Dodaj do ulubionych

astygmatyzm

IP: *.182.110.149.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.10.11, 13:36
Mam astygmatyzm i jeszcze wade.Okulistka po badaniu zapisala mi okulary do czytania. Prawe oko +1.0 lewe oko+1.75 ale jak nosze okulary okolo 2-3 godz.mecza mi sie oczy.Czuje jakby mnie zaczynaly bolec.Czy one sa za mocne czy ja za dlugo je nosze.Dodam ze zakladam okulary nie tylko do czytania ale rowniez ogladam w nich telewizje.Prosze o odpowiedz.Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: mama Re: astygmatyzm IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 30.10.11, 11:39
      Nie będę zakładała nowego wątku, ponieważ pytanie związane jest również z ww. wadą wzroku.
      Dowiedziałam się, że silny astygmatyzm u dziecka (prawie 4 dioptrie) może być przyczyną braku koordynacji wzrokowo-ruchowej i negatywnie wpływać na charakter pisma, rysowanie czy ogólny rozwój fizyczny - chciałabym, żeby państwo wypowiedzieli się na ten temat - czy ta wada wzroku może utrudniać naukę pływania, jazdy na rowerze, w związku z tym być niejako przyczyną niskiej sprawności fizycznej?
      • arleta.waszczykowska Re: astygmatyzm 02.11.11, 09:40
        Gość portalu: mama napisał(a):
        > Dowiedziałam się, że silny astygmatyzm u dziecka (prawie 4 dioptrie) może być p
        > rzyczyną braku koordynacji wzrokowo-ruchowej i negatywnie wpływać na charakter
        > pisma, rysowanie czy ogólny rozwój fizyczny

Rzeczywiście w przypadku wysokiego, źle korygowanego astygmatyzmu i innych wad sferycznych może dojść do rozwoju niedowidzenia a to z kolei niekiedy może doprowadzić do osłabionej koordynacji wzrokowo-ruchowej. Najczęściej upośledzenie koordynacji wzrokowo-ruchowej ujawnia się w czynnościach precyzyjnych bądź tych, które zależą od prawidłowego widzenia przestrzennego. Dobrze i wcześnie skorygowana wada wzroku nie doprowadza do rozwoju niedowidzenia nawet w przypadku wysokich wad sferycznych i astygmatycznych. Polecam regularne wizyty u okulisty i leczenie niedowidzenia.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Renata Re: astygmatyzm IP: *.204.72.181.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.12.11, 12:24
          Mam wade wzroku i astygmatyzm.Od 6 pazdziernika mam przepisane okulary do czytania ale ogladam w nich takze telewizje bo poprostu lepiej widze.Na poczatku nie moglam w nich zbyt dlugo wytrzymac ale teraz oczy mi sie przyzwyczaily i juz nie jest tak zle.Ostatnio jak bylam w salonie optycznym probowalam zasugerowac lekarce ze moze te szkla powinny byc slabsze i do stalego noszenia.Lekarka jednak stwierdzila ze nie ma takiej potrzeby.W zwiazku z tym mam pytanie czy jesli okulary byly przepisywane tylko do czytania to mozna je nosic caly czas?Prosze o odpowiedz.Dziekuje.
          • specjalista_szkla_com Re: astygmatyzm 13.09.17, 09:14
            To zależy od tego ile ma Pani lat. Osobom przed 40 rokiem życia zazwyczaj przepisuje się okulary, z których można korzystać do patrzenia na każdą odległość, czyli zarówno na daleko jak i z bliska. Szczególnie jest to potrzebne w przypadku astygmatyzmu, który objawia się gorszym widzeniem na każdą odległość.
    • arleta.waszczykowska Re: astygmatyzm 02.11.11, 09:37
      Witam,
      każda zmiana korekcji okularowej przez krótki czas może wywołać takie objawy. Jeśli one jednak nie mijają to najprawdopodobniej świadczą o nieodpowiedniej korekcji. Być może należy uwzględnić korekcję astygmatyzmu (z tego co Pani podaje nosi Pani szkła sferyczne). Polecam także sprawdzić w zakładzie optycznym rozkład źrenic w okularach. Jednak przede wszystkim proszę sprawdzić do jakiej odległości okulary zostały przepisane, bo jeśli są to okulary do bliży a Pani stosuje je także przy patrzeniu w dal ( oglądanie telewizji) bądź odwrotnie to takie objawy będą normą.
      Pozdrawiam.
      • Gość: dobrusia Re: astygmatyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.11, 15:29
        Czy przy astygmatyzmie i stwierdzonej zaćmie można przeprowadzić operację? Prawdopodobnie moja mama ma obie wady, tylko nie wiem czy można zrobić operację ?
        • Gość: maestra Re: astygmatyzm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.11, 12:04
          Jeśli chodzi o połączenie wad to nie wiem, bo u mnie była standardowa operacja. Możesz poszukać info na leczeniezacmy.pl , a przede wszystkim porozmawiać z lekarzem. Chociaż wiem, że różnie jest z uzyskiwaniem informacji w służbie zdrowia, może prywatnie jest lepiej.
          • ginero Re: astygmatyzm 13.12.11, 19:19
            Można przeprowadzić operację usunięcia jaskry.
            Takie sprostowanie:
            Jaskra to choroba, a astygmatyzm to tylko wada wzroku, który można skorygować okularami korekcyjnymi.
    • Gość: Karol98 Re: astygmatyzm IP: *.centertel.pl 12.09.17, 18:21
      Miałem podobny problem, okulary nie dawały mi żyć. Po konsultacjach z lekarzem specjalistą spróbowałem soczewek pomagających na astygmatyzm www.acuvue.pl/zdrowie-oczu/problemy-ze-wzrokiem/astygmatyzm Jest o wiele lepiej i oczy się nie męczą i nie bolą. Widzę teraz o wiele wyraźniej w dali i w bliskości. Myślę, że warto u nich spróbować, zbadają nowoczesnymi metodami wzrok, żeby nie było żadnych niespodzianek z soczewkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka