Dodaj do ulubionych

Zabudowa balkonów

16.07.12, 14:08
W przyszłym roku planuję zrobić zabudowę balkonu. Już widzę co się będzie działo, jakie komentarze się pojawią. Krzykacze mi zabronią, bo im pasować nie będzie szyba na moim balkonie. Inni będą szukać problemu w tym, że gryzło się to będzie z wyglądem osiedla. Inni zgłoszą fakt zabudowy do administrator, inni mogą nawet jajkiem rzucać bo wszystkiego się po Was spodziewać można. Już teraz wojnę wywołam?
Obserwuj wątek
    • morpheus33 Re: Zabudowa balkonów 16.07.12, 14:20
      ja jestem przeciwny zabudowie.
      wioche to sobie mozesz robić w mieszkaniu a nie psuć wizerunku osiedla.

jeżeli balkon zostanie zabudowany to mozesz być pewny że szybko tą zabudowę ściągniesz.
      jedną z uchwał na następnym spotkaniu będzie ta dot. podobnych działań.

po drugie, tego typu działanie wymaga zgody administracji budynku :) :) to chyba nawet jest gdzieś w regulaminie napisane i w akcie notarialnym też była jakaś wzmianka.

więc łaskawie cię proszę, nie zaczynaj tego dla własnego dobra :)
      • hoogan Re: Zabudowa balkonów 16.07.12, 14:33
        człowieku, z jakiej wsi ty tu się sprowadziałeś. oh sorry ludzie na wsi są bardziej rozsądni.

po pierwsze - wszelkie zmiany w wyglądzie osiedla muszą zostać zaakceptowane przez zarząd lub administrację.
        po drugie - musisz mieć na to pozwolenie
        po trzecie - powikszenie mieszkania kosztem balkonu jest niezgodne z regulaminem i zapiskami w akcie notrialnym.
        po czwarte - zastanów się co robisz. nie po to kupowaliśmy mieszkania na powiedzmy eleganckim osiedlu żeby taki ktoś poprostu obrzydził ogólny wygląd. zabudowy są dobre ale w starym budownictwie tam gdzie balkony znajdują się wewnątrz budynków ( są wklęsłe) a tutaj masz balkony zewnętrzne.

kategorycznie NIE !!!

Jeżeli zabudowanym bez pozwolenia balkonem zainteresuje się nadzór budowlany, stwierdzi samowolę budowlaną i trzeba będzie wszystko rozebrać
        • tchudy_tomasz Re: Zabudowa balkonów 16.07.12, 14:38
          w sieci można znaleźć wiele informacji o zabudowie balkonu. raczej nie uda sie tego legalnie zrobić, a jak zostanie zrobione nie legalnie to trzeba będzie to rozebrać

Wg przepisów prawa i regulaminu osiedli,aby zabudować balkon, Należy:
          1. Wykonać projekt zabudowy
          2. Uzyskać zgodę zarządcy lub zarządu wspólnoty mieszkaniowej
          3. Wystąpić do właściwego organu architektury gminy lub miasta o zgodę na zabudowę balkonu
          4. W zależności o charakteru prac mogą one być uznane za roboty budowlane, wówczas wymagane byłoby pozwolenie na budowę zamiast zgłoszenia
          5. Informacje na temat tego czy dana zabudowa wymaga pozwolenia na budowę czy tylko zgłoszenia uzyskać można we właściwym organie administracji architektoniczno - budowlanej (u starosty lub wojewody)
          6. W składanej dokumentacji określić zakres i sposób realizacji zamierzonych prac budowlanych związanych z zabudową
          7. Określić termin rozpoczęcia prac związanych z zabudową
          8. Do składanych dokumentów dołączyć oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością, czyli np. akt notarialny mieszkania

Największym problemem jest tu zwykle zgoda zarządu, zarządcy lub wspólnoty, wpływ zmian na architekturę budynku, elewacji itp.

więc nawet nie warto zaczynać :)
          • kruq_1 Re: Zabudowa balkonów 16.07.12, 15:52
            Muszę się kiedyś rozejrzeć czy ktoś sobie nielegalnie nie zamontował na balkonie jakiejś suszarki :-)
            • mieszkaniecvitalpark Re: Zabudowa balkonów 17.07.12, 07:53
              Wiedziałem, że będzie taka reakcja. Temat związany z zabudową balkonu założyłem z ciekawości, dla sprawdzenia reakcji. Nie planuję zabudowy. Chciałem sprawdzić po prostu co się będzie działo - no i ...

Zwróćcie uwagę w jaki sposób traktujecie sąsiadów. Co to za wypowiedzi? Obelgi, wyzwiska - po prostu dramat. Sami sobie notkę o sobie wystawiacie. Po co te forum? Zachowujecie się jak gówniarze (nie oznacza to, że wyzywam teraz od gówniarzy). Ręce opadają.
              • bronik4 Re: Zabudowa balkonów 17.07.12, 08:26
                Witamy w Vital Parku... ;) Cham ze wsi wyjdzie ale wieś z chama nigdy...
              • camptonina Re: Zabudowa balkonów 17.07.12, 10:36
                A ja nie mam nic przeciwko! Jeżeli ciężko zapracowałeś na to mieszkanie i chcesz zabudować balkon to czemu nie (tylko szkłem-błagam). Sama planuje zabudować. I coś czuje, że Ci co są przeciwko jak zobaczą, że inni mają piękne ogrody zimowe to sami sobie zrobią. Pojęcie wsi jest dość względne...urodziałam się w Warszawie i bardziej wiejskie wydaje mi się beznadziejne zachowanie względem sąsiadów niż fakt czy ktoś zabuduje sobie balkon czy nie, czy parkuje na miejscu dla gości czy nie....skoro to nikomu nie przeszkadza...poza tym co podobno w oknie siedzi i kabluje na wszystkich :)
                • bronik4 Re: Zabudowa balkonów 17.07.12, 10:46
                  Nie chodziło mi o zabudowę tylko o buractwo sąsiadów... Sam też miałem zamiar zabudować i jeżeli będzie taka możliwość to to zrobię (szkłem oczywiście).
                  • camptonina Re: Zabudowa balkonów 17.07.12, 10:56
                    Uff mam nadzieję, że szkłem a nie jakimś dziwnym tworzywem np. pomarańczowym, bo fakt wtedy osiedle traci, ale konstrukcje ze szkła mi w niczym nie będa przeszkadzac...mam nadzieję, że reszcie też :) A reszta zamiast myśleć o głuptach to moze powinna pomyśleć, żeby powiększyć ten "plac zabaw" dla dzieci, bo chociaz osobiście nie posiadam dzieci to jak patrze na tą jedną piaskownice to .....żal! i całe szczeście, że te kupy (eko-nawóz) na trawnikach przestają śmierdzieć i juz można okna otwierać :) ...przez chwile bylo jak na wsi, heheheh
                    • sylwia-13135 Re: Zabudowa balkonów 12.08.12, 14:38
                      Błagam osobiście to nic nie mam do placu zabaw ale jeśli będziecie chcieli go powiększyć to może byłoby lepiej przenieść go w inne miejsce. Mieszkam na 2 piętrze i naprawdę bardzo ale to bardzo wcześnie wstaje do pracy a dzieciaki są na placu nawet do godz. 22.00 Wizja większego placu wręcz mnie przeraża. W dzień to mi nie przeszkadza ale wieczorem to już czasami głowa boli więc proszę jeśli pojawią się takie plany to na początku osiedla tam gdzie kiedyś stały kontenery jest naprawdę dużo miejsca.
                      • kruq_1 Re: Zabudowa balkonów 13.08.12, 10:10
                        Ja bym się nie martwił powiększeniem. Wiąże się to z kosztami, na które większość z pewnością się nie zgodzi.
                        Przeniesienie placu to jeszcze większy koszt więc też nie ma na co liczyć.
                        • sylwia-13135 Re: Zabudowa balkonów 15.08.12, 19:39
                          Dzięki za pocieszenie bo już się trochę martwiłam :)
                          • kruq_1 Re: Zabudowa balkonów 16.08.12, 09:25
                            Nie ma sprawy :-)
                            Jeżeli chodzi o przesiadywanie dzieci na placyku po godzinie 22, to niedługo zaczyna się rok szkolny więc skończą się zabawy do późna.
              • gabrielle00 Re: Zabudowa balkonów 20.07.12, 12:41
                Jak dla mnie żałosne jest zakładanie wątku, aby tylko sprowokować.
                Autorze piszesz jacy to Ci sąsiedzi są źli i niedobrzy. Pytasz po co te forum? Czyli rozumiem, że każdy tutaj piszący to szczeniak, który nie ma co robić tylko się na forum udziela?
                To po jakiego grzyba zakładać taki wątek? Dla fanu? Widać kto tu jest gówniarzem (oczywiście broń boże nie obrażam).
                • kruq_1 Re: Zabudowa balkonów 20.07.12, 12:52
                  Wszystko zależy od tego jak kto traktuje to forum. A biorąc pod uwagę to co się tu dzieje to nie można go traktować poważnie.
                  • gabrielle00 Re: Zabudowa balkonów 20.07.12, 13:08
                    Poważnie to nie można traktować co poniektórych pieniaczy, którzy bronią coby tylko innym lepiej od nich nie było ;)
                    • kruq_1 Re: Zabudowa balkonów 20.07.12, 13:56
                      Zgadza się ale to właśnie ich wpisy kształtują to forum. Znacznej większości coś nie odpowiada, jak nie jedno to drugie a że mamy takie forum to można wylać swoje frustracje. Ono już od bardzo dawna nie wnosi nic konstruktywnego więc nie widzę też nic złego w jakichś prowokacjach a szybkość i ton odzewu jest naprawdę zabawny.
                      Swoją drogą to kiedyś toczyła się tu burzliwa dyskusja na temat anten satelitarnych na balkonach, pełna argumentów o wyglądzie osiedla itp. a tymczasem anten przybywa i jakoś nikt nie reaguje :-)
    • 8rafi Re Zabudowa balkonów 04.10.12, 10:20
      Witam..musze przyznać,że najlepszą firmą do zabudowy balkonów ktura ma wycene za darmo i montaż też w cenie..jest firma ALLUX..JESTEM Z NICH OGROMNIE ZADOWOLONY.. i polecam ta firme solidną i tania.
      • 8rafi Re: Re Zabudowa balkonów 04.10.12, 10:21
        8rafi napisał(a):

Witam..musze przyznać,że najlepszą firmą do zabudowy balkonów ktura ma wycene za darmo i montaż też w cenie..jest firma ALLUX..JESTEM Z NICH OGROMNIE ZADOWOLONY.. i polecam ta firme solidną i tania.
    • 8rafi Re: Zabudowa balkonów 04.10.12, 10:22
    • pan87 [...] 09.03.14, 12:06
      Treść postu jest niedostępna.
      • nowy_26 Re: Firma ALLUX zabudowy balkonow 09.03.14, 21:56
        Nie wiem czemu wszyscy robicie taki problem z zabudowy balkonu. Sam zresztą myślałem o tym rozwiązaniu tym bardziej że byłaby to zabudowa bezramowa którą można złożyć latem i zapewne nikomu nie powinna szpecić widoku. Dodam żę ma mieszkanie od zewnętrznej strony osiedla. Ale jak widać to się nie da nic zrobić bez zgody każdego.
        • ulazabki Re: Firma ALLUX zabudowy balkonow 09.03.14, 22:15
          nowy zeby zrobić zabudowe "szklana" balkonu trzeba mieć zgode kazdego??? nie piszesz poprostu do Zarządu przedstawiasz projekt. ?
      • 8rafi Re: Firma ALLUX zabudowy balkonow 16.04.14, 10:35
        Jeżeli ci się zabudowa rozpada to złóż reklamacje ,a nie psiocz na forum bo chyba jesteś z firmy konkurencyjnej ,która lubi oczerniać innych.Bardzo nie ładnie.
        • pysiak222 Re: Firma ALLUX zabudowy balkonow 21.04.14, 17:51
          no właśnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka