Dodaj do ulubionych

kaszki w blw

03.06.10, 16:20
założyłam wątek o kaszkach na forum Niemowlę
forum.gazeta.pl/forum/w,572,112395739,112395739,kaszki_obowiazkowo_.html i
dostało mi się że mam złe skojarzenia (kojarzyły mi się z podtuczaniem
niejadków) smile

jak sobie radzicie z podawaniem kaszek w blw? dajecie łychę dziecku i samo
wiosłuje? wrzucacie do miseczki czy robicie gęstszą i wywalacie na blacik
dziecięcy? a może jednak karmicie żeby dziecko trochę błonnika (czy czego tam
zdrowego w kaszkach) łapnęło?

u mnie kaszką prawdopodobnie będzie karmić niania, ale zastanawiam się jak się
kaszki mają do istoty blw
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: kaszki w blw 03.06.10, 17:07
      mnie tam akurat tez kaszki kojarza sie z podtuczeniem. (I do yego, calkiem
      mozliwe, ze malo skutecznym)
      A jeszcze maja jedna zalete - mozna je na szybko wpakowac dziecku wink (tzn lyzeczka)

generalnie jak dla mnie ma sie to nijak do ducha BLW.

W duchu BLW w idealnym swiecie podalabym ugotowana na gesto manne ( czy inna
      kaszke/platki ktore da sie przygotowac na gesto - bez dodatku cukru i
      sztucznych witamin) - pokrojona w kawalki do lapki.

W duchu BLW podaje ja platki kukurydziane i takie
      https://www.weetabix.co.uk/dynamicimages/editableareatranslation/1/live/weetabix_lifestyle_lr_400.jpg

weetabixy sa swietne, pasuja do raczki jak ulal.
      Jak ktos nie chce suchych, w duchu BLW moznaby tez maczac w np jogurcie.

I jak sama piszesz - w duchu BLW lyzeczke do reki , i samemu dac, niech oblizuje wink
      • misior_biorn Re: kaszki w blw 03.06.10, 17:54
        U mas kaszki (Holle) są w tygodniu na śniadanie, jak karmi niania.
        Normalnie, łyżeczką. A w weekendy jest na śniadanie chleb - z masłem,
        szynką domową, dżemem... Chleb (razowy, domowy) to też błonnik smile
    • mama_kaspra Re: kaszki w blw 03.06.10, 18:15
      Nie jadamy typowych kaszek niemowlecych (probowalismy Holle, ale przy prosie
      Kasp rozplakal sie zalosnie i musialam ratowac bananem, co przyjal z ulga i
      wdziecznoscia, a do ryzowej jakos nie znalezlismy zastosowania), ale owszem,
      podajemy wiele potraw lyzeczka. Oboje z mezem sniadanie zjadamy lyzkami (na ogol
      platki) wiec nie pasowalo jakos, zeby Kasp lyzeczka sniadania nie jadl (razem
      jadamy na przyklad gotowana owsianke z owocami) - poza tym zbyt wiele by tracil
      ze wspolnej kuchni: desery, jogurty, musy owocowe, dipy z soczewicy, awokado,
      fasoli (my co prawda jadamy bezlyzeczkowo), ale Kasp lyzeczka. Takoz kasze
      gryczana z sosem.
      A Kasp w ogole nie jada papek rekami - wyjatek zrobil dla surowki z marchewki i
      jablka, ale poza tym rekami je kawalki, ale papkowate dania musza byc z lyzeczka.
      A jak to robimy w duchu BLW? Na dwie lyzeczki smile. Rodzic pakuje papke na
      lyzeczke, Kasp ja przyjmuje i zaczyna zjadac, a jak lyzeczka wylizana laduje na
      tacy lub podlodze dostaje kolejna, pelna. Jesli wykaze chec samodzielnego
      zanurzania lyzeczki w misce, oczywiscie pozwolimy. Raz probowal, nie bardzo mu
      szlo i stracil zainteresowanie. Ale na dwie lyzeczki idzie nam niezle smile.
      A - Kasp ma 9 miesiecy, zaczelismy BLW kiedy mial 6,5.
    • ursus_arctos Re: kaszki w blw 03.06.10, 19:11
      blee, te kaszki niemowlece to mnie o dreszcze przyprawiaja big_grin
      moje dziecko nie jada. jesli juz to owsianke z owocami, gotowana na wodzie.
      identyczna jak my jemy.
      schlodzona, da sie pokroic na kawalki. ostatnio probuje sama lyzeczka, coraz
      lepiej jej idzie smile
      • magi104 Re: kaszki w blw 03.06.10, 19:23
        U nas funkcjonowała do pewnego momentu kasza jaglana na wodzie (młoda ma skazę
        białkową), teraz, gdy mam świeże mleko od kozy czasem, robię również kaszę mannę
        - obie oczywiście z dodatkiem owoców. I wierzcie mi, kaszę jak najbardziej można
        jeść rękami tongue_outtongue_outtongue_out
        Jogurt zresztą też tongue_outtongue_outtongue_out Ale to tylko w celach poznawczych, bo tak to młoda je
        łyżką...
        Zainteresowała mnie ta owsianka, co można po ostygnięciu kroić - nigdy nie
        robiła owsianki, mogę prosić o przepis krok po kroku ?
        • mrs.t Re: kaszki w blw 03.06.10, 20:08
          magi, kasze manne na wodzie, tylko dosc gesta gotujesz..
          ja nie wiem jak nalezy robic - sama robie tak ze do zimnej wody wsypuje manne
          (ani wody ani manny nigdy nie mierze, jakos tam zaczynam,a ptem juz idzie- albo
          dolewam wody albo kaszy - ona dosc sporo pecznieje , i z malej ilosci dosc sporo
          jej moze wyjsc.
          raz wsypalam do cieplej wody, (goracej) i sie zrobila klucha, i z grudkami
          • joshima Re: kaszki w blw 04.06.10, 12:09
            Ja też sypię do zimnej wody a używam manny błyskawicznej, którą się bardzo
            krótko gotuje.
          • magi104 Re: kaszki w blw 04.06.10, 20:49
            mrs.t napisał:

> magi, kasze manne na wodzie, tylko dosc gesta gotujesz..
            > ja nie wiem jak nalezy robic - sama robie tak ze do zimnej wody wsypuje manne
            > (ani wody ani manny nigdy nie mierze, jakos tam zaczynam,a ptem juz idzie- alb
            > o
            > dolewam wody albo kaszy - ona dosc sporo pecznieje , i z malej ilosci dosc spor
            > o
            > jej moze wyjsc.
            > raz wsypalam do cieplej wody, (goracej) i sie zrobila klucha, i z grudkami

Z kaszy manny i to jest owsianka??? Hehhee, to wiem, jak zrobić, żeby była gęsta
            i można było kroić - moja mama taką robiła do zup.
            A ja myślałam, że owsianka to jest z owsianych płatków cośsad
            • mond33 Re: kaszki w blw 04.06.10, 21:01
              Ja stosuję kaszki. W zasadzie każde, owsiane, ryżowe, kukurydziane, pszenne.
              Podaję łyżeczką albo w butli. Ale ja już pisałam wielokrotnie, że stosuję system
              mieszany, a nie samo w czystej formie BLW. A kaszka tak samo tuczy jak wszelkie
              makarony mączne, które niejednokrotnie są podawane więc bez przesadywink
            • joshima Re: kaszki w blw 04.06.10, 23:22
              magi104 napisała:

> A ja myślałam, że owsianka to jest z owsianych płatków cośsad
              Dobrze myślałaś smile
              • magi104 Re: kaszki w blw 05.06.10, 10:56
                joshima napisała:

> magi104 napisała:
                >
                > > A ja myślałam, że owsianka to jest z owsianych płatków cośsad
                > Dobrze myślałaś smile
                >
                To czemu mi tu klarują, ze z kaszy manny, hę?
                • joshima Re: kaszki w blw 06.06.10, 10:02
                  magi104 napisała:

> To czemu mi tu klarują, ze z kaszy manny, hę?

Może niektórzy z przyzwyczajenia mówią owsianka na wszystko co jest z kaszy? Nie
                  wiem. Owsianka to owsianka a manna to manna smile
              • mrs.t Re: kaszki w blw 05.06.10, 11:59
                1.bp.blogspot.com/_DtsRBE3yoY4/TAlpKIK9yqI/AAAAAAAAAMo/uwvXJWT4crc/s400/Kola%C5%BCe.jpg
                lol
                sorrywink
                czytam miedzy wierszamiwink
                i widze co chce widziecwink
    • mrs.t Re: kaszki w blw 05.06.10, 12:00
      modziaku, za kaszke w butli to wyklne Cie osobiscie wink
      • mond33 Re: kaszki w blw 06.06.10, 09:02
        mrs.t napisał:

> modziaku, za kaszke w butli to wyklne Cie osobiscie wink

No nie da się u nas na tą chwilę inaczej. Młody ssanie butelczyny wciąż traktuje
        jako nr. 1 a ponieważ ma refluks, każde mleko musi być zagęszczane. Czasami
        stykamy się z taką sytuacją, że młody zje kaszkę łyżeczką, po czym domaga się
        butli, bo czegoś mu jeszcze brakuje, a nie chce w niego ładować serii jedzenia,
        bo i tak ma zmniejszane porcje żywieniowe idące na raz (też przez refluks,
        stosowanie metody - mniej a częściej wtedy mniej ulewa). Czasami coś nam się
        podoba, nie podoba, chcemy, nie chcemy, nie mamy wyjściawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka