Dodaj do ulubionych

foteliki 15-36, a rodzaj isofix

16.02.13, 19:12
Prosze o informacje, które foteliki 15-36 maja "ruchomy" isofix tak, że bez problemu można fotelik zamocowac za pomoca tego systemu w różnych samochodach. Nie mam doświadczenia w isofixie na pasku. Czy brac pod uwage takie mocowanie isofix??? W sklepie sprzedawca polecił mi sprawdzenie fotelik Sunshine Kids Monterey (sklep w którym bylam, akurat tego fotelika nie sprzedaje, wiec chciałabym wiedziec czy warto zawracac sobie nim głowe i szukac go w innym sklepie). Tylko on chyba nie ma zmiany pozycji sad
Jeszcze jedno pytanie: jakie moze byc max. nachylenie oparcia samochodowego, przy fotelikach 15-36, tak aby fotelik spelnial swoja funkcje bezpieczenstwa. Które foteliki maja najwieksza mozliwosc regulacji - dopasowania oparcia wzgledem fotela samochodowego.
Obserwuj wątek
    • stopi69 Re: foteliki 15-36, a rodzaj isofix 16.02.13, 19:13
      p.s. co to jest mocowanie z pomoca systemu Latch?????
      • ilhenny Re: foteliki 15-36, a rodzaj isofix 16.02.13, 20:07
        Latch to właśnie amerykański isofix i jest w Monterey
        sama koncepcja iso' fix ma być standardem żeby pasowało
        no ale jak to słusznie zauważył Andrzej w Europie potrzeba było 10 lat kilku rodzajów isofix zamieszania i bałaganu żeby dojść do wniosku że przekombinowali
        • kwap666 Re: foteliki 15-36, a rodzaj isofix 16.02.13, 20:19
          w sumie to dwudziestu nawet big_grin
        • stopi69 isofix, Latch, amerykanski samochód 19.03.13, 15:52
          Może sie komuś przyda, bo ja teraz żałuje, że wczesniej tego nie odokryłam. A więc przy okazji poszukiwania rączki do składania siedzeń w Hondzie odkryłam za zagłowkami, tylniej kanapy dwa malutkie schowki. A w nich mocowanie isofix. Czyli moja amerykanska wersja Hondy ma 3 zaczepy isofix do jednego fotelika (dwa na dole, jeden na górze). I moje pytanie brzmi, czy mozna dorobić "pas z zaczepem" do fotelika, aby przypiąć go do tego trzeciego mocowania isofix. Nie ukrywam, że jestem w lekkim przerażeniu, jak dziecko mojej znajomej w foteliku 4gwiadkowym 15-36, ale bez isofixa podczas zderzenia czołowego poleciało do przodku, a fotelik za nim, nasilając siłę uderzenia. Dziecko wylądowało na chirurgii na kilka tygodni, a drugiemu młodsze, w foteliku 9-18, uwazanym za kiepski, z duzo nizszymi gwiazdkami (2lub 3)nic sie nie stało. To a propos gwiazdek smile Wniosek: nic nie zastąpi pięciopunktowych pasów i chyba stabilnego mocowania fotelika. I już tesknie za 5 punktowymi pasami!!!
          Czy przymocowanie fotelika na górze w ogóle ma sens... czy to cos da????
          • fasol-inka Re: isofix, Latch, amerykanski samochód 19.03.13, 17:33
            a dziecko nie było czasem za małe/za lekkie do fotelika 15-36?
            • mrukumaster Re: isofix, Latch, amerykanski samochód 19.03.13, 19:24
              Nie masz 3 zaczepów isofix. Ten zaczep przy zagłówku to jest top tether czyli 3 punkt zaczepu w sumie norma w stanach a i w europie też już nie długo będzie obowiązkowy.
      • stopi69 Re: foteliki 15-36, a rodzaj isofix 16.02.13, 21:18
        Dzięki za odpowiedz smile . Jeszcze proszę o podpowiedź jakie foteliki mam brać pod uwagę (wytyczne w pierwszym poście). Auta amerykańskie : trzydrzwiowa Honda Civic,(isiofix dosc wysoko względem siedziska kanapy), van gran voyager i dodge (fotelik bedzie wpięty na fotelu z mozliwoscia mocnego odchylenia, a że jezdzimy w bardzo długie trasy, to opcja możliwości wygodnej pozycji do spania bardzo pożądana). Cena max. 900zł
        • mrukumaster Re: foteliki 15-36, a rodzaj isofix 17.02.13, 08:46
          Porządnie ruchomy isofix ma Romer kidfix oraz recaro monza Nova seatfix, jako takie ma besafe izi up x3 fix. Paskowe ma sunshine kids oraz Concord np T. Rozumiem, że wszystkie samochody są ściągnięte ze stanów? Przymiarka przymusowa bo latch w fotelach amerykańskich jest właśnie na paskach i tam nie ma problemu z wysokością isofixu.
          • stopi69 Re: foteliki 15-36, a rodzaj isofix 17.02.13, 10:46
            Pytanie wyda sie pewnie dla wiekszosci mężczyzn głupie, ale jako, że jestem kobieta to proszę o odpowiedz. smile Czy ja sama mogę sprawdzic jakie mam mocowanie- w samochodach czy ten latch na paskach, czy isofix jak jest w europejskich samochodach. Wizualnie wygląda jak zwykły isofix europejski.. Głownie chodzi mi o Honde Civic, bo tam jest najwiekszy problem z tym isofixem. Z fotelikim 9-18 nie było problemu, ze wzgledu na ich konstrukcje.. I nie spodziewałam sie takich przygód z 15-36. Do sprzedawców w sklepie mam oganiczone zaufnie, bo juz prawie mi sprzedali fotelik, który by nie pasował do Hondy... chyba, że ma ten system latch o czym nie wiem smile
            • mrukumaster Re: foteliki 15-36, a rodzaj isofix 17.02.13, 10:54
              Trudne pytanie ze względu na to, że toyota np. używa na wszywkach na kanapie np. isofix z drugiej strony latch czyli u nich jest to uniwersalny system. możesz poczytać w instrukcji samochodu lub spytać w aso. Nasuwa mi się inne pytanie czy samochodem przyjechalicie ze tanów bo tam mieszkaliście czy samochód sprowadzany? Jak sprowadzany to czy macie pewność, że bez dzwona. Chodzi mi o pewność 100% bo w stanach fotele w dużej części przyczepia się do latcha a po dzwonie wiadomo już może nie działać prawidłowo. Tak jak pisałem najbardziej uniwersalne zaczepy ma romer gdyż są w pełni regulowane lub fotele z systemem paskowym.
              • stopi69 Re: foteliki 15-36, a rodzaj isofix 17.02.13, 16:15
                Posprawdzałam i w naszej Hondzie Civic coupe (sport), i Suzuki gran vitara produkowanych na USA jest taki sam isofix jak w europejskich wersjach. Samochody z USA mam ze sprawdzonych źródeł, wiec jestem w 100% pewna ich stanu. W vanie, w ktorym obecnie jezdzi dziecko takie samo mocowanie co w Hondzie i Suzuki... Moze przez to, że Honda i Suzuki nie są amerykańskimi samochodami, lecz tylko produkowane na ten rynek maja normalny isofix??? U kolezanki w Mazdzie sporwadzonej z USA takie samo mocowanie.
                Tak, wiec w Hondzie jest dosc wysoko isofix i musze dopasować do niego fotelik. Na chwile obecna Recaro przymierzone - pasuje do Hondy, trzyma sie sztywniej niz nasz poprzedni fotelik 9-18. Recaro polecił mi sprzedawca przymierzyc do vana, gdyz jest szeroki i żeby nie było cyrków z podłokietnikami fotela samochodowego. Romer odpada za brak regulacji pozycji - przy częstych długich trasach jak np. Polska-Hiszpania mała nie wysiedzi mi długo w takiej pozycji. A tak był jednym z moich faworytów. Be safe odpadło, nie da sie wpiąć, przeszkadza wystający plastki pod spodem fotelika + corce zle układał sie pas na ramieniu, zsuwał sie na szyje (moze panowie w sklepie cos zle ja przymierzyli do niego???)... Zostaje mi zobaczenie i przymierzenie sunshine. Tak wiec bede wybierac miedzy Recaro a Sunshine... stawiajac raczej na Recaro Monza Nova (imitacja zamszu) ze wzgledu an dobra cene - 620zł.
                • mrukumaster Re: foteliki 15-36, a rodzaj isofix 17.02.13, 20:43
                  Po pierwsze romer posiada regulację może nie tak jak w Recaro ale w Romerze masz jeszcze zagłówek więc się nie zgadzam, że tam nie ma regulacji wink (używam kida i moje dzieciaki np. w Mercedesie Vito na ławkach czyli siedziskach mocno pionowych śpią na luziku wink ) Sam Recaro to fajny fotel ale recaro monza nova seatfix w cenie 620zł to chyba jakaś mega wyprzedaż bo tyle to kosztuje wersja bez isofix.
                  • stopi69 Re: foteliki 15-36, a rodzaj isofix 18.02.13, 18:37
                    No widzisz tak to jest ze sprzedawcami... Powiedzieli mi w sklepie, że Romer nie ma regulacji oparcia i mam go nie brać pod uwage. W takim razie wracam na mierzenie tego fotelika do sklepu, bo on jeszcze taniej niż Recaro wychodzi... Czy warto zainwestowac w Roemera że wzmocnionymi bokami??? P.s. zwykła wyprzedaż w sklepie, ale niemieckim smile Tak jak w Hiszpanii była dobra cena na montecarlo r1 .Dzięki za podpowiedz smile Wogóle to przeraxa mnie trochę zmiana fotelika na 18-36 i na zwykły pas. Miałam nadzieję, że córka jescze przynajmniej z pół roku pojezdzi w 9-18... No cóż... P.s. Recaro czy roemer starczy na dłużej?? Tzm który jest wiekszy???
    • stopi69 Re: foteliki 15-36, a rodzaj isofix 01.03.13, 00:34
      Przymiarki zweryfikowały wszystko...Fotelik 15-36 na isofix, który pasuje do trzydrzwiowej, amerykańskiej wersji Hondy civic coupe to Recaro monza nova seatfix. W pierwszym odrzucie poszły wszystkie foteliki nie pasujace ze wzgledu na sztywny isofix... W drugim rzucie pozostałe, że wzgledu na kanapę tylną (na kształt foteli kubełkowych). I tu poległy pozostałe foteliki... nie przylegały do siedziska... Recaro wpasował sie, ze względu na mozliowsc ustawienia dwóch pozycji + ruchomy isofix. W vanie recaro wpasował sie idealnie. Zresztą w vanie wiekszosc fotelików pasowała.
      p.s. przy okazji odkryłam, że kiedy mała słucha muzyczki z glosniczkow w zagłówku fotelika nie wychyla głowy po za jego obszar smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka