Dodaj do ulubionych

Fotelik BEZ isofixa

05.09.11, 17:02
Witam się i od razu poproszę o poradę.
Bardzo szybko muszę kupić 2,5 latkowi fotelik bez isofixa, z łatwym montowaniem, bezpieczny i najlepiej niedrogi.
Gwoli wyjaśnienia- dziecko jeździ samochodem bardzo dużo, tyłem do kierunku jazdy, w Recaro Polaric z Isofixem. I jeszcze sporo w nim pojeździ.
Kłopot w tym, że Młodzież zaczęła w tym roku edukację przedszkolną i o ile większość rozrywek i zajęć mają w bliskiej okolicy przedszkola i chodzą piechotą, o tyle na basen jadą autobusem i muszą mieć foteliki. Nie jest to jakaś szalona odległość, raptem może z 8 minut jazdy spokojnymi wiejskimi uliczkami, ale fotelik jest wymagany i nie zamierzam z tym dyskutować.
Problem tylko- co kupić? Nie chciałabym jeszcze zmieniać fotelika w naszym aucie, do tych 18 kg Młody będzie jeździł tyłem i nie ma dyskusji.
Co polecacie na taką krótką "dojazdówkę"? A może jednak zainwestować większe pieniądze i kupić foteli z grupy 9-36, do którego przesadzę syna, kiedy przekroczy magiczne 18 kg? Jak myślicie?
"- To wódka? (...)
- Na litość boską, królowo (...) czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus."
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: Fotelik BEZ isofixa 05.09.11, 17:30
      Nania Beline SP lub I-max lub wersja ferrari/fisher price.
      • follow_me Re: Fotelik BEZ isofixa 05.09.11, 19:57
        A co z Nanią Racer?
        Widzę, że w testach wszystkie Nanie mają praktycznie te same oceny...
    • ilhenny Re: Fotelik BEZ isofixa 05.09.11, 19:03
      ile ma wzrostu
      bo obawiam się że za mało na 15-36 kg i wtedy rozsądne jest 9-36
      • follow_me Re: Fotelik BEZ isofixa 05.09.11, 19:57
        Około 90-92 cm.
        • ilhenny Re: Fotelik BEZ isofixa 05.09.11, 20:03
          czyli udało by się z Nanią, czy warto ? ja nie jestem zwolennikiem ich fotelików do codziennego użytkowania, do okazjonalnego wożenia jak najbardziej
          • follow_me Re: Fotelik BEZ isofixa 05.09.11, 20:13
            Myślę o Nani 9-36, dlatego, że na stałe mamy naprawdę dobry fotelik, a następny planuję 15-36 kg z isofixem, więc ten rzeczywiście byłby okazjonalny, do innych samochodów, ewentualnie do przewozu dzieci zaproszonych do nas. 9-36 wydaje się dobrym rozwiązaniem , bo kołyskę do 9 kg już mamy smile
            • ilhenny Re: Fotelik BEZ isofixa 05.09.11, 22:34
              i właśnie do takich zadań się nadaje
              po prostu zobaczysz różnice w wykonaniu i jakości
              • follow_me Kupiony, przyjechał 08.09.11, 09:58
                Kupiłam Nanię Fisher Price.
                Oczywiście nie ma żadnego porównania z naszym Polarickiem, ale za ta pieniądze nie spodziewałam się niczego porównywalnego smile
                Rozważałam zwykłą Nanię, FP lub Ferrari. Zwykła nie przekonała mnie wyglądem tapicerki na zdjęciach (jakaś taka byle jaka się wydawała), więc pozostały FP i Ferrari. Po namyśle zdecydowałam, że dopłacanie 70 zł za piszczyk w pasach, czerwoną tapicerkę i napis Ferrari nie ma sensu, więc zamówiłam FP.
                Na pierwszy rzut oka plastik dość solidny, choć niezbyt ciężki. Fotelik przyjechał w dwóch częściach- "poddupnik" i oparcie, dał się złożyć bez żadnego problemu. Tapicerka i wykończenie, jak na fotelik za niecałe 200 zł, bardzo dobre (mam porównanie z kilkoma cudzymi fotelikami w podobnej cenie, które woziłam w swoim samochodzie). Wersja czarno- biała prezentuje się naprawdę ładnie.
                Trochę problemów może sprawić użytkownikom Isofixa montaż za pomocą pasów- ja dopiero za czwartym razem uznałam, że fotelik jest zamontowany należycie, tzn, że pasy nie są poskręcane, biegną tak jak w instrukcji i są mocno dociągnięte.
                Nie wiem, czy to moje wrażenie, czy może inni też tak mają, ale zdaje mi się, że fotelik mocowany pasami lepiej się trzyma na tapicerce z materiału niż na skórzanej (a taką mam w samochodzie), jednak po porządnym naciągnięciu pasa i właściwym ustawieniu fotelika nie mam do niego zastrzeżeń.
                Jednym słowem-całkiem niezły fotelik jak na zakup za nieduże pieniądze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka