Dodaj do ulubionych

pasy fotelikowe czy samochodowe

29.01.14, 17:23
Witam wszystkich. Pomóżcie mi rozwikłać pewien problem. Moja córka ma 4,3 l. ,waży 16 kg. mamy fotelik recaro storchenmuhle 9-36kg. Jeździ z przodu ( z tyłu dwójka dzieci młodszych) w wv sharan. Niby do 18 kg mogę ja zapinać w pasy fotelikowe , ale ledwo co jż zapinam i nie za bardzo mogę dociągnąć dobrze. Tak jakby były za krótkie. Jak je mocniej pociagnę to łapią spory luz. i tak się zastanawiam czy będzie lepiej i bezpieczniej jak zapnę ją w samochodowych? jest ogarniętym dzieckiem i jak będzie miała wytłumaczone dlaczego nie może się kręcić w pasach to będzie siedziała grzecznie. Ale jednak się boję... Wasze rady?
Obserwuj wątek
    • pawel.orepuk Re: pasy fotelikowe czy samochodowe 02.02.14, 01:23
      Witam,
      Rzadko zdarza się, żeby w STM nie dało rady zapiąć pasów. Chyba używamy grubej kurtki??
      Tak czy siak można takie dziecko w tym wieku już zapiąć pasem samochodowym. Trzeba jednak pamiętać, że:
      * pas barkowy musi ładnie przebiegać przez środek ramienia i środek klatki piersiowej
      * pas biodrowy przez miednicę, poniżej kolców biodrowych
      * zagłówek musi chronić głowę
      * I NA BOGA nie używać grubych kurtek!!! Wtedy pas znajduje się w dużej odległości od ciała, który podczas zderzenia kompresuje kurtki i puch w niech zawarty, powodując bardzo dużo luzu. Pas musi przebiegać jak najbliżej ciała smile
      • anna090481 Re: pasy fotelikowe czy samochodowe 02.02.14, 13:52
        Pasy zapinam pod rozpiętą kurtkę smile
        a jaki polecacie fotelik 15-36 bez isofix? W ten przesadziłabym młodszą córkę a starszej nowy. samochod vw sharan 2000 r
        • pawel.orepuk Re: pasy fotelikowe czy samochodowe 03.02.14, 23:24
          Polecić bez mierzenia nie za bardzo potrafię, masz tabelki ADAC i między tymi z dobrymi ocenami wybierać proszę, najlepiej w sklepie stacjonarnym, u kogoś kto się na tym zna, a nie tylko to sprzedaje smile
          • anna090481 Re: pasy fotelikowe czy samochodowe 04.02.14, 11:37
            już wybrałam fotelik smile najchętniej bym kupiła romer kid. wiecie że byłam w dwóch sklepach w warszawie i mi nie pozwolili przymierzyć?
            • motylanoga71 Re: pasy fotelikowe czy samochodowe 04.02.14, 12:16
              jesli bylas w sobote to sie nie dziwie, w wiekszosci sklepow warszawskich w sobote i niedziele nie mierza fotelikow do auta bo poprostu nie maja az tylu pracownikow, zeby przymierzyc trzeba przyjechac w tygodniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka