Dodaj do ulubionych

Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :)

07.08.12, 19:43
Prosze sie nie smiac i nie zloscic.
1. Nie mam polskiej klawiatury i pytanie jest powazne:
(Zart byl tylko na wstepie)

Wiele lat pracowalem W ZPT (Zaklady Przemyslu Tluszczowego na Targowku)
jeszcze za czasow PRL-u.
(na kierowniczym stanowisku)
Polowa zalogi, to byli ludzie z Zabek.
Narzekali na dojazdy:... Dworzec Wilenski , potem autobus do ZPT
mieli blisko - a daleko.
Rozumialem ich.

Z mojego warszawskiego Muranowa - do Dworca Wilenskiego
- a potem z przesiadka do ZPT
tez potrzebowalem 45 minut.
Ale ja (w nagrode) mialem po drodze widok na Zamek Krolewski :)

I NA TEMAT:

Macie blisko , a trudno wam dojechac.
Rozumiem.
Ale po co ta idea tramwaju z Zabek na Dw. Wschodni ?
za 170 mln ? (polowa kosztow - tylko dla Zabek)
Macie przeciez doskonala linie kolejowa na Dw. Wilenski.
wystarczy:

1. Zwrocic sie do kolei o :

zbudowanie drugiego przystanku kolejowego w Zabkach
(tuz przy granicy z Warszawa)
2. Zbudowanie przystanku kolejowego w Warszawie przy Zabranieckiej
(z latwym wyjsciem na Targowek)
Kolej modernizuje wlasnie te linie - wiec pieniadze sa.
3. Utworzenie wlasnej komunikacji miejskiej w Zabkach
od starego przystanku - do nowego :)

Co Panstwo o tym mysla ?
(zanim spytam o to Glowe Zabek ?)

Moze dobudowanie nowego toru do Zabek ?
www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,2-miliardy-zlotych-na-remont-linii-kolejowej,35465.html
J.K.
ekonomista
Obserwuj wątek
    • dzedlajga Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 07.08.12, 21:38
      A to ktoś jeszcze pamięta o tym tramwaju? Ja myślałam, że chodziło o to, że ktoś tam swego czasu zgarnął nagrodę i temat zamknięty...
      • j-k Pytanie do Zombkowiczow o polaczenia do WAW... 08.08.12, 13:08
        cieszy mnie ta rozsadna uwaga.
        a jak moje (alternatywne) przedstawione we wstepniaku propozycje ?
        - bo ze poprawa komunikacji do- i z Zabek jest potrzebna - to rozumiem.
    • buche Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 08.08.12, 14:01
      tramwaj to chyba jedna z opowieści science fiction polityków

a co do kolejki to polecam szeroką lekturę nt. zrzucenia nas do drugiej strefy dzięki dziurmistrzowi
      np.
      forum.gazeta.pl/forum/w,97,133271888,133271888,Dzieki_Perkowskiemu_spadamy_do_II_strefy_ZTM_KM.htmlalbo
      forum.gazeta.pl/forum/w,97,133705189,133705189,Zabki_w_drugiej_strefie_biletowej.htmlalbo
      forum.gazeta.pl/forum/w,97,134785233,134785233,Zabki_w_drugiej_strefie_pociag_o_polowe_drozszy.html
      coś jeszcze pewnie się znajdzie

i coś ciekawego nt. budowy stacji Zacisze
      forum.gazeta.pl/forum/w,97,136450552,136450552,Stacja_kolejowa_Zacisze_Wilno_.html
      swoją drogą, jakiś czas temu miałam w rękach lokalną gazetę z Marek, gdzie obowiązuje II strefa ZTM, ponieważ miasto nie ma jeszcze pieniędzy na pierwszą strefę została utworzona strefa bodajże Warszawa +, ceny biletów pomiędzy pierwszą a drugą strefą

da się? da! tylko trzeba mieć odrobinę oleju w głowie
      ale takie cuda to nie w ząbkach

• buche Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 08.08.12, 14:04
        sorry
        poprawne linki
        forum.gazeta.pl/forum/w,97,133271888,133271888,Dzieki_Perkowskiemu_spadamy_do_II_strefy_ZTM_KM.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,97,133705189,133705189,Zabki_w_drugiej_strefie_biletowej.html
        • j-k stacja Zacisze - tez pewnie sie przyda... 08.08.12, 17:06
          ale to juz lobby "warszawskie"...

Pytam tu (w tym watku) o Zabki.
          O druga stacje w Zabkach na przecieciu ulicy Lodygowej nad torami i komunikacje miejska/autobusowa/ miedzy ta nowa - a stara stacja w Zabkach.

I o stacje/przystanek/ na Zabranieckiej - dla ulatwienia kontaktu Zabek z Targowkiem.
      • t.g Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 16.08.12, 07:54
        > zą strefę została utworzona strefa bodajże Warszawa +, ceny biletów pomiędzy pi
        > erwszą a drugą strefą

Obiecanki cacanki, najwcześniej w 2013, a i to nie na pewno, bo pewnie sie okaże że nagle się nie da albo jednak będzie drożej.

Poza tym w Markach nie ma pociągu, a w Ząbkach właśnie o cenę za pociąg się sprawa rypła, bo ZTM nie zażądał ok 700tys. jak w Markach, tylko kilkukrotnie więcej.
    • fuks0 Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 08.08.12, 21:25
      > Wiele lat pracowalem W ZPT (Zaklady Przemyslu Tluszczowego na Targowku)

Swego czasu pracowałem w pobliżu, strasznie śmierdziało jak się przechodziło obok ZPT .

> Ale po co ta idea tramwaju z Zabek na Dw. Wschodni ?
      > za 170 mln ? (polowa kosztow - tylko dla Zabek)
      > Macie przeciez doskonala linie kolejowa na Dw. Wilenski.
      > wystarczy:

Wówczas powód był prosty: polityczne obiecanki cacanki (głównie ze względu na koszty). Nie zmienia to jednak tego, że coś takiego by się przydało. Niekoniecznie tramwaj. Kwestia tylko tego ile czasu miałaby zająć podróż z Ząbek do Dworca Wschodniego. Jeżeli nie więcej niż 20 minut, to byłaby to bardzo dobra alternatywa dla innych sposobów dotarcia do Warszawy. Jeżeli chodzi o dotarcie do centrum (i dalej wzdłuż linii kolejowej) właściwie najlepsza.

W tej chwili niemało osób np. korzysta z z dojazdu do centrum (i dalej) Warszawy przez PKP Rembertów. Tak jest dla mieszkańców południowych Ząbek zdecydowanie szybciej (i taniej) dotrzeć do centrum niż przez Dworzec Wileński.

> zbudowanie drugiego przystanku kolejowego w Zabkach
      > (tuz przy granicy z Warszawa)
      > 2. Zbudowanie przystanku kolejowego w Warszawie przy Zabranieckiej
      > (z latwym wyjsciem na Targowek)
      > Kolej modernizuje wlasnie te linie - wiec pieniadze sa.
      > 3. Utworzenie wlasnej komunikacji miejskiej w Zabkach
      > od starego przystanku - do nowego :)

Zapomniałeś o bardzo ważnym czynniku: czasie dojazdu. Wybudowanie dwóch kolejnych stacji to zapewne przynajmniej dwukrotne wydłużenie się czasu dojazdu do Dworca Wileńskiego. Dlatego moim zdaniem pomysł nietrafiony. Co prawda budowy stacji na Targówku/Zaciszu już raczej się zatrzymać nie da, ale budowa drugiej stacji w Ząbkach tylko pogorszy sytuację.

Sensowniej byłoby wybudować już (na spółkę z Warszawą i PKP) stację przy skrzyżowaniu Żołnierskiej i Strażackiej.
      • etam2.0 Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 08.08.12, 21:43
        fuks0 napisał:

> Sensowniej byłoby wybudować już (na spółkę z Warszawą i PKP) stację przy skrzyż
        > owaniu Żołnierskiej i Strażackiej.

Burmistrz Rembertowa o to apeluje, ale nic mi nie wiadomo, żeby były na to jakieś szanse. Dla mieszkańców Kawęczyna i Wygody byłoby to coś wspaniałego - dla nas też.
      • michal0510 Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 14.08.12, 14:16
        > Sensowniej byłoby wybudować już (na spółkę z Warszawą i PKP) stację przy skrzyż
        > owaniu Żołnierskiej i Strażackiej.

Byłoby ciężko ze względu na to, że to terminal przeładunkowy pociągów towarowych, poza tym miejsce "pośrodku niczego". Ale są pomysły budowy stacji na wysokości Chełmżyńskiej lub wzdłuż Zabranieckiej. Rozwiązanie sensowne z punktu widzenia mieszkańców Kawęczyna, Wygody, Ząbek płd. i pracowników biurowców na Utracie. PLK ma jednak mocny argument przeciwko takiemu rozwiązaniu - zmniejszenie przepustowości ruchu kolejowego na tym odcinku, który stanowi fragment trasy do Białegostoku i do Terespola. Krótko mówiąc: "niedasię".
        • fuks0 Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 16.08.12, 22:49
          >Chełmżyńskiej

Mój błąd, miałem na myśli właśnie Chełmżyńską, a nie Żołnierską.

>zmniejszenie prz
          > epustowości ruchu kolejowego na tym odcinku, który stanowi fragment trasy do Bi
          > ałegostoku i do Terespola. Krótko mówiąc: "niedasię".

Przy tym skrzyżowaniu są obecnie do sprzedania działki (od strony Ząbek), spokojnie władze mogą je wykupić i będzie miejsce na przeorganizowanie skrzyżowania (które obecnie jest zorganizowane fatalnie) i stworzenie przystanku osobowego.

Dodatkowo stworzenie takiego przystanku z pewnością wpłynęłoby pozytywnie na tą okolice, na jej rozwój i zainteresowanie nią czy to firm, czy to potencjalnych mieszkańców.

> PLK ma jednak mocny argument przeciwko takiemu rozwiązaniu - zmniejszenie prz
          > epustowości ruchu kolejowego na tym odcinku, który stanowi fragment trasy do Bi
          > ałegostoku i do Terespola. Krótko mówiąc: "niedasię".

Dlaczego miałaby zmniejszyć się jakoś znacznie przepustowość? Wydaje mi się, że dodanie jednego przystanku kolejowego nie wpłynęłoby odczuwalnie na jego przepustowość. Poza tym czy nie ma tam przypadkiem oddzielnych torów dla pociągów regionalnych i dalekobieżnych?
    • powstaniec60 Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 13.08.12, 19:09
      j-k napisał:

>
      > Ale po co ta idea tramwaju z Zabek na Dw. Wschodni ?
      > za 170 mln ? (polowa kosztow - tylko dla Zabek)
      > Macie przeciez doskonala linie kolejowa na Dw. Wilenski.

Sprawdziłem, że ok. 1/3 planowanej trasy tramwajowej ma być w Ząbkach, więc dla Ząbek to 110 mln zła nie 170 mln zł. Jeżeli z tego Unia da dotację na poziomie 85% to trzeba wydać z pieniędzy gminy ok. 16,5 mln zł. To nie tak strasznie dużo.
    • andresky Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 14.08.12, 09:17
      Szanowny Panie,

1. Bardzo proszę nie oceniać dojazdu z Ząbek do Warszawy przez pryzmat swoich dojazdów na Targówek.

2. Bardzo proszę nie mówić, że linia do Warszawy Wileńskiej jest taka cudowna, bo z punktu widzenia jadących dalej prowadzi właściwie donikąd.

3. Jak trzeba jechać dalej niż na Targówek lub do Warszawy Wileńskiej to już nie jest tak blisko. Dojeżdżałem kiedyś do pracy na Służewiec. Niech Pan sobie policzy:
      - dojście do pociągu w Ząbkach, oczekiwanie (często bardzo długie na bardzo zatłoczony skład), dojazd na Wileński, przejście na tramwaj lub autobus w kierunku ratusza (także potwornie zatłoczony), jazda metrem na najbardziej zatłoczonym odcinku z Ratusza na Wierzbno i dodatkowo tramwaj (gdzie wejście graniczy z cudem). I tak codziennie w obie strony po półtorej godziny, czyli 3h wyjęte z życia.

4. Tramwaj do Warszawy Wschodniej ogromnie uprościłby ludziom życie. Wiele osób teraz pcha się (darmobusem lub 199) do Rembertowa, aby złapać jakiś cywilizowany pociąg do Centrum. Zatłoczona Żołnierska nie ułatwia sprawy. Burmistrz opędza się od problemów żałosnymi autobusami, zamiast naprawdę ułatwić życie mieszkańcom (mówienie o dogodnych przesiadkach z darmobusa pod CH M1 jest co najmniej śmiesznie i kompletnie niepoważne).

5. Zdaję sobie sprawę, że finansowo budowa tramwaju jest nierealna, ale może wystarczy trochę pomyśleć lub spytać mieszkańców jak rozwiązać problemy komunikacyjne Ząbek, zamiast rządzić z za biurka i nie wyściubiając nosa poza miasto organizować ludziom dojad.

6. Jeszcze raz bardzo proszę nie mówić o "doskonałej" linii na Tłuszcz i cudownej bliskości Warszawy, do której nic nie jeździ.
      • kriis.borowski Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 14.08.12, 10:28
        andresky napisał:

> Szanowny Panie,
        >
        > 1. Bardzo proszę nie oceniać dojazdu z Ząbek do Warszawy przez pryzmat swoich d
        > ojazdów na Targówek.
        >
        > 2. Bardzo proszę nie mówić, że linia do Warszawy Wileńskiej jest taka cudowna,
        > bo z punktu widzenia jadących dalej prowadzi właściwie donikąd.
        >

No najlepiej wsiąść pod domem i wysiąść pod pracą... ale tak to tylko w erze :P

> 3. Jak trzeba jechać dalej niż na Targówek lub do Warszawy Wileńskiej to już ni
        > e jest tak blisko. Dojeżdżałem kiedyś do pracy na Służewiec. Niech Pan sobie po
        > liczy:
        > - dojście do pociągu w Ząbkach, oczekiwanie (często bardzo długie na bardzo zat
        > łoczony skład), dojazd na Wileński, przejście na tramwaj lub autobus w kierunku
        > ratusza (także potwornie zatłoczony), jazda metrem na najbardziej zatłoczonym
        > odcinku z Ratusza na Wierzbno i dodatkowo tramwaj (gdzie wejście graniczy z cud
        > em). I tak codziennie w obie strony po półtorej godziny, czyli 3h wyjęte z życi
        > a.
        >

dziwne, bo ja poza sezonem (późna jesień, zima, wczesna wiosna) dojeżdżam na wierzbno w ok 50 min... Fakt, jest tłoczno, duszno i parno, ale cóż zrobić, zbiorkom i tak w tamtym rejonie (wileniak - ratusz) kursuje w godzinach szczytu non-stop

> 4. Tramwaj do Warszawy Wschodniej ogromnie uprościłby ludziom życie. Wiele osób
        > teraz pcha się (darmobusem lub 199) do Rembertowa, aby złapać jakiś cywilizowa
        > ny pociąg do Centrum. Zatłoczona Żołnierska nie ułatwia sprawy. Burmistrz opędz
        > a się od problemów żałosnymi autobusami, zamiast naprawdę ułatwić życie mieszka
        > ńcom (mówienie o dogodnych przesiadkach z darmobusa pod CH M1 jest co najmniej
        > śmiesznie i kompletnie niepoważne).
        >

"Bardzo proszę nie oceniać dojazdu z Ząbek do Warszawy przez pryzmat swoich dojazdów..." :)

> 5. Zdaję sobie sprawę, że finansowo budowa tramwaju jest nierealna, ale może wy
        > starczy trochę pomyśleć lub spytać mieszkańców jak rozwiązać problemy komunikac
        > yjne Ząbek, zamiast rządzić z za biurka i nie wyściubiając nosa poza miasto org
        > anizować ludziom dojad.

Prawda, darmobusy w mojej ocenie to strzał w stopę... ja osobiście nie widziałem autobusa który jest zapełniony więcej niż w połowie miejsc siedzących...

>
        > 6. Jeszcze raz bardzo proszę nie mówić o "doskonałej" linii na Tłuszcz i cudown
        > ej bliskości Warszawy, do której nic nie jeździ.

Do doskonałości jej daleko (jeśli chodzi o tabor, liczbę połączeń czy koszty (2 strefa)) ale nadal linia jakimś cudem jest "zapełniona" prawie w 100%. Dziwne...
        • andresky Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 16.08.12, 12:40
          Ja to doskonale rozumiem, że nie wsiądę pod domem i wysiądę pod pracą. Nie o to chodzi. Zaskoczyło mnie tylko, że autor mówi o cudowności dojazdu z Ząbek do Warszawy mając na myśli sąsiedni Targówek.

Chodzi mi tylko o to, że Ząbki są położone tak blisko Warszawy a mają tak kiepski do niej dojazd. I nikt z naszej władzy miejskiej o to nie walczy. Bo jak walką można nazwać widmo-busy krążące bez celu po Ząbkach lub odwalenie wielkiej ściemy z przeniesieniem nas do drugiej strefy kolejowej.

Bez samochodu bardzo trudno tu się poruszać i gdziekolwiek dojechać.

Te 100% na kolei nie dziwne - zwłaszcza, że KM na wakacje zlikwidowało 2/3 pociągów.

• kriis.borowski Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 16.08.12, 13:06
            andresky napisał:

> Chodzi mi tylko o to, że Ząbki są położone tak blisko Warszawy a mają tak kieps
            > ki do niej dojazd. I nikt z naszej władzy miejskiej o to nie walczy. Bo jak wal
            > ką można nazwać widmo-busy krążące bez celu po Ząbkach lub odwalenie wielkiej ś
            > ciemy z przeniesieniem nas do drugiej strefy kolejowej.

Zgadza się, mimo iż byłem zwolennikiem wypowiedzenia bzdurnej umowy z ZTM to mimo iż Ząbki spadły do 2 strefy nic się nie zmieniło - po prostu więcej płacimy jako mieszkańcy (aha no i oczywiście miasto płaci mniej - bo to w sumie chyba o to im chodziło... :( )
        • wrekawek Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 16.08.12, 21:37
          kriis.borowski napisał:

> Prawda, darmobusy w mojej ocenie to strzał w stopę... ja osobiście nie widziałe
          > m autobusa który jest zapełniony więcej niż w połowie miejsc siedzących...

Rano do Rembertowa czasem nawet o stojące ciężko.
    • ats31 Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 15.08.12, 11:25
      A czy ktoś kiedyś rozważał budowę wiaduktu nad Naczelnikowską i połączenie z Warszawą Centralną przez Wschodnią bo nigdzie się nie spotkałem
      • kama2201 Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 16.08.12, 20:46
        Za dwa lata(po obecnej awarii pewno później) metro będzie dochodziło do Wileniaka.Dlaczego nikt nie postuluje wymiany taboru kolejowego na linii Wołomińskiej na bardziej pojemny(łatwiejsze wsiadanie i wysiadanie).To jest łatwiejsze do wykonanie niż budowa odgałęzień kolejowych na Wschodni czy linii tramwajowej (też na Wschodni).PozdKM.
        • fuks0 Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 16.08.12, 22:35
          Dla mnie osobiście NAWET po wybudowaniu drugiej nitki metra wygodniej będzie skorzystać (w podróży do pracy) z SKM'ki jadącej z Rembertowa (czy byłoby wygodniej jadąc od hipotetycznej stacji na Żołnierskiej/Chełmżyńskiej lub Dworca Wschodniego) aniżeli z połączenia KM + metro + ...
          A nawet jeżeli miałbym korzystać z metra, to zdecydowanie wolałbym dojechać do stacji metra na Targówku autobusem.
          Autobusem lepiej (dla mnie), ponieważ:

- jest mniej przesiadek (i brak potrzeby wpychania się do pociągu),
          - przeciętnie nie wolniej
          - taniej (wystarczyłby mi tylko zakup biletu ztm)
          - wsiadanie do wagonów metra na wcześniejszych stacjach co daje większe szanse na to by usiąść/stanąć w "komfortowym" miejscu
          - unika się przepychania się przez tłumy na wileniaku

Oczywiście dla zdecydowanej większości osób mieszkających przy PKP Ząbki skorzystanie z pociągu jest/będzie najlepszym rozwiązaniem, ale osoby mieszkające w tej części Ząbek to nie są wszyscy mieszkańcy Ząbek, ani nawet nie większość.
          • fuks0 Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 16.08.12, 22:51
            >Żołnierskiej

TFU!
          • kriis.borowski Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 16.08.12, 23:26
            fuks0 napisał:

> Dla mnie osobiście NAWET po wybudowaniu drugiej nitki metra wygodniej będzie sk
            > orzystać (w podróży do pracy) z SKM'ki jadącej z Rembertowa (czy byłoby wygodni
            > ej jadąc od hipotetycznej stacji na Żołnierskiej/Chełmżyńskiej lub Dworca Wscho
            > dniego) aniżeli z połączenia KM + metro + ...

Dla Ciebie tak, dla mnie nie :P

> A nawet jeżeli miałbym korzystać z metra, to zdecydowanie wolałbym dojechać do
            > stacji metra na Targówku autobusem.
            > Autobusem lepiej (dla mnie), ponieważ:
            >
            > - jest mniej przesiadek (i brak potrzeby wpychania się do pociągu),

ciekawa teoria, zważywszy na fakt że na targówku nie wiadomo kiedy będzie metro... oraz to że dojechanie przez zakorkowaną łodygową do powiedzmy stacji Kondratowicza? Zacisze nie zajmuje 7 min (10 po uruchomieniu stacji Wilno)

> - przeciętnie nie wolniej

patrz wyżej

> - taniej (wystarczyłby mi tylko zakup biletu ztm)

zgoda, tutaj ciała dały nasze władze...

> - wsiadanie do wagonów metra na wcześniejszych stacjach co daje większe szanse
            > na to by usiąść/stanąć w "komfortowym" miejscu

w teorii, w praktyce zależy gdzie wybudują P+R. Jeszcze niedawno na Metro Ratusz nie było problemu z wejściem, teraz po uruchomieniu P+R Marymont czy Młociny już czasami trzeba przepuścić skład bo tak jest naładowany :(

> - unika się przepychania się przez tłumy na wileniaku

Tak samo można powiedzieć, że jadąc przez wileniak unika się tłumów na "patelni" czyli stacji Centrum

>
            > Oczywiście dla zdecydowanej większości osób mieszkających przy PKP Ząbki skorzy
            > stanie z pociągu jest/będzie najlepszym rozwiązaniem, ale osoby mieszkające w t
            > ej części Ząbek to nie są wszyscy mieszkańcy Ząbek, ani nawet nie większość.

Tak samo jak osoby mieszkające na Powstańców to nie wszyscy mieszkańcy Ząbek, i też jestem skłonny zaryzykować że to też nie większość...
            • fuks0 Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 16.08.12, 23:52
              > Dla Ciebie tak, dla mnie nie :P

Pewnie, ze dla mnie :) Dlatego nie piszę (jak co poniektórzy), to czy tamto rozwiąże wszystkie problemy komunikacyjne wszystkich mieszkańców Ząbek (np. dojazd kolejką do wileniaka).

> ciekawa teoria, zważywszy na fakt że na targówku nie wiadomo kiedy będzie metro

Część stacji będzie dostępna wtedy kiedy będzie i dostępna stacja na wileniaku.

> ... oraz to że dojechanie przez zakorkowaną łodygową do powiedzmy stacji Kondra
              > towicza? Zacisze nie zajmuje 7 min (10 po uruchomieniu stacji Wilno)

A to dajesz mi gwarancję, ze od momentu wyjścia z autobusu przy pkp ząbki znajdę się 7/10 minut później na dworcu wileńskim? Nauczony doświadczeniem napiszę, że oczywiście czasami zdarzało się, ze było to ok. 10 minut, ale bywało też i 30 +. Osobiście myślałem raczej o przystanku na Trockiej/Pratulińskiej (199 jedzie obecnie obok, nawet trasy by nie trzeba było zmieniać, a miasto Ząbki mogłoby stworzyć wersję przyśpieszoną 199 i zatrzymywać się jedynie na Młodzieńczej i przy stacji metra).

> w teorii, w praktyce zależy gdzie wybudują P+R. Jeszcze niedawno na Metro Ratus
              > z nie było problemu z wejściem, teraz po uruchomieniu P+R Marymont czy Młociny
              > już czasami trzeba przepuścić skład bo tak jest naładowany :(

Jakoś bardzo często nie korzystałem ze stacji metra Ratusz-Arsenał, ale z tego co pamiętam, to "zawsze" był tam tłok.

> Tak samo można powiedzieć, że jadąc przez wileniak unika się tłumów na "patelni
              > " czyli stacji Centrum

Chodzi Ci o przystanek kolejowy i SKM'kę? Ilość osób na niej jest zdecydowanie niższa niż w przypadku stacji metra.

> Tak samo jak osoby mieszkające na Powstańców to nie wszyscy mieszkańcy Ząbek, i
              > też jestem skłonny zaryzykować że to też nie większość...

Jak najbardziej nie, dlatego też należy rozwiązać problemy wszystkich (w miarę możliwości finansowych, ale także biorąc pod uwagę ilość mieszkańców, którym dane rozwiązanie miałoby ułatwić komunikację: anty-przykład trasa Z1 i Z2 na obszarze środkowych i północnych Ząbek) mieszkańców, a nie jednej grupy, czy też którąś z grup mieszkańców faworyzując (jak to ma miejsce obecnie).

• fuks0 Re: Pytanie do Zombkowiczow o tramway do WAW :) 16.08.12, 23:54
                Poprawki :

>to czy tamto

że to czy tamto

> Część stacji będzie dostępna wtedy kiedy będzie i dostępna stacja na

do wykreślenia

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka