Dodaj do ulubionych

prośba o radę

01.07.11, 12:54
Moje strasze dziecko (3 lata 4 miesiące) jeździ obecnie w foteliku romer (ten do 18kg), dziewczynka ma obecnie 104cm i widzę że głowa już nieco wystaje. No i jej wchodzenie do tego fotelika czy wkładanie jej tam jest strasznie upierdliwe biorąc pod uwagę nasz samochód - mamy renault clio (z 2003roku) trzy-drzwiowe (generalnie jakiś koszmar jest z fotelikami i tym autem, ale zmienić samochodu na razie nie da rady). Na kanapie z tyłu opórcz tego jej fotelika siedzi też młodsze dziecko w maxi cosi (do 13kg) i jest potwornie ciasno (ja czasem muszę wskoczyć pomiędzy te dwa foteliki jak młodsze dziecko się awanturuje w trakcie jazdy i chce widzieć mamę sad
Jaki fotelik kupić w przedziale 15 - 36kg? Zastanawiałam się nad romer (nawet nie wiem który z modeli jest godny polecenia?) Co będzie w miarę wygodne przy 3 drzwiowym małym aucie (i bezpieczne)? które foteliki z tego przedziału wagowego mi polecicie, na co zwrócić uwagę w sklepie?
Obserwuj wątek
    • ktm123 Re: prośba o radę 01.07.11, 13:14
      Jezeli chodzi o Romera w tym przedziale to ja mam Romera Kid plus sict - jest bardzo fajny, ma 4 gwiazdki- dobrze sie dopasowuje do kanapy i ma duzy zagłówek, jest dosc głęboki. Nie ma pozycji spoczynkowej, ale dziecko w nim i tak swietnie zasypia. Wymiarowo jest bardzo przyjazny, myslę, ze w malym aucie byłby ok.
      Tyle ze musialabys wziąc opcję Kid plus bez Sict bo to są takie boczene jakby skrzydla ktore mają pochłaniac sile uderzenia bocznego. Przez to jest mniej miejsca- ja w swoejj c5 gdzie kanapa jest szersza od standardowej mialam problem sie zmiescic pomiedzy ten fotelik i maxi cosi 0-13. Musialam w srodku siedziec boczkiem ledwo zapieta na pas.
      Potem moj mąz musial tak siedziec- koszmar.
      • aldakra Re: prośba o radę 01.07.11, 14:15
        Ja do romera nie jestem aż tak przywiązana, może być fotelik innej firmy byle by się zmieścił i nie było jakoś strasznie ciasno przy małym aucie. Oglądałam jeszcze przed chwilą na stronie internetowej Maxi cosi rodi AP - i ten mi się "wizualnie" bardzo podoba. W testach chyba wypadają równie dobrze co romer....czy różnią się one jakimiś istotnymi cechami? w czym będzie wygodniej dziecku spać (dziecko mi zasypia zawsze w aucie).
        • mrukumaster Re: prośba o radę 01.07.11, 14:43
          Z kida to nie ma sensu wydawać kasy na wersje plus bo płaci się tylko za regulację szerokości przy pupie a to nie potrzebne zbytnio przy normalnie zbudowanym dziecku. Znam Twój ból siedzenia między fotelami i niestety teraz będziesz miała jeszcze gorzej ponieważ fotele z grupy 15-36kg są szerokie tak jak te z grupy 9-18kg a nawet i szersze. Najwęższe na rynku są Cybexy np. Solution X smile
          • aldakra Re: prośba o radę 01.07.11, 19:13
            Dobrze, a napiszcie mi proszę jakie są wady fotelików romer kid, MC rodi AP i Cybexa?
            • mrukumaster Re: prośba o radę 02.07.11, 09:54
              Rodi AP to stara konstrukcja. Romer to klasa sama w sobie. A Cybex to jeden z bezpieczniejszych foteli na rynku o względnie niskiej cenie pod warunkiem, że kupujesz go od firmy, która zakupiła go u oficjalnego dystrybutora firmy Babyland bo niestety jest dużo lewych importów bez oficjalnej gwarancji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka