Dodaj do ulubionych

9 mcy, 9 kg, fotelik do toyota auris

15.01.12, 06:07
witam, niedługo zamierzamy zmienic córce fotelik, szukałam nieco na forum, ale totalnie nie wiem na co zwracac uwage. Obecnie mamy maxi cosi cabrio fix (0-13) i widac ze juz córce ciasno, poza tym jest dosc długa (73cm) i mysle ze niedługo trzeba zmienic fotelik. I teraz pytanie: jaki przedzial wagowy najlepiej wybrac? Chciałabym 9-36kg ale czy takie foteliki są ok czy lepiej wybrac 9-25kg? Rozbieg wagowy przy 9-36 wydaje mi sie ogromny ale z drugiej strony fotelik słuzyłby bardzo długo wiec moge wybrac droższy. Jezeli chodzi o cene to +/- 1000 zł. Zastanawiam sie również czy kupowac z isofixem czy bez? Przeglądałam rankingi ale tyle tych fotelików że mam totalny metlik w głowie. Byłabym wdzieczna za wskazówki, na co zwracac uwage albo polecenie konkretnych fotelików.
Obserwuj wątek
    • kwap666 Re: 9 mcy, 9 kg, fotelik do toyota auris 15.01.12, 09:40
      pytanie: czy corce jest ciasno, czy wydaje ci sie ze jest ciasno. po parametrach dziecka wyglada jakby jeszcze 3-4mcy mogla jezdzic w cabrio. jesli bardzo bys chciala zmienic fotelik teraz to najsensowniej byloby kupic 0-18 np britaxa firstclassa, do 13 kg tylem, do 18 przodem, a za 3lata kup normalny 15-36. nie nastawiaj sie na fotel 9-36 dla 9m dziecka, bo to tak jakbys zakladala uzywanie jednego fotela przez 10lat - nie da rady.
      • mrukumaster Re: 9 mcy, 9 kg, fotelik do toyota auris 15.01.12, 10:11
        73cm w wieku 9m-cy i waga 9kg to nie jest duże dziecko zwłaszcza jeżeli używasz Cabrio, który jest względnie długi i szeroki. Tak jak Kwap napisał najlepiej fotel tyłem. Do tego samochodu czy tyłem czy przodem nie będzie problemu z montażem. Nie ma dobrych foteli 9-25kg a 9-36kg przy takim maluchu to nie ma sensu.
    • pumeczka dla przykładu 15.01.12, 12:41
      zależy co rozumiesz jako "niedługo"

moja
      córa półroczna 74 cm, 8,5 kg wink
      zmiana fotelika na moje oko, późna wiosna, wczesne lato
      młoda jeździ w cybex aton, jeszcze udaje mi się nosić dziecko i fotelik, ale niedługo raczej zaprzestanę i fotelik pozostanie już w samochodzie
      ciągle mnie zastanawia ten trend wśród niektórych rodziców, do szybkiej zamiany fotelików, szczególnie szybko dzieciaki przeskakują z tego pierwszego wink
      bo a to dzieciom ciasno (nie dziwne jeśli ubrane w grubaśny , zimowy kombinezon), a to nóżki wystają, a to głowa prawie wystaje (a dziecko długie tak na 70 cm raptem) ...
      zastanawiające wink

• kwap666 Re: dla przykładu 15.01.12, 15:28
        ja juz przestalem sie zastanawiac bo codziennie widze ten problem ktory nazywam "zmiana fotela na sile". ja sobie tlumacze, ze to siedzi gdzies w glowach mam. dziecko sie zmienia w wieku ok 7mscy, zmieniamy smoczki, probujemy niekapkow, przesiadamy sie z gondoli do spacerowki to wypadaloby i fotelik zmienic. nic mi lepszego do glowy nie przychodzi smile
        • mrukumaster Re: dla przykładu 15.01.12, 17:02
          kwap666 zauważ, że problem nasila się jak się robi zimniej czyli okres październik-marzec i jak napiszesz, że jeżeli planujesz jazdę fotelikiem ubierz dziecko na cebulkę to od razu napiszą albo powiedzą Ci w sklepie, że co Pan za bzdury gada, dzieci Pan nie masz to się nie odzywaj. Kiedyś miałem taką akcję z 2 lata temu jak laska do mnie koło 35lat (pierwsze dziecko w drodze) tekst wie Pan za przeproszeniem młody Pan jest więc co Pan może wiedzieć o używaniu wózka czy fotelika, wszystko co Pan mówi to wyuczona teoria i takie tam teksty. Pokazałem jej obrączkę i spytałem czy mam pokazać jej zdjęcia swojej 2 dzieci w telefonie to zrobiła się czerwona ze wstydu i przepraszała wink
          • nin4 Re: dla przykładu 16.01.12, 05:24
            powiem szczerze ze w ogole nie myslalam jeszcze o zmianie fotelika ale mamy bony do sklepu dzieciecego ważne jeszcze miesiąc. Poki co, wszystko mamy, więc pomyslałam o foteliku no i mąż przebakuje że córce chyba ciasno w obecnym. Fakt, kombinezon ma grubaśny i zawsze krzyczy jak ją wsadzamy do fotelika, no ale to tak na marginesie. Nie chciałabym kupowac znowu fotelika od zera wzwyz, naprawde nie mam parcia na przesadzanie jej juz teraz. Mrukumaster piszesz ze nie ma dobrych 9-25 a 9-36 to za wczesnie, a jakbym chciala kupic fotelik na wyrost? Od kiedy dziecko moze jezdzic w takim 9-36? A moze lepiej kupic 9-18? Prosze poradzcie ktora opcja bedzie najlepsza dla dziecka?
            • mrukumaster Re: dla przykładu 16.01.12, 08:48
              Opcja najlepsza to najlepiej do 36kg tyłem ale tak na poważnie to im dłużej tyłem tym lepiej. Fotela na wyrost zwłaszcza przy mały dziecku nie opłaca się kupować bo fotel 10 lat nie wytrzyma a te z łączonych grup są gorzej dobrane do dziecka aniżeli np. z grupy 9-18kg. W Cabrofixie mieszczą się dzieci do ok. 80cm wzrostu (wiadomo są przypadki dzieci o długim tułowie gdzie wcześniej) czyli teoretycznie Twoja mała mogłaby jeszcze pojeździć w nim z pół roku jak nie więcej. Masz taki samochód, że wpasujesz tam praktycznie wszystko. Do 1000zł tyłem wersje do 13kg tyłem a potem przodem fotel Opal lub Britax First Class przodem np. Romer King Plus.
              • ponponka1 sa dobre foteliki 9-25 kg 16.01.12, 11:56
                ale ione sa dobre w swojej klasie - klasie tylem. Dostepne na rynku polskim sa: Maxi Cosi Mobi (tylko tylem) i Britax Multi tech (znany tez jako volvo, ustawianie przodem lub tylem).

Cena mobi to ok 800-900 zl.
          • kwap666 Re: dla przykładu 16.01.12, 12:35
            oj mruku, dla jednych to wyuczona teoria a dla mnie to patrzenie trzezwym okiem tongue_out tez mi klientki czasem mowily, pan nie ma dzieci to pan nie wie jak to jest. odpowiadalem ok, ale czy dla pani wazniejsza jest opinia rocznego dziecka czy goscia ktory siedzi w tym 15lat? zalezy od klienta, jedni pytaja, sluchaja, jak cos nie jasne to prosza zeby tlumaczyc po 5 razy i jest ok. inny klient przeczyta cos w necie, cos uslyszy od kolezanki i jest madrzejszy ode mnie bo "juz dwojke wychowalam, to wiem". taka branza big_grin na marginesie od dwoch lat mowie ze mam dwojke dzieci, tylko tak mlodo wygladam. oszczedzam sobie nerwow, a i dla klienta jestem bardziej wiarygodny
            mowisz o kombinezonach? prosze cie bardzo - zamiast kupowac nowy fotel lepiej kupic kombinezon/spiwor DO FOTELIKA. i dziecku wygodniej i duzo bezpieczniej, bo pas trzyma dziecko a nie kupe ciuchow zimowych.
            • mrukumaster Re: dla przykładu 16.01.12, 13:02
              No właśnie o tym mówię ubrać na cebulkę wink
              ponponka może i masz rację jest Mobi ale czy on jest taki dobry hmmm jednak lepiej mieć opcję w 2 kierunkach a jak sama wiesz Multi tech nie jest uniwersalny bo dla dziecka od 9kg się nie nadaje. Dla takiego szkraba to first class czy opal tyłem do 13kg to do 4 lat życia starczy wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka