Dodaj do ulubionych

Zostałem artystą

27.05.12, 18:58
Moja osoba chciała pochwalić się następującym sukcesem mojej osoby. Otóż moja osoba została artystą.

Dzieło nosi tytuł: Przemijanie - kontynuacja 2012. Jest to asamblaż, składający się z trzech jaskrawoniebieskich worków na śmieci, w których, zgodnie z odwiecznym prawem przyrody, znajdują się moje śmieci, co symbolizuje przemijanie i kruchość życia. Całości dopełnia pusta butelka po wodzie mineralnej, która jest symbolem końca, a jednocześnie początku, niczym mityczny wąż Urobos.

Całość mieści się w estetyce sztuki konceptualnej. Asamblaż zostanie jutro, zgodnie z planem, zlikwidowany, co będzie jakże oczywistym nawiązaniem do kruchości życia, a także jego powtarzalności oraz niepowtarzalności, gdyż worki na śmieci szybko zostaną zastąpione innymi, jednakże z inną treścią.

Obywatele, bracia, siostry, rodacy. Będziecie płacić za mnie składki ZUS?
Obserwuj wątek
    • 3.14-roman Re: Zostałem artystą 27.05.12, 19:25
      Chciałem też dodać, że przy moim oknie ma miejsce flash mob pod tytułem:"Parada gołębi".Ów flash mob ma charakter spontaniczny (co rozumie się samo przez się), ale istnieje w nim nutka powtarzalności, gdyż gołębie pojawiają się cyklicznie.

Czy w Waszym życiu też istnieje Sztuka?
      • good_morning do 18.46 27.05.12, 19:48
        istnialy Sztuki Dwie
        ice cream latte macchiato
        • 3.14-roman Re: do 18.46 27.05.12, 19:49
          Czyli uprawiasz sztukę twórczej destrukcji?
          • good_morning umknelo mi Twoje pytanie ;) 01.06.12, 16:34

jako trufan szwedzkiej grupy meshuggah:
            destroy erase improve
            (tu akurat improve sie nie da, poprzestaje wiec na etapie erase ;))
            • 3.14-roman Re: umknelo mi Twoje pytanie ;) 03.06.12, 18:46
              Czyli rozumiem, że Ty też będziesz domagać się opłacenia przez państwo Twoich składek? To dobrze, w kupie siła!
              • mnop2 Re: umknelo mi Twoje pytanie ;) 04.06.12, 22:21
                W kupie cieplej, jak to mawiał stary druh Óczek, co go już ni ma wśród nas. Czuwaj!
                • 3.14-roman Re: umknelo mi Twoje pytanie ;) 07.06.12, 19:43
                  Myślę, że Twój kumpel dobrze dogadałby się z "moimi" gołębiami zaokiennymi.
    • maitresse.d.un.francais Re: Zostałem artystą 01.06.12, 15:58
      Całości dopełnia pusta butelka po wodzie mineralnej, która jest symbolem końca, a jednocześnie początku, niczym mityczny wąż Urobos.

Brakuje tu jeszcze pustej flachy.
    • mnop2 Re: Zostałem artystą 01.06.12, 20:18
      o, faza maniakalna! tak trzymaj :)
      • maitresse.d.un.francais Re: Zostałem artystą 01.06.12, 22:15
        mnop2 napisała:

> o, faza maniakalna! tak trzymaj :)

kto? ja?

ja nie choruję na chad
        • mnop2 Re: Zostałem artystą 02.06.12, 18:15
          Ależ Metresó, to nie było do Ciebie, ani do żadnej z Twych chorób :)
      • 3.14-roman Re: Zostałem artystą 03.06.12, 18:47
        Trzymam się, trzymam :)
        • uccello ZUS to za mało- STYPENDIUM! 05.06.12, 13:45
          Głęboko poruszyło mnie Twoje dzieło Kardynale.

Błękit tych worków nie jest- nie może być!!!- w przypadku artysty tej klasy, przypadkowy.
          Błękit, jak wiedzą intuicyjnie nawet ludzie niewykształceni, ma pozytywne konotacje i znaczenia. Jest symbolem pierwiastka duchowego. Nie przypadkowo błękit właśnie wypiera złoto w nimbach malowanych żyjących postaci, nie przypadkowo błękitne są płaszcze Madonn i przedstawienia aniołów cherubów- wysłanników Bożej Mądrości.

Mówiąc krótko- błękit pośredniczy w spotkaniu nieba i ziemi.

Śmieci- odpadki, okruchy codzienności Artysty powleczone są- co znamienne ową błękitną materią plastiku. Oddzielone od reszty świata cienką elastyczną błoną- sztuczną materią stworzoną przez Człowieka, skłaniają do refleksji o odrębności a zarazem doświadczanym przez nas wszystkich dramacie człowieczego losu.
          A pusta butelka po wodzie mineralnej...
          Jak subtelny, a jednocześnie dogłębny ma ona związek z ciałem artysty.
          Nie, nie mogę pisać, szloch więźnie mi w gardle a palce drżą w ekstatycznej konwulsji...
          • dzidzia_bojowa Re: ZUS to za mało- STYPENDIUM! 05.06.12, 14:50
            STYPENDIUM to za mało- nagroda Turnera co najmniej. A co tam- nagroda Vincenta Van Gogha!
            • uccello ZUS to za mało 05.06.12, 18:52
              Myślę, że warto kultywować piękną tradycję- w uznaniu zasług zachwycony Naród daruje Artyście dworek . Pomyślcie taka -Piromaniczówka w otoczeniu starych dębów, lip i rzecz jasna jesionów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka