Dodaj do ulubionych

Akt notarialny na garaż

09.09.11, 08:31
Wczoraj w gablocie na klatkach zauważyłem informację o planowanym terminie przeniesienia własności część wspólnych na 15.09.2011. Jest tam również informacja o konieczności opłacenia taxy notarialnej przez tym dniem ale informacje o wysokości tej opłaty mają być wysłane mailem. Ja jak na razie nie otrzymałem żadnej wiadomości.

Oczywiście katy mają być podpisane z nową spółką na podstawie złożonego pełnomocnictwa.
Zastanawia mnie tylko czy to jest prawidłowe ponieważ w pełnomocnictwie była zgoda na przeniesienie własności przez Vital Park, oczywiście bez obciążeń - tak przynajmniej jest zapisane w akcie.

Czy ktoś z Was ma jakieś informację w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • przyborp Re: Akt notarialny na garaż 09.09.11, 09:33
      Prawnie jest prawidłowo. Jeśli się wczytasz w pełnomocnictwo zobaczysz że jest tam punkt że dajesz VP pełnomocnictwo do ustalania kolejnych pełnomocników :-)
    • magloit Re: Akt notarialny na garaż 09.09.11, 11:57
      Ciekawe co podpiszą mając nasze pełnomocnictwo, z jakim obciążeniem będą garaże. Czy można być przy podpisywaniu aktu notarialnego? Wpłatę należy dokonać na nr konta prowadzonego dla spółki RIFFHOLD Sp. z o.o. zarejestrowanej przy Al. Ujazdowskie 41 00-540 Warszawa. Z taką spółką nie podpisywałam umowy o kupnie miejsca postojowego. Kwota do zapłaty to 475 zł
      • wawa69 Re: Akt notarialny na garaż 09.09.11, 12:08
        Witam wszystkich oczekujących na akt notalialny na garaż. Informacja z kancelarii notarialnej: wpłaty za akt mozna dokonywać na konto kancelarii. Proponuję takie postepowanie!!! Spółka Riffhold (czy jak ona tam się nazywa) i tak powinna nam podac od razu konto kancelarii - takie jest moje zdanie, bo co to za praktyka, żeby za akt płacic osobie trzeciej. Chcą na tym zarobić albo wykorzystać pieniądze na inne cele. Z tego co wiem w kancelarii nadal mają długi.
      • doomina Re: Akt notarialny na garaż 09.09.11, 12:12
        Nie było aktów na garaże był dramat, jest realna szansa na akty też jest dramat ehhh...
        Przy podpisaniu aktów każdy ma prawo być !
        A co do spółki RIFFHOLD nie widze powodów do paniki, dla mnie może to być Św.Mikołaj jeśli tylko jest prawnym następcą GH a nie tylko spółką, która zakupiła wolne mieszkania.
        • andrewa2008 Re: Akt notarialny na garaż 09.09.11, 13:45
          Witam, a gdzie pojawiła się informacja że jest to następca GH ?
          Dla mnie to firma :Krzak: - i nie zamierzam nic jej wpłacać.
          Pojawię się w kancelarii i dopytam o szczegóły, podpiszę akt osobiście - pełnomocnictwo raz dane zawsze można cofnąć. A skąd pewność co oni w "dobrej wierze" za nas podpiszą. Ja wpłaciłem kasę na konto VP, do dziś nie otrzymałem żadnej wiążącej informacji o przejęciu praw przez inną szemraną spółkę.
          A co z wpisami w KW - obciążeniami na garaże? Co z fatalnym stanem budynków i właśnie garaży. Wczoraj jedynie kropiło i znów woda stała. Po spacerze po garażu można było popatrzeć co się dzieje.
          • przyborp Re: Akt notarialny na garaż 09.09.11, 15:08
            Riffhold nie jest nastęcą prawnym ani GH ani VP. Względem prawa jest to osobny podmiot, któy kupił od spólki VP cały udział w nieruchomosci który miała.
            Za przeniesienie własności bez obciążenia jest odpowiedzialna spółka VP, to od niej mamy faktury na garaż.
            To w jaki sposób oni to zrobią i ile jeszcze "krzaków" będzie w tym uczestniczyło to nie jest mój problem, na to się zgodziliśmy podpisując pełnomocnictwo.
            Póki co nic nie jest obciążone żadną hipoteką, podjerzewam że w przyszłym tygodniu złożą jakieś wnioski do sądu o wykreślenie wzmianek i na tej podstawie wyjaśnią je w akcie na garaż. Na pewno znajdzie się podobne zdanie że jesli garaż zostanie obciążony to oni zobowiązują się hipotekę usunąc na własny koszt - inaczej wątpię żeby notariusz to przepuścił tak jak było ostatnim razem.
            Hipoteki dotyczą małych w stosunku do wartości mieszkań kwot więc nawet jeśli sąd uzna roszczenia i je wpisze w księgi jestem pewien że deweloper to usunie, problemem jest tylko to że to będzie trwac co nas miesiecznie kosztuje w na kredycie.
            Jeśli ktoś się waha ja doradzam żeby jednak się nie wycofywac bo boję się że pojawią się następne roszczenia i wzmianki w księdze.
            Pozdrawiam
    • wawa69 Re: Akt notarialny na garaż-konto kancelarii!!!!!! 09.09.11, 20:06
      Dla zainteresowanych konto kancelarii do wpłaty opłat za akt notarialny:92 1050 1025 1000 0022 4427 4920. Dane Kancelarii każdy ma na akcie za mieszkanie. Pozdrawiam!!!!!!!!
    • magloit Re: Akt notarialny na garaż 09.09.11, 21:34
      "Napisałam do do VP"

Pragnę sama podpisać akt notarialny jeżeli ma za mnie podpisać inna spółka
      niż ta, którą podpisywałam umowę o sprzedaży miejsca postojowego. Nie mam
      zaufania do spółki mi nieznanej. Czy jest taka możliwość? Jeżeli nie, to
      dlaczego? proszę o uzasadnienie.
      "oto odpowiedź na pismo"

Witam serdecznie,
      Niestety nie ma takiej możliwości ponieważ spółka VITAL PARK nie jest właścicielem lokalu garażowego - od końca sierpnia br jest nim spółka RIFFHOLD. Zmiana właściciela będzie wyjaśniona w akcie notarialnym więc bank kredytujący zakup mieszkania nie powinien mieć wątpliwości (czasem wymaga dodatkowego oświadczenia dewelopera).
      W tej chwili jeśli chciałaby Pani pospisywać sama akt notarialny to musiałaby Pani czekać, aż zostanie założona księga wieczysta dla garażu - co w przypadku sądu wołomińskiego trwa po kila miesięcy.

Pozdrawiam,

Anna KACZMAR (Zawłocka)
      Specjalista ds. Obsługi Posprzedażowej

I co drodzy Państwo????????????!!!!!!!!!!!!!
      • morpheus33 Re: Akt notarialny na garaż 09.09.11, 22:01
        czyli mam rozumieć że garaże które kupiliśmy za nasze ciężko zarobione pieniądze zostały sprzedane innemu właścicielowi !!!

a może to jest ruch taktyczny ze strony VP żeby nie płacić kasy firmom którym nie zostało zapłacone za wykonane. czyli vp obecnie nie ma nic i firmy nie mogą zająć tego co nie należy do VP (czy jakoś tak)
        • przyborp Re: Akt notarialny na garaż 09.09.11, 22:07
          To że VP sprzedał wszystko spółce Riffhold to przecież wiadomo od ponad miesiąca :-) Gdyby tego nie zrobił wtedy na 100% garaże zostałyby obciążone a tak jeśli im ten fortel wyjdzie nie będą. Ale spokojnie w umowie sprzedaży spółka Riffhold przejęła obowiązek przeniesienia własności garaży na nas.
          • smile53 Re: Akt notarialny na garaż 10.09.11, 11:35
            Jedno jest pewne - Ja będę domagał się osobistego udziału w podpisywaniu aktu notarialnego i osobiście zapłacę wszelkie opłaty notarialne, poprostu nie wierzę tym "cwaniaczkom". Przy odczytywaniu aktu będę wiedział co tam jest zapisane i podejmę decyzję czy go podpisać czy nie. W przeciwnym wypadku może być taka sytuacja, że dostanę Akt notarialny z niekorzystnymi dla mnie zapisami i zostanę poinformowany przez nowego właściciela, że tak wyszło, ale mogę teraz indywidualnie "szukać sprawiedliwości". Ja poprostu będę czekał na zaproszenie do kancelarii notarialnej i do tego czasu nie zamierzam dokonywać jakichkolwiek wpłat pieniążków na ten cel. Jeszcze w dniu dzisiejszym wystosuję stosowną informację do właściciela garaży.

Szanowni Państwo, zwróćcie uwagę, że wraz ze zmianą właściciela naszych garaży nawet pani Ania Z., dla zmyłki zmieniła swoje nazwisko...

POZDRAWIAM
            • 3_1415qr Re: Akt notarialny na garaż 14.09.11, 16:56
              czy ktoś z Państwa widział szkic aktu notarialnego na garaże który ma zostać podpisany w naszym imieniu?
              • doomina Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 09:09
                Akt podobno ma mieć koło 300 stron <????> więc jeśli to prawda to raczej wątpię aby był komuś udostępniony :(
                • kruq_1 Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 11:10
                  Hej doominko :-) a skąd taka informacja?
                  • doomina Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 12:05
                    :) Częeść kru-czku :)
                    informacja pochodzi bezpośrednio ze źródła więc przyjmuję to jako "pewnik" i z tego co rozumiem właśnie z tego kolosa mają być zrobione wypisy docelowe w wersji mini dla zainteresowanych - trochę tego sobie nie wyobrażam i nie widzę większego sensu ale ok :)
                    Polak potrafi !
                    • kruq_1 Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 12:42
                      A co w tym przypadku oznacza "wersja mini" ? Bedzie mniejsza czcionka czy moze co druga strona? :-)
                      • doomina Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 12:46
                        Na swoj mały rozumiek to wyobrażam sobie to tak, że wstęp i koniec będzie zawierał ważne info w odniesieniu do szczegółów aktu pierwotnego a środek będzie dotyczył tylko danego miejsca garażowego z jego opisem.
                        • kruq_1 Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 12:55
                          Tak czy inaczej pewne ważne informacje i zapisy mogą umknąć w ten sposób.
                          • doomina Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 13:10
                            Myślę, że jak ktoś się uprze to główny akt będzie do wglądu u notariusza ale dobrze byłoby żebyśmy jednak dostali jakiś draft do wglądu tego mini aktu.
                            • kruq_1 Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 13:22
                              Też tak myślę. Wpłaciłaś kasę na konto Riffhold, czy tak jak niektórzy sugerowali na konto notariusza?
                              • doomina Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 13:32
                                Powiem Ci szczerze, że mam mocny dylemat od tygodnia i wciąż tkwię w zawieszeniu z tą wpłatą bo w sumie uważam, że najwłaściwsza forma wpłaty powinna być forma w chwili odebrania rzekomego wypisu z aktu. Ciężko mi zapłacić za coś czego nie widziałam a tym bardziej do firmy o której nie mam pojęcia. Myślę, że dziś/jutro zadzwonię osobiście do kancelarii i dowiem sie szczegółów tej całej transakcji i filozofii, która temu towarzyszy :)
                                • kruq_1 Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 13:50
                                  To przeniesienie własności jest dzisiaj więc, żeby Ci potem nie robili jakichś problemów. No ale jak się czegoś dowiesz to czekam na info. Może być tu, może być na maila, jak wolisz :-)
                                  • doomina Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 14:16
                                    Uważasz, że jak ktoś nie dokonał do dziś wpłaty to nie dostanie aktu ?
                                    • kruq_1 Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 14:30
                                      Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia ale biorąc pod uwagę cuda, które się tu dzieją to wszystko jest możliwe.
                                      • doomina Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 14:59
                                        uuuu to może być powód do zdenerwowania :) ale z tego co sobie przypominam to w tej wywieszonej informacji była wzmianka, że mozna dokonywac wpłaty w biurze na osiedlu ... czy jest to tylko moje pobożne życzenie ? :)
                                        • kruq_1 Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 15:03
                                          Specjalnie dla Ciebie poszedłem sprawdzić :-) i faktycznie można płacić gotówką w biurze. Lepiej to zrobić, bo jest również informacja, że przeniesienie własności w tym podanym terminie jest uzależnione od terminowości wpłat.
                                          • doomina Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 15:11
                                            a jednak jeszcze z moja pamiecią nie jest źle :) Bardzo Ci dziękuję :)
                                            a nie masz przez przypadek telefonu do Kancelarii gdzieś w zasięgu łapki ? może coś uda mi się dowiedzieć jeszcze dzisiaj.
                                            • kruq_1 Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 15:30
                                              Owszem, mam :-) 22 827-24-24, 22 827-72-51
                                              • kruq_1 Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 15:36
                                                Jeszcze jedno, jeżeli zalegasz z opłatami za użytkowanie garażu to również będziesz musiała je uregulowac.
                                                • doomina Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 16:08
                                                  :) FOCH :)
                                                  • doomina Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 16:14
                                                    Z najnowszych wieści:
                                                    1. dziś nie odbyło się podpisanie aktu notarialnego
                                                    2. można wpłacać pieniązki bezpośrednio na konta kancelarii
                                                    :)
                                                  • kruq_1 Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 16:31
                                                    A za co ten foch? :-)
    • przeman100 Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 17:30
      a skąd się wzięła kwota prawie 500 PLN,
      przy podpisywaniu aktu notarialnego poinformowano mnie że koszt aktu na miejsce garażowe, to będzie groszowa sprawa, bodajże 80 PLN. znowu nas przewalili?
      • danek64 Re: Akt notarialny na garaż 15.09.11, 21:18
        kwota prawie 500 PLN jest spowodowana prawdopodobnie kosztami sądowymi, bo z tego co pamiętam podobne koszty były przy podpisywaniu aktu na lokal mieszkaniowy
        • guliwer80 Re: Akt notarialny na garaż 17.09.11, 08:00
          witam,
          to gdzie ostatecznie tą kase wpłacic??????

• pryzmat82 Re: Akt notarialny na garaż 18.09.11, 01:01
            Witam mieszkańców Vital Park. Wprowadziłem się do naszego osiedla 3 tygodnie temu.
            Kłopoty z przeciekami czy obciążeniami hipoteki są mi znane-niestety.
            W piątek dowiedziałem się że podpisywanie aktów przesuneło sie na 20.09 a projekt aktu zawiera ok. 20 stron. Faktycznie w pierwszej informacji było to 300.
            Przeniesienie konkretnego garażu nastąpi dopiero wtedy gdy na konto kancelarii wpłynie kasa za akt, najpóźniej do 19.09 czyli poniedziałku. Szczegółów kosztów nie znam, niemniej na pewno w nich są koszty notariusza, VATu a także koszty założenia księgi wieczystej na każde miejsce postojowe.
            Takie rzeczy to tylko w Polsce: księga wieczysta na garaż??? Może niedługo na każdy pokój w mieszkaniu trzeba będzie zakładać księgę - większy zarobek dla sądów, notariuszy i budżetu państwa; z kieszeni podatników:((
    • smile53 Re: Akt notarialny na garaż 19.09.11, 20:41
      Drodzy Sąsiedzy,

zgoda na podpisanie Aktu na garaż w "ciemno" to jakiś absurd. U notariusza spotyka się dwóch panów pracujących suma sumarum w jednej firmie, śmiechu warte. Ten akt to jedna, wielka niewiadoma - większość danych jest wykropkowana.

W par. 1, pkt.B., ppkt. a - jest zapis o wyroku sądu na hipotekę przymusową na 500.000zł. + odsetki od 01.03.2008r., kto to niby zapłaci skoro właściciel garaży firma RIFFHOLD to spółka "widmo" z kapitałem 5.000zł, a to nie jest jedyny zapis o hipoteke przymusową.

W par. 1, pkt. B., ppkt d) napisane jest, że nieruchomość POSIADA BEZPOŚREDNI DOSTĘP DO DROGI PUBLICZNEJ - Przecież to wierutne kłamstwo, ponieważ osiedle nie ma takiej drogi, a nasza droga łączy się z drogą właściciela BETONIARNI. Vital Park nie chciał zapłacić i wykupić "skrawek ziemi" i tym samym połączyć osiedla z drogą publiczną. Może to jest odpowiedni moment, aby wpłynąć na Get House (wstrzymać się z podpisywaniem aktów) i zapewnienie sobie bezpośredniego dostępu do drogi.

Jedno jest pewne, ja będę zabiegał o osobisty udział w podpisaniu u notariusza aktu i nie zamierzam w tym przypadku skorzystać z danego pełnomonictwa.

Kolejna rzecz to fakt, że KW są obciążene i poprostu grzecznie będę czekał na ich "wyczyszczenie".

Pozdrawiam mieszkańców osiedla
      • bronik4 Re: Akt notarialny na garaż 19.09.11, 22:20
        Co będzie jak nasz deweloper okażę się wspaniałomyślny i zapłaci za nas za te akty za naszymi plecami? Mogą bez naszej zgody je podpisać?
        • smile53 Re: Akt notarialny na garaż 19.09.11, 22:34
          Ja powiadomiłem pracowników RIFFHOLD, że osobiście będę brał udział w podpisywaniu aktu notarialnego, muszą to tak zorganizować i powiadomić mnie o terminie spotkania w kancelarii notarialnej. Podpisując pełnomocnictwo mogę, ale nie muszę korzystać z ich "dobroduszności". A do tego czasu nie zamierzam przelewać żadnych pieniążków na ich konto (w sumie nie mam 100% pewności czyje to konto).
          Pozdrawiam
          • bronik4 Re: Akt notarialny na garaż 19.09.11, 22:48
            Może i ich powiadomiłeś ale to nie znaczy że się posłuchają. Tu wszystko na wałku chodzi więc i z aktami mogą nas załatwić. Co zrobisz jak jutro się dowiesz że już akt został podpisany i deweloper pożyczył Ci na niego pieniądze... Mogą tak zrobić?
            • smile53 Re: Akt notarialny na garaż 19.09.11, 23:03
              Mogą, oczywiście, ale jedno jest pewne, póki co ja im w tym nie pomogę.

Dopóki nie wyczyszczą (nie spłacą) zaległości finansowych (ok. 700.000) nie ma o czym mówić - PODPISZ, A POTEM BĘDZIESZ SIĘ BUJAŁŁŁ...

Dlatego będę domagał się uczestnictwa w podpisaniu aktu i osobiście będę zadawał pytania Pani notariusz, np. dlaczego w akcie jest zapis, że osiedle ma bezpośredni dojazd do drogi publicznej - to nieprawda. Co z tego, że sprzedający będzie zobowiązany do spłaty innych, niewykazanych w KW zobowiązań finansowych. Może i będzie zobowiązany tylko co się stanie jak spółka RIFFHOLD w bardzo krótkim okresie czasu przestanie istnieć.
              Jaka może być wiarygodnośc spółki, która istnieje niewiele ponad miesią , a jej kapitał to 5.000 - ZABAWNE...

Pozdrawiam

Pozdrawiam
              • bronik4 Re: Akt notarialny na garaż 19.09.11, 23:15
                Jestem tego samego zdania co Ty ale z naszym deweloperem różnię bywa... Dużo jest zabawy z cofnięciem pełnomocnictwa bo ja im jakoś nie ufam...
                • faked Re: Akt notarialny na garaż 20.10.11, 07:48
                  Witajcie, mam pytanie co dalej trzeba zrobić z podpisanym aktem na garaż.
                  Rozumiem, że trzeba zgłosić to w UM żeby naliczyli podatek (nie do końca wiem za co ale niech im będzie). Czy są jeszcze jakieś inne miejsca gdzie trzeba się tym faktem pochwalić? Bank? US?
                  • dinda2 Re: Akt notarialny na garaż 20.10.11, 20:15
                    Na pewno nie US
                    • przyborp Re: Akt notarialny na garaż 21.10.11, 10:22
                      1. Urząd Miasta - podatek od nieruchomości
                      2. Bank i Sąd - hipoteka jeśli bank sobie życzył hipoteki łącznej na mieszkanie i garaż
                      3. Urząd Skarbowy - podatek od hipoteki.

Pozdrawiam
                      • sth2die4 Re: Akt notarialny na garaż 19.03.12, 14:23
                        Witam,

jak zakończyła się sprawa z garażami na osiedlu. chciałbym tu kupić mieszkanie i sam już nie wiem w co wierzyć. dlatego postanowiłem napisać na forum, w końcu opinie (informacja) mieszkańców to chyba najlepsze źródło. pzdr,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka