Dodaj do ulubionych

Opłaty za garaże

22.05.11, 21:24
Od kiedy będziemy ponosić opłaty za garaże? Od teraz czy po podpisaniu aktów notarialnych?
Obserwuj wątek
    • kerajm Re: Opłaty za garaże 23.05.11, 07:56
      Pruszków-26 zł za miejsce postojowe takie jak Nasze
      • morpheus33 Re: Opłaty za garaże 23.05.11, 08:12
        znajomy płaci 40 zł za miejsce w garażu podziemnym,
        mieszka przy grójeckiej (ochota) - inwestycja oddana pod koniec 2010 roku.

czynsz płaci w wysokości 6,71 zł
        w skład czynszu są wliczone:
        -woda i ścieki
        -ciepła woda
        -monitoring 24h
        -ochrona
        -sprzątanie i dbanie o porządek
        itp...
        • hoogan Re: Opłaty za garaże 23.05.11, 08:20
          jak wynajmowałem mieszkanie na woli to płaciłem 50 zł netto za wynajecie miejsca postojowego na terenie osiedla, w zimęzacząłem wynajmować miejsce w garażu podziemnym za 100zł netto

miejsca wynajmowałem od wspólnoty tamtego osiedla dlatego było tak drogo

dogadałem się z sąsiadem i wynajmowałem miejsce w garazu podziemnym za 100 zł brutto :) :)

a ząbki to nie to samo co wola
      • kerajm Re: Opłaty za garaże 23.05.11, 08:21
        no chyba, że miejsce postojowe wykupiło np. 50 osób reszta liczy na stawianie auta na miejscu dla gości i za blokiem 113 B i dlatego tykle mamy płacić
        • morpheus33 Re: Opłaty za garaże - gazomontaż 23.05.11, 08:27
          mam znajomą na sąsiednim osiedlu.
          za garaż płaci 32 zł / m-c
          za 1m2 płaci ok 7zł
          • morpheus33 Re: Opłaty za garaże - gazomontaż 23.05.11, 08:31
            aha,
            co do parkowania samochodów, w akcie notarialnym znajduje się zapis że miejsca postojowe dla gości przeznaczone są wyłącznie dla gości. ten temat był wielokrotnie omawiany i chyba został już zamknięty.
            • star_24 Re: Opłaty za garaże - gazomontaż 23.05.11, 09:29
              Myślę, że zapis odnośnie parkowania dla miejscach dla gości powinien się znaleźć również w regulaminie osiedla. W zaproponowanym regulaminie takich zapisów nie znalazłem.
              • morpheus33 Re: Opłaty za garaże - gazomontaż 23.05.11, 09:41
                do zebrania pozostał tydzień.
                stwórzmy kolejne punkty regulaminu :) w nowym wątku
    • smile53 Re: Opłaty za garaże 23.05.11, 21:07
      Przeanalizowałem opłaty zawarte w załączniku do Projektu uchwały nr 2/201, i tak:
      1. Ochrona osiedla: stawka za mieszkanie 0,45 zł. i garaż 0,45 zł. - CZY BĘDZIEMY MIELI JAKĄŚ INNĄ OCHRONĘ PILNUJĄCĄ TYLKO I WYŁĄCZNIE GARAŻE... ?
      2. Dzierżawa: Razem -lokale mieszkalne - 1415,60 zł., garaże - 636,21. W sumie: 2051,81 zł/m-c. O jakiej dzierżawie mowa, skoro w w projekcie uchwały nr 5/2011 mówi się o czynszu najmu za chodnik do ul. Powstańców w kwocie 1064zł. (netto) - A CO Z POZOSTAŁYMI PIENIĄŻKAMI ? Może czegoś nie wiemy, a VP "zapomniał" nas poinformować...
      3. Utrzymanie czysctości i pielęgnacja zieleni: stawka za lokal mieszkalny i garaż wynosi po 0,55zł. - CZY ZARZĄDCA ZAMIERZA POSIAĆ TRAWĘ I POSADZIĆ KRZEWY W GARAŻACH...?
      4. Woda i ścieki części wspólnych lokali mieszkalnych i garaży: o co tu chodzi..?
      5. Wynagrodzenie zarządcy za garaże (1,23zł) jest większe od stawki za lokal mieszkalny (1,00zł). Czy praca nad zarządzaniem garaży jest bardzie skomplikowane i wymaga dodatkowych opłat...?
      6. Konserwcaja i obsługa techniczna (po 0,80zł za lokal mieszkalny i garaż): CO SIĘ POD TYM KRYJE, SKORO DODATKOWO MUSIMY PONOSIĆ KOSZTY ZA: PRZEGLĄDY OBLIGATORYJNE (po 0,07zł za lokal mieskzalny i garaż) i KONSERWACJA DŹWIGU (po 0,22zł za lokal mieszkalny i garaż). Blok mieskzalny ma 4/5 pieter a garaż tylko 1 - to dlaczego opłaty są takie same...? A oprócz tego dodatkowo musimy zapłacić za materiały do konserwacji i napraw - kpina.

PODSUMOWUJĄC PRZEDSTAWIONE PROJEKTY UCHWAŁ, A W SZCZEGÓLNOŚCI NR 2/2011 WNIOSEK JEST JEDEN - PRZYSZŁY ZARZĄDCA ZMUSZA NAS DO DWUKROTNEGO PONOSZENIA OPŁAT ZA TO SAMO, A TO JEST NIE DO PRZYJĘCIA.
      • star_24 Re: Opłaty za garaże 24.05.11, 07:31
        Inna sprawa, że trzeba zadbać, aby pieniądze z płaconych czynszów wpływały na konto wspólnoty a nie zarządcy.
      • morpheus33 Re: Opłaty za garaże - apel do mieszkańców 24.05.11, 09:45
        też to zauwazyłem.
        ale co z tego skoro tylko paru osobom zalezy na tym żeby to osiedle jakoś wyglądało.
        reszta chyba generalnie po podpisniu aktu odpóściła !!!

nie wiem jak reszta ale ja nie zamierzam się poddawać, będę walczył o swoje i o osiedle.
        wkońcu wo osiedle to jest mój i masz dom :) :) :)

czy ktoś się przyłaczy ?
        oczywiście liczę na to że nie na forum ale w rzeczywistości .... na forum co najwyżej to możemy sobie po narzekać !!!

przypominam że problemy osiedla dopiero się zaczną, do tej pory to developer naprawiał jakieś usterki (albo i nie) teraz sami musimy o to zadbać a i przy okazji nalezy być ostrożnym żebyśmy nie zostali "nabici w butelkę" (czy jakoś tak).

trafne spostrzeżenie że musimy dwa razy płacić za to samo, najbardziej spodobał mi się tekst:
        > 3. Utrzymanie czysctości i pielęgnacja zieleni: stawka za lokal mieszkalny i ga
        > raż wynosi po 0,55zł. - CZY ZARZĄDCA ZAMIERZA POSIAĆ TRAWĘ I POSADZIĆ KRZEWY W
        > GARAŻACH...?

może tylko raz widziałem jak garaż był zamiatany !!!
        • nickos_85 Re: Opłaty za garaże - apel do mieszkańców 24.05.11, 12:41
          Stawki za garaż MUSZĄ być takie same jak stawki na pozostałą część osiedla.

Garaże (G1 i G2) należy traktować jako dwa dodatkowe lokale, które mają wielu współwłaścicieli.

Stawki za wszystko ustawia się za m2, a Garaże też się w to wlicza. Więc przy sprawdzaniu kwoty za daną czynność/usługę należy sumować stawki za garaż i mieszkania.
        • nickos_85 Re: Opłaty za garaże - apel do mieszkańców 24.05.11, 14:38
          Różnice w innych osiedlach mogą też polegać na tym, że tam nie mają współwłasności garażu, a np. cześć wspólną do indywidualnego użytku. U nas jest współwłasność.
    • nikowa Re: Opłaty za garaże 24.05.11, 15:16
      Znalazłam opracowanie, które powinno przybliżyć sposób naliczania opłat za miejsce garażowe.

www.atrium21.pl/pliki/pliki/file/Parking_jako_Samodzielny_lokal_20100428.pdf
      Jest tam mowa o dwóch rodzajach zorganizowania lokalu garażowego: jako części wspólnej i jako osobnego lokalu (tak jak ma to miejsce w przypadku naszego osiedla)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka