:01
                                                    Ja się wyłamię smile Nie czuję żadnej różnicy przy dawkowaniu novo na przemian/co drugi dzień czy też w stałej dawce codziennej.
    • iss-ola Re: Stapelia prosi o radę:) 27.01.13, 23:58
      fajny ten Twój wątek, życzę zdrówka Tobie i śmigającemu maleństwu smile

i trafienia w idealne proporcje leków smile
      • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 28.01.13, 11:39
        hehe dziękuję CI bardzo choć szczerze mówiąc wolałabym, żeby tego wątku w ogóle nie było albo polegał tylko na wpisywaniu peanów jak się fantastycznie czujęsmile
        • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 30.01.13, 10:45
          Byłam wczoraj u senior dottoresmile pokazałam mu wyniki, pokazałam moją analizę 4 lat badań. opowiedziałam kiedy się czułam dobrze kiedy kiepsko i odważnie stwierdziłam że novo chyba nie dla mnie smile i że biore teraz 75t4 i 3,25t3. On posłuchał popatrzył i stwierdził że:
          a. wywalamy novo i zobaczymy co się stanie na większej dawce t4 - zostaje 75 - na razie 2 tyg, jak będzie super to ciągniemy dalej.
          b. jak nie będzie lepiej to zmieniamy na 75 Letroxu. Już nieraz słyszałam i on to potwierdza, ze niektórzy lepiej na to idą.
          c. po miesiącu badania i jeśli będzie źle i wyniki będą niehalo to mam przyjść i da mi novo austriackie. I zobaczymy czy na to pójdę.
          Twierdzi, ze lubi novo nie dlatego że ma taka fanaberię tylko że widzi efekty - najczęściej po początkowym leczeniu samym t4 widzi, ze jakiś procent t3 jest potrzebne, ale oczywiście są tacy co na samej 4 super się mają. Ważne żeby trafić w swoją kombinację.
          • djpa Re: Stapelia prosi o radę:) 30.01.13, 12:06
            Ten lekarz, moim zdaniem, zdecydowanie lepiej radzi od tego co Ci zalecał Nov zwiększać smile
            Powodzenia! smile
            • czupakabra27 Re: Stapelia prosi o radę:) 30.01.13, 12:13
              Skąd Ty wzięłaś takiego lekarz co proponuje Trijodothyroninsmile Nie dość, że tani to ponoć dobry.
              Trzymam jednak kciuki, aby nie był Ci potrzebnysmile
              • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 30.01.13, 15:17
                djpasmile na całe szczęście to ten sam lekarz, który słucha, obserwuje dyskutuje i nie upiera się przy swoimsmile
                On już od dawna mi mówił, ze eksperymentuje i z Thybonem i innymi lekami bo widzi, że pacjenci różne na nie reagują. no i mówił, ze z tym austriackim jakoś mu najlepiej idziesmile
                • czupakabra27 Re: Stapelia prosi o radę:) 30.01.13, 15:44
                  Takie cuda tylko w Krakowie?smile
                  • stapelia Re: Stapelia prosi o radę:) 15.03.13, 18:12
                    Sód 139mmol/l (136-146)
                    Potas 3,90mmol/l(3,50-5,50)
                    Witamina B12 755,00pg/ml(189,00-883,00) - faktycznie krople podjezykowe działają
                    TIBC 73,40µmol/l (44,80-75,20)
                    Żelazo 29,5µmol/l(9,0 30,4)
                    Ferrytyna 78,09ng/ml (4,63-204,00) - pewnie trzeba nieco jeszcze zażywać

TSH 0,808µIU/ml (0,350-4,940)
                    FT3 2,62 pg/ml (1,71-3,71) - 45,5%
                    FT4 1,24 ng/dl (0,70 -1,48) - 69,23%

ogólnie jestem zadowolna bo po odstawieniu novo czuję się o niebo lepiej, choć sporo objawów jeszcze mam.
                    Zapodam magnezu wiecej i żelazo.
                    i zostanę chyba na tej dawce 75 na zmianę z 81,25 bo wiosna idzie to zobaczę za 6 tyg. co myślicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka