elzbietan1 01.09.05, 15:39 Witam, Klienci osiedla Orla II na poniatowskiego/Orlej dostaliscie może pismo dot. podpisania aneksu przesuwającego termin oddania bloku o 6mies. do końca marca? Co robicie?podpisujecie czy negocjujecie jakiś upust.....? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arek_k Re: Orla II DOLCAN przekłada termin ukończenia bu 03.09.05, 08:56 Nie jestem co prawda klientem Dolcana ale to niezly skandal. Wedlug mnie trzeba probowac negocjowac jakas rekompensate przeciez pewnie gdzies mieszkasz placisz za jakis czynsz z nastawieniem ze lada moment sie wprowadzasz a tu niepodzianka. Arek Odpowiedz Link Zgłoś
m.dzinkans Re: Orla II DOLCAN przekłada termin ukończenia bu 05.09.05, 08:51 Witam! To, że DOLCAN przekłada termin oddania bydynku to nic nowego. Ja osobiście też to przeżyłem kupując mieszkanie przy ul. Ks. Skorupki. Wszystko wyglądało bardzo fajnie do czasu prac rozpoczęcia prac wykończeniowych. Powiem tylko tyle, że w dniu oddania (wg umowy wstępnej) w moim mieszkaniu pojawiły się dopiero tynki i wylewki. Wprowadziliśmy się dopiero pod koniec roku a oddanie miało być w połowie. DOLCAN na tyle był "przychylny", że pozwolił nam wejść do mieszkań i wykonywać prace wykończeniowe (płytki i takie tam). Dostaliśmy nawet z okazji przesunięcia terminu oddania płytki na balkonie GRATIS! Mogliśmy nawet korzystać z prądu budowlanego na koszt Dewelopera (co w konsekwencji prowadziło do tego, że częściej prądu nie było niż był z uwagi na ogromne obciążenie instalacji). Doszło nawet do tego, że przed świętami Bożego Narodzenia, kiedy robotnicy już zabrali się do domu spaliły się bezpieczniki i groziło nam spędzanie świąt przy świecach. Winda natomiast pojawiła się dopiero w marcu czy kwietniu tego roku. Oznacza to tylko tyle, że to przesunięcie terminu oddania inwestycji to może być dopiero początek... ...Pozdrawiam m.dzinkans Odpowiedz Link Zgłoś
arek-zabki Re: Orla II DOLCAN przekłada termin ukończenia bu 27.09.05, 21:50 Możecie państwo liczyć na jeszcze nie jedno przełożenie terminu. Ale prawdziwe jaja zaczną się dopiero później. Ile to Dolkan ma wyuczonych wymówek. Od gradobicia którego nie było do nierzetelnego podwykonawcy. Także mieszkam na Skorupki. I jeszcze ten parking pod blokiem. Niby mieszkańcy zapłacili za udział w gruncie wspólnym, na którym jest ten parking, ale nikomu tam samochodu postawić nie wolno. Nawet na godzinę. Dziwne?!? Moja prywatna rada. Żądajcie państwo na wszystko "papierka". Bo potem możecie się obudzić z przysłowiową "ręką w nocniku". Tak jak chyba wszyscy mieszkańcy osiedla ORLA2. Odpowiedz Link Zgłoś
m.dzinkans Re: Orla II DOLCAN przekłada termin ukończenia bu 28.09.05, 01:21 Popieram uwagi przedmówcy!!! Dolcan 2 nieraz obiecywał różnego rodzaju "gruszki na wierzbie", ale niewiele z tego poparte było papierkiem, który coś by bardziej gwarantował niż tylko był chwytem pseudoreklamowym. Ja osobiście słyszałem, że odbędzie się losowanie wśród osób, które zakupiły lokale (dot. bloków przy Ks. Skorupki 17 i 19), darmowego wykończenia mieszkania, czyli jedna osoba z jednego bloku i jedna z drugiego miała być uszczęśliwiona takim prezentem od Dolcan'u!!! Jakoś wszystko rozeszło się po kościech (chyba, że było jakieś losowanie i ktoś rzeczywiście wygrał, ale ja osobiście o tym nie słyszałem). Niestety wszystkiego trzeba pilnować od samego początku do końca i nie dawać się wkręcać przy obietnicach, że coś zrobią za to, że czegoś nie zrobią (albo zrobią później)! Odpowiedz Link Zgłoś
elzbietan1 Re: Orla II DOLCAN przekłada termin ukończenia bu 28.09.05, 15:38 Ja słyszałam w firmie, że podobno w ramach rekompensaty w związku z przełożeniem terminu budowy prawdopodobnie klienci Dolcanu mieli dostać materiały wykończeniowe ale zaczynam w to wątpić to był pewnie też chwyt bysmy podpisali aneksy... Podpisałam i nic?! Odpowiedz Link Zgłoś
m.dzinkans Re: Orla II DOLCAN przekłada termin ukończenia bu 28.09.05, 16:23 Dlatego właśnie mówimy, że trzeba na piśmie egzekwować wszelkie obietnice. Inną sprawą jest to, że jeśli się z czegoś, co jest w standardzie rezygnuje (np. z drzwi czy tynków) to potem jakoś dziwnie odliczają koszt tego, z czego zrezygnowaliśmy (w ostatecznym rozliczeniu). Ja miałem taką sytuację z drzwiami wewnętrznymi z których zrezygnowaliśmy (2 szt.). Dolcan w ostatecznym rozliczeniu nie policzył ich po 450 pln za sztukę a po niższe cenie, gdyż jak stwierdził, standardowe drzwi były tańsze. To że wstawiali droższe to tylko ich dobra wola była!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arek-zabki Re: Orla II DOLCAN przekłada termin ukończenia bu 28.09.05, 22:16 Jeżeli to sa takie same drzwi jak u mnie to i tak szczęście mieli ci którzy z nich zrezygnowali. Ja niestety skuszony wizją takich tanich i fantastycznych drzwi kupiłem komplet od Dolkanu. Już dwa razy framugi były wyrywane ze ścian i poprawiane. A niedługo czeka mnie trzecia taka operacja. Wszystko w ciągu jednego roku. Najgorsze jest po tym wszystkim domalowywanie ścian które trzeba robić samemu. Odpowiedz Link Zgłoś