Dodaj do ulubionych

rachunek za prąd

30.06.11, 11:05
Otrzymałam wczoraj rachunek za prąd. Pierwsza oplata jest bardzo wysoka, natomiast kolejne prognozy bardzo niskie, wręcz śmiesznie niskie. Czy ta różnica może się brać stąd, że pierwszy rachunek dotyczy okresu sprzed podpisania aktów?
Obserwuj wątek
    • doomina Re: rachunek za prąd 30.06.11, 11:13
      Ja też wczoraj otrzymałam rachunek (już drugi). Pierwszy miałam prognozowany od założenia licznika do połowy czerwca a teraz mam wyrównanie plus prognozę do końca grudnia i powiem szczerze , że ...... u mnie prognoza na pół roku też jest powalająca bo wynosi koło 40 zł :) :) :)
      Wyrównaniem w styczniu chcą nas ....dobić ???? :)
      • morpheus33 Re: rachunek za prąd 30.06.11, 12:18
        setif: na fakturze jest napisane dlaczego co i jak, skąd tak kwota a nie inna :) w skałd tej kwoty wliczone są różne opłaty, niektóre są zależne od ilości zużytej energi w kWh a inne są opłatami stalymi rozliczanymi co miesiąc :)

rachunki liczone są od momentu podłączenia licznika. w moim przypadku jest to dzień 3 marca br. natomiast zczytanie licznika nastąpiło dopiero w czerwcu i zgodnie ze wskazaniem licznika muszę zapłacić za tyle ile wykorzystałem. natomiast kolejne miesiące mam ustawione prognozy na 80 zł (z każdym kolejnym miesiącem mam o parę zł więcej). pewnie w grudniu będę miał wyrównanie (albo trzeba będzie dopłacic, albo będę miał nadpłatę)

co do kwoty 40 zł, faktycznie to jest niska prognoza (średnio przy niewielkim zużyciu prądu wychodzi co miesiąc ok 65-70 zł - mniej w przypadku gdy ktoś nie ma lodówki i TV)
        moja rada - zadzwoń do PGE w wołominie i poproś o podniesienie prognozy na do 70 zł po to żeby na koniec roku nie mieć niemiłej niespodzianki w postaci dzinwgo dużego rachunku.

ewentualnie, jak zauwazyłaś to rachuunek na który wpłacasz pieniądze jest twoim osobistym rachunkiem, mimo że masz do zapłacenia 40 zł co miesiąc to bez problemów możesz wpłacać po 80 zł, a na koniec roku i tak cię rozliczą (taką informację dostałem na początku czerwcza o PGE) :) mam nadzieje że pomogłem rozwiać wątpliwości :P
        • setif Re: rachunek za prąd 30.06.11, 12:52
          Faktury czytałam, ale jakaś niekumata jestem. Dzięki za wyjaśnienia. A jeśli chodzi o prognoze to mam jedynie 10 zł na dwa miesiące, dlatego różnica między starą fakturą a prognozą jest kolosalna.
          • doomina Re: rachunek za prąd 30.06.11, 14:23
            Masz Setif rachunek ogólny i rachunek szczegółowy - mi też trochę zajęło rozszyfrowanie pewnych rzeczy ale jest OK - no prócz tych prognoz :) :) dlatego tak jak sugeruje Morpheus ja polecam wpłacać więcej bo zawsze łatwiej potem dopłacić 50zł. niż np 200-300 zwłaszcza, że wchodzą w to też miesiące jesienno-zimowe a wtedy zdecydowanie więcej korzysta się choćby ze światła.
            • morpheus33 Re: rachunek za prąd 30.06.11, 14:37
              cieszę się że chociaż w tym przypadku mam rację, :p :P
              • doomina Re: rachunek za prąd 30.06.11, 14:41
                Morpheus bądź dzielny !!
                Ty masz rację - ja mam spokój :) :) :)
    • kerajm Re: rachunek za prąd 30.06.11, 15:55
      średnio 1KW/h kosztuje ze wszystkim 60 groszy tak więc, prosze sobie zobaczyć ile macie zużyte KW/h pomnożyć przez 60 groszy i wyjdzie ile powinno się zapłacić. :-). Ja mam zamiar zadzwonić do Energetyki i podwyższyć sobie kwotę przewidywaną
      • setif Re: rachunek za prąd 30.06.11, 21:20
        Macie wszyscy rację!
        A co ciekawego było na zebraniu?
        • doomina Re: rachunek za prąd 30.06.11, 22:48
          Ten temat był już poruszany i zbytniej wylewności nie odnotowano ale cytuję fragment wypowiedzi bo mnie też nie było :
          " (...) udało się zmienić sposób głosowania i obecnie jest to jeden właściciel - jeden głos, co w chwili obecnej jest dla nas bardzo korzystne, bo deweloper ma większość udziałów w nieruchomiści.
          Zaproponowane opłaty zostały przyjęte ale na 4 miesiące. Ponieważ wszystko jest płacone systemem zaliczkowym, to dopiero po pewnym czasie będzie można stwierdzić czy wyliczone obecnie zaliczki są za małe czy za duże i o ile. Dlatego po tych 4 miesiącach będzie kolejne spotkanie celem weryfikacji z fakturami.
          To chyba tyle, jeżeli chodzi o konkrety. "
          Koniec cytatu :) :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka