Dodaj do ulubionych

Quiz - pytanie konkursowe nr 1 i 2

21.01.14, 12:14
Proponuję małą zabawę dla osób, które mieszkają w Ząbkach - pytania ze znajomości naszego miasta. I mam dwa pierwsze pytania do quizu:

Pytanie nr 1: Ile jest w Ząbkach Urzędów Pocztowych?

Pytanie nr 2: Ile i jakie mamy kody pocztowe w Ząbkach?

Konia z rzędem temu kto wie, bez sprawdzania na stronie Poczty Polskiej ;)

--------------------------------------------------------------
Obserwuj wątek
    • alsikorska Re: Quiz - pytanie konkursowe nr 1 i 2 21.01.14, 16:35

Z wiedzy mojej (bez posiłkowania się google z całym inwentarzem)
      - Ząbki posiadają TRZY Urzędy Pocztowe (Powstańców, 3 go maja, i Urząd "za torami" vis a vis Urzędu Miasta) ale dodatkowo, Ząbki posiadają punkty pocztowe - agencją chyba się zwą ;)
      Mnie wiadomo o dwóch takich.

A kody pocztowe ? Dwa ?
      • netgater Odpowiedzi: Quiz - pytanie konkursowe nr 1 i 2 21.01.14, 22:14
        Odp. 1: W Ząbkach są oczywiście 3 główne placówki: na 3 Maja (wkrótce będzie nowa siedziba na Orlej), na Wojska Polskiego i Powstańców, ale są też aż 4 Agencje Pocztowe, których funkcjonalność właściwie niewiele różni się od zwykłego UP. Są na Malczewskiego, Sikorskiego, Narutowicza i Granicznej.

Odp.2: Agencje mają swój własny kod pocztowy, dlatego w Ząbkach jest obecnie 5 kodów pocztowych: standardowy 05-091, oraz dodatkowo: 05-095, 05-096, 05-098, 05-099.

• lalilulelo24 Re: Quiz - pytanie konkursowe nr 1 i 2 21.01.14, 18:21
      Trochę nudny ten quiz.
      Może ktoś potrafi powiedzieć;
      1) Gdzie w Ząbkach była "Czerwonka"?
      2) Ile w okolicy Ząbek rozbiło się samolotów?
      3)Gdzie znajdował się szpital zorganizowany "tymczasowo" podczas wojny z bolszewikami w 1920? Ratowano tam rannych w bitwie pod Ossowem.
      • netgater Odpowiedzi: Quiz - pytanie konkursowe 22.01.14, 12:06
        ad.1) Wiem gdzie było kino "Jagódka", ale co to jest Czerwonka to nie mam pojęcia.
        ad.2) Słyszałem o samolocie który rozbił się w okolicy Radzymińskiej w 1939.
        ad.3) Szpital polowy w 1920 był w okolicy obecnego bazarku.

• lalilulelo24 Re: Odpowiedzi: Quiz - pytanie konkursowe 22.01.14, 12:41
          1) "Czerwonką" nazywano w Ząbkach (dekadę temu, lub dwie) ulicę Kochanowskiego.
          2) Ostatnie doniesienia z Zielonki sugerują, że liczbę można podbić do dwóch www.zielonka.pl/artykul/szczatki-samolotu-brygady-poscigowej-odnalezione
          W telewizji nawet o tym mówili. Był też odcinek :"Było nie minęło" poświęcony tej sprawie.
          3)Tak jest! podobno był tam jakiś duży budynek gospodarczy hrabiego.

Widzę, że kolega sapere aude bardzo nieźle... Wie coś może kolega o tunelach i pomieszczeniach ukrytych pod włościami hrabiego Adama Aleksandra Atanazego Jaxa-Ronikiera herbu Gryf? Taka ząbkowska legenda...Podobno w każdej legendzie jest trochę prawdy. Na ul. 3 Maja (tunele) robiły jeszcze niedawno za kanalizację deszczową.

• netgater Re: Odpowiedzi: Quiz - pytanie konkursowe 22.01.14, 13:20
            Zadajesz pytania na poziomie rundy finałowej "Wielkiej Gry", a mój quiz miał iść raczej w kierunku prostych pytań dla szerszej rzeszy zainteresowanych :)
            Nie jestem aż tak wielkim pasjonatem historii i wcale tak dobrze jej nie znam :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka