Dodaj do ulubionych

Aforyzm na dziś

23.11.10, 22:03
Prawdziwość słów-rzecz dobra,
gładkość-doskonała,
Lecz krótkość słów prawdziwych
jakżę jest wspaniała!
/Aliszer Nawoi/
Obserwuj wątek
    • uffo Re: Aforyzm na dziś 23.11.10, 22:49
      slowo cialem ma sie stac
      a nie krecic wokol wlasnego ogona
      • salez8 Aforyzm na dziś 24.11.10, 00:44
        Ksiązki rozszerzają duszę,a światły przyjaciel daje jej pociechę.?Wolter/
        • uffo Re: Aforyzm na dziś 24.11.10, 01:44
          Nie trzeba nic czytac, wystarczy podazac za glosem wlasnej intuicji. (W.Blake)
          • uffo Re: Aforyzm na dziś 24.11.10, 02:25
            zaraz, zaraz, Wolter o rozszerzaniu...duszy?
            • uffo Re: Aforyzm na dziś 24.11.10, 02:45
              no tak, Wolter, deista i mason....

In a letter to Frederick II, King of Prussia, dated 5 January 1767 he (Volter) wrote that,
              “ Le christianisme est la plus ridicule, la religion la plus absurde et sanglante qui ait jamais infecté le monde.[33]
              (Christianity is the most ridiculous, the most absurd and bloody religion that ever infected the world.)
    • salez8 Adminie, 24.11.10, 09:36
      to chyba nie ten wolterowski aforyzm sen Ci z poweik spędzał?smile))
      • salez8 Kolejny aforyzm 24.11.10, 10:07
        Pierwszym objawem przyzwyczajania się do innych,jest to,że stajemy się nudni.
        /Canetti,laureat Nobla z1981 roku./
        • uffo Re: Kolejny aforyzm 24.11.10, 10:19
          czlowiek jak tylko osiagnie stan szczesliwosci, zaraz zaczyna modlic sie o niepokoj. (Nietzsche)
      • uffo Re: Adminie, 24.11.10, 10:25
        zadziwiajace jak ludzie glebokiej wiary lubuja sie w obosiecznych mieczach.
    • uffo Re: Aforyzm na dziś 24.11.10, 10:41
      zadna namietnosc nie jest tak niezdscyplinowana jak wspolczucie. (Albo-Albo S.K.)
      • salez8 Pojedynek na aforyzmy,super!! Na razie Uffo 24.11.10, 13:34
        zwycięża,zanlazł ciekawsze od moich ,buu.
      • salez8 Kolejny.. 24.11.10, 13:39
        Antoni Czechow:
        " Artysta powinien się wypowiadać o tym, na czym się zna,jegio zasięg jest tak samo ograniczony,jak zasięg każdego fachowca".
        • uffo Re: Kolejny.. 24.11.10, 16:47

artysta powinien doswiadczyc calego wszechswiata
          • salez8 Re: Kolejny.. 24.11.10, 16:57
            Ciekawe jak ma tego doświadczyć?
            • salez8 Czechow,ten niedościgniony mistrz 24.11.10, 17:00
              krótkiej formy ,jaka jest opowiadanie,napisał:
              "Pisarz powinein nie tyle pisać ile haftować na papierze,żeby praca b yła żmudna,powolna".
              • uffo Re: Czechow,ten niedościgniony mistrz 24.11.10, 17:16

Czlowiek myslacy powinien zuc po-woli, jak krowa. (Nietzsche)
            • uffo Re: Kolejny.. 24.11.10, 17:07
              cala swoja istota. Czyz nie artysci sa znani z przekraczania wszelkich granic?
              (ale to byl cytat, lekko sparafrazowany,z Novalisa)

salez8 napisała:

> Ciekawe jak ma tego doświadczyć?
              • salez8 Re: Kolejny.. 24.11.10, 18:28
                Ja sądzę,ze artysta wiele granic może przekorczyc przy pomocy wyobrażni....
                • salez8 To Czechow 24.11.10, 18:30
                  powiedział,że "trudno połączyć żądzę życia z żądzą pisania."
                  I miał rację.Pisarz musi dużo i długosiedizec przy biurku, z okna tylko obserwując prawdziwe zycie.
                  • salez8 Re: To Czechow 24.11.10, 18:32
                    napisał też ,że" bliskość natury i próżnowanie stanowią nieodzowne elementy szczęścia; be znich jest ono niemozliwe".
                    • uffo Re: To Czechow 24.11.10, 19:46
                      proznowanie - 'To Lubie.' wink

Bog stworzyl czlowieka szczesliwym i bogatym, ale przebiegli uczynili go biednym i nieszczesliwym. (Blake)

"Trzeba byc sprytniejszym od przebieglosci." (Jezus-Artysta-Wyobraznia)

salez8 napisała:

> napisał też ,że" bliskość natury i próżnowanie stanowią nieodzowne elementy szc
                      > zęścia; be znich jest ono niemozliwe".
                • uffo Re: Kolejny.. 24.11.10, 19:37
                  a czym jest wszechswiat jesli nie zyciem wyobrazni? a czlowiek Ksiega wlasnej tworczosci?
                  Cokolwiek czlowiek sobie wyobrazi, to jest czastka tkanki zycia. Tymczasowosc i przemijalnosc doswiadczen to jak przebudzenie z koszmaru lub raju. Osobowosc trwa. Kazdy czasem bywa swietym i morderca, ofiara i oprawca. Zalezy od otwartosci i odwagi. Kto nie ryzykuje ten nie sni. Tchorzostwo to masa i zrodlo okrucienstw.

salez8 napisała:

> Ja sądzę,ze artysta wiele granic może przekorczyc przy pomocy wyobrażni....
                  • salez8 Re: Kolejny.. 24.11.10, 19:43
                    "ludzka fantazja porusza się z większą łatwością w kierunku ilościowym niż jakościowym i jeśli chce sobie wyobrazić coś cenniejszego niz perłę,wymyśla tysiąc pereł albo bardzo dużą perłę"
                    Karel Capek
                    • salez8 Moje,moje!!!:-))) 24.11.10, 19:47
                      Nocą ,kiedy panuje cisza i spią wszyscy,których dobrze znam,staję się lepszym człowiekiem.
                      • uffo Re: Moje,moje!!!:-))) 24.11.10, 19:56
                        czlowiek w samotnosci jest lepszym czlowiekiem niz posrod ludzi.

salez8 napisała:

> Nocą ,kiedy panuje cisza i spią wszyscy,których dobrze znam,staję się lepszym
                        > człowiekiem.
        • uffo Re: Kolejny.. 24.11.10, 19:41
          Plomien samemu sobie nie jest tak jasny jak tym ktorych oswieca (Nietzsche)
    • bardzo.dobry.czlowiek Re: Aforyzm na dziś 24.11.10, 18:54
      O, a ja mam aforyzm w stopce. smile
      • uffo Re: Aforyzm na dziś 24.11.10, 19:40
        innymi slowy Kosciol postawil na mase i mieso? Kazdy tyran zeruje na umyslowej biernosci poddanych.

bardzo.dobry.czlowiek napisał:

> O, a ja mam aforyzm w stopce. smile
        >
    • salez8 Do Uffo, 24.11.10, 19:01
      Czechow raz jeszcze:
      "Ten,kto niczego nie pragnie,niczego się nie spodziewa i niczego się nie boi,nie może być artystą."
      • uffo Re: Do Uffo, 24.11.10, 19:53
        artysci zazwyczaj wchodza tam, gdzie inni nie smia (ze strachu o siebie). A potem, zazwyczaj grupowo, podazaja sladami tych artystow. Odkrywanie Nowej Ziemi, a potem Zasiedlanie.
        • salez8 Re: Do Uffo, 24.11.10, 20:02
          Sądzisz,że każdy pionier to artysta? Czy każdy artysta powinien być pionierem?
          • uffo Re: Do Uffo, 24.11.10, 23:20
            najwazniejsze to nauczyc sie zyc tworczo, a wowczas mozna sie spokojnie starzec.

(Ale zyc tworczo nie znaczy jedynie byc artysta. Mozna byc artysta negujacym tworczosc)

Zazwyczaj ludzie przelamujacy normy i kanony to albo artysci albo szalency.

czy kazdy artysta powinien byc pionierem? A czy nie jest? Kazdy prawdziwy artysta to odkrywca i podroznik nieznanych krain (o ktorych nawet sie nie sni filozofom) wink

salez8 napisała:

> Sądzisz,że każdy pionier to artysta? Czy każdy artysta powinien być pionierem?
    • salez8 Moje... 24.11.10, 20:08
      Najprzyjemniej jest obcować z osobami,których się nigdy więcej nie spotka.Zadaję się z nimi tylko na tyle,by wiedzieć,ze z ich strony nie spotka mnie nic złego.
      • uffo Re: Moje... 24.11.10, 23:28
        uczciwa wymiana jest prawdziwa tworczoscia.
        Asekuracja to taki rodzaj zlodziejskiego stosuneczku w ktorym jedna strona doznaje przyjemnosci, albo jakiejs korzysci czy wzbogacenia, a druga zazwyczaj nawet nie narzeka na ogolocenie.
        • salez8 No,no 25.11.10, 00:09
          ciekawie i jakoś napastliwie tę niewinną moją mysl rozwinąłeś,a ona oznacza bezbronność i próbę ochronienia się,a nie manipulację.Kazdy sądzi wg siebie?smile
          dziekuję pięknei za dzisiejszą wymianę mysli inspirowana myslami innych orazza intereujace komentarze!!
          • uffo Re: No,no 25.11.10, 03:24
            i ja pieknie dziekuje, rowniez za wyrozumialosc.

Ptak gniazdo, pajak siec, czlowiek przyjazn. (Blake)
    • witekjs Re: Aforyzm na dziś 25.11.10, 10:05
      Uprzejmość to jedyna dopuszczalna forma hipokryzji - Ambrose Bierce

Mieć rację to wielki nietakt towarzyski - Wiesław Brudziński
      • salez8 Witekjs,świetne 25.11.10, 12:52
        aforyzmy na dziś!1 A. Bierce był autorem strasznych opowiadań,horror przy tym to bajeczka dlamałych dzieci.
        • witekjs Re: Witekjs,świetne 26.11.10, 07:29
          Dziękuję smile

Witek
      • witekjs Re: Aforyzm na dziś 26.11.10, 07:30
        Każdy ma prawo być zarozumiałym, póki nie osiągnął powodzenia - Benjamin Disraeli

Zarozumiałość jest podarunkiem bogów dla ludzi małych - bracia Rojek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka