Dodaj do ulubionych

Cybex Solution X2 Fix czy Roemer KidFix

26.04.13, 10:51
Witam,
interesują mnie foteliki:
Cybex Solution X2 Fix
Roemer KidFix
i Roemer KidFix SICT

Czy ktoś z forumowiczów ma te foteliki i może się wypowiedzieć na ich temat: jak się użytkują? Czy są łatwe w montażu?, wygodne?
Klasa bezpieczeństwa i wyniki testów są podobne, dlatego pytam o mniej istotne aspekty.
Czy w Cybexie tapicerka faktycznie szybko się niszczy?, jak gdzieś przeczytałam. Z góry dziękuję za opinie!
Obserwuj wątek
    • maeve_binchy Re: Cybex Solution X2 Fix czy Roemer KidFix 26.04.13, 11:19
      mam cybexa (bez iso) - jako fotelik dodatkowy i glowny - romera kidfix sict. Pomijac isofix i zwiazane z tym udogodnienia, to wg mnie romer bije cybexa na glowe. Jest wygodniejszy, zaglowek zdecydowanie lepszy, sam fotel obszerniejszy. Ochrone boczna tez ma lepsza (szczegolnie z systemem sict). Synek tez woli jezdzic w romerze.
      Cybex jest lzejszy, ale to zaden plus dla mnie, bo nie przenosimy fotelikow. Zajmuje tez troche mniej miejsca, jezeli komus na tym zalezy.
      reasumujac - cybex jako dodatkowy (na 10-min droge do przedszkola zwykle) jest ok, jako glowny i podstawowy bym nie kupila.
      • francesca12 Re: Cybex Solution X2 Fix czy Roemer KidFix 02.05.13, 23:01
        Dziękuję za odpowiedź.
        Ostatecznie kupiliśmy fotelik Roemer KidFix. Decyzja zapadła bardzo szybko, po włożeniu dziecka do fotelika i fotelika do samochodu. W zasadzie nie trzeba było się długo zastanawiać, bo pomijając to, że obydwa foteliki mają ocenę 4 w zakresie bezpieczeństwa, to Roemer (nawet nie sict) jest szerszy, głębszy (z cybexa dziecko jakby wypada, bo jest płytki), a synek nie jest grubasem ani chudzielcem, fotelik ma dobrą regulację wysokości zagłówka, tak więc fotelik "rośnie" razem z dzieckiem. Tapicerka jest o niebo lepsza niż w cybexie, ta w cybexie przypominała mi stylon, więc nie dość, że synkowi by było gorąco (od razu mokre plecy), to jeszcze łatwo by się ten materiał zaciągał.
        Na Roemera kidfix sict się nie zdecydowaliśmy ze względu na jego wymiary - w samochodzie z tyłu jeździ jeszcze jeden fotelik z młodszym dzieckiem, a zależy mi, żeby podróżować z tyłu, bo dziecię jest małe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka