apersona Samotny mężczyzna 29.08.11, 14:26 Powieść o godzeniu się ze śmiercią kochanej osoby i ze starzeniem własnym, do tego dobre dygresje na różne ogólnoludzkie tematy. Poczucie humoru narratora zgryźliwe. W tle ocean i góry San Gabriel Odpowiedz Link
majowa_kotka "Pochwała macochy", "Pantaleon i wizytantki" 31.08.11, 21:16 Autorem obu książek jest noblista, Mario Vargas Llosa. To właściwie powinno wystarczyć za opis i recenzję. Obie książki plasują się w ścisłej czołówce "najgorszych czytadeł, które miałam w ręku". Abstrahując już od treści, forma jest tragiczna. Nie wiem, czy to wina tłumacza, czy samego pisarza, ale obie powieści (szczególnie "Pantaleon...") to jeden wielki bełkot. Być może to celowy zabieg stylistyczny, cóż, jako proste, słowiańskie dziewczę na takim ekstraordynaryjnym pisarstwie się nie wyznaję i Prawdziwej Sztuki docenić nie umiem. Stanowczo nie polecam - chyba, że chcecie się przekonać, że umiecie pisać lepiej od noblisty :) Odpowiedz Link
majowa_kotka Re: "Pochwała macochy", "Pantaleon i wizytantki" 31.08.11, 21:23 Nieładnie - jeszcze wcięło mi sygnaturkowego kota... cóż, mam nowego :) Odpowiedz Link
kub-ma Re: "Pochwała macochy", "Pantaleon i wizytantki" 31.08.11, 22:25 majowa_kotka napisała: > Stanowczo nie polecam - chyba, że chcecie się przekonać, że umiecie pisać lepie > j od noblisty :) A to nader kuszące. :) Odpowiedz Link
misiania Re: Książki, które czytaliście ostatnio 09.10.11, 14:32 "Klara i półmrok" Jose Carlosa Somozy. Jestem w trakcie. Przedziwna książka, niezwykle starannie spolszczona (chodzi mi o piękno języka zastosowanego w tłumaczeniu, bo braki w wykształceniu nie pozwalają mi zapoznać się z hiszpańskim oryginałem). Czytam słowa, słowa zmieniają się w mojej wyobraźni w obrazy, a obrazy w emocje. Gdyby ktoś potrafił przełożyć ten tekst na film (a byłoby to nieprawdopodobnie trudne), to powstałby film niezwykły. Jeśli taki film powstanie, to inicjatywa wyszła z Polski, o czym wam donoszę, byście w razie czego byli ąwog. Odpowiedz Link
misiania Re: Książki, które czytaliście ostatnio 21.11.11, 16:49 Tak mi się "Klara" podobała, że poszłam za ciosem i przeczytałam "Przynętę" tegoż samego autora. Znowu przedstawił świat z maleńkim, cudownym zawinięciem, którego ja bym nigdy nie wymyśliła. Ale Somoza jest psychiatrą, to mu się przydaje, kiedy tak łazi po moim mózgu przy pomocy fabuły swoich książek. Kupiłam teraz "Jaskinię filozofów", ale mam jakieś zaległości, dwie książki czekają na półce, więc na razie śledztwo w sprawie seryjnych morderstw, prowadzone w starożytnej Grecji, musi poczekać... Odpowiedz Link
krokodek Re: Książki, które czytaliście ostatnio 28.02.15, 23:49 Ostatnio czytam bardzo fajną książkę o Ameryce - xiegarnia.pl/ksiazka/ameryka-po-kawalku/ Dużo można się dowiedzieć ciekawych i mało znanych rzeczy :) Odpowiedz Link
apersona Re: Książki: Ananke 08.04.20, 20:33 Z cyklu opowiadań o pilocie Pirxie Lema powtarzałam sobie Ananke - Mars, katastrofa i psychika człowieka. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Książki: Ananke 10.04.20, 14:29 W pewną lutową sobotę skończyły mi się książki z biblioteki. A! się rozweselę - pomyślałam i wzięłam z półki... Odpowiedz Link