lernakow 04.01.10, 17:09 Nowe forum na nowy rok. Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Nie będę pisać przydługich wstępów. Razem zdecydujemy co się tutaj znajdzie i w jaką stronę się rozwinie. Życzę wszystkim skutecznej komunikacji i owocnej współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anatemka Re: Początek 04.01.10, 21:11 to na poczatek dodam do ulubionych. zawsze mozna usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Początek 04.01.10, 22:12 anatemka napisała: > to na poczatek dodam do ulubionych. > Bardzo mi przyjemnie. > zawsze mozna usunąć. > No właśnie nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Początek 05.01.10, 12:38 hypatia69 napisała: > Będziemy czyli działać? > Tak. Wytoczymy działa i będziemy działać. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Na początek określmy cel! 05.01.10, 16:49 Abyśmy mogli żywić nadzieję na sukces tego "Społeczeństwa obywatelskiego", musimy podać, co jest celem tego "Społeczeństwa", a który to cel powinien być przez aklamację zaakceptowany przez wszystkich, czyli powinien to być cel, który wszyscy chcemy osiągnąć, do którego wszyscy chcemy dążyć. Jedynym celem, który spełnia oczekiwane kryteria, jest Wolność! Zmierzać do Niego, można tylko za pośrednictwem dobra, które jest potępowaniem bardziej sprawiedliwym od solidarności. Solidarność, jest obowiązujaca ludzi jakością sprawiedliwości, której jesteśmy nosicielami, i której przestrzeganie, skutkuje pokojem. A naszym Celem , winna być Wolność ! Rozumiem, że zainicjowany przez lernakowa "Początek", jest tak sondażem intelektualnego dynamizmu i ambicji Szanownych Forumowiczów, jak i propozycją zjednoczenia wysiłków w budowie "Społeczeństwa Obywatelskiego". Może Ono, "Społeczeństwo Obywatelskie", przybrać różną formę, co zależy od zainteresowania, i przekonania Forumowiczów, że poprzez zbudowanie takiej formy obywatelskiego współdziałania, będziemy posiadać realną możliwość oddziaływania w imię wspólnego dobra, na wszystko, co trwałości obywatelskiego społeczeństwa szkodzi. Wobec wszystkich uczestników takiej budowli, aby mogła ona zaistnieć i trwać, jest na początek wymagana życzliwość, fundament solidarności. Efekty, w wypadku chociażby tylko potwierdzenia wysokiego stopnia jedności, mogą przerosnąć najśmielsze oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Na początek określmy cel! 05.01.10, 19:04 Proponuję opublikować to ponownie jako nowy wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Na początek określmy cel! 05.01.10, 20:44 lernakow w poście inicjującym m.in. napisał: "Razem zdecydujemy co się tutaj znajdzie i w jaką stronę się rozwinie. Życzę wszystkim skutecznej komunikacji i owocnej współpracy. " **Moim zdaniem, najbardziej interesującym społeczeństwo obywatelskie problemem, jest sprawiedliwość międzyludzkiej współpracy, którą regulują akty prawne. A przede wszystkim Konstytucja RP, której Art.2 w którym o tej, polskiej sprawiedliwości. Nie spotkałem się z dostępną, powszechną i zrozumiałą wykładnią tego artykułu, dlatego wszyscy nie potrafimy odpowiedzieć na banalne pytanie: Jakie postępowanie jest sprawiedliwym, a jakie, tym sprawiedliwym nie jest? Bez tej wiedzy, wszelkie opinie, osądy, oceny, itp. są obarczone zarzutem subiektywizmu, co najmniej. Poza tym, usiłowałem sprowokować do wypowiedzi grono ludzi, których głos na Forum, jest zawsze liczącym się, bo nawet jak plotą bzdety, to warto ich posłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Na początek określmy cel! 05.01.10, 22:16 > Poza tym, usiłowałem sprowokować do wypowiedzi grono ludzi, których > głos na Forum, jest zawsze liczącym się, bo nawet jak plotą bzdety, > to warto ich posłuchać. > a nawet jak nie warto, to liczbę postów nabijają Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Na początek określmy cel! 06.01.10, 10:21 O czym chcę Was poinformować? Jestem za "Społeczeństwem Obywatelskim". Ale. Poza tym, że pojawiam się postami w wątkach, nigdzie więcej mnie nie zobaczycie. Jeżeli "Społeczeństwo Obywatelskie" przyjmie za fundament swojego działania solidarność, i na przykład wyłoni się taka jego struktura, która będzie wymagać głosowania, to jako człowiek rozumiejący na czym polega lojalność, możecie na mnie liczyć. Co się stanie, jak nie docenicie inicjatywy Lernakowa & Spółki ? Nie pójdziecie głosować, zatem wzgardzą Wami, bo przy tak skonstruowanej ordynacji wyborczej, wybory wygrywają partie kolesi, dysponujące urobionym-ogłupionym elektoratem. Im mniej ludzi chodzi na wybory, tym szanse na wyborcze zwycięstwo partyjnych mafii jest większe. Wystarczy im, aby tylko przekroczyli tak zwany próg wyborczy, czyli minimum uprawniające do uznania wyborów za ważne, przeprowadzone. A czy "Społeczeństwo Obywatelskie" może zagwarantować uszanowanie naszych głosów? Może. Ale nie czas o tym mówić. Przypuszczałem, że na tych wątkach będzie kipieć. Obudźcie się Szanowni Rodaczki i Rodacy. Milczenie, zgodnie ze słowami nieskończenie racjonalnej Nauki Ojca (Boga), jest minimalnym, postrzegalnym, materialnym dowodem zła. A nie jak wielu plecie-złotem. Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Na początek określmy cel! 06.01.10, 19:48 Widzę nehsa że Cię wzięło. Bardzo się cieszę, będzie z kim dyskutować, bo przecież nie zawsze się zgadzamy - ale jak ktoś powiedział - jak ludzie rozmawiają, to nie mają czasu wojować. Zgadzam się z Tobą, że obywatel nie głosujący - nie ma prawa narzekać. Bardzo podobał mi się Twój poprzedni post - podpisuję się pod nim obydwiema rękami ! Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Na początek określmy cel! 06.01.10, 19:54 anatemka napisała: > > Poza tym, usiłowałem sprowokować do wypowiedzi grono ludzi, których > > głos na Forum, jest zawsze liczącym się, bo nawet jak plotą bzdety, > > to warto ich posłuchać. > > > > a nawet jak nie warto, to liczbę postów nabijają No właśnie że nie o liczniki tu chodzi, a o jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Na początek określmy cel! 06.01.10, 20:01 o słuchanie bzdetów tez podejrzewam nie. Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Na początek określmy cel! 06.01.10, 20:30 Nie każdy piszący bzdety wie - że pisze bzdety ... Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Na początek określmy cel! 06.01.10, 20:39 kto jak nie społeczeństwo ma mu to uswiadomić? Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Na początek określmy cel! 06.01.10, 21:12 Fakt.( nie mylić z pewnym czasopismem) Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Na początek określmy cel! 09.01.10, 09:26 Znacznie lepszym sposobem jest ignorowanie głupola - w konsekwencji dyskutuje sam ze sobą (konspiracyjnie zmienia nicki nibygościa) - albo wątek umiera śmiercią naturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Na początek określmy cel! 11.01.10, 08:06 lernakow w wątku NGO-izacja 07.01.10. o godz. 12.08 m.in. napisał: "Właśnie dlatego nie chcę, by forum to zmieniło się w jakąś organizację (stowarzyszenie, fundację, partię polityczną). Chcę, by spotykali się tu ludzie, którzy pragnąć działać, by się do tych działań skrzykiwali, by wymieniali doświadczenia, informacje, wzory postępowania. Nie chcę tworzyć programu, nie chcę ideowej afiliacji po żadnej ze stron. " "3grosze" nehsy: Wiarygodne świadectwa Nauki Ojca zachowane w Ew.św.Mateusza 23/2-7 podają: 2. "Na stolicy Mojżeszowej usiedli obłudni nauczeni w Piśmie." 3. "Dlatego według uczynków ich nie czyńcie, albowiem oni mówią, ale nie czynią." 4. "Bo wiążą brzemiona ciężkie i nieznośne, i kładą je na ramiona ludzkie, lecz palcem swoim niechcą ich ruszyć." 5. "A wsyzstkie uczynki swoje czynią, aby byli widziani od ludzi, i rozszerzają bramy swoje, i rozpuszczają podołki płaszczów swoich." 6. "Nadto miłują pierwsze miejsca na wieczerzach, i pierwsze stołki w świątyniach." 7. "I pozdrawiania na rynkach, i aby je nazywali ludzie: Mistrzu, mistrzu!" "bramy", także "wrota", to odpowiednik przepisów prawa, przykazań, np.prawa kanonicznego. "rozpuszczają podołki płaszczów swoich", to odpowiednik swoich rosnących potrzeb. Powyższe słowa odnoszą się do elit, do rządzących, a nie tylko do kapłanów. Jeżeli "Społeczeństwo Obywatelskie" ma działać w imię, chociażby tylko solidarności, skutkującej pokojem, to musi mieć materialne możliwości, aby prowadzić skutecznie taką działalność. W dzisiejszych czasach, pieniądze są niezbędnym środkiem, który trzeba angażować do realizacji najbardziej szczytnych zamierzeń. Przykładem, WOŚP Jurka Owsiaka. Dlatego, należy skonstruować program działania (m.in. wspieranie budownictwa mieszkań i domów), i zaproponować społeczeństwu dobrowolne wpłaty na jego realizację. Np. 10 zł. Ilość wpłat, będzie świadectwem realnego poparcia idei, dlatego ta idea musi być społecznie nośna. Poprzez obserwacje wyników sondaży opinii, można szybko zorientować się, na co, i jak w danej chwili reagować, oraz interweniować. Ewentualność jakichkolwiek malwersacji można ograniczyć jednozdaniowymi zapisami, że uzyskane ze społecznych zbiórek dochody, muszą być w 100% przeznaczone na pokrycie społecznie uzasadnionych, i zaakceptowanych celów. Nie ma żadnych przeciwskazań, ani ograniczeń odnośnie współuczestnictwa w ruchu społecznym, "Społeczeństwo Obywatelskie". Równie dobrze, może w tym ruchu brać aktywny udział każdy człowiek. "Społeczństwo Obywatelskie", powinno moim zdaniem, przede wszystkim bronić obywateli przed wszelką niesprawiedliwością. Na przykład, przed lichwą banków. Takie tam skrzykiwania i pokrzykiwania, i wymiany doświadczeń, to jest pomysł, na "internetowe kółko wzajemnej adoracji". Przeczytałem artykulik Agnieszki Graff. I o cóż w nim Autorce chodzi? Ano o sprawiedliwość. Tylko, że ja, podałem tu, na Forum, na czym ta sprawiedliwość polega, a Autorka artykułu, i wszystkie wymienione organizacje z Fundacją Batorego na czele - nie. Do tej pory brak sprecyzowania celu działania, pragramu działania, i sposobów jego realizacji. Czeka nas ewentualnie głosowanie na kacze stado z kaczorem Donaldem na czele, albo demonstracyjne wyalienowanie się, tak jak przystało spolecznym eunuchom. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Na początek określmy cel! 11.01.10, 09:38 nehsa napisał: > Jeżeli "Społeczeństwo Obywatelskie" ma działać w imię, > chociażby tylko solidarności, skutkującej pokojem, to musi > mieć materialne możliwości, aby prowadzić skutecznie taką > działalność. > Wolę ludzkie możliwości. > W dzisiejszych czasach, pieniądze są niezbędnym środkiem, który > trzeba angażować do realizacji najbardziej szczytnych zamierzeń. > Przykładem, WOŚP Jurka Owsiaka. > Prośba o pieniądze to pierwszy krok do zrażenia ludzi. Godzina pracy przy średniej krajowej to około 13 złotych netto. Powiem szczerze - prędzej przepracuję gdzieś parę godzin charytatywnie, niż wpłacę równowartość choćby jednej godziny. I tego samego oczekuję od forum - osobistego zaangażowania, a nie wpłacenia paru złotych i odfajkowania swojego udziału w społeczeństwie obywatelskim. > Ewentualność jakichkolwiek malwersacji można ograniczyć > jednozdaniowymi zapisami, że uzyskane ze społecznych zbiórek > dochody, muszą być w 100% przeznaczone na pokrycie społecznie > uzasadnionych, i zaakceptowanych celów. > Ale dla różnych ludzi różne cele są uzasadnione i akceptowalne. Wolę, by na forum dogadała się grupa prawicowców i założyła katolicką szkołę społeczną, a w innym wątku by grupa lewicowców założyła spółdzielnię mieszkaniową dla najuboższych, niż żeby wszyscy wpłacili po parę złotych i wybrzydzali, że ich pieniądze idą na religijną indoktrynację, albo na fundowanie żulom mieszkań. > "Społeczństwo Obywatelskie", powinno moim zdaniem, > przede wszystkim bronić obywateli przed wszelką > niesprawiedliwością. Na przykład, przed lichwą banków. > Powinno aktywizować ludzi do działania. Nie chcecie lichwy? - załóżcie spółdzielczą kasę oszczędnościowo-kredytową. Nie chcecie drogich ubezpieczeń i reklam towarzystw? - załóżcie spółdzielcze towarzystwo ubezpieczeniowe. Na świecie istnieją takie i dobrze się mają. Jak jest dobry rok, to nadwyżki składek zwracają ludziom, jak jest zły, to do składki trzeba dopłacić - ale zależy to od liczby ubezpieczonych i liczby wypadków, a nie od polityki marketingowej zarządu. > Takie tam skrzykiwania i pokrzykiwania, i wymiany doświadczeń, to > jest pomysł, na "internetowe kółko wzajemnej adoracji". > Prawdę mówiąc oczekuję, że ludzie nie będą się tu przesadnie lubili. Że równolegle będą powstawać konkurencyjne projekty. Że jak zwoła się grupa zwolenników zakazu palenia na rynku w Rykach, to obok powstanie rycka grupa swobody palenia na rynku. Wolę dwie zaangażowane grupy walczące ze sobą o swoje interesy, niż niezaangażowany tłumek, który nic nie robi, tylko narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Na początek określmy cel! 11.01.10, 17:15 lernakow! Dopóki w obowiazującej Konstytucji RP w Art.2 , funkcjonuje enigmatyczny zapis o sprawiedliwości, niczego wielkiego, skutecznie modernizującego nasze społeczeństwo, nie osiągniemy. Twoja wizja, działalności "Społeczeństwa Obywatelskiego" mieści się w ramach obowiązujacego "porządku prawnego", czyli prawnego burdelu. Gdyby tę twoją wizję zaakceptować, to należy się liczyć, chociażby z wydatkowaniem nakładów na niezbędną działalność edukacyjną. Taką działalność, aby przynosiła owoce, nie mogą prowadzić ludzie przypadkowi. W Polsce, nie ma problemu z pozyskiwaniem pieniędzy od społeczeństwa. Jest natomiast problem z rozliczaniem ich wydatkowania. Lepiej, kiedy pieniądze są do dyspozycji, niż kiedy ich nie ma. Stąd moja propozycja. Proponowana przeze mnie wizja działalności "Społeczeństwa Obywatelskiego", polega na koncentracji wysiłków zmierzających do budowy struktury zdolnej do oddziaływania politycznego. Zdolnej do modernizacji państwa. Jaki, ta proponowana przeze mnie struktura polityczna "Społeczeństwo Obywatelskie", winna mieć program? Powszechnie zrozumiały, i powszechnie akceptowany, a przy tym niezwykle zwięzły, czyli prowadzący do trafnego zdefiniowania w Konstyutucji RP minimalnej wartości sprawiedliwości, zatem zdefiniowania jej, zgodnie z nieskończenie racjonalną Nauka Ojca Wszystkich Ludzi, a tym samym, oczywiście zgodnie z dziejąca się rzeczywistością. Zatem celem ruchu społecznego o nazwie "Społeczeństwo Obywatelskie", jest uświadomienie społeczeństwu ciążącej na każdym z nas powinności solidarności, a tym samym uświadomienie każdemu obywatelowi jego, wobec społeczeństwa, minimalnej odpowiedzialności , i wdrożeniu tego "obowiązku" do systemu prawnego. Zmiana treści Art.2 Konstytucji RP, wymusi wszystkie zmiany modernizujące dotychczasową, obłudną polską demokrację, której beneficjentami, są przede wszystkim pasożytnicze, polskie elity, zorganizowane w partyjne mafie, których demoralizacji i obłudy dowodzi, m.in. fakt, że poszukują one wsparcia u przywódców religii. Sądząc z treści wątków na Forum "Społeczeństwo Obywatelskie", to tak ambitni nie jesteście. Zatem póki co, zawalczcie o przywrócenie "szklanki mleka dla każdego dziecka w szkole". Abyście nie sądzili, że jest to kpina, pilnie potrzebna jest akcja obywatelska zmierzająca do wyeliminowania tak wanych "przyśpieszaczy w pieczywie". Również, kategorycznego zakazu powiększania masy mięsnej, poprzez wstrzykiwanie najróżniejszych mieszanek chemicznych. Poprostu zadbać należy pilnie o jakość żywności. To podstawa zdrowia. Ps. Uprzejmie przyponiam, że Nauka Ojca Eszystkich Ludzi, zwanego przez Was Bogiem, jest dokładnie, wiedzą świecką, i tylko świecką. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Na początek określmy cel! 11.01.10, 17:33 nehsa napisał: > Dopóki w obowiazującej Konstytucji RP w Art.2 , funkcjonuje > enigmatyczny zapis o sprawiedliwości, niczego wielkiego, > skutecznie modernizującego nasze społeczeństwo, nie osiągniemy. > Wierzę, że osiągniemy. Wierzę, że ludzka aktywność i ludzkie osiągnięcia nie zależą od zapisu w konstytucji - jego formy, jego treści, jego istnienia. > Twoja wizja, działalności "Społeczeństwa Obywatelskiego" > mieści się w ramach obowiązujacego "porządku prawnego", > czyli prawnego burdelu. > Są trzy drogi. Działanie w ramach porządku prawnego to pierwsza. Dążenie do jego zmiany to druga. Działanie poza porządkiem prawnym to trzecia. Uważam, że pierwsza jest osiągalna i przyniesie efekty. Uważam, że druga jest i jeszcze długo będzie poza naszym zasięgiem. Uważam, że trzecia jest niewłaściwa i przyniesie więcej szkody niż pożytku. > niezbędną działalność edukacyjną. Taką działalność, > aby przynosiła owoce, nie mogą prowadzić ludzie przypadkowi. > I tu właśnie pojawia się pożytek z porządku prawnego. Chcieć założyć szkołę może każdy, ale już kadra musi mieć odpowiednie kwalifikacje, a program odpowiednią akceptację. Sprawa się pozostaje więc w rękach ludzi przypadkowych. > W Polsce, nie ma problemu z pozyskiwaniem pieniędzy od > społeczeństwa. Jest natomiast problem z rozliczaniem ich > wydatkowania. Lepiej, kiedy pieniądze są do dyspozycji, niż kiedy > ich nie ma. Stąd moja propozycja. > Jak już pisałem i argumentowałem - wolę pozyskiwać ludzką aktywność i wiedzę. > Proponowana przeze mnie wizja działalności "Społeczeństwa > Obywatelskiego", polega na koncentracji wysiłków > zmierzających do budowy struktury zdolnej do oddziaływania > politycznego. > Tak się buduje partie polityczne. Społeczeństwo obywatelskie jest zupełnie innym pojęciem. A partii nie zakładam z różnych względów: m.in. wymaga to 1000 ludzi (nie mamy), wyklucza tajność przynależności (kłóci się z anonimowością Internetu), owocuje kolejną kanapą jakich wiele, a nie konkretnymi działaniami. > Zdolnej do modernizacji państwa. > Myślę raczej o oddolnej modernizacji poprzez działania, a nie gadanie. > Sądząc z treści wątków na Forum "Społeczeństwo Obywatelskie", > to tak ambitni nie jesteście. > No nie, staram się trzymać to w ryzach realizmu. > Zatem póki co, zawalczcie o przywrócenie "szklanki mleka > dla każdego dziecka w szkole". > Nie ten poziom oddziaływania. Nie wiem zresztą nawet, czy to taka powszechna potrzeba społeczna. Wrzuć wątek - zobaczymy. To samo z pieczywem i mięsem. Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Na początek określmy cel! 11.01.10, 18:53 Z szefem się nie dyskutuje - ale poważnie - zgadzam się z lernakowem, że oddolne inicjatywy na rzecz proponowania zmian w prawie i ustawodawstwie, dadzą bardziej znaczące i odczuwalne skutki, niż tworzenie partii czy związków. Odsyłam do podsumowania. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Na początek określmy cel! 11.01.10, 21:31 Kto jest w Polsce najważniejszy? Najważniejszymi w Polsce są ci, którzy wnoszą do budżetu państwa najwięcej, czyli ludzie w sile wieku, od 20 - 60 roku życia, a wśród nich najbardziej dynamiczna część, czyli ta w wieku 25-55. Od wartości wnoszonych przez nich dóbr, zależy codzienność młodszych, oraz starszych pokoleń. Czy rządzący w Polsce, potrafią zagospodarować ich potencjał produkcyjny? Ależ skąd. Bezrobocie w Polsce dobiega 12 % i ma trend rosnący. A roboty jest w bród. Rządząca gawiedź, od kilku lat, ciężko zapracowanymi przez te pokolenia pieniędzmi, napełnia kieszenie prywatnych Otwartych Funduszy Emerytalnych, a głupawi profesorowie, zapewniają biednych ludzi, że za dwadzieścia, trzydzieści lat będą mieli wypasione emrytury, podczas, gdy nie zdołali przewidzieć rozmiarów kryzysu, który dotkliwie obniżył wartość OFE już w roku ubiegłym. Dopuszczenie w państwie do lichwiarskiej działalności banków, z setek tysięcy młodych polskich rodzin, czyni niewolników w przyszłości. Po wyprzedaży, bez wątpienia złodziejskiej, majątku narodowego, następuje wyprzedaż obywateli. Rządząca bezkoncepcyjna hołota, wszystkich politycznych opcji, nie zna pojęcia solidarności. A słowo, wyrzeczenie, nie figuruje w jej słowniku. Jej największym wrogiem, jest polskie społeczeństwo, czego niemożliwym do zaprzeczenia dowodem, jest m.in. katastrofalna sytuacja w Służbie Zdrowia. W przeciągu ostatnich dwudziestu lat, ta cuchnąca obłudą gawiedź, nie dopuściła nawet do wyliczenia i opublikowania banalnych informacji, to znaczy, ile wynosi w Polsce wartość minimum socjalnego, i minimum wegetacyjnego. O pogardzie polskim społeczeństwem, świadczy wysokość tak zwanych zasiłków rodzinnych na dzieci. Jej najlojalniejszym sprzymierzeńcem, jest katolicki kler, który od momentu chrztu Polski w 966 r. permanentnie ogłupia i upodla Naród Polski, aby łatwiej było nim rządzić - każdemu. W rewanżu, za ambonowy PR, sprawnie działa Komisja Majątkowa, przywracająca Krk utracony niegdyś majątek. A co otrzymali ci, którym to Państwo miało zwrócić utracony majątek zabużański? A co otrzymali ci, których szczątki kryje ziemia, za którą oddali życie w czasie II Wojny? Proponowałem powołanie do życia ruchu społecznego, ponieważ wielu ludzi, chętnych do pomocy, nie stać na przejazd autobusem, na kupno posiłku za własne pieniądze, bo polska prowincja jest biedna. Ludzie biorą robotę za 4zł/godz. Stawki 13 zł, to marzenie. Najbliższe wybory, to możliwość wyboru pomiędzy, złym, a gorszym. Stąd moje propozycje. Brak określenia swoich preferencji wyborczych, deklaruje w badaniach opinii ponad 40 % obywateli. I te 40%, to ludzie myślący, o czym świadczy ten brak preferencji. Problemem jest, jak ich przekonać, aby zagłosowali na tych, których oni uważają za godnych reprezentowania ich, obywatelskich interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Na początek określmy cel! 11.01.10, 21:47 Tak, przekonać niezdecydowanych do wyborów, to wyzwanie godne tego ruchu. Trzeba tylko, albo aż, wypracować narzędzia do wprowadzenia procedur dialogu i propagandy. To zadanie na najbliższe dni, byłbym wdzięczny za sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Na początek określmy cel! 12.01.10, 09:10 wuzet21 w odpowiedzi na mój list napisał: "Tak, przekonać niezdecydowanych do wyborów, to wyzwanie godne tego ruchu. Trzeba tylko, albo aż, wypracować narzędzia do wprowadzenia procedur dialogu i propagandy. To zadanie na najbliższe dni, byłbym wdzięczny za sugestie." odp. nehsy: Chcę być, tylko uczestnikiem społecznego ruchu obywatelskiego, ponieważ jestem świadom swojej skromniutkiej, ale współodpowiedzialności, za to, co się w naszym kraju dzieje. Dysponuję tylko jednym głosem, ale mogę bez trudu uzyskać, poparcie kilka razy większe, czyli 5 głosów. A przecież nie mogę głosować na kościelnych wazeliniarzy, ani na obłudnego premiera, szantażowanego przez mafię hazardzistów. Dlatego też uważam za celowe, wyłonienie spośród społeczeństwa,ludzi godnych bycia jego reprezentantami. Czym zatem, ja, zaledwie szeregowy uczestnik ruchu "Społeczeństwo Obywatelskie", jestem zainteresowany? 1./ Wyselekcjonowaniem kandydata na prezydenta, na którego będę chciał głosować. Zwycięstwo akceptowanego przez nasz ruch kandydata, byłoby w tym roku testem potęgi naszego, społecznego ruchu. Przekonaniem zainteresowanych, i niezainteresowanych, że powinni się z nami liczyć. 2./ Wyłanianiem innych kandydatów, godnych bycia reprezentatntami społeczeństwa w samorządach, czy sejmie. Niezwykle ważnym, jest sprawdzenie, czy my, anonimowi kandydaci, takiego ewentualnego ruchu społecznego, jesteśmy w stanie udowodnić sobie, że nasz ruch realnie funkcjonuje. Uczynienie z ruchu społecznego "maszynki wyborczej", to za mało. "Społeczeństwo Obywatelskie" powinno udowodnić sobie i wszystkim pozostałym obywatelom, że na arenie politycznej walki, jest realną siłą, zatem ktoś musi to "Społeczeństwo Obywatelskie", chociażby tylko reprezentować, nie mówiąc o interweniowaniu. Na dzisiaj, jesteśmy na każdej arenie, polu, rynku, nieistniejącym tworem, zerem. Każdy z nas, powinien zdać sobie sprawę, że reprezentowanie na zewnątrz, poza netem, "Społeczeństwa Obywatelskiego", wymagać będzie, od niektórych, odtajnienia danych personalnych. Reprezentowanie wielomilionowego ruchu społecznego, jest niewątpliwym zaszczytem, człowiek, ludzie przechodzą do historii. Ale reprezentowanie "róhu społetrznego", który ma zamiar wesprzeć kilkudziesięciu niezadowolonych, w tym tetrycznych internautów, to poprostu kompromitacja. Dlatego ja, biedny człek z emeryturą około 900 zł, zaproponowałem dobrowolną składkę członkowską na realizacje przyszłych celów statutowych, programowych w wysokości 10 zł. Nawet, gdyby to były pieniądze "wyrzucono w błoto", szlag mnie z żadnego powodu nie trafi. Jest to skromniuteńki materialny dowód wsparcia, moim zdaniem sensownej obywatelskiej inicjatywy, i zaufania, narazie, tylko do lernakowa, który, o czym jestem przekonany, na wypadek niepowodzenia, wykorzysta te pieniądze na szczytny cel. Bo przecież ich nie będzie zwracał. Zatem, według mnie, należy rozpocząć od zbierania kasy, jak będzie parę milionów, to będzie oznaczać, że jesteśmy politycznym mocarzem, na Którego wsparcie, pomoc, interwencję możemy liczyć, i nie przeliczymy się. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Początek 12.01.10, 15:28 Na razie nie bardzo.Mało tematów.Mam nadzieję,że nie umrze śmiercią naturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-one Re: Początek 13.01.10, 17:30 gazeta_mi_placi napisała: > Na razie nie bardzo.Mało tematów.Mam nadzieję,że nie umrze śmiercią naturalną. Zaproś znajomych . Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Początek 13.01.10, 18:28 Nie mam znajomych-forumowicze raczej za mną nie przepadają :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Początek 13.01.10, 19:09 Niektórzy twierdzą,że "dobrze mi tak!" :-( Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: Początek 09.02.10, 09:24 wuzet21 napisał: > No cóż, każdy sam wykuwa swój wizerunek... Każdy kowalem swojego losu . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: Początek 09.02.10, 09:23 gazeta_mi_placi napisała: > Niektórzy twierdzą,że "dobrze mi tak!" :-( No nie płacz już :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: Początek 09.02.10, 09:22 gazeta_mi_placi napisała: > Nie mam znajomych-forumowicze raczej za mną nie przepadają :-) Wredny babsztyl :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Początek 09.02.10, 20:48 Ponoć lernakow znalazł wcześniejsze posty mówiące co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-f1 Re: Początek 10.02.10, 19:46 wuzet21 napisał: > A skąd wiesz, że to "babsztyl" ? Sama tak pisze :))) ,,Nie mam znajomych-forumowicze raczej za mną nie przepadają " Odpowiedz Link Zgłoś