Dodaj do ulubionych

rosnace TSH

15.11.12, 16:36
Witam,
Chcialbym sie Was poradzic. O sierpnialecze sie na niedoczynnosc tarczycy. Wyjsciowe TSH mialam 5,39. Po trzech miesiacach branai Euthyrox TSH spadlo do 2,35. Moj endo zwiekszyl mi dawke Euthyrox...i wczoraj odebralam badania a tu tsh 6.40....czyli uroslo zamiast spaśc...Wiecie mzoe jaka mzoe byc przyczyna tak wahajacego sie TSH? Suplementuje hormony tarczycy wiec tsh powinno spadac....Stram sie o dziecko i tsh powinno byc na pozimie 1-2. Bardoz prosze o pomoc. Jednoczesnei nadmienie ze anty TPO i anty TG mam powyzej normy wiec suplemnetuje cynk i selen...juz od sierpnia.
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: rosnace TSH 16.11.12, 09:05
      Zrób następnym razem badania TSH oraz fT3 i fT4 (wszystko z jednego pobrania), coś więcej będziemy wiedzieć.

Skok TSH wskazuje teoretycznie na potrzebę zwiększenia dawki (taka reakcja TSH na podanie hormonu wbrew pozorom nietypowa nie jest).
    • zawszegoniabu1 Re: rosnace TSH 16.11.12, 15:38
      Dzisiaj bylam kolejny raz u Endo. Powiedzial, ze zpalaenei tarczycy musialo dac o sobie znac..dlatego taki wzrost TSH....Dal mi poki co zwikszona dawke Euthyrox, z 25 do 50 dziennie...Zobaczymy co bedzie dalej....Ehhh
    • pies_z_laki_2 Re: rosnace TSH 16.11.12, 23:06
      Nie rozumiem.
      Diagnozę masz od sierpnia. Hormon łykasz też od sierpnia, tak?

"Po trzech miesiacach branai Euthyrox TSH spadlo do 2,35. Moj endo zwiekszyl mi dawke Euthyrox.." Czyli w listopadzie endo zwiększył dawkę, tak?

"Dzisiaj bylam kolejny raz u Endo. Powiedzial, ze zpalaenei tarczycy musialo dac o sobie znac..dlatego taki wzrost TSH....Dal mi poki co zwikszona dawke Euthyrox, z 25 do 50 dziennie."

Czyli ile łykałaś w od sierpnia, ile listopadzie, skoro teraz masz łykać E50? Dobrze się domyślam?
      sierpień, wrzesień, październik E25
      1-15 listopada E37,5
      od 16 listopada E50

Jeśli dobrze liczę, to twoja dawka E25 przy tsh powyżej 5 była po prostu nikła, o wiele za mała, żeby wystarczyło do normalnego funkcjonowania. A jeśli masz za mało hormonu T4, to tsh rośnie, to normalne. To nawet dobrze, bo mówi, że oś przysadka - tarczyca działa wzorcowo smile

Na razie do dawki maksymalnej masz jeszcze daleko, ta którą łykasz też nie jest specjalnie wysoka.

A jak się czujesz? Czy tabletki ci pomagają? Jest lepiej, niż w sierpniu?
      • zawszegoniabu1 Re: rosnace TSH 17.11.12, 19:47
        tak. diagnoze mam od sierpnia. przy tsh 4,37 dostalam E25, W pazdierniku powtorzylam badanie i wyszlo tsh 2.35, ft4 mwiecej w srodku przedialu, w kazdym razie w normie. Wowczas lekarz mi zwikeszyl dawke do 37.5E co drugi dzien, czyli 25 i 37,5 i tak na zmiane. teraz w listopadzie powtorzylam badanie tsh i po 6 tyg tsh wyszlo powyzej 6! Teraz wlasnie dostalam dawke E50 CODZIENNIE.
        oGOLNIE Czuje sie dobrze, zawsze sie czulam i nie mam jakis typowych objawow neidoczynnosci...moze czasem zaparcia lub zmeczenie ale to moze wynik aury, pracy ...sama nie wiem...W sumie nie widze zadnych zmian przed braniem euthyroxu jak i w trakcie przyjmowania....
        • pies_z_laki_2 Re: rosnace TSH 18.11.12, 12:08
          Poczekaj teraz 4-6 tyg na tej zwiększonej dawce i zbadaj cała trójkę tarczycową.
          Może na tej dawce zostaniesz na dłużej, może trzeba będzie ją nieco zmodyfikować, ale takie rzeczy to dopiero po zbadaniu poziomu hormonów.
          • zawszegoniabu1 Re: rosnace TSH 18.11.12, 20:43
            dzieki za wparcie. ide jeszcze jutro zbadac kortyzol, witamine d3, ft3 i ft4....zobaczymy jak z tym.
            • pies_z_laki_2 Re: rosnace TSH 19.11.12, 18:36
              Czytaj z większą uwagą!!!

"Poczekaj teraz 4-6 tyg na tej zwiększonej dawce i zbadaj cała trójkę tarczycową. "
              Czyli nie badaj teraz fT4 i fT3, tylko nie zmieniając dawki za miesiąc zbadaj fT4, fT3 i tsh Z JEDNEGO POBRANIA!
              • anka.83 Re: rosnace TSH 20.11.12, 18:11
                pies_z_laki_2 napisała:

> Czytaj z większą uwagą!!!
                >
                > "Poczekaj teraz 4-6 tyg na tej zwiększonej dawce i zbadaj cała trójkę tarczycow
                > ą. "
                > Czyli nie badaj teraz fT4 i fT3, tylko nie zmieniając dawki za miesiąc zbadaj f
                > T4, fT3 i tsh Z JEDNEGO POBRANIA!

Wdech-wydech, wdech-wydechbig_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka