margolcjaa
20.04.10, 15:09
Witam
Jestem na etapie zakupu fotelika 9-18 dla coreczki ktora wazy ok 10kg ok 80cm wzrostu i 13 miesiecy. Interesuja mnie dwa foteliki MC Tobi oraz Roemer King Plus. Posiadam samochod Renault Laguna II. Przymierzalam ja w sklepie do tych dwoch foteli i nie umiem sie zdecydowac, Pan w sklepie powiedzial ze sa one tak samo bezpieczne i polecil te dwa. W Tobim dziecko siedzi tak bardziej "na wierzchu" i nozki bardziej zwisaja, w Kingu dziecko jest bardziej schowane (nie przekonuje mnie tylko zagłowek ktory jest ogromny i glowka dziecka jest tak jakby wcisnieta - moze i to bardziej bezpieczne ale co bedzie latem kiedy główka sie strasznie poci albo zima gdy zakladamy grube czapki). Prosze o rade. Jak te foteliki wypadaja w testach, ktory lepiej (prosze o jakies linki do nich).
I jeszcze jedno. Wyczytalam gdzies na forum wypowiedzi innych ze w Tobim dziecku w czasie spania opada glowa bo jest za mocno ustawiony w pionie - czy to prawda ???
Chcialabym tez wiedziec czy warto inwestowac w isofix (poniewaz jest to roznica 400-500zł) czy fotelik przypiety pasem jest tak samo bezpieczny???
Jeszcze raz prosze o porade.
Z góry dziekuje i Pozdrawiam
Gosia