Dodaj do ulubionych

oświetlenie w Ząbkach

05.12.10, 21:11
Nie wiedziałam, że Ząbki jeśli chodzi o oświetlenie dzielą się na strefę A i B. Strefa A bliżej zamieszkania Pana Burmistrza, natomiast reszta świata tkwi w ciemnościach...... Ile jeszcze???? Ciekawe jakie odszkodowanie wypłaci Miasto za połamanie nóg w ciemnościach???
Obserwuj wątek
    • corrida_pl Re: oświetlenie w Ząbkach 05.12.10, 21:17
      aj tam, marudzisz... ;)

będzie tunel, basen i inne "cuda" którymi można się pochwalić

wszak oświetleniem, czystością, brakiem lodowiska na skrzyżowaniach nie można się pochwalić...
    • tomkrt Re: oświetlenie w Ząbkach 05.12.10, 22:19
      Niestety ząbkowskie oświetlenie jest bardzo przestarzałe zarówno ze względu na oprawy, źródła światła, energochłonność jak i sterowanie.
      Większość obszarów jest sterowana zegarami mechanicznymi bez podtrzymania zasilania,
      wszelkie wyłączenia prądu powodują że zegary się opóźniają, efekt, egipskie ciemności do połowy nocy i lamy świecące rano.
      Firma konserwująca oświetlenie nie nadąża z ustawianiem właściwej godziny po wyłączeniach prądu, zwłaszcza tych nieplanowanych.
      Teraz standardem w oświetleniu są zegary astronomiczne które po wprowadzeniu długości i szerokości geograficznej wiedzą kiedy jest wschód i zachód słońca, i albo mają podtrzymanie bateryjne zegara, wyższe modele aktualny czas jest synchronizowany sygnałem radiowym z zegarem atomowym za pomocą nadajnika we Frankfurcie.
      • mat-go Re: oświetlenie w Ząbkach 05.12.10, 22:31
        A przypadkiem nie stosuje się czujnika światła? Gdy robi się ciemno to zapalają się latarnie, a gdy jasno to gasną. Jak kiedyś świeciliśmy w czujnik latarką to światła gasły na parę minut, ale to było w Pruszkowie, może Ząbki są inne. :)
    • megusia777 Re: oświetlenie w Ząbkach 05.12.10, 22:55
      A te posty, to odpowiedzi sąsiadów Pana Burmistrza??? Może jednak sie poświęcę i pozbieram podpisy za odwołaniem Pana Burmistrza????? Na chusteczkę te wpisy??? CENZURA????? Nie będę wpisywać się dalej, ale podobno parę głosów i wybieramy NOWEGO BURMISTRZA, jak ten nie radzi ze swoimi podstawowymi obowiązkami, to i tak i dyplomatycznie napisane.............
      • tomkrt Re: oświetlenie w Ząbkach 05.12.10, 23:52
        Rozumiem że zgłosiłaś awarię oświetlenia i nie było reakcji na zgłoszenie ?
        www.zabki.pl/index.php?menu=info&go=zglos_awarie
        Czy tylko ograniczasz się do narzekania na forum ?
    • octopus145 Re: oświetlenie w Ząbkach 06.12.10, 14:45
      megusia777 a co miejsce pracy ci zabrali ? Uważaj bo podobno najciemniej pod latarnią... ;)
      • mat-go Re: oświetlenie w Ząbkach 06.12.10, 15:24
        Trafna uwaga. :)
      • megusia777 Re: oświetlenie w Ząbkach 07.12.10, 14:00
        widać, że tylną część pleców wozisz samochodem, i dlatego nigdy nie zrozumiesz pieszego.
        A poza tym takie teksty są obraźliwe.

• pi0trw Re: oświetlenie w Ząbkach 06.12.10, 18:23
      To w ogóle są jakieś kpiny! Brakuje dwóch tygodni do najkrótszego dnia w roku, a w Ząbkach piekielne ciemności. Nic tylko czekać, aż dojdzie do jakiejś tragedii. Pół godziny temu - mimo, że jechałem +/- 30kmh ze względu na dziury - sam ledwo co zauważyłem dwójkę pieszych przechodzących przez przejście na Powstańców. Ba! samo przejście ledwo zauważyłem...

Która z ząbkowskich instytucji zarządza oświetleniem? PGK?
      • tomkrt Re: oświetlenie w Ząbkach 06.12.10, 20:01
        pi0trw napisał:
        >
        > Która z ząbkowskich instytucji zarządza oświetleniem? PGK?

tutaj znajdziesz odpowiedź - nie jest to ząbkowska instytucja, tylko firma wybrana w przetargu.

umzabki.bip.org.pl/pliki/umzabki/zp_341_27-09_ogloszenie_o_udzieleniu_zamowienia.pdf
        • zaza4.4 Re: oświetlenie w Ząbkach 06.12.10, 20:32
          niestety muszę się zgodzić z przedmówcami w tym i innych równoległych wątkach dotyczących odśnieżania i PKP. Burmistrz po prostu sobie nie radzi z wypełnianiem podstawowych obowiązków i nie jest to wypadek przy pracy. Podobna sytuacja miała miejsce poprzedniej zimy.

Z zamówienia wynika, że zamawiającym jest Urząd miasta i jeśli miasto nie potrafi wyegzekwować tego za co płaci, to może tak przeznaczyć pieniądze na kilka stypendiów naukowych dla młodziezy z Ząbek. Pieniądze przynajmniej zostaną sensownie wydane.
        • pi0trw Re: oświetlenie w Ząbkach 06.12.10, 21:01
          Dzięki. Data udzielenia zamówienia to październik 2009. Czy przypadkiem takich zamówień nie udziela się na okres 1 roku?
        • robert8882 Re: oświetlenie w Ząbkach 07.12.10, 14:38
          Osobiście przećwiczyłem problem oświetlenia.
          Z latarnią to jest tak: świeci - nie świeci - trochę świeci - już nie świeci - znowu świeci.
          W rezultacie zawsze gdy przechodzę ulicą połowa lamp jest ciemna, ale zanim zdążę zadzwonić z prośbą o wymianę - znów pięknie lśnią.
          Dzwoniłem nawet z informacją, ale gdy przyjechali spece na kontrolę - jak na złość wszystkie latarnie błyszczały aż miło.
          Nie wiem czym jest to spowodowane, ale wtedy, gdy są naprawdę potrzebne - gasną.
          Generalnie warto by te najbardziej migające lampy przejrzeć. Może po prostu się przegrzewa (zimą świecą zdecydowanie lepiej).

Mamy w Ząbkach problem z lampami, mamy problem z paleniem śmieci. Zawsze odpowiedź jest taka sama - koniecznie zgłaszać.
          Powstaje jedno pytanie.
          Czy nasza straż miejska jeżdżąc ulicami nie może takich rzeczy notować, i przekazywać odpowiednim służbom? Tak na prawdę to wystarczy zwrócić uwagę na re drobiazgi w ramach patrolu, i nie jest to czynność wymagająca specjalnego czasu czy wzmożonej koncentracji.
          • jedyny-michal Re: oświetlenie w Ząbkach 07.12.10, 17:44
            A widzieliście ładne ozdoby na latarniach na Orlej? świecą tak na niebiesko-biało ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka