Dodaj do ulubionych

Ulica Żołnierska!!!

05.04.09, 18:31
Chciałbym poruszyc problem ulicy Żołnierskiej. Jeżdzę tą drogą
codziennie i jestem przekonany że wielu z was też przechodzi
cierpienia na tej drodze. To co dzieje się tam od kilku lat nadaje
się na solidny artykuł w gazecie. Codzienne korki i TRAGICZNY stan
nawierzchni od kilku lat jest powodem aby wreszcie poruszyć ten
temat. Wiem że trasa ta ma być w w 21 wieku remontowana. Dzisiaj
mamy 2009r. Nie zamierzam czekać kilkanaście/kilkadziesiąt lat.
Szkoda auta i życia mojego. Fakt jest taki że niegospodarność
kilku/kilkunastu osób blokuje remont tej trasy.

Ostatnio wysłałem maila do Mazowieckiego Zarządu Dróg Wojewódzkich
(odpowiedzi nie dostałem).

Oto jego treść:

"Witam

Chciałbym zwrócić Państwu uwagę dotyczącą drogi 631 a ściślej mówiąc
odcinka od ronda w Zielonce do wiaduktu nad torami w Warszawie
(Kawęczyn).
Bardzo często jeżdżę tą drogą i jestem przekonany że droga ta
niespełnia
norm bezpieczeństwa. Powodem są wyrwy w jezdni. Wiem że czasami
prowadzicie Państwo porą nocną naprawy. Niestety nie są to naprawy a
jedynie chwilowe zatuszowania wyrw w jezdni. Dzisiaj 23.03.2009r
jechałem tą drogą i stwierdzam że wyrwy stwarzają spore
niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia ludzkiego. Rozumiem że jeśli
coś
się stanie zarówno ze mną jak i moim samochodem (np. uszkodzony
element
zawieszenia) mogę ubiegać się w sądzie o odszkodowanie od Państwa
(czyt.
od Mazowieckiego Zarządu Dróg Wojewódzkich). Proszę o poważne zajęcię
się tym odcinkiem drogi 631. Dzisiaj niestety będę wracał tą drogą w
porze nocnej w kierunku Nieporętu i mam spore obawy. Uprzejmie
proszę o
niezwłoczne naprawienie tego odcinka drogi."

Chciałbym abyście wszyscy którzy korzystacie z tej trasy też
zainteresowali się tą sprawą. Piszcie maile na ich skrzynkę,
dzwońcie codziennie. Może wreszcie zrozumieją że w demokracji
najważniejsze jest społeczeństwo!
Podaje dane ze strony internetowej www.mzdw.pl :
Wołomin-Nowy Dwór (RD-5)
Dyrektor: Stefan Perzanowski
ul. Kobyłkowska 1
05-200 Wołomin
(022) 776-23-33, 776-28-67
rd.wolomin@mzdw.pl
Obserwuj wątek
    • stefan1313 Re: Ulica Żołnierska!!! 05.04.09, 20:53
      Nie martw się, niedługo zamkną ją na dobre właśnie z tego powodu, że się zapada.
      Już było o tym na forum.
      • andrzejikasia Re: Ulica Żołnierska!!! 05.04.09, 21:34
        i wtedy dopiero będzie płacz
    • tedglen Re: Ulica Żołnierska!!! 05.04.09, 21:48
      alojzy-1 napisał:

> Chciałbym abyście wszyscy którzy korzystacie z tej trasy też
      > zainteresowali się tą sprawą. Piszcie maile na ich skrzynkę,
      > dzwońcie codziennie. Może wreszcie zrozumieją że w demokracji
      > najważniejsze jest społeczeństwo!

Bardzo dobry pomysł, już piszę. Przy czym dla uściślenia: MZDW
      odpowiada tylko za odcinek pozawarszawski.
      • tomkrt Re: Ulica Żołnierska!!! 06.04.09, 00:32
        Tak dla informacji.
        Inwestycja ta znowu spadła z budżetu samorządu województwa na kolejne lata.

Teraz przebudowa odcinka 631 od ronda w Zielonce do granicy Warszawy ma byc realizowana w latach 2013-2014 (prace budowlane).

Zarezerwowano na to bajońską sumę tj. ok 17 mln czyli zampominamy o wszelkich rozwiązaniach bezkolizyjnych

Co ciekawe WPI zakłada że 85% tej sumy będzie z funduszy UE - ze swoich źródeł wiem że to założenie jest palcem po wodzie pisane i ta inwestycja na 99% nie dostanie finsnowania z UE.

I teraz takie pytanie mnie dręczy, czy opóźnienie realizacji poszerzenia 631 na odcinku Zielonka Warszawa ma jakiś związek z powstającą stacją benzynową przy rondzie która takie poszerzenie praktycznie zablokuje ?
        I czy będą kolejne opóźnienia ?
        • chudzini Stacja benzynowa 06.04.09, 15:57
          tę stację benzynową budują już od paru ładnych lat...
          • kama2201 Re: Stacja benzynowa 07.04.09, 10:55
            W piątek widziałem robotników układających kostkę brukową w tym
            miejscu.Wcześniej zastanawiałem się po co zrobili taki długi prawoskręt z Ząbek
            do Rembertowa.A to będzie jednocześnie wjazd na stację benzynową.PozdKM.
          • tomkrt Re: Stacja benzynowa 07.04.09, 11:33
            chudzini napisał:

> tę stację benzynową budują już od paru ładnych lat...

co nie znienia faktu, że stacja pójdzie pod budożer w razie poszerzania 631 lub budowy Wschodniej Obwodnicy Warszawy.
            Jedyny problem, że odszkodowanie trzeba będzie zapłacić z publicznych pieniędzy.
    • virfa Re: Ulica Żołnierska!!! 07.04.09, 08:01
      Bardo dobry pomysł tez już pisze maila :)
      • rsando Re: Ulica Żołnierska!!! 07.04.09, 14:50
        No i znowu lipa.........Polecam njświeższe informacje odnośnie
        żołnierskiej
        www.tvnwarszawa.pl/-1,1594535,0,,konstancin__rembertow__zielonka_nie_bedzie_nowych_dojazd
        ow,wiadomosc.html
        Osoby odpowiedzialne za decyzje w sprawie tej drogi robią sobie po
        prostu z nas jaja.
        • tomkrt Gw: Musimy jeszcze poczekać na porządne wylotówki 14.04.09, 19:33
          Musimy jeszcze poczekać na porządne wylotówki
          Krzysztof Śmietana
          2009-04-14, ostatnia aktualizacja 2009-04-13 18:42
          miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34889,6494347,Musimy_jeszcze_poczekac_na_porzadne_wylotowki.html
          Na porządne wylotówki w stronę Konstancina, Pruszkowa czy Grodziska Maz. poczekamy jeszcze bardzo długo. Nadzorujący te drogi samorząd Mazowsza twierdzi, że przez kryzys wiele inwestycji musi poczekać.

Droga prowadząca z Warszawy do Konstancina jest teraz w katastrofalnym stanie - to wąska i dziurawa arteria, na której gigantyczne korki tworzą się nie tylko w dni powszednie, ale także w weekendy. Od wielu lat urzędnicy mówią, że sytuację poprawi budowa obwodnicy Konstancina. Według najnowszego wieloletniego planu inwestycyjnego Mazowsza, ma być gotowa dopiero w 2020 r. Tymczasem w poprzednim planie zakładano, że zostanie ukończona w 2013 r. Jak sprawdziło walczące m.in. o budowę nowych dróg stowarzyszenie SISKOM, takich przesunięć z przebudową dróg wojewódzkich jest niemało. Dotyczy to wielu zapchanych tras w okolicach Warszawy.

Dramatycznie opóźni się poszerzanie Al. Jerozolimskich do Pruszkowa i rozbudowa dalszego odcinka tej trasy w stronę Grodziska Mazowieckiego. Ruch miała usprawnić m.in. budowa obwodnicy tego ostatniego miasta połączona z wytyczeniem obwodnicy Milanówka. Ta arteria także ma być gotowa dopiero w 2020 r. W tym samym czasie planowane jest zakończenie realizacji zachodniej obwodnicy Grodziska, czyli nowej trasy nr 579, która m.in. ma prowadzić do autostrady A2. Zamiast w 2013 r. dopiero pięć lat później będzie gotowa poszerzona droga nr 721 w Piasecznie. Dopiero w 2015 r. ma być przebudowana droga nr 631, czyli przedłużenie ul. Żołnierskiej prowadzące na granicy Zielonki i Ząbek. - Przesuwanie tych inwestycji jest niezrozumiałe. Większość z tych dróg nie wytrzyma aż do roku 2018 czy 2020 r. - ocenia Robert Chwiałkowski z SISKOM-u.

Władze Mazowsza z marszałkiem Adamem Struzikiem na czele twierdzą, że realizację inwestycji trzeba było przesunąć, bo z powodu kryzysu spadły dochody województwa. Wieloletni plan inwestycyjny rozpisany do 2013 r. rozciągnięto aż do 2020 r. Stąd te siedmioletnie przesunięcia zakończenia inwestycji.

W Mazowieckim Zarządzie Dróg Wojewódzkich mają jeszcze inne wytłumaczenie. - W przypadku planowanych dróg musimy się zmagać z wieloma protestami. Tak jest m.in. w przypadku obwodnicy Konstancina czy Grodziska Maz. - twierdzi Monika Burdon, rzeczniczka MZDW. Zapowiada jednak, że wylotówki będą sukcesywnie przebudowywane. Biegnąca do Konstancina i dalej do Góry Kalwarii droga nr 724 ma być w najbliższych latach poszerzana. Grubo przed 2020 r. planowana jest także budowa trzeciego pasa na obu jezdniach na trasie do Pruszkowa. Mazowieccy drogowcy nie podają jednak terminów tych inwestycji.
          • tomkrt Gw: Musimy jeszcze poczekać na porządne wylot 14.04.09, 19:44
            Warto do tego artykuły dodać, że modernizacja drogi 634 na odcinku Zielonka Wołomin ma być gotowa dopiero w 2016, a jakiekolwiek prace budowlane rozpoczną się dopiero w 2013. I to było by na tyle apropo priorytetów EURO 2012 samorządu mazowsza.

Na EURO nie powstanie (lub zostanie przebudowana) w całości żadna wojewódzka wylotówka z Warszawy.
            A miało być tak pięknie
            www.siskom.waw.pl/euro2012/1221.swf
            • tomkrt prowizoryczna Żołnierska 14.04.09, 20:07
              Dzisiaj w Kurierze TVP Warszawa pojawiła się taka informacja.
              www.youtube.com/watch?v=dHuz7-mDWdw
              Mam nadzieje, że chodzi o etapowanie właściwej inwestycji, a nie o jakąś prowizoryczną jezdnię.
              • rifley Re: prowizoryczna Żołnierska 15.04.09, 12:10
                Tomkrt, filmik został usunięty z Youtube, na skyscrapercity.com też link jest
                już nieaktualny.
                pozdr
                • tomkrt Re: prowizoryczna Żołnierska 15.04.09, 12:29
                  materiał można zobaczyć tutaj
                  ww6.tvp.pl/video/2009/04/14/199381/film.asf
                  od ok 5 minuty 10 sek.
    • rifley Re: Ulica Żołnierska!!! 16.04.09, 09:15
      Wysłałem dzisiaj maila z zapytaniem.
      Może faktycznie trzeba jakieś masowej akcji.
      • drugidundy Re: Ulica Żołnierska!!! 29.12.09, 08:07
        Teraz na Żołnierskiej to jest dopiero tor przeszkód. Dziura na
        dziurze, koło można stracić. Ostatnio jechałem w niedzielę, może już
        udało im się połatać, a może nie warto? Może czekają na remont? Hehe
        • corrida_pl Re: Ulica Żołnierska!!! 29.12.09, 08:40
          samochody slalomem jadą, ciekawe kiedy będzie stłuczka...

dzisiaj jechałem jak już było widno i starałem się zapamiętać lokalizację dziur :D
          • drugidundy Re: Ulica Żołnierska!!! 29.12.09, 09:02
            Za dużo ich:) zawsze o jakiejś zapomnę...
            • piotr7171 Re: Ulica Żołnierska!!! 29.12.09, 09:19
              z tymi przeszkodami to faktycznie jest ciekawie jak torze F1;
              w najbliższym sezonie trzeba dokladnie podpatrzeć Kubice - może
              wtedy uda się jeździć Żolnierską
        • michal0510 Re: Ulica Żołnierska!!! 29.12.09, 09:21
          Po ostatnich przedświątecznych roztopach w wielu miejcach całkowicie
          wypłukało asfalt i powstały mega dziury. A zima podobno jeszcze na
          dobre się nie zaczęła, co może oznaczać, że na wiosnę Żołnierska
          będzie przypominać obecnie remontowany odcinek Powstańców. Ciekawe
          na co czeka zarządca drogi? Może aż będzie tyle ofiar, że postawi
          się tablicę "żółty punkt" i ograniczenie do 40?
          • tomkrt Re: Ulica Żołnierska!!! 29.12.09, 11:05
            Dziury są właściwie tylko na odcinku jednojezdniowym w obszarze Warszawy.
            Zgłosiłem to już do pogotowia zdrogowego ZDMu. Zobaczymy co z tym zrobią

www.zdm.waw.pl/pogotowie-drogowe/informacje-o-pogotowiu-drogowym.html
            Na chwile obecną Żołnierska nie jest przewidziana do frezowania przez ZDM ale nie wiem jak ona przetrwa jeszcze te kilka lat.
            Inwestycja modernizacja Marsa - Żołnierskiej została podzielona na 2 zadania
            1) od węzła Marsa do węzła Chełmżyńską (wraz z węzłem) realizacja do 2012 roku. w przyszłym roku zarezerwowano na ten cel tylko 15 mln a więc głównie na wykupy.
            2) od węzła z Chełmżyńską do granicy miasta - czyli to co jest teraz najbardziej dziurawe - lata realizacji 2013 - 2015. :(
            • tomkrt Re: Ulica Żołnierska!!! 29.12.09, 13:59
              Dzisiaj w ŻW ukazał się artykuł o dziurach

www.zw.com.pl/artykul/1,433108_Drogowcy_utkneli_w_dziurze.html
              Zacytuje fragment
              "Urzędnicy podzielili też dziury na kategorie: zagrażające
              bezpieczeństwu ruchu albo wpływające tylko na komfort jazdy. Te pierwsze muszą zostać ogrodzone „natychmiast” – usunięte w ciągu 24 godzin od zgłoszenia na drodze krajowej i 36 godzin na dwóch pozostałych. W przypadku dziury „bezpiecznej” te standardy wynoszą odpowiednio: trzy, siedem i 14 dni. Do tego dochodzą jeszcze ulice dzielnicowe albo osiedlowe, w przypadku których nie obowiązują właściwie żadne standardy. W efekcie panuje taki galimatias, że wymagane umowami zapisy są trudne do wyegzekwowania."

Pytanie czy dziury na Żołnierskiej zostaną zakwalfikowane jako te niebezpieczne czy niekomfortowe.
              Jak dla mnie to raczej powinny być te pierwsze - ale nie wyobrażam sobie opłotkowania każdej dziury na Żołnierskiej.
              To dopiero byłby slalom.
              • corrida_pl Re: Ulica Żołnierska!!! 29.12.09, 19:19
                dziury połatane
                • tomkrt Re: Ulica Żołnierska!!! 29.12.09, 21:32
                  corrida_pl napisał:

> dziury połatane

To należy pochwalić ZDM za szybkość reakcji
                  • netgater Re: Ulica Żołnierska!!! 29.12.09, 22:23
                    czytają nasze forum?
                    ;-)
                    --------------------------------------------------------------
                    • morre Re: Ulica Żołnierska!!! 30.12.09, 11:45
                      Oraz wiedzą jak skuteczny może być Nasz Burmistrz jak on by się wziął za tą sprawę. Pozd
                      • rifley Re: Ulica Żołnierska!!! 31.12.09, 10:32
                        > Oraz wiedzą jak skuteczny może być Nasz Burmistrz jak on by się wziął za tą
                        sprawę. Pozd

No to może się weźmie i weźmie?
            • tomkrt Re: Ulica Żołnierska!!! 14.01.10, 11:26
              Info z dzisiajeszego porannego kuriera TVP Warszawa
              www.youtube.com/watch?v=RML6MteeO0w
              W zasadzie prawie wszystko to co pisałem wcześniej.
              Za wyjątkiem braku estakady nad Chełmżyńską.
              Z moich informacji wynikało że estakada tam miała być budowana, ale widać podział już zaprojektowanego obiektu w technologii betonu sprężonego nie był możliwy,do etapowania trzeba by było estakady na nowo projektować i zrezygnowano z niej.
              Czyli powstaną tylko nowe obiekty nad linią kolejową.
              • rifley Re: Ulica Żołnierska!!! 14.01.10, 13:46
                Nie wiem czy dobrze rozumiem - do Euro ma być zrobiony wiadukt nad torami na
                Marsa i poszerzone skrzyżowanie z Chełmżyńską i Żołnierską. Po Euro (czyli nie
                wiadomo kiedy) być może będą estakady na Chełmżyńskiej i Żołnierskiej czy tylko
                na Żołnierskiej?

Pozdrawiam
                • tomkrt Ulica Marsa i Żołnierska 26.03.10, 12:26
                  W środę rozmawiałem z projektantem Marsa - Żołnierskiej, mam kilka potwierdzonych informacji.

1. Złożono wniosek o wydanie ZRID na całość inwestycji Tj. na Marsa - Żołnierską w docelowej formie, na razie urząd wojewódzki analizuje poprawność i kompletność wniosku - dlatego nie ma jeszcze ogłoszenia o wszczęciu procedury wydawania ZRIDu.

2. Na razie realizowany będzie pierwszy etap w wersji oszczędnościowej.
                  Powstaną 2 skrajne wiadukty nad torami kolejowymi (z planowanych 4), nie będzie estakady nad Chełmżyńską i estakady lewoskrętowej Marsa - Żołnierska.

Organizacja ruchu w okoloicy Nadnieprzańskiej po zakończeniu tego etapu będzie taka że 2 pasy z estakady nad Płowiecką zwiną się do 1, i 2 pasy jezdni z wylotowej z ronda na dole również zwiną się do 1 pasa i włączą w dwupasowy wiadukt nad torami kolejowymi. W drugą stronę będzie podobnie tj 2 pasy wiaduktu rozwiną się w 2 pasy na estakadę w stronę Trasy Siekierkowskiej i 2 pasy w stronę ronda na dole.
                  Skrzyżowania Marsa-Chełmżyńska i Marsa-Żołnierska-Okularowa jednopoziomowe. Będą wydzielone pasy do lewoskrętów z Marsa.

Podczas budowy prace przy wiaduktach będą prowadzone tak aby zawsze były dostępne po 2 pasy ruchu w każdym kierunku
                  tj. najpierw powstanie nowy wiadukt po północnej stronie, potem wyburzony będzie południowy wiadutk który istnieje obecnie i w jego miejscu powstanie nowy, następnie wyburzony zostanie obecny północny wiadukt.

W drugim etapie, realizowanym po 2012 roku mają powstać brakujące wiadukty i estakady nad Chełmżyńską i łącznica do lewoskrętu w Żołnierską, oraz druga jezdnia Żołnierskiej do granicy Ząbek.
                  Druga jezdnia Żołnierskiej będzie porwadzona po stronie zachodniej obecnej Żołnierskiej.

Przetarg na ten pierwszy kryzysowy odcinek zostanie ogłoszony prawdopodobnie w połowie roku. Wszystko zależy jak szybko zostanie wydany ZRID i czy będą problemy z przejęciem gruntów.
                  ZMID się kilka razy spażył za wczesnym ogłaszaniem przetargów i rozpoczynaniem prac bez przejęcia wszystkich działek. Więc pewnie będzie teraz ostrożniejszy i nie będzie się spieszył z przetargiem aby potem nie płacić kar za przestój z winy inwestora.
                  Więc na razie ciężko przesądzać kiedy ruszą prace - wariant bardzo optymistyczny to jesień br.
                  • rifley Re: Ulica Marsa i Żołnierska 26.03.10, 13:50
                    Dobre wieści, chociaż lepsze byłyby gdyby zdecydowano się na cały odcinek od
                    razu w docelowej formie... Czy wiadomo kiedy MZDW planuje rozpoczęcie budowy
                    nowej Żołnierskiej (631)?

pozdrawiam
                    • tomkrt Re: Ulica Marsa i Żołnierska 04.04.10, 22:35
                      rifley napisał:

>Czy wiadomo kiedy MZDW planuje rozpoczęcie budowy
                      > nowej Żołnierskiej (631)?

oficjalnie zgodnie z WPI mazowsza, 631 ma być przebudowana do 2015.
                      Ale w MZDW wszystkie projekty się sypią, tzn prace przygotowacze łapią takie opóźnienia i są obarczone wysokim ryzykiem że nie mozna ich z bezpiecznie realizować w okresie n+2 a więc wylatują z dofinansowania funduszami UE do 2013.

Wg dochodzących do mnie przecieków na zarządzie Mazowsza pojawił się pomysł (wola polityczna) aby projekt 631 przyspieszyć tak, aby jakąkolwiek drogę wojewódzką w aglomeracji warszawskiej przebudować z dotacją środków UE w perspektywie 2007-2013.
                      Ale wola polityczna to nie wszystko.

Prace projektowe nad 631 znowu ugrzęzły z powodu zmiany prawa.
                      Niestety jakieś 3-4 tygodnie temu zmieniło się prawo energetyczne.
                      Do tej pory było tak, że oświetlenie drogi krajowej/wojewódzkiej buduje zarządca drogi, a za prąd płaci gmina przez której teren droga przebiega.

Obecnie prawo się zmieniło w taki sposób, że zarówno koszty budowy oświetlenia jak i koszty prądu pokrywa gmina przez którą ta droga ma przebiegać. W przypadku modernizacji 631 za ustawienie latarni i okablowanie musiała by zapłacić Zielonka. Niestety Zielonka nie pali się do płacenia za latarnie na 631. I projektowanie branży oświetleniowej stanęło. Bez projektu oświetlenia, nie można zakończyć projektu budowalnego i wykonawczego i wystąpić o ZRID.

Swoją drogą ta zmiana prawa uderza we wszystkie projekty drogowe które są obecnie przygotowywane zarówno na krajówkach jak i na drogach wojewódzkich i powiatowych.
    • e-olenka Re: Ulica Żołnierska!!! 26.03.10, 13:45
      strażacka znów zamknięta:(
      www.tvnwarszawa.pl/-1,1649552,0,,strazacka_story__ulice_znow_trzeba_zamknac,wiadomosc.htm
      l
      • norrischucknorris Re: Ulica Żołnierska!!! 26.03.10, 15:24
        To pewnie dlatego ogonek aut na Piłsudskiego większy niż dotychczas.

Co do Marsa i Żołnierskiej, trzeba przyznać, że kolejny raz warszafka ma tę
        stronę miasta w głębokim...poważaniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka