Gość: Beata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 09:53 chcialabym pojechac we wrzesniu na którąś z wysp greckich,co polecacie?gdzie najcieplej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Izis52 Re: wrzesien-pogoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 10:50 Najbardziej słoneczna jest Rodos, bylismy zaskoczeni w polowie wrzesnia 2007 (okolice Lindos), Kreta w podobnym terminie chmurna 50/50. Teraz myslimy o Korfu, które jest bardziej na połnocy czy ktoś mogłby coś na ten temat. A Evia ? Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: wrzesien-pogoda 20.07.08, 11:12 My byliśmy we wrześniu 2006 na Krecie i pogoda była dobra, ciepło i słonecznie. W zeszłym roku we wrześniu 2007 też było ładnie, byli moi znajomi. Zależy jak się trafi, na Rodos chyba powinno być ładniej, ale nigdy nic nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lusia Re: wrzesien-pogoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 17:29 byłam 2 razy na Krecie we wrześniu i pogoda dopisała. Było ciepło i bardzo ciepło ale bywały też dni pochmurne i bardzo wietrzne. Ja byłam zawsze 2 tygodnie wiec nawet jak nie cały czas bylo slońce to nie rozpaczalam. Upalow nie lubie wiec 23 - 24 stopnie nawet przy pochmurnej pogodzie byly dla mnie ok. Jesli bede jeszcze jechac na Krete to tylko we wrzesniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: wrzesien-pogoda 20.07.08, 17:42 Cześć, z moich wrześniowych doświadczeń: - upalne lato 2000 roku na Krecie, gdzie bodajże 18 września przemierzałam Samarię gdzie żar lał siez nieba, a następnego dnia przeczytałam w prasie, że tego dnia padł wrześniowy rekord ciepła na Krecie: 38 st w cieniu (a ja wciąż czekałam na ochłodzenie); - urocze ciepło to Halkidiki w 1999 roku, południowy Peloponez w 2002 roku, cykladzka Tinos w 2003 roku, Kefalonia z Ithaką w 2004 roku, Amorgos w 2005 roku, gdzie dla wędrówek świetnie, bo naprawdę ciepło, słonecznie ale nie upalnie, plażowanie/kąpiele w tym czasie w tych rejonach absolutnie tak, przy czym uwaga: na Amorgos noce chłodnawe bo silny, chłodnawy wiatr; - najmniej trafione przeze mnie pogodowo we wrześniu miejsce to wyspa Korfu w 2001 (drugi tydzień), gdzie co prawda na łazikowanie ciepło, ale kilkakrotne opady (krótkie, ale dość intensywne i do tego ze 2 razy burza, a raz ulewa taka, ze myślałam, iż Korfu zatopi), kolacje w nadmorskich tawernach raczej już w marynarce czy letniej ale jednak kurtce. Woda w Ionio: widziałam ludzi kąpiących się ale dla mnie na zachodnim wybrzeżu woda nie nadawała się do kąpieli, ba, do spaceru po kostki w wodzie też nie - dla mnie Arktyka i tyle. Myślę, że lepiej było na wschodnim wybrzeżu (wschodnie chyba w ogóle cieplejsze) ale nie doświadczałam. - jeszcze Naxos w 2006 roku - chyba najcieplej tam było (poza Kretą) z wszystkich moich wrześniowych doświadczeń. Pozdrawiam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golania Re: wrzesien-pogoda IP: 212.76.37.* 20.07.08, 18:28 Ja byłam na Kos i na Krecie we wrześniu (pierwszy i drugi tydzień. było bardzo ciepło, wręcz gorąco. Na Kos zresztą bardziej wietrznie niż na Krecie. Pogoda nigdy mnie w Grecji dotychczas nie zawiodła. Ale na Rodos w czerwcu strasznie wiało i było to raczej zimny wiatr. Moi znajomi byli na Krecie i na Kos w październiku i był upał. Odpowiedz Link Zgłoś