diabollo
21.03.11, 18:53
Aborcja to czasem najlepsze wyjście
Czytelniczka 2011-03-21
Mam za sobą doświadczenie usunięcia ciąży. Zrobiłam to w pełni świadomie, w pierwszym trymestrze ciąży. Była to jedyna słuszna decyzja w mojej sytuacji, miałam świadomość tego, że kontynuacja tej ciąży unieszczęśliwi mnie i kilka innych osób, w danym momencie mojego życia ta ciąża była najgorszą opcją. Ciąże przerwałam farmakologicznie, zakończyłam zabiegowo - po to, żeby mięć pewność, ze nie grożą mi żadne powikłania.
Przed usunięciem ciąży dużo zastanawiałam się, chciałam mięć pewność, że to jest ta decyzja, która jest dla mnie najlepsza i której nie będę żałowała. Czytałam wiele stron internetowych o aborcji, czytałam o syndromie poaborcyjnym, depresjach, chorobach, cierpieniu. Muszę powiedzieć - z perspektywy czasu wiem, że była to najlepsza decyzja dla wszystkich. Nie było nawet jednej chwili, w której żałowałabym mojej decyzji, już po samym zabiegu poczułam niesamowitą ulgę i zadowolenie, ze wreszcie się to skończyło.
Przeczytałam, że gdzieś w USA jest pomyśl, by przymuszać kobiety chcące usunąć ciąże do oglądania płodu na usg i słuchania serca, że ma to zniechęcić je do aborcji. Na moim przykładzie powiem, ze jeśli kobieta jest zdecydowana, to nic nie przeszkodzi. Ja dwukrotnie byłam na usg - najpierw celem potwierdzenie ciąży, potem na drugim, widziałam zarodek oraz słyszałam akcje serca. Pomimo tego byłam pewna decyzji, którą podjęłam. Mam świadomość tego, co zrobiłam, jeśli czegoś żałuję, to może tylko tego, że wtedy do tej ciąży doszło. Miałam tez świadomość, ze jeśli urodzę to dziecko, to będzie dla mnie najgorsze wyjście, ze naprawdę nie chce tego dziecka, to nie ten czas, nie ta osoba, zbyt wiele nieszczęść.
Nie dotknął mnie żaden syndrom poaborcyjny, żadna depresja, żadne problemy zdrowotne. Błyskawicznie wróciłam do dobrej formy. Obecnie jestem szczęśliwa mężatką i mam dziecko. W ciąże zaszłam bez najmniejszych problemów.
Moja historia pokazuje, ze aborcji nie trzeba demonizować. Bywa jedynym dobrym wyjściem.
Tym, co przeraża, jest negatywny i nieobiektywny przekaz dotyczący aborcji, zastraszanie, pokazywanie rzekomych negatywnych skutków. Bardzo mało jest miejsc, gdzie można napisać wprost - że aborcja bywa najlepszym wyjściem, że wcale nie musza towarzyszyć jej żadne negatywne skutki, żadne załamania i depresje, ze można po niej szczęśliwie i normalnie żyć.
www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,9293433,Aborcja_to_czasem_najlepsze_wyjscie.html