08.05.13, 19:52
Korupcja (łac. corruptio - zepsucie) - nadużycie stanowiska publicznego w celu uzyskania prywatnych korzyści. Korupcja może w praktyce powstawać niezależnie od formy rządów. Poziom korupcji może być bardzo różny, od drobnych przypadków wykorzystania wpływu lub faworyzowania w celu wyświadczenia lub oddania przysługi, przez zinstytucjonalizowane łapówkarstwo aż do skrajnej postaci - kleptokracji (rządów złodziei), gdzie porzucone zostają nawet zewnętrzne pozory uczciwości.
Termin na pewno znany każdemu, oczywiste jest też, że jest to zjawisko destruktywne sprzyjające degradacji zasad moralnych. Wydaje się, że jest. czy też może być obecna w każdym systemie i w każdej dziedzinie życia. Może jednak są takie obszary życia, które dają odpór korupcji, nie poddają się jej ze względu na swoją specyfikę albo może dziedziny w których występowanie korupcji w sposób szczególny wpływa niszcząco na człowieka
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Korupcja 08.05.13, 20:02
      Korupcja (łac. corruptio - zepsucie) tam się nasila, gdzie prawo jest niejasne, zagmatwane, a urzędnik ma dużą swobodę i pozostaje bezkarny. W Polsce korupcja jest wtedy, jak oni rządzą, nigdy jak my rządzimy. Dlatego "Taśmy PSL" zostały zamiecione pod dywan a Tusk udaje, że wszystko jest w porządku. Bo co prawda corruptio optimi pessima, ale coryto ergo sum.
      • irex22 Re: Korupcja 08.05.13, 21:03
        Tak, z nieklarownymi przepisami prawnymi masz rację, to sprzyja dowolnej ich interpretacji. Ja jednak zwróciłabym uwagę na coś jeszcze innego – wchodząc w przykłady, rozważając zaszłości niczego w sumie nie rozwiązujesz, tylko kręcisz się w kółko przerzucając argumentami różnego kalibru. Zauważ, że niczemu to nie służy poza stwarzaniem zasłony dymnej bo w efekcie gubi się gdzieś problem ważne pozostaje kto kogo obraził, rzecz się rozmydla.
        • oby.watel Re: Korupcja 08.05.13, 22:26
          Ciekawe jest to, co piszesz. Wynika z tego, że historia, doświadczenia to mydlenie, bo trzeba iść naprzód. Tylko w takiej sytuacji w jaki sposób ustrzec się przed popełnianiem tych samych błędów?
          • irex22 Re: Korupcja 08.05.13, 22:56
            Jeżeli tak rozumiesz moją odpowiedź, to ja z kolei wyciągam następujący wniosek - jeżeli planujesz wspólny wyjazd z przyjaciółmi to nie koncentrujesz się na omawianiu jego szczegółów, tylko wyciągasz sprawy z lat poprzednich i te drążysz.
            • oby.watel Re: Korupcja 09.05.13, 00:32
              Dobre rozumowanie. Dlatego dlatego, że dwa lata temu nie wzięliśmy grubych kocy i zmarzliśmy w nocy, to w tym roku weźmiemy. Ponieważ w zeszłym roku nie wzięliśmy aspiryny i cierpieliśmy na migreny w tym roku nie zapomnimy zabrać.

Przeszłość pozwala lepiej zabezpieczyć się na przyszłość właśnie dzięki unikania popełniania tych samych błędów. Ale to nie znaczy, że mamy ja rozpamiętywać w każdym szczególe.
              • irex22 Re: Korupcja 09.05.13, 11:43
                Wszystko się zgadza. Wcale nie negowałam tego, że do ustalenia tego, co będzie w przyszłości - planowania czy realizacji konkretnego działania nie wykorzystujemy wiedzy i doświadczenia które posiadamy. Działając w grupie ekspertów w danej dziedzinie nie wskazane jest jednak by wyciągane były zdarzenia z przeszłości i by na nich skupiała się dyskusja. Tamten etap, podsumowujący powinien zostać zamknięty - wnioski wysnute, uzasadnione i przedyskutowane. Każdy, kto ma podjąć decyzję co do konkretnego działania dziś dyskutowanego, ma wiedzę na dany temat i skupia się na teraz a nie na kiedyś. To, co będzie działo się w przyszłości powinno być dyskutowane by uniknąć błędów.. Chodzi mi o to, że nieraz całymi latami ciągną się dyskusje na temat decyzji gospodarczych czy politycznych dotyczących przeszłych zdarzeń a nie ma równolegle toczących się rozmów o tym jaka ma być przyszłość. Świadczy to o tym, że skupiamy się na krytyce nie dbając o to by była ona konstruktywna i by prowadzone przez nas dyskusje zawierały element twórczy.
                Dzieje się tak z różnych powodów i świadczy o tym, że nie ma jasnych reguł postępowania, ulotna jest też odpowiedzialność.
                • oby.watel Re: Korupcja 09.05.13, 12:01
                  Bez przeszłości nie ma przeszłości. Bo przeszłość determinuje przyszłość. Wszystko co sprawia, że człowiek jest takim a nie innym człowiekiem, cały bagaż wiedzy i doświadczeń to przeszłość. Także to co planujemy w przyszłości jest zdeterminowane przeszłością. Poprawiamy, bo działa źle. Budujemy, bo nie jest zbudowane.

Podejrzewam, że chodzi Ci o grzebanie w przeszłości nie po to, żeby nie popełniać tych samych błędów, ale by postawić na swoim. O koncentrowaniu się na przeszłości projektanta, a nie na projekcie. Ale to z pragmatyzmem nie ma nic wspólnego i bezsprzecznie jest destrukcyjne.
                  • irex22 Re: Korupcja 09.05.13, 20:15
                    Także to co planujemy w przyszłości jest zdeter
                    > minowane przeszłością. Poprawiamy, bo działa źle. Budujemy, bo nie jest zbudowa
                    > ne.

Tak myślisz ? Są jednak tacy, którzy uważają, że przeszłość to obciążenie, to brak świeżego spojrzenia na temat - takiego, które nie jest obciążone doświadczeniem, to niemożność uwolnienia się od nawyków i rutyny i to przeszkadza, dość często.
                    • oby.watel Re: Korupcja 09.05.13, 21:42
                      A na jakiej podstawie tak uważają? Niech spróbują zapomnieć wszystko, czego w przeszłości się nauczyli, bo inaczej zawsze przeszłość będzie im ciążyć. Najlepsza jest amnezja.
    • zawszekacperek Re: Korupcja 08.05.13, 21:58
      irex22 napisała:
      Może jednak są takie obszary życia, które dają odpór korupcji, nie poddają się jej ze względu na swoją specyfikę

Moim zdaniem są takie obszary. Jako przykład podaję śmierć.Może mój przykład jest okrutny, ale moim zdaniem zasługuje na rozważenie. Nawet wykupienie się od śmierci w danej chwili nie skutkuje jej nieodwołalnością in spe.

Kacperek
      • irex22 Re: Korupcja 08.05.13, 22:13
        Psychiatra Kubler - Ross przeprowadziła badania na grupie chorych, w wyniku których wyszczególniła 5 reakcji wobec śmierci:
        1. zaprzeczenie i izolacja
        2. gniew
        3. targowanie się
        4. depresja
        5. akceptacja
        Zwracasz uwagę na 3 etap po którym człowiek godzi się ze śmiercią akceptując jej nieuchronność
        • oby.watel Re: Korupcja 08.05.13, 22:27
          Jest jeszcze 6 rodzaj - za co łaska życie wieczne po śmierci.
          • irex22 Re: Korupcja 08.05.13, 22:54
            Podany przez Ciebie przykład mieści się w punkcie 3.
            • oby.watel Re: Korupcja 09.05.13, 00:34
              Ze sprzedawcą złudzeń można się targować?
              • irex22 Re: Korupcja 09.05.13, 17:50
                oby.watel napisał:

> Ze sprzedawcą złudzeń można się targować?
                >
                Targować się można wszędzie i z każdym. Przyszło mi na myśl, że zalążków korupcji można się doszukać w ofiarach składanych Bogom.
                • oby.watel Re: Korupcja 09.05.13, 18:24
                  Targować się można z każdym. Tylko trudno nazwać "każdym" zjawisko - narodziny, śmierć, kalectwo. A także fatamorganę, czy postać z bajki. Dlatego zalążkiem korupcji nie można szukać w modlitwach czy całopaleniach ofiarnych fikcyjnym postaciom. Natomiast korupcją jest unikanie odpowiedzialności z racji zajmowanego stanowiska.
                  • irex22 Re: Korupcja 09.05.13, 20:11
                    Korupcja to unikanie odpowiedzialności? No nie, to zdecydowanie nie jest korupcja, Unikanie odpowiedzialności to beztroska, brak rozwagi, nonszalancja ale nie korupcja.
                    Natomiast składanie ofiar można uznać za targowanie się z Bogiem, tak myślę.
                    • oby.watel Re: Korupcja 09.05.13, 21:44
                      Przecież sama podałaś definicję: Korupcja (łac. corruptio - zepsucie) - nadużycie stanowiska publicznego w celu uzyskania prywatnych korzyści. Czy nadużycie stanowiska, żeby uniknąć kary to nie korupcja? Przecież uniknięcie mandatu czy więzienia to prywatna korzyść przecież.
        • zawszekacperek Re: Korupcja 08.05.13, 23:34
          Pytanie brzmiało inaczej. Nawet bardzo naginając wyniki badań Kubler - Ross nie będziesz w stanie udowodnić, iż te 5 różnych człowieczych reakcji ma charakter korupcjogenny. Śmierć jest obszarem granicznym naszej egzystencji i jest poza zasięgiem naszego osobistego poznania empirycznego. Wiemy o jej nieuchronności, ale osobiście jej definitywnie nie poznajemy. Nawet tzw. śmierć kliniczna nie wytycza granicy pomiędzy "jestem" a "nie ma mnie".

Kacperek
          • irex22 Re: Korupcja 09.05.13, 11:35
            Przecież przytaknęłam, nawet z uzasadnieniem ale też zwróceniem uwagi, że człowiek jednak tak łatwo śmierci się nie poddaje o czym świadczy etap targowania się. W tym momencie może on starać się wykorzystać posiadaną władzę czy środki w celu przedłużenia życia czy poprawy jego jakości
            • oby.watel Re: Korupcja 09.05.13, 12:08
              Nie nazwałbym stosowania nowoczesnych metod leczenia targowaniem się. Bo śmierć to proces, a nie byt, z którym można negocjować.
              • irex22 Re: Korupcja 09.05.13, 17:49
                Nie chodzi o nowoczesne metody ale o ich dostępność.
                • oby.watel Re: Korupcja 09.05.13, 18:25
                  A co dostępność ma wspólnego z targowaniem? Dla wielu samochód jest niedostępny. I co z tego?
                  • irex22 Re: Korupcja 09.05.13, 20:01
                    > A co dostępność ma wspólnego z targowaniem? Dla wielu samochód jest niedostępny
                    > . I co z tego?
                    >

Myślałam, że rozmawiamy o korupcji smile Dostępność ma z nią sporo wspólnego. A targowanie to etap na którym występowanie korupcji ma rację bytu, Chyba tylko tam, jeżeli chodzi o temat śmierci
                    • zawszekacperek Re: Korupcja 09.05.13, 20:28
                      Hmmm. Moim skromnym zdaniem stawiasz bardzo karkołomną tezę. Targowanie się ze śmiercią jako antycypacja korupcji. Zatem per analogiam; czy zakład Fausta z Mefistem, to też Twoim zdaniem korupcja?

Werd’ ich zum Augenblicke sagen: Verweile doch! Du bist so schön! Dann magst du mich in Fesseln schlagen, dann will ich gern zugrunde gehn! J.W. Goethe

Kacperek
                      • oby.watel Re: Korupcja 09.05.13, 21:48
                        Zdarzyło się pewnego dnia, gdy synowie Boży udawali się, by stanąć przed Panem, że i szatan też poszedł z nimi. I rzekł Bóg do szatana: Skąd przychodzisz? Szatan odrzekł Panu: Przemierzałem ziemię i wędrowałem po niej. Mówi Pan do szatana: A zwróciłeś uwagę na sługę mego, Hioba? Bo nie ma na całej ziemi drugiego, kto by tak był prawy, sprawiedliwy, bogobojny i unikający grzechu jak on. Szatan na to do Pana: Czyż za darmo Hiob czci Boga? Czyż Ty nie ogrodziłeś zewsząd jego samego, jego domu i całej majętności? Pracy jego rąk pobłogosławiłeś, jego dobytek na ziemi się mnoży. Wyciągnij, proszę, rękę i dotknij jego majątku! Na pewno Ci w twarz będzie złorzeczył. Rzekł Pan do szatana: Oto cały majątek jego w twej mocy. Tylko na niego samego nie wyciągaj ręki. I odszedł szatan sprzed oblicza Pańskiego.

To korupcja, targowanie czy nadużycie władzy?
                        • irex22 Re: Korupcja 09.05.13, 22:09
                          Korupcja może występować w różnych formach:

• przekupstwo - łapownictwo;
                          • wykorzystywanie środków budżetowych i majątku publicznego do celów prywatnych lub osobistych korzyści;
                          • płatna protekcja w obsadzaniu stanowisk;
                          • handel wpływami, np. poparcie w wyborach lub finansowanie partii politycznej w zamian za zdobycie wpływów;
                          • zakup zamówień, kontraktów i innych korzyści rządowych, koncesji czy decyzji sądu;
                          • uchylanie się przed obowiązkiem celnym, podatkowym czy wynikającym z innych przepisów;
                          • świadome, niezgodne z prawem dysponowanie środkami z budżetu państwa i majątkiem, który jest dobrem publicznym;
                          • faworyzowanie, protekcja;
                          • nepotyzm, kumoterstwo;
                          • kupczenie wpływami.

> To korupcja, targowanie czy nadużycie władzy?

Sam zdecyduj
                          • oby.watel Re: Korupcja 09.05.13, 22:33
                            Pytanie odnosiło się do cytatu zacytowanego powyżej pytania. Wiem, że mogę sam zadecydować, ale ciekawi mnie opinia innych. Do samodzielnego decydowania nie potrzebuję forum.
                            • irex22 Re: Korupcja 09.05.13, 22:46
                              oby.watel napisał:

> Pytanie odnosiło się do cytatu zacytowanego powyżej pytania. Wiem, że mogę sam
                              > zadecydować, ale ciekawi mnie opinia innych. Do samodzielnego decydowania nie p
                              > otrzebuję forum.
                              >
                              W porządku, moim zdaniem to faworyzowanie Hioba przez Boga smile
                        • grzespelc Re: Korupcja 10.05.13, 16:17
                          Doda miała rację. Na trzeźwo czegoś takiego się nie dało napisać.
                      • irex22 Re: Korupcja 09.05.13, 22:41
                        Mogę spróbować skomentować zakład Boga z Mefistofelesem o duszę Fausta w sposób następujący:
                        - dusza jest pożądana przez Boga i Mefista
                        - obaj wykorzystują swoje uprzywilejowane pozycje
                        - morale Fausta jest pod dużym znakiem zapytania ale tak naprawdę pragnie on szczęścia ziemskiego
                        Mefisto to prowokator a Bóg dziennikarz śledczy
                        • zawszekacperek Re: Korupcja 09.05.13, 23:07
                          Pierwsze, co mi przyszło na myśl, to taka krotochwilna analogia (oczywiście to żart smile:
                          Posłanka Sawicka to biedna Faustyna, agent Tomek to prowokator, R. Ziobro i M. Kamiński to dziennikarze śledczy. smilesmilesmile

Zadałem konkretne pytanie. Czy ten zakład faustowski to korupcja, czy nie? Ty, natomiast nie udzieliłaś odpowiedzi lecz zrobiłaś unik. I co dalej?

Kacperek
                          • irex22 Re: Korupcja 10.05.13, 08:20
                            > Zadałem konkretne pytanie. Czy ten zakład faustowski to korupcja, czy nie? Ty,
                            > natomiast nie udzieliłaś odpowiedzi lecz zrobiłaś unik. I co dalej?
                            >
                            Czy będziesz strzelał? smile
                            Nie przepadam za stawianiem siebie w roli sędziny. Mogę odpowiedzieć ale to nie będzie tak lub nie tylko analiza
                            • zawszekacperek Re: Korupcja 10.05.13, 11:10

Katalog ról jest zamknięty: publiczność, oskarżyciel, świadek, sędzia i kat. Nie odbieram Tobie prawa wyboru.

Kacperek

irex22 napisała:

> Czy będziesz strzelał? smile
                              > Nie przepadam za stawianiem siebie w roli sędziny. Mogę odpowiedzieć ale to nie
                              > będzie tak lub nie tylko analiza
                              • irex22 Re: Korupcja 10.05.13, 20:04
                                To może Ty spróbujesz jako pierwszy smile
                                Uzasadnienie: to Twój pomysł i przyznaję, ciekawy.

Czekając z niecierpliwością na efekty, omiotę chałupę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka