wiwi1 12.01.12, 21:29 Wlasnie sobie przegladam ta stronke, maja fajne rzeczy: www.dojoeco.co.uk/ Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miwah Re: Fajne strony 13.01.12, 01:16 Fajna, fajna! Zwlaszcza te 4metrowe scinki tkanim b mi sie podobaja. Wlasnie chlopakom szyje narzuty w stylu marynistycznym i cos takiego bardzo by sie chyba nadawalo, zwlaszcza na podbicie. A taki chodniczek chyba sobie zrobie :) www.dojoeco.co.uk/files/images/newpeggyrugs.JPG Szkoda tylko ze proces zamowienia odrobine skomplikowany bo nie maja chyba regularnego sklepu online ze szczegolowym katalogiem. Ale moze to z czasem zmienia. O, i nasiona tez maja ;) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Fajne strony 13.01.12, 21:19 Wlasnie widzialam, ze maja nasiona i sobie o Tobie pomyslalam;) A znalazlam ta stronke, bo szukam jakiegos materaca dla nas w przyzwoitej cenie. Problem z materacem mam taki, ze moj maz twierdzi, ze za bardzo przesadzam z tym, ze materac ma byc zdrowy i najchetniej by kupil jakis piankowy pewnie, ale ja sie na to zgodzic nie chce. Chociaz spimy teraz wlasnie na takim zwyklym piankowo sprezynowym materacu, ktory ma juz swoje lata. Nasz 2, 5 latek spi z nami i raczej sie nie chce wyprowadzic od nas i nasza 6 miesieczna coreczka tez sie do nas do lozka przeniosla, wiec sie robi ciasno. W zwiazku z tym moj maz stwierdzil, ze moze czas na wieksze lozko poki co;) No i pojawila sie kwestia materaca. Te wszystkie organiczne sa bardzo drogie no i szukam jakiegos odpowiedniego dla nas i w przyzwoitej cenie. Patrzylam tez na futony. W Polsce moja tesciowa kupila futon bawelniany z wkladem kokosowym (pod moim wplywem;) i spalo mi sie na nim swietnie, ale wazy 50 kg, wiec raczej nikt nam tego nie przewiezie z Polski, bo wielkie i ciezkie. Jakbys miala namiary na jakies zdrowe materace i nie rujnujace kieszeni to bylabym wdzieczna za namiary. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Fajne strony 15.01.12, 17:04 Tez sie od dluzszego czasu rozgladam ale szczerze mowiac w tym temacie jestem jak dziecko we mgle. Nasz niby z jakimis zdrowotnymi atestami, dosc solidny bla blabla. W sumie nie moge narzekac ( na tyle na ile mi wiadomo ;) ) ale tez juz staruszek i przydaloby sie cos swiezego. I przy okazji moze bardziej swiadomie nabytego. Kolega eko i zdrowotnie zorientowany, kiedys bardzo chwalil jakies futony japonskie i taki nabyli z premedytacja, ale pojecia nie mam co to dokladnie. Ja raczej chyba wole zwykle lozko i dobry materac do tego. Swoja droga, mielismy takie solidne sprezynowe z zeliwna rama, wiktorianskie-prawdziwy antyk :) ale kiedy sie Junior urodzil, zapragnelizmy wiekszego ( i nizszego) wiec tamto sprzedalismy. Na bootfair, zanim zdazylismy je nawet wyjac z busa. Nowy nabywca zostawil do odebrania pozniej a nas co 5 minut ktos o to lozko pytal i sie wsciekal ze juz sprzedane :) Az sami zaczelismy zalowac ;-P ale dopiero po nabyciu nowego, zrozumielismy dlaczego ;) Odpowiedz Link
miwah Re: Fajne strony 15.01.12, 17:12 no i zapomnialam z czym weszlam :)... wczoraj znaleziona przypadkiem bo zamawialam M zenszen szukalam dla M zenszenia i dla siebie nierafinowanego masla shea www.fushi.co.uk/default.aspx wyglada calkiem calkiem. Przyzwoite ceny, jakis kupon na wejscie, wybor produktow organic, SLS free i bez parabenow ( szampony) Zobaczymy jak z zamowieniem. Odpowiedz Link
miwah Re: Fajne strony 15.01.12, 17:12 no i zapomnialam z czym weszlam :)... wczoraj znaleziona przypadkiem bo zamawialam M zenszen szukalam dla M zenszenia i dla siebie nierafinowanego masla shea www.fushi.co.uk wyglada calkiem calkiem. Przyzwoite ceny, jakis kupon na wejscie, wybor produktow organic, SLS free i bez parabenow ( szampony) Zobaczymy jak z zamowieniem. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Fajne strony 15.01.12, 17:57 A zamawialas kosmetyki tez od nich? Ja sobie musze jakies zamowienie kosmetyczne zrobic, ale ciagle mam cos wazniejszego do kupienia i zuzywam kosmetyki moich dzieci;) A jesli chodzi o materace to jesli by mnie bylo stac to najchetniej kupilabym sobie te materace: www.naturalmat.co.uk/prodtype.asp?strParents=104&CAT_ID=209 Ale, ze lozko chce zmienic na king albo na super king to juz cena materaca za duza jak dla mnie. Zastanawiam sie teraz wlasnie nad materacem z tej pierwszej zalinkowanej przezemnie strony dojo, bo wychodzi na to, ze bez zadnej chemii no i cenowo lepiej wyglada. A jesli chodzi o futony to tez duzo czytalam, ze jest to zdrowe pod warunkiem, ze warstwy sa szyte a nie klejone (chociaz nigdzie klejonych nie widzialam, ale takie chyba tez sa). Ten co podpowiedzialam tesciowej, zeby kupila to taki: www.materace-sklep.pl/art,7,93,futon-natur-kokos.html Spalo mi sie na nim swietnie. Przez wklad kokosowy byl to materac raczej twardy, ale ja miekkich nie lubie. Dzwonilam tam i pan mnie zapewnial, ze te materace zadnych klejow nie zawieraja. Jedyne to, ze wklad bawelniany nie jest organic. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Fajne strony 15.01.12, 18:06 Acha jeszcze waren evans ma jakies organiczne materace sprezynowe w swojej ofercie ale na ile to jest cos warte to nie wiem. Jedna wersja jest tansza a druga drozsza ale nie wiem gdzi jest roznica, bo sie bardzo nie wczytywalam. www.warrenevans.com/mattresses/?mgid=1 A wracajac do tej Twojej zalinkowanej strony to zauwazylam tam sokowirowke. Mysle o zakupie sokowirowki od jakiegos czasu i myslalam o philipsie a na tej stronie jest jakas cold press juicer, tyle tylko, ze plastikowa no i droga. Masz jakaies doswiadczenie z sokowirowkami? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Fajne strony 16.01.12, 21:33 A wracajac do tej Twojej zalinkowanej strony to zauwazylam tam sokowirowke. Mys > le o zakupie sokowirowki od jakiegos czasu i myslalam o philipsie a na tej stro > nie jest jakas cold press juicer, tyle tylko, ze plastikowa no i droga. > Masz jakaies doswiadczenie z sokowirowkami? Wiwi, nie mam, oprocz jakiegos starocia ktory mi w spizarni zawala i pare razy tylko do plackow chyba uzywalam. Od poczatku epoki Montiego jestem raczej przeciwniczka sokow bo pozbawione blonnika w duzym stopniu a wole by rodzina jadla warzywa, owoce w calosci. Akurat z tym nie ma problemow. Jakies marchewki, rzepa, cokolwiek jest swiezego, blyskawicznie znika w calosci wiec nawet nie ma sensu tego na soki przerabiac. No i ciesze sie ze tak pochlaniaja bez oporow bo blonnik cenna rzecz :) Wszelkie nadwyzki suszymy albo mrozimy. Z bananow przejrzalych tylko robie jakies smoothies ale to w nadstawce do kenwooda U nich zamawialam szuszarke ale widzialam tez przyzwoitej jakosci sokowirowki wiec moze tam warto? Sa raczej profesjonalni w temacie sprzetu i ceny tez porownywalnie niezle. www.ukjuicers.com/ Slyszalam ze te do ktorzych sie wrzuca owoce w calosci sa warte uwagi Odpowiedz Link
miwah Re: Fajne strony 16.01.12, 21:44 wiwi1 napisała: > A zamawialas kosmetyki tez od nich? Ja sobie musze jakies zamowienie kosmetyczn > e zrobic, ale ciagle mam cos wazniejszego do kupienia i zuzywam kosmetyki moich > dzieci;) maslo shea tylko bo maja nierafinowane. Ja kosmetyki w mikro-malnej ilosci :) bo mi skora niemal na wszystko reaguje i jesli juz, to proste w skladzie, bez eksperymentowania. Czasem jesli jest mozliwosc, to na jakies probki sie skusze ale o wszelkich, maskujacych typu fluidy moge zapomniec. Uwielbiam ich serie, zwlaszcza bananowy krem do rak, ale oni nie sa do konca eko i ten bananowy zapach to tez kombinacja jakas, chociaz w skladzie duzo naturalnych roznosci www.burtsbees.co.uk/natural-products/ Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Fajne strony 18.01.12, 22:36 Po tym co napisalas to sie zastanawiam czy faktycznie warto wydac tyle kasy na ta sokowirowke. U mnie tez warzywa i owoce schodza bez problemu, wiec moze rzeczywiscie nie ma potrzeby przetwarzac tego na sok? Pamietam jak bylam mala tpo moja mama robila rozne soki warzywne i warzywno owocowe. Poniewaz pamietam to z mojego dziecinstwa to wlasnie myslalam o tej sokowirowce. Przejrze ta strone co mi podalas i przemysle to jeszcze. A jesli chodzi o kosmetyki to teraz testuje faith in nature. Dostalam dzisiaj krem do rak i odzywke do wlosow. Kolorowych kosmetykow uzywalam kiedys jak sie malowalam do pracy, teraz to nie bardzo mi sie chce i czasu brak. O masle shea duzo slyszalam. A to tylko do ciala czy do buzi tez mozna? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Fajne strony 24.01.12, 17:56 wiwi1 napisała: > A jesli chodzi o kosmetyki to teraz testuje faith in nature. Ja zamawiam ich szampon i tez sobie chwalimy. Co prawda lupiez mam nieodmiennie :-> ale chociaz skora mi nie reaguje tak ogniscie jak przy regularnych. Eco-Hamster mial niezle ceny na 5litrowe szampony FinN gdyby ktos szukal. Chociaz to bylo co najmniej pol roku temu i nie wiem czy nie podskoczyly jak wszedzie. > O masle shea duzo slyszalam. A to tylko do ciala czy do buzi tez mozna? Ja tylko na reszte ( glownie stopy, lokcie, rece) bo moje lico jest strasznie kaprysne i w zasadzie zadnych smarowidel nie toleruje :( ale reszta rodziny po calosci sie tym smaruje. Dobre tez do robienia mydla A propos mydla i srodkow czystosci... odkrylam wlasnie te strone www.carbolicsoap.com/ Maja rozne specyfiki retro, w tym mydlo do uzytku domowego, prania, grubszego szorowania. Zowie sie Carbolic Soap, ma dosc specyficzny zapach ktory bez watpienia przypomina ten w szpitalach i toaletach szkolnych przed laty ( jesli sa tu jeszcze tacy wiekowi jak ja)...... zapach lizolu oczywiscie :) To stary specyfik do podstawowej dezynfekcji. Nabylam taka klode 2 funtowa 3.bp.blogspot.com/-LK2Jnk7aFBY/Tx3FxKG8rcI/AAAAAAAAK8Y/wW4gLff8q-Q/s400/DSC_0008.JPG tudziez w mniejszej kostce bardziej skoncentrowane do codziennego mycia rak 1.bp.blogspot.com/-YHKMTcv928c/Tx3F-k0a4yI/AAAAAAAAK8Y/pGdoZPy7mWo/s400/DSC_0010.JPG 1.bp.blogspot.com/-7CdbMhp_U7E/Tx3GeiYVgPI/AAAAAAAAK8Y/JYdf_5VO7M4/s400/DSC_0016.JPG To tak z sentymentu do tego lizolu chyba ;) Odpowiedz Link
miwah Re: Fajne strony 24.01.12, 18:01 miwah napisała: > no i zapomnialam z czym weszlam :)... wczoraj znaleziona przypadkiem bo zamawi > alam M zenszen szukalam dla M zenszenia i dla siebie nierafinowanego masla shea > www.fushi.co.uk > wyglada calkiem calkiem. > Przyzwoite ceny, jakis kupon na wejscie, wybor produktow organic, SLS free i be > z parabenow ( szampony) > Zobaczymy jak z zamowieniem. Melduje ze zamowienie doszl :) Trwalo troche dluzej niz sie spodziewalam ( chyba 4-5 dni wlacznie z week-endem czyli nie tragicznie ale dluzej niz u innych), ale bardzo satysfakcjonujace. Jakosc i cena bez zastrzezen. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Fajne strony 24.01.12, 22:06 heh, super stronka:) Kremy Pond zapachy Brut i Old Spice:) No mam tez swoje lata i takie rzeczy przywoluja nostalgiczne wspomnienia i lezke w oku;) To mydelko co zalinkowalas to ciekawe a cena tez super, czy to by sie nadawalo do mycia wszystkiego> znaczy wanne tym na przyklad wyszoruje i kafelki? A jak by mi dziecko to w reke zlapalo to nietoksyczne to jest? Tak sie pytam bo jakby to bylo takie wszechstornne to bym sobie zamowila. Kiedys pamietam na Matkach Polkach byla mowa bodajze o praniu i pisalas chyba, ze uzywasz sode i ocet do prania? Jesli sie nie myle. Bylabym Ci bardzo wdzieczna jakbys mogla sie podzielic swoja wiedza, zeby wyprobowac bardziej ekologiczne sposoby prania. Do tej pory uzywam Ecover i kulki, ale mam ochote na zmiane. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Fajne strony 24.01.12, 22:17 Poczytalam na wiki o tym carbolic soap: en.wikipedia.org/wiki/Carbolic_soap Zwlaszcza jako kara dla dzieci w klasie za przeklinanie, umycie tym mydlem buzi, biedne dzieci. Ale jak wchodze na polska wersje wikipedi to mi pokazuje szare mydlo, no ale to raczej co innego przeciez. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Fajne strony 24.01.12, 23:53 to carbolic jest lagodniejsze niz wszystkie enzymatyczne czy te rzeczy ktore sie stosuje teraz w szpitalach do wybijania czego popadnie i pewnie od domestosa tez :) Wanny jeszcze nie probowalam ale ja wanne szoruje skutecznie rekawiczka z Raypatha ( kolezanka mi zestaw sprezentowala kiedys), tylko ze ta malutka to mycia ciala. Nie wiem jak do ciala, ale do wanny rewelacyjna :) Zamiennie jeszcze Methode, kiedys tez probowalam kamienia uniwersalnego. Niezla rzecz ale nie wiem czy niezastapiona, no i cena i z PL musialabym sprowadzac. A to mydlo wyprobuje, chociaz mysle ze do wanny i innych gladkich powierzchni lepsze cos mniej sliskiego. Dzisiaj skroilam go troche ( dobrze sie nozem wioruje), wrzucilam do wody i wypucowalam umywalke i cala lazienke. Co prawda umywalka regularnie szorowana wiec nie bylo osadu jakiegos uporczywego ale z pomoca gabki ladnie sie wszystko umylo. Pozniej przetarlam octem dla polysku. Mysle ze to jednak cos innego niz szare mydlo. Moja babcia byla wielka fanka szarego i pamietam zapach-zdecydowanie inny. To ma w skladzie carbolic acid czyli po naszemu fenol pl.wikipedia.org/wiki/Fenol Lizol byl wlasnie roztworem wodnym fenolu z tego co przed chwila doczytalam. Niewykluczone ze to takie szare mydlo z niewielka iloscia fenolu. Fenol jest bakteriobojczy (mniej lub bardziej, zaleznie od stezenia). To mydlo bylo m in uzywane przez farmerow, weterynarzy do dezynfekcji rak ( z fenolem w wiekszym stezeniu- to z drugiego linku ktory wrzucilam jest wlasnie specyficznie do mycia rak/dezynfekcji i rzekomo radzi sobie z MRSA np) A w PL tez chyba sa te historie o `pucowaniu geby` szarym mydlem jako remedium na sklonnosci do przeklinania :) Jesli zaiste takie kary stosowano i karani przezyli, to nie moze byc jakos szczegolnie zabojcze ;-) Wiwi, ja tez uzywam kul do prania. Na zmiane z ecoverem, octem i soda ( zalezy co piore) Biale rzeczy lepiej w sodzie, ciemne w occie. Bardziej zabrudzone w ecowerze i plucze z dodatkiem octu. Soda tez radzi sobie dobrze z odswiezaniem, eliminacja przykrych zapachow. Takie do odswiezenia czy mniej zabrudzone - w kulami i magno ball Czasem dodaje EM ktory jest wszechstronny ( glownie do ogrodka stosuje i kompostu (bokashi) ale to ogolnie wprowadza zdrowa rownowage bakteryjna wiec staram sie jak najwiecej. Glownie w polaczeniu ze scierami Raypatha ( te goraco polecam i zaluje ze nie mozna ich tutaj dostac). Naprawde duzo lepiej radza sobie z usuwaniem roznosci niz sam producent zachwala.) Zamowilam raz proszek ekologiczny ten ktory maja w asortymencie goodnessdirect, ale niestety nie spiera sie dobrze. Zwlaszcza w 40 st zostaje go troche na ubraniach i trzeba bylo ze 2razy dodatkowo plukac zeby sie pozbyc. Probowalam tez z orzechami ale jakos mi nie podeszly. Okazjonalnie, dla odmiany, daje platki mydlane i tez ocet do splukania/zmiekczenia W temacie naturalnych metod- jest bardzo przyjemna ksiazka `Green Clean... eco-friendly cleaning for the home` Moj maz znalazl na bootfair ale widze ze i na amazon www.amazon.co.uk/Green-Clean-Friendly-Cleaning-Home/dp/1843978997 Gdzies mam z niej notatki chyba bo kolezanka prosila. Nie daje glowy ze w tym komputerze. Mozliwe ze niestety w poprzednim ktory mi padl i nie zabralam sie jeszcze do sciagniecia dysku... ale jesli tu, to Ci podrzuce Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Fajne strony 02.02.12, 21:30 Zamowilam sobie ta ksiazke Green clean i doszla dzisaj, studiuje ja, ma duzo fajnych przepisow:) Zamowilam tez vaccination bible i czekam na dostawe. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Fajne strony 04.02.12, 13:55 sie ciesze :) Ja bardzo ja lubie. Duzo tam madrych rzeczy Przypomnialo mi sie( wlasnie rzucilam okiem na polke) ze jest jeszcze jedno takie cudo Mary Rose`s 1001 Country Household Hints Mary Rose Quigg ale tam wszystko, od usuwania plam, sprzatania, odswiezania, poprzez szycie reczne, przetwory, porady ekonomiczne, po ogrodnicze i kosmetyczne :) www.amazon.co.uk/Mary-Roses-Country-Household-Hints/dp/1844060020/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1328359232&sr=1-2 np. `clean piano keys with a little toothpaste on a damp cloth. Rub the keys well. Wipe dry and buff with a soft cloth. Or clean with a soft rag sprinkled with pure lemon juice` albo ` to remove grease from wallpaper, apply a paste of cornflour and water to the stain....` `use a chunk of white bread to remove finger marks from wallpaper or to freshen straw hat, fabric lampshades or light coloures suede handbags or shoes....` : o) LEMON IS THE ANSWER keep rheumatism at bay. Drink plenty of lemonade without sugar a throbbing headache is relieved by rubbing.... i cala strona o zaletach soku z cytryny ;) sorry za ew literowki do ktorych mam tendencje Odpowiedz Link
miwah Re:HBS Foods 02.05.12, 14:04 w poszukiwaniu maki arachidowej trafilam na ten sklep i zamowilam u nich pare rzeczy. Dam znac jak wypadly kiedy dotra ale oferta wyglada ciekawie. Ceny tez niezle i spory wybor orzechow w roznej postaci www.hbsfoods.co.uk/products.php?url=products Odpowiedz Link
miwah Re:HBS Foods 03.05.12, 11:42 dotarlo dzisiaj czyli szybka realizacja zamowienia BDB jakosc, dobre ceny. Maslo orzechowe bez zadnych dodatkow wiec w czystej postaci. Prazone orzechy arachidowe tez w wersji bez soli ( na czym mi zalezalo) Z czystym sumieniem polecam Widze ze przeprowadzaja sie na nowa strone www.naturalchoice.co.uk/index.html Jedyna wada ( ale to dla kogos kto mniej chce zamowic) to ze zakupy raczej takie grubsze czyli ilosc od kilograma wzwyz. Odpowiedz Link
miwah Justingredients 02.05.12, 14:09 i jeszcze jeden sklep w ktorym zamawialam. Dostawa trwa troche dlugo ( w porownaniu z Goodness Direct np) bo do paru dni, ale jesli ktos ma szczegolne wymagania dietetyczne czy lubi probowac nowosci, to polecam. Ja kupowalam u nich np babke plasznik ( luski) w dobrej cenie. Ceny maku tez u nich konkurencyjne I wiele innych rzeczy ( np proszek cebulowy jako dodatek smakowy, kelp, astragalus- no mnostwo roznosci, w tym sporo ekologicznych. I z krajow unijnych w miare mozliwosci wiec nie z drugiej polkuli transportowane np www.justingredients.co.uk Odpowiedz Link
miwah Buy Whole Foods Online 02.05.12, 14:13 kolejny :) Okazalo sie ze pare mil od nas wiec w rezultacie odbieralismy osobiscie ( z 20% znizka bo koszt przesylki byl wkalkulowany w ceny i oplaty manipulacyjne jakies-swoja droga, warto czasem sprawdzic czy mozna osobiscie bo bywa ze sie oplaca bardzo) Tez spory wybor orzechow, zdrowych produktow www.buywholefoodsonline.co.uk/ nie wszystkie ceny konkurencyjne, ale sporo i owszem Odpowiedz Link
miwah Canton Tea Company 02.05.12, 14:24 i ostatni narazie :) dla amatorow dobrej herbaty ( tez ziolowych) Spory wybor organic. Prawdziwe, swietne jakosciowo, niektore starymi metodami komponowane ( dojrzewajace latami), przepyszne ( pozegnalam sie w koncy z cukrem i mlekiem w herbacie co kiedys bylo dla mnie niewyobrazalne bo zawsze choc odrobina by pzrelamac ten cierpki posmak). Nie jakies zmiotki kurzopodobne. Wiem ze chwale jakbym u nich na komisji byla ale musicie mi na slowo uwierzyc ze to szczery i bezwarunkowy zachwyt :) Ostatnio zamowilam tez kwiatowe. Wlasnie przyszlo dzis i bedziemy tez oczy delektowac :) www.cantonteaco.com Spzredaja tez przez amazon, ale bezposrednio wychodzi taniej ( to moje ostatnie odkrycie- szukanie produktu przez amazon, czytanie opinii na jego temat( i nt sprzedawcy) i pozniej przez nazwe googluje docierajac do strony firmy Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Canton Tea Company 05.05.12, 00:37 Miwah, swietne strony:) widze, ze duzo zakupow robilas ostatnio:) Czy ten natural choice ma wszystko organic? Maja znaczek organic soil association, wiec pewnie tak. U mnie cashew nuts schodza w duzych ilosciach, synek bardzo lubi, ja zreszta tez. Te herbaty co zamowilas to koniecznie napisz jak smakowaly, te kwiatowe, piekne na zdjeciach:) Ja pamietam kiedys w Polsce dawno temu kupowalam herbate hibiskusa, wlasnie cale kwiaty i zaparzalam w szklance, pieknie sie ten kwiatek rozwijal i piekny czerwony kolor miala herbata. Ja herbat nie slodze juz od dosyc dawna (chociaz slodkie lubie i jem w nadmiarze niestety). Kilka lat temu skonczyl nam sie cukier w domu i codziennie zapominalismy zeby kupic az stwierdzilismy, ze jest nam wcale niepotrzebny;) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Canton Tea Company 05.05.12, 18:30 wiwi bo ja zakupy glownie przez i-net robie ;) Nawet te lokalne :) Poza warzywami niektorymi i miesem, to w sumie cala reszta. Niewiele z supermarketu. Wiekszosc w konkretnych miejscach Acz fakt ze troche ostatnio tez zmodyfikowalismy diete wywalajac pszenice, wiec w poszukiwaniu alternatyw na ww trafilam. No i przy okazji kilka regularnych produktow tez tam bo wychodzi taniej albo jakosc lepsza. Ja herbat nie slodzilam ale tylko tych lepszych gatunkowo, jeszcze w PL. Zwykly lipton jakos mi przechodzil pzrez gardlo bez slodzenia :) Te tubylcze w torebkach sa dla mnie upiornie gorzkie ( nawet na 2 razy) i choc zeszlam do minimum jesli o slodzenie chodzi, to jednak zawsze troche pozostawalo by ten cierpki posmak przelamac. Wyprobowalam chyba wszystkie mozliwe, w tym z roznych health shops otd. No nie dalo sie bez ;) I/lub mleko czyli taka zupa w sumie ;-P Teraz pijemy ( w tym moj angielski maz :) ) dobra herbate bez mleka i in dodatkow i widac ze da sie ;o) Delektujemy sie po prostu :) Bez kryzysu przejsciowego z odstawianiem cukru ;) M nawet Swedish Bitters ;) ( znalazlam w formie ziol w Justingredients) do pracy nosi i ma tam kolege-tez herbaciano nawiedzonego ( zreszta prowadzacego firme produkujaca herbatki ale ziolowe- sam uprawia lokalnie ziola, kwiaty i sam komponuje mieszanki) z ktorym sie tymi bitters dzieli :). A ze kolega z urodzenia Szwed w polowie, to i patriotyzm tez chyba ;) W ww sklepie ( Cantonteaco) zamawialam juz kilka razy ( trafilam na nich w poszukiwaniu dzbanka do parzenia herbat i przy okazji tez zamowilam jakies probki). Herbaty maja naprawde pyszne! Swietna jakosc, duzo informacji, w tym jak parzyc dana odmiane ( temp, czas itd). Niektore rodzaje sa tez do kilkukrotnego parzenia. Smak czarnych przypomina mi lata dziecinstwa kiedy to babcia na kuchni weglowej u siebie miala zawsze czajniczek z esencja a herbata byla herbata czyli taka Assam np skladala sie z lisci a nie `proszku` zmiotkowego ;) Te zielone czy Oolong tez sa inne niz to co mozna w supermarkecie czy nawet herbaciarni kupic. No naprawde mozna sie zakochac :o) Rowniez Puerh bardzo dobrej jakosci. Kwiatowe bardzo ladnie sie prezentuja i to ich glowna zaleta :) Smak, to juz rzecz gustu. Tam w skladzie sa m in liscie zielonej herbaty i kwiecie rozne . Raczej delikatny. Przynajmniej tej ktora jako pierwsza wyprobowalismy :) Dla smakoszy. Z czarnych np Superior English Breakfast, Canton Breakfast Tea sa godne polecenia. Yunnan Black (Dian Hong)- niezla, mocna nieco zielona tracajaca Organic Everyday Arya Darjeeling Z innych Red Robe (Oolong) Mi Lan Dan Cong (Honey Orchid)- i rzeczywiscie delikatnie `miodowa, kwiatowo delikatna) Natural choice ma asortyment czesciowo organic ( w opisie konkretnego produktu zerknij) Odpowiedz Link
espionka Re: Canton Tea Company 06.05.12, 14:39 ja kupuję zieloną długolistną w chińskim sklepie ale i przez net organic (caton wyglada też ciekawie). Mąż kiedyś nie lubiał zielonej sypanej a teraz innej się nie napije do tego stopnia, że wyczuwa w dzbanku smak papieru po torebce choćby tam nawet zielona była :D Zielona jest najlepsza na świecie- zapomnicie co to cukier! Odpowiedz Link
espionka Re: Canton Tea Company 06.05.12, 15:17 a jeśli ktoś lubi słodki smak to polecam ksylitol- tzw. cukier brzozowy Odpowiedz Link
miwah Re: Canton Tea Company 06.05.12, 16:20 ja uzywam m in xylitolu, acz sam proces pozyskiwania mnie nieco przeraza wiec staram sie nie przesadzac z iloscia i zachowac roznorodnosc. Na zmiane ze stevia np ( oczyszczona do deserow, nieoczyszczona do wypiekow np). Dla dzieci molasa tez jesli juz trzeba do wypiekow. Kokosowy, nierafinowany. Odpowiedz Link
miwah Re: Canton Tea Company 06.05.12, 15:17 mam wlasnie zielona z orientalnego sklepu. Taka troche o posmaku prazonego ryzu :) i na sypko wlasnie. Zdecydowanie lepsza jakosc i smak niz tej w torebkach. Jednak po sprobowaniu tej z Canton, stoi reszta w pojemniku i zagladamy tylko kiedy wykonczy nam sie zapas zamowionych :) Ja w ramach cukru niby zdrowszych wersji uzywalam ( stevia, xylitol) ale rzeczywiscie okazuje sie ze przy dobrej jakosci herbacie, jest to zbedny dodatek Odpowiedz Link
espionka Re: Canton Tea Company 07.05.12, 09:34 w takim układzie spróbuję zielonej z Cantonu :) pisząć "torebka" miałam na myśli torebke-filtr do imbryka (nie chodziło mi o herbate ekspresowa) Odpowiedz Link
espionka Re: Canton Tea Company 07.05.12, 10:07 20 lat już piję zieloną zobaczymy czy jest mnie jeszcze w stanie zaskoczyć :D Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Canton Tea Company 07.05.12, 20:51 Ale mi nagadalyscie o tych herbatach, smak mnie naszedl na jakas dobra:) Musze sobie czajniczek zakupic. Miwah a calkiem wywalasz pszenice z diety? To ciezko chyba z zamiennikami? Jesli na przyklad jest w przepisie ciasta? Ja bardzo lubie chleb orkiszowy i zawsze zamawiam ciemna make orkiszowa a raz nie mieli i przyslali mi jasna. Mojemu mezowi tak posmakowalo, ze robi ten chleb bardzo czesto a on jest zwolennikiem zwyklego bialego pszennego chleba. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Canton Tea Company 07.05.12, 22:35 wywalilam narazie eksperymentalnie. A z zamiennikami wbrew pozorom nie jest zle :). My zreszta od lat jadamy wg zasad Montignaca ( niski IG, zdrowe tluszcze, zero bialej maki itd) wiec ciast jako takich z dodatkiem maki nie pieklam. Raczej na bazie mielonych orzechow, okazjonalnie dla dzieci, gosci cos tam, ale to naprawde rzadko. Glownie pierniczki swiateczne czyli raz na ruski rok :) Jedynie chleb z pelnego przemialu byl nasza stala pozycja i tu musialam szukac zamiennikow ( bo wlasciwie na chwile obecna wszystkie zboza sa out) No ale, jak sie okazuje, jest ich calkiem sporo. Maka kokosowa, mielone orzechy, okazjonalnie amarantusowa i quinoa, siemie lniane mielone, babka plesznik jako dodatek bo ma duza zawartosc blonnika. Narazie widze sporo zalet, chociaz pierwsze tygodnie czulam sie jak dziecko we mgle :) I jest mnostwo przepisow na bezzbozowe dania, w tym wypieki. Pyszne zreszta. Niestety, wspolczesne zboza to nie to samo co dawniej. Jak mowie, narazie eksperyment, ale widze poprawe w paru kwestiach wiec niewykluczone ze trop wlasciwy. No i najwazniejsze to uswiadomienie sobie ze bez tych `zdrowych zboz`mozna sie z powodzeniem obyc :) Odpowiedz Link
espionka Re: Canton Tea Company 10.05.12, 20:45 a w jakich dziedzinach widzisz poprawe? szwagierka bezglutenowa przezdluzszy czas stosowala i na alergie mialo to pozytywny wplyw oraz w sprawach brzuszkowych dzieci (trawienie). chleb lniany piekla-pyszny Odpowiedz Link
miwah Re: Canton Tea Company 11.05.12, 01:25 np moj przypadek.. Od wielu lat zywimy sie wg zasad MM i osobiscie sporo nadwyzkowych kg stracilam na tej diecie. Rowniez moj maz ktory z natury jest szczuply niezaleznie od tego co i ile by jadl. Jednak podjadanie bylo jego zmora, a i on w pewnym momencie zaczal mu sie zaznaczac tzw miesien piwny ktory dzieki MM zgubil. Jednak na pewnym etapie moja waga stanela w miejscu i zaczelam sie tez godzic z faktem ze moj wystajacy brzuch to pozostalosc pociazowa ( cwiczenia, inne cuda tez nie pomagaly). Dziwnym trafem, po wykluczeniu zboz, waga znowu poszla w dol, a brzuch zdecydowanie zmierza ku plaskosci. Jeszcze kilka innych problemow trawiennych zniknelo u mnie. Tez rzeczy o ktorych myslalam ze ot taka moja `uroda` Inna kwestia-me najmlodsze dziecie jest b szczuple pomimo faktu ze ciagle i nieustajaco glodne i jada naprawde duzo Oczywiscie miesci sie w siatkach ( ledwo ale jednak- prawie 7 lat i 17 kg ;) , przy czym nie jest niski na swoj wiek), jest tez ruchliwym typem, tlumaczylam sobie ze odziedziczyl po tacie taka budowe, ze ma wybitnie intensywna przemiane materii. Jednak niepokoily mnie moze nie tyle waga czy te czeste wizyty w toalecie, co zabarwienie i konsystencja stolca. I fakt ze czesto mial problemy z gazami ( moj maz i pare osob w jego rodzinie zreszta tez wiec tu znowu tlumaczenie ze pewnie dziedziczne ;) ) Raz go jednak zaciagnelam nawet do lekarza ( rzadkosc u mnie ;) ) i wyszlam chyba na matke -panikare bo GP popatrzyl na niego, stwierdzil ze no jest szczuply ale skoro ogolnie zdrowy, zmian skornych nie ma, to to raczej nie jest celiakia. No i w sumie z ulga sie z nim zgodzilam. Tym bardziej ze wczesniej jakies proby z wykluczeniem glutenu robilismy ( ale tylko glutenu, nie pszenicy czy zboz w calej rozciaglosci bo mi nie przyszedl do glowy taki radykalizm) i nie bylo zadnej poprawy. No i jakos tak sie zlozylo ze po moim przejsciu na ww diete, reszta rodziny tez sie przysiadla do moich kulinarnych wytworow i powoli wszyscy odeszlismy od zboz. I tu niespodzianka bo juniorowi sie nagle poprawilo w kazdym wzgledzie. Mezowi zreszta tez. Pozniej poczytalam troche na ten temat i rzeczywiscie te objawy ktore on mial moga byc efektem wrazliwosci na pszenice ( czy na zboza ogolnie). Nie tylko na gluten w nich zawarty. I rowniez przypadki schorzen w rodzinie M ( zespol Crohn`a u tesciowej, cukrzyca u jej braci blizniakow) moga byc wtornymi problemami w przypadku dlugotrwalej ekspozycji na ww) wiec moze rzeczywiscie nie przypadek a jakas regula. Narazie obserwujemy tak sobie i troche eksperymentujemy, ale widac pare potencjalnych zalet. Corkom-nastolatkom np poprawila sie cera ( acz to oczywiscie moze byc zbieg okolicznosci, choc moj tradzik bynajmniej nie mlodzienczy tez sie jakby ustabilizowal-Nie z dnia na dzien, ale po tych wszystkich latach walki z nim, takie 2-3 cykle z pojedynczym incydentem i to pryszczykiem jakims a nie bolesna cysta to dla mnie naprawde niebywala poprawa :) Wczesniej cudowalam z odstawianiem miesa, kofeiny, ostrych przypraw, innych rzeczy. Tez nigdy nie pilam alkoholu, nie palilam wiec wiele czynnikow z grupy ryzyka i tak bylo poza podejrzeniem. Jakos nie przyszlo mi do glowy, by te `zdrowe`zboza podejrzewac Wszak nawet dietetyczka ( kiedy dostalam do niej skierowanie bo waga nie chciala zejsc nizej) kazala mi do kazdego posilku jakies zbozowe wegle albo inna skrobie dorzucic bo jej zdaniem warzywa to nie wegle ;-P . Nie posluchalam jej na szczescie ;-P Rowniez rady by odstawic dziecko od piersi bo....... `karmienie powyzej 6 miesiecy nie ma juz zadnej wartosci, a tylko mnie wyczerpuje` ;-P :-] Eh, eksperci od siedmiu bolesci!! :-> Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Canton Tea Company 11.05.12, 21:15 A co z takimi rzeczami jak makarony? Albo na przyklad te typowa maczne jak omlety, nalesniki pierogi? Zastepujesz czyms make czy nie przyrzadzasz takich rzeczy? Tu gdzies princesswhitewholf dawala przepis na ciasto na bazie orzechow mielonych bez pieczenia, mam ochote sprobowac jak bede miala wolna chwile, chociaz raczej wolnych chwil nie miewam;) A te mielone orzechy jakie uzywasz to mielisz na mial calkiem? I masz jakis specjalny mlynek? Tyle rzeczy mam ochote wyprobowac zeby tylko czas byl:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Canton Tea Company 11.05.12, 21:35 Szukalam na necie mydla w plynie faith in nature tea tree, 5 litrowego, tylko wszedzie cena ponad £ 50 a tu znalazlam za polowe ceny: www.realfoods.co.uk/product/19672/faith-in-nature-organic-aloe-vera-tea-tree-hand-wash-vegan-5l Inne mydla sa po normalnej cenie, az zadzwonilam, zeby zapytac co z tym mydlem nie tak, ze tak tanio sprzedaja, ale zapewnili mnie ze wszystko jest w porzadku. Pzatym sklep ma dosyc bogata oferte, ale nie mialam czasu porownywac cen innych produktow. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re:Real Foods 12.05.12, 13:02 O super, dziekowac :) Mam nadzieje ze maja tez 5l szampon Faith inN w tak atrakcyjnych cenach :) Ostatnio kupowalam chyba z rok temu i wtedy juz ceny szly w gore ale w jedym sklepie online jeszcze udalo mi sie nabyc chyba za 33L ( kiedy wszedzie pon 40L kosztowal) wiec kupilam 2 butle :). Tez mialam obawy ze bedzie cos nie tak, rozcioenczony czy nie wiem, ale okazalo sie ze mieli koncowke linii i dlatego. Jednak wszystko co dobre, kiedys sie konczy ;) i juz widzimy koncowke drugiej butli, pora wiec na nowy zapas. Mydla raczej uzywamy wlasnorecznie robionego albo kastylijskiego ( w plynie) dr Bronner`s Odpowiedz Link
espionka Re: Canton Tea Company 12.05.12, 20:20 miałam to mydło, w płynie niby wydajne ale dzieci lubią sobie długo naciskać ;0 i mam wrażenie, że połowa się marnuje zwyczajnie, używam w kostce ekologiczne Odpowiedz Link
miwah Re: orzechy i bezzbozowa dieta 11.05.12, 23:02 jadalismy makarony, teraz nie jadamy. Kto powiedzial ze bez makaronu nie da sie zyc ? ;) Sa tez makarony z fasoli mung ( swietny zreszta i od dawna mamy w diecie), sa ryzowe. No i gdyby nam brakowalo, sa sposoby na zrobienie bezzbozowych wlasnych ( ale narazie nie brakuje). Na poczatku Junior sie przerazil ;) ( bo on byl chlebowo-makaronowy wlasnie). Teraz nawet nie wspomina. Omlety to ja zawsze robilam tylko z jajek i warzyw. Dla wiekszej spojnosci mozna dac make kokosowa czy migdalowa, babke plesznik, quinoe, czy wiele innych rzeczy ( jesli ktos koniecznie chce :) ) Swietne sa natomiast muffiny bezzbozowe a la omlet np countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/05/wild-garlic-and-gammonbacon-muffins.html albo zupelnie bez dodatku substytutow maki- wrzucamy do foremek muffinowych- swietne na sniadanie :) Nalesniki tez na rozne sposoby ( np z maki kokosowej czy migdalowej, czasem z maki z quinoi albo amarantusa ( choc te 2 ostatnie tez obserwujemy). Rewelacyjne sa na bazie maki z ciecierzycy ( ogolnie dostepna np w tesco na stoisku azjatyckim), wczoraj swietne wyszly z Nigerian bean flour :) ktora tez przypadkiem w tesco nabylam kiedys. Dzis reszta byla na obiad w towarzystwie kofta kebab i tzatzikow :) countrybeehive.blogspot.co.uk/ Pierogow u nas nikt nie lubi . Moze ze 2 razy w zyciu zrobilam i bez wielkiego entuzjazmu ( ja tez nie przepadam wiec pewnie dlatego nie zdolalam rodziny zarazic ;) ) Orzechy kupuje juz mielone. Migdaly np w 3kg workach zmielone tak jak te mielone w supermarketach w malych torebkach). Ziemne i inne mielone znalazlam w Nature Choice wlasnie. Zamowilam 5 kilo i wyslali mi w pudle takim 5kg :) Sama bym ich nie zmielila bo np ziemne oprocz zmielenia musza byc tez odtluszczone zeby maka z nich wyszla. Inaczej bedzie maslo ozrechowe nie maka ;) Czasem jakis pekan czy wloskie miele w malakserze czy mlynku do kawy, ale to na mniejsza skale. Inne kupilam w postaci pasty ( nerkowce, wloskie, ziemnie wlasnie) do roznych deserow, lodow, trufli. Dla nas akurat nie nowosc wiec tylko rozne swiezsze przepisy wyprobowuje i dodaje do kolekcji :) A tych dostatek w necie, naprawde :) Taka przygoda z poznawaniem, odkrywaniem nowych smakow i polaczen. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: orzechy i bezzbozowa dieta 14.05.12, 18:56 Kto powiedzial ze bez makaronu nie da s > ie zyc ? ;) Ja!:) I moj synek:) Ja makarony bardzo lubie a moj maly to moglby jesc makaron codziennie. Patrzylam ostatnio nawet na goodness direct na rozne makarony i jest dosyc spory wybor warzywnych kolorowych, moze zakupie i sprobuje. Kiedys sprobowalam orkiszowy wrzucic do jadlospisu, ale nikt oprocz mnie tego tknac nie chcial;) Tak sie zastanawiam nad tymi zamiennikami cukru o ktorych pisalyscie dziewczyny. Ja nie pieke duza, wlasciwie to bardzo malo, ale tydzien temu moj synek mial 3 urodziny i upieklam mu tort marchewkowy, bardzo sie ucieszyl:) Zastanawiam sie czy molase moglabym w takim czyms uzyc zamiast cukru i czy w pieczeniu ta molasa nie straci swoich wartosci? 9przeczytalam, ze jest bogata w rozne pierwiastki) no i jak to zastepowac? Jesli mam w przepisie 250 g cukru to czy daje 250 g molasy? Nie groza mi jakies wypieki w najblizszym czasie, ale jak sie synek bedzie upominal o torta to moze wlasnie wersji z molasa bym sprobowalam, chociaz sama molase zamierzam kupic i sprobowac. Zaintrygowalas mnie tez miwah tym makaronem z fasoli mung, gdzie go kupujesz, na necie?Szukalam nie znalazlam, ale moze zle szukalam. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: orzechy i bezzbozowa dieta 16.05.12, 13:09 Kolejny sklep do kolekcji:) www.steenbergs.co.uk/subcategory/83/bulk-loose-leaf-tea Ja bardzo lubie herbate rooibos i szukalam takiej lisciastej (czy iglastej) i znalazlam w tym sklepie, duzo fajnych rzeczy maja. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: orzechy i bezzbozowa dieta 16.05.12, 17:10 makaron mung w kazdym sklepie orientalnym chyba Kiedys spotkalam tez tesco ale teraz nie widze ze slodzikami naturalnymi to musisz sobie poeksperymentowac. My nie lubimy zbyt slodkiego wiec w kazdym przepisie zmniejszam ilosc i trudno mi powiedziec juz teraz jakie sa proporcje ( normalne ;) ) ale nie wszystko sie pzreklada 1:1 jako substytut cukru. Np fruktoza jest slodsza od cukru trzcinowego. Xylitol tez. Melasa chyba mniej wiecej tak samo jak trzcinowy ( albo mniej slodka ). Stevia jest ok 200x slodsza od rafinowanego trzcinowego, ale nie mowie o tym badziewiu ktore teraz reklamuja wciskajac w tesco czy innych pod nazwa truvia, stevia a gdzie tej stevii jest ulamek procenta. Reszta to wypelniacze czy inne slodziki. Mam na mysli czysta 100% stevie, oczyszczana ( nieoczyszczana ma kolor zielony i lisciasty zapach) W necie znajdziesz strony podajace dokladnie jaka rownowartosc slodkosci stanowi dany slodzik w stos. do rafinowanego trzcinowego A makaroniarzami to my tez bylismy ;) Z naciskiem na czas przeszly. :) Zwlaszcza Junior i najstarsza corka. A czy te warzywne nie maja w skladzie zboz? Melasa jak najbardziej do pieczenia Odpowiedz Link
wiwi1 Re: orzechy i bezzbozowa dieta 16.05.12, 20:05 Akurat o tym makaronie myslalam www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/detail/315056_Orgran_Vegetable_Rice_Spirals_250g.html , ale ten mung mam ochote wyprobowac. U mnie jak nie wiec co gotowac to wtedy stawiam na makaron, najchetniej z sosem pomidorowym i duuuzo sera:) Z tymi zamiennikami cukru musze sobie poszukac w takim razie na necie. Glownie to do wypiekow, ktore zdzarzaja mi sie sporadycznie, ale mysle, ze dzieci beda pewnei coraz czesciej chcialy, zeby cos upiec:) No i do sokow, moja mama robi nam soki ze swoich malin, porzeczek, aronii, jakies dzemy, weic tutaj tez bede musiala pomyslec czym zastapic cukier, na razie robi na brazowym cukrze. Mam ochote na jakies nowe smaki w kuchni:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
espionka Re: orzechy i bezzbozowa dieta 16.07.12, 17:17 z kantonu zamowilam tester- faktycznie dobre te herbatki ! Odpowiedz Link
wiwi1 Re: orzechy i bezzbozowa dieta 16.07.12, 21:53 Ja chche sobie zamowic rooibos, kiedys patrzylam u nich i nie znalazlam, ale ostatnio przegladalam ich strone i maja. Dostalam juz moj szklany dzbanek do zaparzania herbaty, to teraz musze kupic herbate;) Pozatym korzystalam ze strony fushi, ktora polecala miwah , fajna stronka, fajne produkty i szybka dostawa. Aaaa i orzechy i make migdalowa tez kupowalam z tej strony co polecala miwah, tez super:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
espionka Re: orzechy i bezzbozowa dieta 18.07.12, 17:46 a na bazbozowej diecie zajadacie się jakimś chlebem czy niekoniecznie? rozmawiałam ostatnio z osobą, która też wykluczyła zboża i mleko krowie i również bardzo sobie chwali Odpowiedz Link
miwah Re: orzechy i bezzbozowa dieta 18.07.12, 18:15 :):) bez zboza to juz nie chleb w sumie :) ale na wspomnianym blogu u Marii jest kilka pzrepisow na bagietki z maki kokosowej czy migdalowej z dodatkiem babki plesznik. Calkiem calkiem wychodza. Tez tosty. Robie baze do tart, takie mini pizze, mini tarty, flat bread, z ww bloga tez jej pizza hut bread, rzeczone gofry na wytrawnie ( wtedy np daje ekstrakt z serwatki koziej, suszona cebule czy czosnek, chia, mielone siemie, jakies ziola typou rozmaryn czy tymianek albo mat- nie wszystko naraz oczywiscie :) ) i jest swietna baza kanapkowa z tego Mozna nawet zwinac jak kanapke albo pokroic. Krakersy w stylu raw Nie wiem czy podawalam przepis, ale boskie sa takie z maki pekanowej z rozmarynem np z pasta z fety, oliwek i suszonych pomidorow czy anchois, albo z pieczonych warzyw, pieczonego czosnku z ziolami. Pieke po prostu ciensze i swietnie robia jako towarzystwo do tych past, lososia czy innej ryby, ew miesa, kurczaka Junior nawet z owocami sobie komponuje countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/07/savory-pecan-biscuits.html Mysle ze mleko dosc latwo zastapic zwlaszcza jesli to tylko krowie My mamy wlasne, kozie wiec to glownie jako mleko. Niestety, za malo na produkcje serow i in wiec te z krowiego. Ale tez kokosowe jest neizla alternatywa czy migdalowe nieslodzone np Odpowiedz Link
wiwi1 Re: orzechy i bezzbozowa dieta 24.08.12, 10:26 Wrzucam tu linka, tego o sprzataniu, bo duzo ciekawych rzeczy na tej stronie i nie tylko dotyczacych sprzatania www.organicways.co.uk/ Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: orzechy i bezzbozowa dieta 15.11.12, 15:38 Wrzucam dwa linki, nie mialam czasu przejrzec tych stron, ale wydaje sie, ze duzo ciekawych informacji.Drugi link o olejkach eterycznych, o ktorych kiedys rozmawialysmy: ecocrazymom.com/category/eco-kids/ www.modern-wellness.com/resources/all-about-kids-and-essential-oils-webinar/ Jeszcze jeden: www.westonaprice.org/childrens-health www.meetup.com/westonaprice-london/ Pozdrawiam:) Odpowiedz Link