Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Żarówki energooszczędne -kiedy gasić?

IP: *.ip.netia.com.pl 22.01.12, 00:22
    Witam,
    zastanawia mnie co jest lepsze, gdy wychodzę na 15 minut z pomieszczenia:
    1. zgasić żarówkę energooszczędną i włączyć ją po 15 minutach
    2. zostawić włączone światło na czas kiedy mnie nie ma w pomieszczeniu?
    Chodzi mi o czas na jaki się opłaci zostawić światło zapalone gdy opuszczam pomieszczenie.
    Szukałem informacji na ten temat ale nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi na moje pytanie.
    Liczę na pomoc.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • andrzej.sawa Re: Żarówki energooszczędne -kiedy gasić? 24.01.12, 02:27
        Problem w tym,że dyrektywa jest na stosowanie droższych środowiskowo /na sztuki/ i droższych eksploatacyjnie /przy krótkich włączeniach/.

Ciekawe czy jest jakieś opracowanie z ciągłym rachunkiem produkcyjno-eksploatacyjnym - w aspekcie kosztów środowiskowych i eksploatacyjnych.Zna ktoś takie opracowanie?
      • Gość: a Re: Żarówki energooszczędne -kiedy gasić? IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 04:55
        en.wikipedia.org/wiki/Compact_fluorescent_lamp
      • febri_kuba Re: Żarówki energooszczędne -kiedy gasić? 15.06.12, 11:29
        Witaj

Oczywiscie, że gasić świetlówkę energooszczędną
        przy ponownym jej zapaleniu nie pobierana jest jakas znaczna ilosc prądu - te wszystkie informacje w necie że świetlówka pobiera jakas wielka ilosc prądu przy właczaniu to bzdury.
        Przy kupowaniu trzeba zwracac u wage na jej żywotność - ilość cykli włączeniowych, im wieksza tym lepiej. Np Philips PL-electronic ma nielimitowana ilosc, a Philips Genie 5000 cykli.
        • janu5 Gasić 15.06.12, 15:23
          To ,ze żarówka energooszczędna przez pierwsze 5 minut zu zywa jakieś gigantyczne ilo.ści energii to mit niczym nie poparty. Tzn Żarówka energooszczedna zuzywa mniej energii zaraz po włączeniu ale tez nie świeci jasno .Ma wtedy najmniejsza sprawność świetlna ale zuzywa mniej energii. Aha na ogół wszystkie compactowe zuzywaja więćej energii niż deklaruje producent. Jak uwzględnić tzw energie bierna ktorej duza część jest marnowana rozprasza się to nawet dwa razy więcej niz pisze na opakowaniu.
          Prosta symulacja . Dla uproszczenia żarówka compact w cenie 10zł 5000cykli to nam daje 0.2gr na jeden wł/wył. 15 minut świecenia to jest 0.25gr a więc na 15 mnut opłaca się ju zgasicć.
          Poniżej 12 minut opłaca się niegasic. Ale jak kupisz ta świetlówkę dwa razy taniej albo wytrzymalsza wiećej cykli za ta samą cene to czasy wplacalności wyłączeń siw wydłużą.
          Dla wygody lepiej gasić bo nie musisz myslec co jest baerdziej ołacalne. A to i tak groszowe sprawy.
          • czaknoryjski Re: Gasić 18.06.12, 10:51
            dyrektywy środowiskowe, natura5000 i inne badziewia :/ ludzie, światło powinno być naturalne, jeżeli chcecie oszczędzać to róbcie to z głową, a nei na własnym zdrowiu.
      • Gość: Voyage Re: Żarówki energooszczędne -kiedy gasić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 15:34
        Najbardziej ekologiczne są żarówki LEDowe, ja swoje kupiłem na www.sklep.ledsgroup.pl
        Polecam każdemu!
        • berserker90 Re: Żarówki energooszczędne -kiedy gasić? 26.06.12, 14:42
          Dokładnie podzielam zdanie poprzednika, najlepiej zaopatrzyć się w LED-y wyjdzie nieco drożej z zakupem ale LED-y są o wiele bardziej oszczędne niż świetlówki. Jak dobrze pomyślisz to nawet nie musisz zmieniać oprawek pod 230v bo i Ledy są już na 230v. Żarówki do domu zostały przeze mnie zakupione tutaj dość dawno już i spełniają swoją funkcję, do tego przez www wyszło taniej niż z jazdą do najbliższego sklepu ok 30 km. megastore.pl/66022,Apollo-Lighting-Zarowka-LED-LED-E14A12-WHT.html
      • Gość: nntek Re: Żarówki energooszczędne -kiedy gasić? IP: *.dynamic.mm.pl 08.02.13, 10:15
        Bardziej opłaca się zgasić. To mit że żarówki energooszczędne pobierają dużo prądu na początku, może te starej generacji tak miały te nowe dobrych producentów na pewno nie.
        • karolinkiewicz_29 Re: Żarówki energooszczędne -kiedy gasić? 24.03.13, 12:13
          Możesz też zainwestować w LEDówki. One nie rozgrzewają się tak długo jak klasyczne żarówki energooszczędne, dają światło od razu i większe oszczędności. Możesz sobie poczytać w artykule: www.conrad.pl/oszczedzamy/efektywne_zarzadzanie_energia_elektryczna.php
          • aciok2 Re: Żarówki energooszczędne -kiedy gasić? 14.08.13, 18:54

Sklep online z zarowkami ledowymi - wysoce- energooszczednymi - pisz na asg3hurt@gazeta.pl - podam Ci namiary na sklep i kod do zamowienia ze znizka - warto !
        • dropsik Re: Żarówki energooszczędne -kiedy gasić? 03.02.15, 18:08
          zapraszam oszczedzajbowarto.blogspot.com/
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka