Dodaj do ulubionych

9-36 czy 9-25

02.05.16, 16:30
Witajcie,

Córka 3 lata i 3 miesiące, 15-16kg, 100cm wzrostu jeździ w BeSafe Combi X3. Od dziś przodem (tak tak mimo skończonych 3 lat jeździła tyłem wink). W tym foteliku jeszcze pojeździ, ale potrzebujemy drugi do samochodu dziadków.

Nowy fotelik ma być montowany przodem, najlepiej na Isofix, jak najbardziej bezpieczny. Cena gra drugoplanową rolę... Dziadkowie mają Toyotę Corollę Hatchback jeśli to ma znaczenie (ale możliwe, że zmienią auto w najbliższym czasie). Te od 15kg raczej odpadają, bo młoda jeszcze wydaje mi się za mała na fotelik z pasami samochodowymi. Więc myślę o czymś 9-36 lub ewentualnie 9-25. Co polecacie? smile

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • panna.z.wilka Re: 9-36 czy 9-25 03.05.16, 23:00
      romer advansafix (jeśli w aucie dziadków jest zaczep do Top tether) - teoretycznie do 25kg we własnej uprzęży.
    • jotka_k Re: 9-36 czy 9-25 04.05.16, 13:48
      Romer Advansafix smile Sama przesadziłam do niego synka z BeSafe Combi, młody ma 4 lata i nadal jeździ w uprzęży wewnętrznej
    • minininja Re: 9-36 czy 9-25 04.05.16, 19:57
      Niestety Advansafix nie pasuje do samochodu dziadków...

A jeśli nie na Isofix to co sądzicie o Recaro Young Sport Hero?
    • minininja Re: 9-36 czy 9-25 17.05.16, 20:19
      I decyzja w końcu podjęta. BeSafe Combi x3 wyląduje w samochodzie dziadków (zamontowany tyłem) i jak córka przekroczy 18kg (pewnie za rok, będzie akurat miała 4 lata) to do ich auta kupimy Recaro Monza.
      A do naszego samochodu kupujemy nowy fotelik do 25kg Axkid Duofix, oczywiście też będzie tyłem.

Po dłuższym zastanowieniu jednak stwierdziłam, że chcę jeszcze co najmniej rok córkę powozić tyłem, tym bardziej, że chwilowe samochodowe nudności jej już minęły (z tego powodu BeSafe na tydzień zmienił u nas kierunek).
      • mika8001 Re: 9-36 czy 9-25 18.05.16, 12:26
        Bardzo dobra decyzja.
        Jakbyś mogła napisać - czy porównywałaś może Axkid Duofix z Besafe Izi Plus?
        Także czeka mnie kupno nowego fotelika i szukam jakiegoś wysokiego, żeby na jak najdłużej starczył.
        • minininja Re: 9-36 czy 9-25 20.05.16, 13:48
          Axkid podobno są największe. Jutro jedziemy kupić i jeśli będą mieli na sklepie BeSafe to postaram się porównać wielkość i dać znać. Też myślałam nad Izi Plus, ale chcę jednak mieć możliwość w razie czego zmiany kierunku jazdy, dlatego padło na Axkid Duofix.
        • minininja Re: 9-36 czy 9-25 21.05.16, 14:05
          Akurat w sklepie nie mieli Izi Plus, ale pytałam sprzedawcę, który nam montował Duofixa. Twierdził, że Axkidy mają wyższe oparcie.
          Ale z kolei BeSafe są trochę mniejsze i mniej miejsca w samochodzie zajmują. Rzeczywiście Axkid Duofix to wielka konstrukcja. Przednie siedzenie pasażera praktycznie przestało istnieć, a samochód do jakiś małych nie należy (Toyota Auris).
          • mika8001 Re: 9-36 czy 9-25 22.05.16, 08:31
            Dzięki za info.
            Ja myślałam o minikidzie, on podobno mało miejsca zajmuje.
            Przednie siedzenie pasażera jest niezbędne - mamy dwójkę dzieci i nikt sie nie zmieści z tylu miedzy fotelikami. Dam znać co kupie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka