78dorotka
02.05.13, 12:49
Jestem po operacji wycięcia guza tarczycy, minęlo juz ok 6 lat, od września 2012 nie przyjmuję eutyroxu bo według lekarza wyniki w normie, mimo to nadal problem z wagą (za duża).
W lutym 2013 zrobiłam badania a oto wyniki:
TSH 1,98 mlU/ml norma 0,27-4,2
FT4 1,18 ng/dl norma 0,08-1,7
FT3 2,77 ng/dl norma 2,6-5,1
Pierwszy raz wyszedł mi wynik TSh poniżej 2 więc bardzo się ucieszyłam, pomyślałam że to dobre wyniki, a że wizytę mam dopierow w połowie czerwca zostawiłam temat. Czy waszym zdaniem te wynki są ok. Dodam że od kiedy nie biorę eutyroksu tyję systematycznie ok 1kg na 2miesiące, wiec od września mam kilka kilo do przodu.
W kwietniu zaczęłam stosować antykoncepcję (krążek nouvaring) i po miesiącu zrobiłam wynki i jestem przerażona bo moje tsh skoczyło jak nigdy dotąd i do tego 1,5 kg wzwyż:
a oto wyniki:
TSH 3,92 mlU/ml norma 0,27-4,2
FT4 1,23 ng/dl norma 0,08-1,7
FT3 2,71 ng/dl norma 2,6-5,1.
Czy waszym zdaniem jest ok?, czy może poprzednie były lepsze?, a może obydwa wyniki są słabe?, czy waszym zdaniem powinnam przestać stosować anykocepcje?, teraz akurat powinnam zacząć nowy miesiąc z krążkiem, czy to anytkoncepcja miała wpływ na wunik?.Może powinnam brać eutyrox?, dlaczego nie chudnę?. Lekarza mam w czerwcu (ale u niego wizyta polega na tym że wchodzisz na 2 min. i wszystko jest ok i dowidzenia) więc dlatego pytam na forum, a najbardziej doskwiera mi tycie, zawsze byłam szczupła. Dodam że ma 34 lata. Jęsli możecie to coś pomóc to bardzo proszę.Pozdrawiam